לפני שנתיים עבדתי על התחקיר לסרט הדוקו על האסון הגרעיני בצ'רנוביל. אחת המרואיינות, שהוקפצה לשם בתור רופאה כדי להגיש עזרה לנפגעים, סיפרה שבמשך החודשים שבילתה באזור ההפרדה היא הרגישה התרוממות רוח מיוחדת. "כולם ניהלו שם רומנים. חיילים, רופאות, נהגים ואחיות. אני חושבת שכל זה קרה בגלל תחושת הסכנה שריחפה באוויר", היא סיפרה לי בזמן שנזכרה באירוע שקרה לפני יותר מ-35 שנה.

מצד אחד מספיק לראות סרט אקשן הוליוודי גנרי, כשהגיבור הראשי מנשק נשיקה לוהטת את הגיבורה (או את האישה שהוא בדיוק הציל ממוות) על רקע הפיצוצים והשרפות כדי להבין למה הרופאה כאן למעלה מתכוונת. הסמליות הזו של יצר החיים שמתגבר על יצר המוות, תחושת ההישרדות מהתופת, בין אם מדובר במלחמה, פיצוץ גרעיני או פלישה של חייזרים.

מצד שני, רק לפני קצת יותר משבועיים עברנו כאן עוד מלחמה, רגע אחרי שעברנו מגפה עולמית, ואחת התמונות המפורסמות על רקע הפיצוצים שנחרטו לכולנו בזיכרון היא של אדם אוכל בשלווה טוסט ברחוב הראשי של חולון על רקע אוטובוס שספג פגיעה ישירה של טיל. 

אז מה קורה ליצר המיני שלנו נוכח הסכנה? לפני הכל עשיתי סקר בין חברי הפייסבוק שלי, או ליתר דיוק חברות (כי אין מה לעשות, הגברים בחרו לקחת את התגובות שלהם למקומות ציניים יותר כמו "הליבידו עלה כי כולם התחננו לזיין את חמאס" או "כמות הסקס לא השתנתה"). "בהתחלה חשבתי שלא יהיה שום סקס במהלך המלחמה כי כל המצב הכניס אותי לחרדות ודכדוך כללי", סיפרה לי מישהי. "בהמשך החרמנות בכל זאת צצה משום מקום וגם בדיוק חגגנו 19 שנות זוגיות, אז החלטנו ללכת על זה. הסכמנו על סקס בבגדים, כדי שנספיק להגיע למרחב מוגן, אם צריך".

סקס באיטליה  (צילום: Roman Samborskyi | shutterstock)
סקס בזמן מלחמה. אפשר להבין למה זה עובד | צילום: Roman Samborskyi | shutterstock

"במקרה שמעתי באותו יום באיזה פודקאסט על בחור שזיין באיזה פינה נידחת בחוץ ואז הסתובב וגילה לחרדתו שיש אנשים בסמוך ושהם רואים הכל. הוא בחור מאוד מופנם, אז הוא סופר נבהל ומהפחד גמר מיד. הוא סיפר שזו הייתה האורגזמה הכי עוצמתית שהייתה לו אי פעם, ממש ברמות פסיכיות ואם הוא אי פעם יוכל לארגן לעצמו 'אורגזמת פחד' נוספת הוא ילך על זה וימליץ לכולם לנסות את Feargasm. אני באופן אישי לא מאמינה שהייתי גומרת מפחד, אבל המחשבה שזה אולי יכול לקרות די הדליקה אותי להפתעתי וגרמה לסקס להיות מעולה. אגב, בסוף לא הייתה אזעקה".

"פעם קראתי בספרו של פרופ' יורם יובל 'סערת נפש' על מחקר מאוד מעניין", סיפרה חברה אחרת. "לקחו אישה והעמידו אותה בפעם הראשונה באמצע גשר נמוך ויציב, ובפעם השנייה באמצע גשר גבוה ורעוע. בשני הגשרים היא הייתה לבושה באופן זהה, ובשני הגשרים היא גם ביקשה עזרה מהעוברים והשבים. בגשר הבטוח פחות אנשים הציעו לה עזרה וגם פחות גברים התחילו איתה. בגשר השני כמעט כל הגברים הציעו עזרה ואפילו ביקשו את מספר הטלפון שלה. ההסבר היה שהחרדה והעלייה ברמת האדרנלין בגוף גורמים לנו להיפתח יותר ולתקשר החוצה. אגב, מאז שקראתי על המחקר הזה, שמתי לב שרוב מערכות היחסים שלי החלו כשאני בסוג של 'מצב מצוקה' ולא בשגרה משעממת ואדישה".

למרות מה שקראתם כאן למעלה רוב התגובות שקיבלתי בכל זאת היו קשורות להיעלמות המוחלטת של חשק לסקס בזמן אירוע כמו מלחמה, והנה כמה סיבות לכך, בנוסף, כמובן, לחשש האימתני מהאזעקה שתתפוס אתכם באמצע.

אתם מבלים יותר מדי זמן ביחד

כן, ככה זה בזוגיות כנראה, השגרה מעייפת ומעלימה את הצורך להתגעגע, ולהיות תקוע אחד בתוך התחת של השני ולא בקטע סקסי יכול להביא גם להתקפי עצבים הדדיים, אבל כאלה שאי אפשר לפתור על ידי make-up sex.

אתם שותים או מעשנים יותר מדי

לא צריך להסביר איך האלכוהול והסיגריות משפיעים עלינו, ובמיוחד על המין הגברי. איכשהו הם יוצאים יותר שבריריים כאן.

הרגלי האכילה שכם השתנו

שוב פעם גלידה והמבורגר? אולי אתם פשוט מרגישים כבדים ועייפים מדי בשביל סקס?

ההורמונים אשמים

זה כבר קטע נשי לחלוטין; ככל שאנחנו עושות יותר סקס, אנחנו רוצות יותר סקס. כן, ברור שזה סוג של מעגל סגור, אבל זה מה יש. ההורמונים.

זה לא לתמיד

כן, הבשורה הטובה היא שגם אם הליבידו נעלם לכם מהר מדי בתקופה של סטרס, פנדמיה או מלחמה - רוב הסיכויים שהוא גם יהיה הראשון לחזור ברגע שהמצב יתייצב. או בקיצור: סקס, שגרה ורוקנרול.