אין תמונה
נלחם ברדיו, מאוהב בסלולר. מנכ"ל אקו"ם יוריק בן דוד

בשנת 2008 גבתה אגודת היוצרים אקו"ם 99,452,000 שקלים בסך הכל, מתוכם כבר הועברו ליותר מ 6000 יוצרים חברי הארגון כ-76 מיליון שקלים, כך טוען מנכ"ל אקו"ם, יוריק בן-דוד, במסיבת עיתונאים שקיים הבוקר לסיכום שנת הפעילות. מדובר בעלייה של 6.6 אחוז לעומת הסכום שנגבה בשנת הפעילות 2007. "למרות שחל גידול של 26 אחוז לעומת השנה שעברה בסכום התמלוגים ששילמנו ליוצרים ישראלים, מצבנו היחסי בתחום הגבייה ושמירת זכויות היוצרים עדיין רחוק מלהשביע רצון", אמר בן-דוד.

מנגד, הציג בן דוד נתוני העברת כספי תמלוגים ליוצרים במדינות כמו גרמניה (850 מיליון יורו בממוצע לשנה), צרפת (827 מיליון יורו), הולנד (200 מיליון יורו), פולין (90 מיליון יורו), פורטוגל (37 מיליון יורו), פינלנד (44 מיליון יורו) בעוד בישראל מדובר בממוצע של כ 19 מיליון יורו בלבד.

"בל נטעה, חל שיפור משמעותי בזכות עבודת נמלים סיזיפית", מבהיר בן דוד, "אך ההבדלים בינינו ובין מדינות אחרות לא נובע רק מהשינוי בגודל האוכלוסייה והשוק. כמה מוזיקה כבר משמיעים בהולנד, מדינה לא גדולה בקנה מידה אירופאי, ועדיין הם מצליחים לגבות תמלוגים ולשלם ליוצרים סכומים אדירים".

מנכ"ל אקו"ם: "תחום האינטרנט הוא ג'ונגל בלתי חדיר"

אין תמונה
גם הוא מומחה לתמלוגים. עמיר בניון

-מה מקור הבעיה?
"חוסר המודעות לחוק, הניסיון לעקוף אותו, ההליכים המשפטיים הממושכים. כל נושא שיתוף קבצים והורדה מהאינטרנט הוא ג'ונגל בלתי חדיר. עדיין קיימים אינספור בעלי מועדונים ואולמות המנגנים באירועים שלהם מוזיקת רקע המחויבת ברישיון מאקו"ם ותשלום תמלוגים, והם לא יודעים בכלל שצריך להוציא רישיון כזה. השנה חל גידול של 18.9 אחוז בסכום שגבינו על השמעות פומביות, והיקף ההכנסות מתמלוגים אלה בארבע השנים האחרונות גדל ב 86 אחוז, כך שהמצב בהחלט משתפר ואנו עושים מאמצים גדולים לשפר אותו עוד יותר.

"תחנות הרדיו האזוריות הן עדיין אגוז קשה לפיצוח. רובן משלמות סכומים מגוחכים או לא משלמות כלל, כאשר יוצאי הדופן הן תחנות כמו 'רדיו קול רגע', 'רדיו קול חי' ורדיו חיפה המצוי בעיצומו של הליך החזרת חובות. גם סוגיית ערוץ המוזיקה 24 היא בעיה בטיפול. בזמנו הם קבלו זמנו ארכה של חמש שנים להתארגן כגוף תקשורת חדש, אחר כך החל תהליך משא ומתן מול הבעלים, אז הבעלים התחלפו והחדשים סרבו לכבד את ההסכם ועכשיו הערוץ שוב מחליף בעלות. בכל פעם חוזרים לנקודת האפס, וזה ערוץ הבנוי כולו על שידור מוזיקה המחויב בתשלום תמלוגים. אני יכול רק לומר שבכל המקרים יש הליכים משפטיים או בוררות, וברור שבסופו של דבר יושגו הסכמים וייגבו תמלוגים".

מנכ"ל אקו"ם: "בעלי תחנות הרדיו מעוניינם לסחוב זמן ולעגל פינות"

-אז למה לעשות את זה תמיד בדרך הקשה, מה גם שיש חוק בנדון?
"כי בעלי תחנות הרדיו וזכייני ערוצי הטלוויזיה מעוניינים לסחוב זמן, לעגל פינות, ולצערנו זו דרכם לעשות את זה. גם טענות בנוסח 'אם נשלם את התמלוגים הקבועים בחוק לא נוכל לשרוד כלכלית ואז כולנו נפסיד' אנו שומעים לעיתים קרובות. ברוב המקרים מאמינים שהליך משפטי, או בוררות, יסתיים בפשרה על גביית תמלוגים בסכום נמוך יותר ממה שאנו דורשים בתחילת המגעים".

עם זאת מציין יוריק בן דוד כמה אורות בקצה המנהרה, בראשם חברות הסלולאר שהפכו גורם מרכזי בתזרים השוטף של תמלוגים ליוצרים עבור שימוש ביצירותיהם לרינגטונים וטרוטונים. בשנת 2008 חל גידול של 20 אחוז בגביית תמלוגים מחברות סלולאריות, המקפידות על דיווח מהימן ושוטף המאפשר העברת כספים ליוצרים בתוך שלושה חודשים ממועד ההשמעה.

"מדובר במודעות ורצון טוב", מסכם בן דוד, "מנהלי חברות הסלולאר רואים בעצמם נציגי דור חדש של פלטפורמה מוזיקלית בארץ ובעולם, ומעוניינים לשמור על יחסים טובים ושם אמין כלפי אמנים ויוצרים. ההתנהלות שלהם היא בהתאם, והם בהחלט מהווים דוגמה לנוהל עבודה שאנו שואפים לשחזר מול כל הגופים האחרים מהם אנו גובים את כספי התמלוגים".