30 שנה לא הולכים ברגל, אבל מתחילים בצעד ראשון אחד בכיוון. הניצנים הראשונים למה שהיום ידוע בגאווה כה גדולה כ"ג'אז ישראלי", החלו אי שם לפני 30 שנה בפסטיבל הראשון באילת, ובזכות איש אחד גדול וראוי, ושמו דני גוטפריד.

לפני חמש שנים, לקחתי על עצמי ביראת כבוד את תפקיד הניהול האמנותי של פסטיבל הג'אז באילת, שגם אני, כמו כל כך הרבה מוסיקאי ג'אז ישראלים, גדלתי והתחנכתי על ברכיו. כבר אז העסיקה אותי השאלה הגדולה איך יהיה ראוי לחגוג בעתיד שלושים שנים כה צבעוניות והסטוריות של פסטיבלים בארוע אחד ויחיד? התשובה הגיעה ברגע אחד של הבנה, כשפסטיבל בינלאומי נוסף הזמין אותי לנגן בתוך משבצת של ג'אז ישראלי.

ג'אז ישראלי היום הוא ג'אז בינלאומי, ומוסיקאי הג'אז הישראלים מהווים חלק אינטגרלי מסצנת הג'אז העולמית. איזו דרך ראויה יותר לחגוג מאורע שכזה, מאשר מחווה לג'אז הישראלי? 30 שנים, 30 הופעות, 30 אמני מפתח ישראלים, שמייצגים את מגוון ההשפעות, והמכלול שהוא ג'אז ישראלי. בקיצור: celebrating Israeli Jazz.

השנה, הבחירה לאיזה מופע ללכת הפכה להיות מאתגרת, מהסיבה הפשוטה שאין מופעים שחוזרים על עצמם. אם בשנים קודמות היו כ15 מופעים כפולים, השנה, כאמור, 30 יחידים! זאת אומרת, כ8 מופעים שונים בתכלית בכל ערב.

למיטיבי הלכת, תרתי משמע, אמליץ להצטייד בתוכנייה, ולטייל בין המופעים השונים שיש לכל ערב להציע. כך תוכלו להינות ממגוון תתי הסגנונות ולא להרגיש החמצה כלשהי. ולמי שאומר 'תפסת מרובה לא תפסת', עדיין יוכל לבחור לפחות ארבעה מופעים מלאים בכל ערב.

וכעת להמלצות: כמי שרקח את התוכניה הזו, אני מתקשה לבחור רק כמה מופעים, ולהותיר בחוץ כה רבים. בחרתי שלושה מופעים, אולי קצת פחות בולטים לעיניכם (ואולי לא?) שיש לכל ערב להציע:

יום שבת

המופע הפותח, "משיכת יתר": אחד מההרכבים הבולטים והמוערכים במשך שנות קיומו של הפסטיבל. חברי ההרכב, מדור מייסדי רימון, הספיקו להתפרק אי שם בשנות ה90, ומתאחדים במיוחד לרגל פסטיבל ה-30.

שלישיית שי מאסטרו: יוצא סיירת אבישי כהן הבסיסט, מתגורר בניו יורק ועושה חיל ושם בזכות עצמו, יגיע לאילת יחד עם הטריו הקבוע שלו, איתו הוא מופיע בשלל במות ברחבי העולם.

שי מאסטרו (צילום: Sophie La Roux,  יחסי ציבור )
הישר מניו יורק. הטריו של שי מאסטרו | צילום: Sophie La Roux, יחסי ציבור

יובל כהן והפרויקט הקאמרי: אחד מהסקסופוניסטים והמוזיקאים החשובים והמשפיעים בארץ ינגן עם הרכב מיוחד ומסקרן, המורכב ממוסיקאים ידועי שם כמו מאיה בלזיצמן ויונתן וולצ'וק, יחד עם מוסיקאים צעירים ומבטיחים במיוחד.

יום ראשון

שלישיית גלעד הקסלמן: הקסלמן, ממוסיקאי הג'אז הישראלים הנוספים שמתגוררים בניו יורק, הצליח לסחוף אחריו קהל רב של מעריצים אשר מושפעים מהמקוריות והאלגנטיות שבמוסיקה שלו. הטריו שלו כולל נבחרת אולסטאר עם הבסיסט ג'ו מרטין והמתופף ג'ף בלארד.

