עולם התרבות חוזר? כנראה שאנחנו עוד לא ממש שם, כי אם תשאלו את אנשי תעשיית התרבות, חלק גדול מהם ישיב: 'ממש לא', ומבחינתם מדובר בהכרזת ניצחון למראית עין, בעיקר של גורמים פוליטיים - כשבפועל המתווה שפורסם לא הגיוני בעליל מבחינת יישום וימשיך להביא עוד הפסדים כבדים למפיקים.

אז למה נוצר הכאוס ומה צריך להשתנות כדי שלאחר שנה של הדממה כמעט מוחלטת כולם יוכלו סוף סוף לנשום לרווחה? פנינו אל המפיק הוותיק אלירן ברדוגו, מנהלת בכירה בתעשייה (שהעדיפה לא להזדהות), המוזיקאית מיקה קרני ושר התרבות והספורט חילי טרופר כדי שיספקו את הזווית שלהם למתווה החדש שמעורר תקווה וגם לא מעט זעם כאמור אצל דמויות בכירות בעולם התרבות הישראלי.

ביום שני האחרון החל כדור השלג להתגלגל אחרי הפוסט בעמוד הפייסבוק של מועדון "הבארבי" שנכתב על ידי הבעלים שאול מזרחי, ונפתח כך: "טירוף! הדיו לא התייבש מהספין התקשורתי של שר התרבות ושר הבריאות, ובעוד שוועד הפעולה נאבק לשפר תנאים בשיחות זום למען תעשייה שלמה ולא ליחידנים - 'העסקנים' ואותם אנשים שלרגע אחד לא היו מתחת לאלונקת המלחמה לחזרת התרבות כבר שולחים הודעות: 'היי פותחים את... ב-11.3 ל-500 איש. תרצו לשבץ?'. אין גבול לחזירות ואין גבול לחוצפה. אל לנו כתעשייה לשתף פעולה לא לתת תמונת ניצחון לא לשר התרבות שלדאבוני לא טרח במאום בשנה האחרונה ולא לשר הבריאות שמשתמש בנו כניסוי כלים לקראת הפעימה הבאה", כתב מזרחי בזעם.

שאול מזרחי (צילום: החדשות 12, החדשות12)
"שר הבריאות משתמש בנו כניסוי כלים לקראת הפעימה הבאה". מזרחי | צילום: החדשות 12, החדשות12

אחרי אותו פוסט של מזרחי, פנינו אל המפיק אלירן ברדוגו, מי שנמצא בוועד הפעולה למען אנשי התעשייה בשנה האחרונה, וניסה להסביר למה המתווה הנוכחי לא רלוונטי לחלקים נרחבים בסקטור התרבותי: "ראשית, אם אנשים בממשלה חושבים שהם יכתבו 'מתווה' שאנחנו לא חלק ממנו ונקבל אותו כלשונו - הם טועים טעות מרה. אנחנו אנשי מקצוע שחיים בשטח ומכירים הכי טוב את התחום. אם לא יישבו איתנו, אז לא נברך על משהו שהוא לא מדויק ולא נכון. אי אפשר לכתוב למשל במתווה 500 איש בחוץ כי אנחנו עדיין בחורף, ואירועים לא באמת יתקיימו בחוץ", טוען ברדוגו. "למה 300 בפנים ולא 338? למה רק בישיבה ולא בתנועה או עמידה? ואם כל המשתתפים יהיו מחוסנים? זה מתווה שמתאים ל- 15% מהקהל, אבל העיקר שהכריזו בגאון 'פתחנו את התרבות'", קובל ברדוגו.

מנהלת בכירה נוספת בתעשיית המוזיקה, שהעדיפה כאמור לא להזדהות, מצטרפת לדבריו של ברדוגו: "המתווה שהוצע לענף התרבות והמוזיקה הוא קשקוש ומעיד על כך שמי שהציע אותו לא מבין דבר וחצי דבר בתעשייה שלנו. שר התרבות חילי טרופר עושה סיבוב יחסי ציבור על הגב שלנו כבר שנה. הוא מצטלם עם אמנים, מנהלים, שחקנים אבל תכלס הוא השר הכושל ביותר שהיה לנו, ולצערנו זה קורה בתקופה שבה אנחנו הכי צריכים את המטרייה של המשרד".

"בגלל אזלת היד שלו ועליבות הטיפול בנו הקמנו בעצמנו את עמותת פעימת הלב שמחלקת אוכל, בגדים וכסף לחברים הנזקקים והקמנו את 'אתה לא לבד' - מיזם שנותן תמיכה נפשית לאלפים מהחברים שלנו", היא מוסיפה. "כל זה ויותר היה צריך לעשות משרד התרבות. כל זה ויותר מזה היה צריך להגיע כיוזמות מהשר, אבל הוא מעדיף להסתובב עם דובר ומצלמה ולנכס לעצמו הישגים שאין בינם לבין המציאות הנדרשת כלום ושום דבר".

