על הנייר, נראה שהגבלות הקורונה החדשות שנכנסו לתוקפן ביום רביעי האחרון בניסיון למנוע את התפשטות נגיף הדלתא, לצד איומים על סגר רביעי, נראים ללא מעט אנשים כמינוריים ולא מספיק משמעותיים - אבל ההשפעה שלהם על כל תחום התרבות ועל חיי הלילה בפרט היא עצומה.

קבוצת בלוסטון לדוגמה כבר הודיעה על ביטול פסטיבל דיי זירו, אבל נראה שגם מעבר לפסטיבלים, ברמת המועדונים והברים, כבר מורגשת השפעה גדולה הקשורה התפרצות הנוכחית. "מהרגע שהתחילו לדבר על סגר יחד עם כל המודעות סביב ההתפשטות והעלייה בתחלואה, אנחנו רואים הרבה ביטולים", מספר שלומי דיין (צ'ומפי) מקבוצת נוקס. "הענף שלנו מאופיין בלא מעט אירועי חברה שמתקיימים במועדונים - והכל בוטל".

"בשבועיים האחרונים אנחנו גם רואים ביטול של ימי הולדת של חבר'ה יותר צעירים, במיוחד בחללים הסגורים. הקהל מחפש יותר את החללים הפתוחים וכיפת השמיים, ויש איזשהו חשש. המקומות הסגורים חווים ירידה של 40-עד 50 אחוזים, והמקומות הפתוחים לא חווים ירידה אלא להפך. אולי יש שם עלייה כי אנשים בכל זאת לא רוצים לוותר על בילויים".

שלומי "צ'ומפי" דיין (צילום: באדיבות המצולם)
שלומי דיין | צילום: באדיבות המצולם

על ההגבלות במועדונים אומר דיין: "במועדונים, רוב הקהל הוא בגילאי 20-40 שזו לא קבוצת סיכון, ואין סוגיה של ילדים לא מחוסנים. בחתונה, הרבה מכירים אחד את השני והקהל מאוד אורגני, אבל למועדונים אנשים מגיעים בקבוצות ולרוב לא מרבים להתערבב עם קהל אחר".

"מניסיון העבר אפשר להגיד שכשמתחילות ההגבלות הן הולכות וגוברות, וכרגע אנחנו לא מגייסים עוד עובדים. גם אם יש עבודות תחזוקה שצריך לעשות, אנחנו חושבים פעמיים אם לעשות אותן ככה שזה בהחלט משפיע".

דיין מבקר את הממשלה שלא מציגה תכנית מסודרת של פיצוי לעסקים שנפגעים בתקופה הנוכחית: "אנחנו לא רואים שום תוכנית פיצויים או תוכנית כלכלית שמלווה את ההגבלות. המקומות הסגורים כבר חווים ירידה, אירועים מתבטלים והמון אנשים חוששים להגיע ולבלות. זה מאוד מטריד ואני מקווה שהממשלה הזו תשכיל, בניגוד לממשלה הקודמת, לקדם מתווה פיצויים מהיר".

עד כמה יהיה קשה לחיי הלילה להתמודד עם עוד סגר?
"אם יהיה סגר ולצד זה תגיע תוכנית פיצויים ונוכל להתארגן מספיק זמן מראש, נחווה מכה משמעותית, אבל כנראה נשרוד אותה. אם לא תהיה תוכנית כלכלית ייווצר כאן כאוס מאוד גדול. הענף שלנו זה לא חנות, כל פעם שסוגרים ואז חוזרים יש מלאי שהולך לאיבוד ומתקלקל, ויש גם את עניין הכשרת העובדים – אם עכשיו מפטרים עובדים ואז שוב מגייסים אותם ומכשירים אותם – יש לזה עלויות משמעותיות. יכול להיות שהרבה בעלי עסקים ירימו ידיים מסיבות כלכליות וסיבות נפשיות של חוסר וודאות".

איך לדעתך ציבור הבליינים יגיב לסגר?
"אם יהיה סגר – אנחנו נחזור למה שראינו בסגרים הקודמים ונעבור למסיבות מחתרתיות. אנשים יחזרו לחגוג בבתים, לא תהיה אכיפה, לא יהיה תו ירוק ונראה המון מסיבות מחתרתיות ללא הקפדה. התוצאה של זה תהיה הפוכה ממה שהממשלה רוצה".

דיין לא פוסל אפשרות לפעול גם במישור המשפטי מול המדינה. "אנחנו צריכים להגן על עצמנו ולוודא שלא נספוג נזק גדול מדי, אז בהחלט נבחן את האפשרויות המשפטיות שלנו בהמשך. כולנו צריכים לראות איך עוברים את הדבר הזה כי בסופו של דבר אנחנו אחראים על משפחות ואנשים שצריך לדאוג להם ולקיום שלהם. אם כדי להסדיר את המצב נצטרך להגיע לתביעה – נעשה את זה".

