ביום חמישי, ה-8 באוקטובר, שייט לו על כביש 6 מצפון לדרום ג'יפ ניסאן שנראה תמים למראה. היעד: אחד היישובים בפזורה הבדואית שבנגב. בתוך הרכב ישבו הנהג וחברו שהיו בדרך לעשות את עסקת חייהם; 60 אקדחים חדשים, רובם מסוג "גלוק", כולל מחסניות וכדורים, שהוברחו מהגבול עם ירדן, היו בדרכם לעבריינים יהודים ובדואים בפזורה ובנגב. הנהג וחברו היו אמורים להרוויח מהעסקה הזאת לא פחות מ-1.5 מיליון שקלים.

במהלך נסיעתם השניים האזינו למוזיקה מקפיצה, הרגישו על גג העולם, ולרגע לא תיארו לעצמם שמישהו עוקב אחריהם כבר תקופה ארוכה. הם כבר פינטזו על הכסף הגדול, אבל סמוך לצומת בית קמה, לוחמי יחידת מג"ן האחראים על מיגור וסיכול הברחות סמים ונשק בגבול מצרים וירדן בפיקודו של סנ"צ רונן כלפון, הסתערו לעבר הג'יפ, חסמו את דרכו, וביקשו מהשניים לעצור.

הנהג וחברו נותרו בהלם מוחלט, ועוד לפני שהספיקו להגיב, לוחמי מג"ן עצרו את השניים, פרקו את כל הדלתות הרכב ותא המטען - ומצאו 60 אקדחים, עשרות מחסניות וכדורים רבים. התפיסה יוצאת הדופן נחשבת לתפיסת האקדחים הכי גדולה בישראל בעשור האחרון.

"כל אקדח שנמצא ברכבם עולה בערך 45 אלף שקלים", חושף סנ"צ כלפון, "האקדחים הללו היו אמורים להגיע לארגוני פשיעה וטרור, וכבר חודשים ארוכים שאנחנו עוקבים אחרי ההברחה הזאת. חיכינו בסבלנות לרגע הנכון כדי לתפוס את החשודים על חם - וכך היה".

במהלך הסריקה ברכב, מצאו לוחמי מג"ן בנוסף לנשקים שהיו עטופים וארוזים ברובם, גם חוברות לתפעול הנשק ואופן הטיפול בו. ה"גלוק", יש לציין, נחשב לאקדח הכי מבוקש בקרב בכירי ארגוני הפשיעה בישראל, בעיקר בגלל היכולות המבצעיות שלו לביצוע משימות חיסול באופן מהיר ושקט.

"מדובר באקדח הכי מבוקש בקרב העבריינים בישראל", מספר סנ"צ כלפון, "מחירו של אקדח כזה נע בין 40 ל-45 אלף שקלים, ובכלל מחירי הנשק הגנוב בישראל עלו במאות אחוזים בשנים האחרונות. הביקוש מצד ארגוני פשיעה והטרור פשוט עצום - והמחירים עולים בהתאם".

 

מחירון נשק 2020 (צילום: דוברות משטרת ישראל)
400 אלף למאג, 130 אלף לקלצ'ניקוב, ו-45 אלף שקל לאקדח | צילום: דוברות משטרת ישראל

מחירון נשק 2020 (צילום: דוברות משטרת ישראל)
"ההברחות הן בעיקר מירדן והגניבות הן של כלי נשק מצה"ל" | צילום: דוברות משטרת ישראל

בשנים האחרונות, עם עליית הביקוש לנשקים, תפסו לוחמי יחידת מג"ן עשרות רובי קלצ'ניקוב שהוברחו מהחלק הירדני של ים המלח לתוך שטחי ישראל, ובמהלך המעקב אחרי שני העבריינים שנהגו בניסאן הלבנה, הצליחו חוקרי היחידה ליירט שיחות רבות שביצעו המעורבים בהברחת האקדחים, ופיענחו קודים מסובכים שבהם השתמשו אותם עבריינים כדי להערים על המשטרה.

על פי מידע שהגיע ל-mako בשבועות האחרונים, ברחבי ישראל מסתובבים למעלה מ-100 אלף אקדחים, רובים ואמצעי לחימה גנובים המוחזקים על ידי ארגוני פשיעה, חמולות מהמגזר הבדואי והערבי בצפון ובנגב, שהתחמשו בכמויות לא הגיוניות בעיקר כדי לסגור חשבונות עם חמולות יריבות.

כלי הנשק ואמצעי הלחימה נגנבו ברובם מבסיסי צה"ל, בתים פרטיים של מאבטחים, שוטרים וחיילים בחופשה, וגם אזרחים שהחזיקו אקדחים ברישיון ועבריינים שונים עקבו אחריהם ופרצו לבתיהם. בנוסף, רוב הברחות הנשק הגדולות מגיעות בעיקר מהגבול עם ירדן בעמק בית שאן ובים המלח.