אלירן ברדוגו (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של המצולם)
"רק במגזר שלנו יש אפשרות לשלוט בדיוק על הנתונים". אלירן ברדוגו | צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של המצולם

כשהפנינו את הדברים לשר התרבות והספורט, חילי טרופר הוא העדיף שלא לשלוח תגובה פורמלית אלא לדבר ישירות ולהסביר בעצמו מדוע הטענות אינן מוצדקות: "אני שומע את הטענות שעולות בימים האחרונים על המתווה שפורסם, אבל למעשה מדובר ברעשי רקע שעושים הרבה מהומה שמאפילה על כל מה שעשינו", טוען טרופר בשיחה מיוחדת עם mako. "עם חלק מהמתקוממים אגב, אנחנו נמצאים בקשר רציף כדי להגיע לתוצאות מיטביות. בפועל, מה שקורה הוא שביום ראשון הקרוב 600 מוסדות תרבות ייפתחו לציבור במסגרת הפתיחה המשמעותית הראשונה של המשק וזו אמירה ערכית ובשורה חשובה".

"אלפים רבים מאנשי התעשייה חוזרים לעבוד ולוז המופעים מתמלא. אסור לשכוח שבשבוע הבא יש עדיין מגבלות התקהלות, המסעדות ובתי הקפה סגורים אז בכל זאת יש כאן התקדמות גדולה לענף התרבות", מוסיף טרופר. "המספרים שהוגדרו זו תוצאה של משא ומתן ארוך עם משרד הבריאות שהיו מעדיפים בכלל לא לפתוח. אנחנו התעקשנו, וזה המספר המקסימלי שהצלחנו להגיע אליו כדי לספק חוויה תרבותית משמעותית - והוא מספק את הרוב המוחלט של מוסדות התרבות בישראל כפעימה ראשונה".

"לצד זאת, אני קשוב ומקבל מה שיש לשפר, בעיקר עבור העצמאיים, כי אני מרגיש שאני מחוייב גם להם ואנחנו איתם ביחד", אומר טרופר. "לכן, כבר בפעימה הבאה, ב-7.3, יהיה שיפור במתווה, אבל קשה להתחייב כרגע בדיוק באיזה אופן. ייקח זמן להגיע לכמות קהל של אלפים, אבל הרחבת המספרים, ממכר אוכל ושתייה ומופעים בעמידה - אלו היעדים לקראת הפעימות הבאות. אני זהיר, בניגוד לראש הממשלה, ולא יוצא בהצהרות מראש - אבל מבטיח עבודה קשה ומציע לכולם לזכור שעולם התרבות היה סגור חודשים ארוכים ונדחק לסוף".

שתי לידות בחמישה חודשים: הסיפור של מיקה קרני (צילום: מתוך "חשיפה", באדיבות ספורט 1)
"התגעגעתי בצורה עזה לנגן מול קהל". מיקה קרני | צילום: מתוך "חשיפה", באדיבות ספורט 1

נציגי ועד הפעולה אכן קיימו באמצע השבוע פגישה עם הדרג המקצועי שכלל את ד"ר שרון אלרואי פרייס ופרופ' נחמן אש, ואלירן ברדוגו, שנכח באותו מפגש משתף בפרטים: "הסברנו לנוכחים את ההיגיון, נתנו נתונים מדויקים, והייתה אוזן קשבת. סוף סוף נפל להם האסימון שהיינו לאורך כל הדרך הקבוצה השקטה והרגועה שמבחינתה החיסרון שהיה לעוכרינו הופך ליתרון בתו הירוק - כי רק במגזר שלנו יש אפשרות לשלוט בדיוק על הנתונים ברמה של כל אדם וברמה הכי גבוהה. הצענו שכל אירוע ייפתח כ'אי ירוק' ל-1000 איש כולל עמידה, עם שתייה ומזון, ואין סיבה שזה לא יקרה. גם הצהרנו בפני המומחים שמפיק שלא יעמוד בכללי התו הירוק והסגול, מבחינתנו זו תהיה עבירה פלילית לכל דבר והוא ייענש".

ומה עם האמנים עצמם? רובם העדיפו שלא להתראיין לכתבה, אך מיקה קרני, ששחררה אלבום חדש ממש בשבוע שעבר, כבר ויתרה על מופע ההשקה שלו מול קהל והעבירה אותו לסלון ביתה, אך בכל זאת שמחה מהפתיחה המחודשת: "הייתה שמחה גדולה כשראיתי את הפרסום על פתיחת התרבות. האמת היא שבאופן אישי, בשנה האחרונה, התאים לי להיות בבית - אבל בחודש האחרון כבר התגעגעתי בצורה עזה לנגן מול קהל. מה גם שחיכינו כמעט שנה לאלבום החדש ולא הצלחנו לקיים מופע השקה כראוי, אז בסוף בחרתי לקיים מופע מצולם בבית בלי קהל בשלושה חלקים, עם האחיות כרקוקלי, לאה שבת ותומר ישעיהו".

"כרגע מצדי להופיע בכל פורמט - גם אם זה מתחיל בקטן", אומרת קרני. "נראה שיש אופטימיות והחיים מתחילים להתאזן ולחזור. צריך לברך על כל דבר גם אם זה קורה לאט. אני חושבת שהמתווה החדש עם כניסה למחוסנים הוא מצוין - בהתחלה הייתי מהמתנגדים לחיסון אבל יש לי אח פרופסור שהצליח לשכנע אותי כי פשוט אין מנוס אם אנחנו רוצים מתישהו לצאת מהסיטואציה המורכבת הזאת".