מה לדעתך הממשלה יכולה לעשות כדי למנוע סגר ובמקביל לא לפגוע משמעותית בעסקים?
"צריך להכיל את התו הירוק ולעודד חיסונים. יכול להיות שצריך גם לא לקבל בדיקות שליליות אלא לאפשר רק למתחסנים או מחלימים להיכנס למקומות מסוימים, בדיוק כמו שקורה בארה"ב וקנדה – זה יעודד עוד אנשים להתחסן ויוציא אותנו מהאירוע הזה. בנוסף לכל זה מאוד חשובה הדוגמה האישית של חברי הכנסת והממשלה, וכדאי שיותר מהם ילכו להסברה ולא להפחדות וסגרים".

לולי (צילום: אסף קרלה)
"לולי" - מתחם הבילוי החדש של קבוצת נוקס בחוף גורדון | צילום: אסף קרלה

"תחום חיי הלילה לאט לאט מתמוגג - ואפילו נהיה מסוכן"

חן חג'ג', שותף בסר עבדול ומנהל ליינים בקבוצת OTH מספר גם הוא כי את ההשפעה של ההתפרצות וההגבלות על התחום – רואים כבר עכשיו. "תחום הלילה הוא תחום לא כל כך יציב, וכשההנחיות אינן ברורות ולא חד משמעיות – זה משפיע", אומר חג'ג'. "את ההשפעה מרגישים קודם כל ברמת האכיפה. המשטרה דואגת לבקר אותנו לא פעם ולא פעמיים בערב. אנחנו מצדנו מקיימים את כל ההוראות באופן קפדני ולא מתפשר, מה שמאפשר ללקוחות לבלות בביטחון ולכן הירידה אצלנו פחות משמעותית אצל אחרים, כשאת רוב הירידה רואים במקומות הסגורים".

איך מתכננים אירועים לחגים עם חוסר וודאות כזה?
"התכנונים כבר סגורים כמה חודשים, אבל לצערי כרגע זה נראה שזה לא הולך לקרות כמו שרצינו. רוב התוכניות לדברים יותר גדולים נגנזו. אני מאמין שבמתחמי בילוי שלנו כמו ההייקו והמאטה נפעל במתכונת קצת יותר חגיגית כדי שנוכל ליהנות מתקופת הפיק של השנה".

חן חג'ג' (צילום: גל רובין)
חם חג'ג': "תחום חיי הלילה לאט לאט מתמוגג - ואפילו נהיה מסוכן" | צילום: גל רובין

במצב הנוכחי אי אפשר להביא דיג'יי מחו"ל, זה קצת פוגע בחגיגיות, לא?
"כדי לשמור על הרעננות של הליינים אתה חייב פעם בכמה זמן להכניס משהו מעבר. לאורך השנים זה תמיד היה אמן חו"ל, עכשיו אין יכולת בכלל להביא מישהו כזה ולתת חוויה משופרת לבליינים, מה שגורם לנו, בעלי הליינים והמקומות, לנסות ולהמציא את הגלגל מחדש".

איך עושים את זה?
"יש לנו גם דיג'ייז גדולים בארץ ויש עליהם עומס כרגע. אנחנו כן משקיעים יותר בתפאורה וחוויית הבילוי כדי להשוות את החוויה לאירוח בינלאומי, אבל זה קשה כי אמן חו"ל זה איוונט בפני עצמו".

על האפשרות לסגר, אומר חן: "אני חושב שאנשים בכלל, לא רק בליינים, מאסו בהנחיות מחמירות כמו סגר. הפתרון כרגע הוא להביא את המנה השלישית גם לגילאים נמוכים יותר כי רואים שהיא יעילה – זו צריכה להיות המטרה כרגע. "עם זאת, אם תחול פגיעה כמו שעתידה לקרות ולא יהיה מה לעשות, הגיוני שיפצו אותנו. המדינה לא צריכה לגרום לנו להתחנן ולהפגין אלא להקדים תרופה למכה ולעזור לעסקים שנפגעו בצורה קשה".

איך מצליחים בכל זאת לשרוד תקופה כזו?
"באופן אישי, למדתי בעבר הנדסת בניין ולא מצאתי סיבה להשתמש בזה, אבל לאחר התקופה הזו וההבנה לאן תחום הלילה הולך - הבנתי שהתחום לא יציב עבורי. נכנסתי לתחום השיפוצים במקביל. אני מרוצה מזה, אבל במקביל יש את התשוקה לחיי הלילה שהוא תחום כל כך סקסי, שפתאום לאט לאט מתמוגג ואפילו נהיה מסוכן".

מה זה אומר מסוכן?
"מסוכן היום לפתוח מקום – לא מקום אחד ולא שניים שנפתחו בתקופה האחרונה נמצאים עכשיו במצב קשה".

חן חג'ג' (צילום: גל רובין)
חן חג'ג': "הבנתי שהתחום לא יציב עבורי ונכנסתי לתחום השיפוצים במקביל" | צילום: גל רובין

"אם יהיה סגר - אין יותר מדי אנשים שיצייתו"

"להחלטות הממשלה ולעלייה בתחלואה יש השפעה גדולה, ולא צריך להיות איש חיי לילה כדי לראות את זה. מספיק להסתובב בתל אביב כדי לראות מקומות ריקים יחסית", מספר הדיג'יי רון נאריז (אטיסוטו). "בכל מה שקשור לברים ומועדונים – ההשפעה גדולה. אולי אי אפשר לראות את זה בעין כי כשאתה מגיע אתה רואה מקום מלא – אבל מי שבתוך זה רואה שאין תחלופה גבוהה ושמקאונטרים של 900 איש בערב ירדנו ל-600 בערב".