גלעד הקסלמן (צילום: Josh Goleman,  יח"צ)
מקוריות ואלגנטיות. גלעד הקסלמן | צילום: Josh Goleman, יח"צ

רועי בן סירה והמשוררים: בן סירה הוא דוגמה למוסיקאי רב גוני שהחיבור בין ג'אז למוסיקה ברזילאית זורם בעורקיו. יחד עם חבריו ה"משוררים", ועם אחד מנגני המנדולינה המבטיחים של ברזיל, הוירטואוז, דנילו בריטו, הוא יקח אותנו למסע במחוזות השורו הברזילאי.

קולקטיב הצעירים: עם התפתחות סצנת הג'אז בארץ, נוצרה חממה שמגדלת ומטפחת ילדים מצוינים ומוכשרים, ומסייעת להם להפוך למוסיקאים נפלאים בוגרים. הם גדלים, מנגנים ואף ממשיכים יחד לניו יורק, היעד הבא בהתפתחות שלהם. דרך המוסיקה, החברות מעולם לא נשמעה כה טוב.

יום שני

טאטרן: לאחר הופעתם הראשונה בפסטיבל לפני 4 שנים,  הם חוזרים אלינו שוב. מאז ועד היום הספיקו לגדול ולהתפתח על במות גדולות בארץ ובעולם, ולהלהיב קהל רב עם הפיוז'ן המיוחד שלהם, המשלב בין ג'אז ואלקטרוני.

אייל וילנר ביג בנד: יש מחסור בתזמורות ביג בנד טובות. גם כאן וגם בשאר העולם. ממקום מושבו בניו יורק, אייל וילנר מעבד במיומנות רבה את השירים שכולנו גדלנו איתם, הפסקול שלנו. הביג בנד של וילנר יוצר, ומייצג באופן אותנטי אומנות שנכחדת מן העולם. יחד איתו ישירו בכשרון רב שרניי ווייד, והאחד והיחיד, אלון אולארצ'יק.

איתי קריס והוואנה ספיישל: חלילן הג'אז המבריק (שכולכם חייבים להכיר) מגיע מניו יורק עם מוסיקה שנוצרה מחומה של השמש ומתנועה של שחרור. הקצב והרגש של קובה מגיע הישר לנמל.

יום שלישי

גיא קינג: כבר הרבה שנים לא התהדרנו בנגן וזמר בלוז שמייצג את הז'אנר בצורה כה נאמנה למקור מחד, ומקורית מאידך.

ישראדיקסי בנד: אברם פלדר חינך וגידל דורות רבים לאהבת הג'אז. ההרכב הותיק יביא לאילת את סגנון הדיקסילנד במלוא הדרו ותפארתו במופע שמח שיתקיים במתחם הרחבה הציבורית ויהיה פתוח לקהל הרחב.

עמוס הופמן ועופר גנור: שניים וירטואוזים עם "כינור גדול", זוג מיוחד, מאהובי הג'אז הישראלי. השניים חוברים למופע דואט מרהיב, ומספרים עוד סיפור מרתק מאחורי הקלעים של הג'אז הישראלי

איך אפשר בלי קצת "ניים דרופינג" לקינוח: יוני רכטר, אסתר עופרים, שלום חנוך.

שלושת האמנים האלה הם דוגמאות למוסיקאים ישראלים דגולים, שהמוסיקה שלהם חרוטה בלבבות כל ישראלי, ובפרט בלבבות מוסיקאי הג'אז בארץ, וכפועל יוצא, הם נדבך הכרחי בהיווצרות הג'אז הישראלי. גם הם ישתתפו השנה בפסטיבל בפרוייקטים מיוחדים ומקוריים, יוני ואסתר יחדיו, ושלום בהופעה מסקרנת יחד עם האורקסטרה של אבי לייבוביץ׳.

שלומי שבן (צילום: ליאור רוטשטיין,  יחסי ציבור )
פרויקט שאפתני ומפתיע. שלומי שבן | צילום: ליאור רוטשטיין, יחסי ציבור

אם במקוריות עסקינן, שלומי שבן כותב, ומלחין, ושוקד בחודשים האחרונים על פרוייקט שאפתני ומקורי לכבוד הפסטיבל, צפו לאורחים והפתעות.

ואקורד הסיום, הדובדבן שבקצפת: צ'יק קוריאה! גם הוא מצטרף לחגיגות ההוקרה באיחוד מרגש עם האחד והיחיד, הקונטרבסיסט – אבישי כהן.

פסטיבל הג'אז יתקיים ב27-30 לאוגוסט בנמל אילת. כל הפרטים ורכישת כרטיסים באתר הפסטיבל.