הטרדות מיניות בחיי הלילה חזרו בתקופה האחרונה לשיח הציבורי, אבל לצערנו הן היו חלק מהנוף מאז ומתמיד. בשנת 2015 שהייתה קשה במיוחד בתל אביב הושקה "לילה טוב", יוזמה משותפת של בלייניות, בעלי ובעלות ברים ומועדונים עם מרכז הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית תל אביב. מטרת היוזמה לשים סוף לתופעת ההטרדות והפגיעות המיניות בחיי הלילה ובתרבות הבילוי - ולהפוך אותם לבטוחים יותר בעבור כולנו באמצעות סדנאות ייעודיות.

"כולם ידעו שיש הטרדות במועדונים ובמקומות בילוי, אבל לא ממש רצו לדבר על זה, זה נחשב למשהו שהורס שמחות ושהוא בעצם חלק מה'וייב'", מספרת מרים שלר מנהלת מרכז הסיוע בתל אביב על תחילת המיזם. "הבנות האלה החלו עם יוזמה שאומרת שזה לא הורס את הוייב אלא בדיוק להפך, הרבה יותר כיף לבלות במרחב בטוח ושצריך לפעול ביחד לבילוי ביטוח".

"התחלנו איזשהו שיתוף פעולה עם הבליינות ועם בעלי המועדונים כי הזמן הבשיל לזה. הם הבינו שנכון וכדאי ליצור מרחב בטוח ושאנשים לא ירגישו שבאים למקום להטריד אותם. יש איזשהו שינוי תודעתי, היום המקום שבו מטרידים הפך ללא מקובל".

עיריית תל אביב החליטה לקחת חסות על המיזם ולסבסד את מחיר הסדנה, שעלותה אחרי הסבסוד היא 150 ₪ בלבד. "אנחנו באים עם סדנה שמחלוקת לקבוצות של 15 אנשים כדי שיהיה אפשר לנהל שיח. חשוב שיהיה מקום שאנשים יוכלו להביע את עצמם כי זה נושא שפוגש כל אחד ואחת במקום אחר, זה לא נושא תיאורטי. ברור לנו שאנחנו מדברים עם אנשים שאולי עברו פגיעה בעצמם אז חשוב לשמור על כלים אמפתיים ומרחב בטוח".

"המפגשים הם מפגשים דינמיים", מוסיף אייל ויזנר מנהל מיזם לילה טוב ורכז חינוך במרכז סיוע תל אביב. "המנחים והמנחות שלנו פוגשים את הצוות, מכירים את המקום ועובדים עם מה שיש שם. בסדנה עולות סיטואציות שמעסיקים את אנשי המקום ובזה אנחנו מתעסקים. אנחנו מתייחסים לחוויות שלהם גם בתור אנשים פרטיים וגם בתוך הצוות".

אילו כלים אתם נותנים בסדנאות?
"מתוך הידע שלנו, אנחנו ממש יודעים לומר מה לעשות או לא לעשות במקרה של פגיעה במקום. אנחנו מדברים עם הצוות אפילו על רמת המשפטים שנכון להגיד ושאלות שכדי להגיד. לצד זה, אנחנו מדברים על דברים שממש אסור לעשות, דברים שעלולים לעורר שיפוטיות".

כמו מה למשל?
"אם מישהי באה והיא במצוקה, יהיה נכון לשאול אם היא הגיעה עם עוד מישהו. הדברים שאסור לומר הם יותר קריטיים בגלל קשר השתיקה בנושא, כי הרוב המוחלט עדיין לא מדבר ומספר. הצוות נמצא בצומת קריטית ואם מישהי תבוא ותגיד שמישהו נגע בה והיא מרגישה מוטרדת והברמן יגיד לה 'עזבי לא קרה כלום, בואי נרים צ'ייסר' – זו תגובה בעייתית. זה משהו שעלול לגרום נזק, הוא צריך להגיד 'אני מבין שחווית משהו לא נעים ובואי נראה מה אפשר לעשות'".

השניים התייחסו גם לתת הדיווח להטרדות בחיי הלילה. "יש פה אלמנט של האשמת הקורבן והפנמה של האשמה. הקורבן הרבה פעמים מאשימה את עצמה – 'למה יצאתי למועדון?', 'למה שתיתי?', 'למה לקחתי סמים?', יש הרבה האשמה עצמית ולפעמים הקורבן מרגישה שזה לא מוצדק שהיא תתלונן או שהיא תגיד שנעשה לה עוול".

ויש תוצאות?
"כן. בפגישות שלנו עם הצוותים של המקומות אנחנו רואים איך השפה והגישה השתנתה. כל הדיבור על הנושא מגיע ממקום הרבה יותר מתקשר. אני הייתי לפני חודש וחצי בכולי עלמא במפגש נוסף עם הצוות וצחקנו על זה שאני מתחיל משפט והצוות משלים אותו, התרבות כבר נורא מושרשת".

בצד אחר כולי עלמא נותנים במה לאדם שנטען כי פגע בנשים ומוחקים תגובות של אנשים שמזכירים את זה ברשתות החברתיות.
"הגישה שלנו היא לעבוד הכי טוב שאנחנו יכולים כי אין לנו יכולת לסגור הרמטית. אנחנו באים להעלות מודעות, לנסות להכניס מודעות מתוך הבנה שהטרדות קורות. אנחנו כל הזמן אומרים שאנחנו לא נותנים תעודת ערבות שזה לא יקרה, אלא הכשרה לכלים שיתמודדו. אחד ההסכמים הלא כתובים שיש לנו מול הבליינים והבליינות שברגע שהם ראו במקום שלט של "לילה טוב" והיה שם מקרה שלא טופל כמו שצריך ופונים אלינו, נדע לעשות את הבירור. אני כן יכול להגיד שבעבר בעקבות מקרים כאלה אפילו פיטרו אנשים".

אם חוויתם.ן הטרדה או פגיעה, ניתן לפנות לקווי הסיוע: 1202 -  מענה על ידי נשים. 1203 -  מענה על ידי גברים או ב-קול מילה - סיוע בצ'אט (KolMila).