ממה זה נובע לדעתך?
"קודם כל מזה שאנשים נורא מפחדים על עצמם ולא רוצים להיכנס לבידוד או להיות חיוביים. גם דיג'ייז מאוד נזהרים על עצמם בתקופה הזו, כי להיות חולה משמע לפחות 10 ימים ללא עבודה".

ביום ראשון, תיכנס לתוקפה הנחייה שמגבילה התקהלות באולמות וגני האירועים ל-500 איש בשטח פתוח ו-400 בשטח סגור. "400-500 איש זה גם ככה גודל רוב החתונות בעידן הקורונה אז זה לא משמעותי כל כך כרגע, אבל זה מייצר חוסר וודאות", מסביר נאריז. "אם הם מקבלים החלטה כזו בכזאת מהירות – מה הצעד הבא? אם יחליטו נגיד להגביל את החתונות למאה אנשים – כל החתונות יהיו מבוטלות. כל החתונות שיש לי השנה אמרו לי '400 נספוג, אבל אם זה 100 נבטל את החתונה', ויש להם סעיף ביטול על זה".

על התנהלות הממשלה הנוכחית ביחס לממשלה הקודמת אמר נאריז: "ההתנהלות קצת שונה כי אני מרגיש שהם מסתכלים יותר על חולים קשים ולא על מאומתים ולא סוגרים הכל ישר אלא מנסים להימנע מסגר, אבל כשהמצב קצת יצא משליטה הם איבדו שליטה ומרגישים את זה. כל יומיים משנים החלטה וזה יוצר חוסר וודאות מטורף. ליינים לא סוגרים דיג'ייז, הם אומרים 'שמע, אנחנו לא יודעים מה יהיה'. לי גם בתור בעל ליין קשה לסגור תוכניות קדימה כי אי אפשר לדעת מה יהיה".

"ההחלטה על ההגבלה באירועים הפתיעה את כולם וגרמה לנו לומר – אי אפשר להקטין ככה במכה ל-400 איש באירועים. איך יכול להיות ש-400 איש ירקדו בחתונה בחוץ ובהופעה יהיו 5,000 איש? איפה ההיגיון? אין שקיפות, אם הם רוצים לעשות כל מיני מהלכים – שידברו על איזשהו מתווה מסוים לפיצויים ויסבירו מה קורה. לכמה זמן ההגבלות הנוכחיות?".

רון "נאריז" אטיאס (צילום: יוסי מאמיה)
נאריז: "אף אחד לא יבוא ויממן בדיקות במחיר הנוכחי" | צילום: יוסי מאמיה

בשבוע שעבר, הוצג לראש הממשלה בנט נתון דרמטי לפיו רק אחד מכל שלושה ישראלים יציית לסגר ונאריז לגמרי מסכים עם הקביעה. "אני חושב שאם יהיה סגר – אין יותר מדי אנשים שיצייתו. המסיבות המחתרתיות שיתקיימו יהיו מטורפות".

למה בעצם?
"יש אנשים שרואים את הנתונים ואומרים 'ההורים שלי קיבלו מנה שלישית, החברים שלי מחוסנים ואם אני אקבל את הנגיף – אני אצליח להתמודד איתו'. זה לא רק מסיבות מחתרת, יהיו גם ישיבות בדירות. בפועל, לא יהיה הבדל משמעותי בין מה שיהיה לסגר – חוץ מפגיעה כלכלית בנו. סגר רביעי זה ברים ומועדונים שיפשטו רגל אבל לצד זה מסיבות מחתרת שלא יפלו מאלה שראינו מפורים, כי רוב האוכלוסייה מחוסנת והמבוגרים כבר מחוסנים במנה השלישית".

עד כמה משמעותי לכם אם הסגר יהיה דווקא בחגים?
"החגים משמעותיים לחיי הלילה ברמה מטורפת, וסגר משמעו הפסדים של המון המון כסף. בתחום האירועים זה קצת יותר מינורי, אבל הרבה אולמות וגני אירועים מנצלים את החגים לאירועי חברה  ואירועים עסקיים ולכן גם לנו בתור דיג'ייז שעובדים באירועים האלה, זה הפסד כלכלי ענק. נכון שזה עדיף על אוקטובר, אבל זה יהיה הפסד גדול".

איך אתה מצפה מהממשלה להתמודד עם המצב הנוכחי?
"צריך איזשהו קו אחיד לכל התחומים – לייצר איזשהו מתווה מסוים שחל על כולם. בנוסף, צריך אכיפה נורמלית והכי חשוב – בדיקות מהירות מסובסדות. עם כל הכבוד, אף אחד לא יבוא ויממן בדיקות במחיר הנוכחי. אם היה סבסוד - אנשים היו יותר נבדקים".

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Nariz (@nariz_music)