מחירון נשק 2020 (צילום: דוברות משטרת ישראל)
שווי שוק הסחר בנשק הגנוב בישראל: למעלה משני מיליארד שקל בשנה | צילום: דוברות משטרת ישראל
מחירון נשק 2020 (צילום: דוברות משטרת ישראל)
"המשטרה תפסה השנה כמה אלפי כלי נשק אבל זו טיפונת בים" | צילום: דוברות משטרת ישראל

"המשטרה תפסה השנה כמה אלפי כלי נשק אבל זו טיפה בים. זה כלום ושוב דבר. לעבריינים ולארגוני הפשע במשולש ובשפלה יש ארסנל עצום של כלי נשק מכל הסוגים שלא היה מבייש יחידות מובחרות בצה"ל", מגלה קצין מודיעין לשעבר במשטרת ישראל. "הם מחזיקים בידיהם רובי תבור, מקלעי נגב, מאגים, M-16, קלצ'ניקובים, ולא נגענו בכלל ברימוני היד, לבנות החבלה וטילי הלאו. רק במגזר הבדואי בנגב יש כמה אלפי כלי נשק גנובים המוחזקים בידי עבריינים מסוכנים, חמולות ושבטים, וכבר היו מקרים בעבר בהם ירו בכלי הנשק הללו לעבר שוטרים וחיילים בגבול".

ברוני הסמים בנגב, אלו שאחראים על הברחות הסמים ממצרים לישראל והקמת מאות חממות לגידולי מריחואנה בשטחי אש, הצטיידו בחודשים האחרונים בעשרות רובי קלצ'ניקוב ו-M16, וכן בטילי לאו ומרגמות, והחשד הוא שהם השיגו את אותם נשקים בעזרת ההברחות שלא פוסקות לרגע.

"בשנה האחרונה היו כמה מקרים שהמבריחים ירו לעבר חיילים ושוטרים שניהלו אחריהם מרדפים. הם לא יהססו להרוג כדי לבצע הברחה מוצלחת של סמים. ההצטיידות שלהם בכלי נשק נועדה להרתיע את כוחות הביטחון ולהראות שיש להם עוצמה והם לא פראיירים. חלקם אפילו מפרסמים סרטונים בטיק טוק כדי להתגרות במשטרה ובצבא", מסביר גורם בכיר במשטרה, שמוסיף שחלק לא מבוטל מאמצעי הלחימה הגנובים נמכרים דרך אפליקציית טלגרם.

במרבית הגניבות שמגיעות לידי ארגוני הפשע מעורבים חיילים שגונבים מאגים וכלי נשק מהבסיסים עבור בצע כסף ומוכרים אותם לאותם ארגונים, ועל פי מידע שהגיע ל-mako, כמה מאות חיילים נתפסו בשנים האחרונות על ידי מצ"ח ומשטרת ישראל אחרי שגנבו כלי נשק ואמצעי לחימה בשווי עשרות מיליוני שקלים.

"היה פעם מקרה מטורף של חיילים בבסיס שריון בצפון שפירקו שני מאגים מטנק ואחד מהם מכר אותם לאזרחים. המאגים נעלמו ולא נמצאו היום", חושף קצין בצה"ל, "החיילים גונבים כלי נשק בגלל שהמשכורת הצבאית נמוכה והם רוצים להרוויח הרבה כסף ומהר - אבל לא מבינים שהם עלולים לשבת בכלא שנים רבות".

כעת אנחנו חושפים כאן לראשונה את מחירון הנשק העדכני והדי מפתיע יש לומר של ארגוני הפשע בישראל, שנבנה באמצעות שיחות עם קצינים בכירים במשטרה לצד עבריינים העוסקים בתחום הסחר באמצעי לחימה. 

אקדח גלוק: 40-45 אלף שקלים

אקדח ברטה: 25-30 אלף שקלים

אקדח אפ-אן: 20-30 אלף שקלים

אקדח יריחו: 35-40 אלף שקלים

רובה קלצ'ניקוב סיני: 80 אלף שקלים

רובה קלצ'ניקוב רוסי: 110-130 אלף שקלים

רובה אמ-16: 130 אלף שקלים

תבור אמ-4: 110 אלף שקלים

מקלע נגב: 120 אלף שקלים

גליל/גלילון: 50 אלף שקלים

רובה קארל גוסטב: 20 ל-35 אלף שקלים

מאג: 250-400 אלף שקלים

טיל לאו: 35-60 אלף שקלים

רימון יד: 15 אלף שקלים

רימון הלם: 8-10 אלף שקלים

לבנת חבלה: 5,000 שקלים

משקפת לראיית לילה: 3,000 שקלים

כדור אמ-16: בין חצי שקל לשקל

כדור לאקדח: בין שקל ל-3 שקלים

מחסנית רובה: 500-700 שקלים

מחסנית לאקדח: 1,000-2,000 שקלים