"קבעתי עם שתי בחורות צעירות במרכז תל אביב כדי למכור להן 30 גרם קנאביס. השליח שלי הגיע לנקודת המפגש ואז נדהם לראות שני גברים מלחיצים מחכים לו. הם קפצו עליו מאחור, גנבו לו את שקית הקנאביס באיומי סכין וריססו אותו בגז מדמיע. אחרי כמה דקות הם ברחו מהמקום יחד עם הטלפון הסלולרי שלו". כך מספר בשיחה מיוחדת עם mako סוחר סמים בטלגראס שאחד השליחים שלו נשדד במה שהפך לאחרונה לתופעה אלימה וחדשה באפליקציית הסחר הפופולרית.

המקרה כאן למעלה הוא לא המקרה היחיד שאירע באחרונה, ומתברר שלא מעט לקוחות או אנשים שרצו להפוך לסוחרים מורשים (כך טענו בתחילה לפחות), עקצו סוחרי סמים פעילים בטלגראס וגרמו להם לנזקים שנעים בין מאות לאלפי שקלים ולפגיעות בגוף.

"אני זוכר מקרה בו קבעתי למכור 50 גרם קנאביס ללקוחות בשרון. השליח שלי הגיע למקום ואז יצאו מאיזו סמטה שני צעירים עם אלות, קרעו אותו במכות וברחו עם הסם", חושף סוחר ותיק בטלגראס. "השודדים והעוקצים מנצלים את העובדה שלא נתלונן עליהם במשטרה והם מגלים תעוזה ואומץ יוצאי דופן בתקיפות".

שיטת העוקץ הזו מוכרת יותר בעולם התחתון בשם הקוד "כיפה אדומה" (או "פארטייה"). לאחרונה, כך מתברר, נשדדו ונעקצו עשרות סוחרים על ידי לקוחות שהחליטו לחצות את הקווים ולהשיג את הסם המבוקש בלי לשלם עליו, למכור אותו לצרכנים אחרים תמורת סכומי כסף גבוהים.

על מנת להילחם בתופעת העוקצים החדשה, הוקמה בחודשים האחרונים קבוצה מיוחדת בטלגראס בשם Wall Of Shame. מטרת הקבוצה היא להעלות תמונות של אנשים שעקצו סוחרים או התחזו לכאלה, וביצעו מעשי מרמה והונאה, ובכך להילחם בתופעה ולהזהיר את ציבור המשתמשים מאותם עוקצים סדרתיים הפועלים בעיקר באזור המרכז והשרון.

כך למשל באזור השרון פועלת כנופיית עוקצים שגרמה נזק של אלפי שקלים לסוחרי הטלגראס והוחלט לפרסם את פרטיהם כדי להזהיר סוחרים ולקוחות אחרים על מנת שלא ייפלו במלכודת. בחלק מהמקרים מדובר בעבריינים החברים בארגוני פשיעה שלא מהססים לנקוט באלימות קשה ובאכזריות כדי לשדוד את הסם ובהמשך למכור אותו לכל המרבה במחיר.

"ארבעת המתועבים שבתמונות מתבקשים ליצור קשר בהקדם. סוחרי נתניה והשרון, לידיעתכם, אלו ארבעת הנוכלים שאחראים על עקיצות/גניבת יוזרים/התחזויות/איומים באזור שלכם... אנחנו מגיעים ל-98% מהמקרים. זה כבר לא רעיון טוב להתחזות ולגנוב", נכתב בהודעה מיוחדת ששיגרה יחידת העוקץ של טלגראס.

חברי היחידה עוקבים אחר ההודעות באפליקציה של סוחרי הסמים או לקוחות שנעקצו, מאתרים את הנוכלים והרמאים ודואגים לעשות להם שיימינג כדי להזהיר ולעדכן אותם שהם יודעים את פרטיהם ועדיף שיחזירו את הכסף. כאשר אנשי היחידה מאתרים סוחר או לקוח שעקצו, הוא נחסמים מיידית עד שהם מחזירים את הכסף והסם שנשדד ומפצים את מי שתקפו.

לאחרונה הגיע למערכת העוקצים ידיעה על תושב לוד שעבד כסוחר ועקץ לקוח בסכום של כ-10,000 שקלים וברח לתאילנד. "חסמנו אותו מיידית מלעבוד בטלגראס ופרסמנו את הפרטים שלו. אבא שלו, שחש בושה גדולה על מעשיו של בנו, יצר איתנו קשר, החזיר את הכסף ללקוח ואמר שהוא כבר יטפל בבן שלו", מספר לנו מייסד טלגראס, עמוס סילבר. לדבריו, מימדי התופעה עדיין נמוכים, למרות שלאחרונה היה צירוף מקרים של כמה עקיצות גדולות.

"יחידת העוקץ שלנו והודעות השיימינג שהעלנו עם תמונות העוקצים גרמו לירידה גדולה במעשי העוקצים לעומת השנה שעברה. מטבע הדברים, הנעקצים לא יכולים לפנות למשטרה ולהתלונן כי הם ייעצרו על סחר בסמים. אי לכך שתי שיטות העבודה שלנו בהחלט עושות עבודה טובה וגורמות לסוחרים או לקוחות לחשוב פעמיים אם לבצע מעשי עוקץ", מסביר סילבר.

לדבריו, במערכת בטלגראס קיימת רשימה שחורה של לקוחות וסוחרים שניתנה הוראה להפסיק את פעילותם עקב מעשי העוקץ, ונכון להיום ישנם כ-24 אלף סוחרים פעילים בטלגראס. "אלו הכלים שיש לנו להתמודד עם התופעה. יש פה ושם עוקצים קטנים אבל כשמדובר באירועים חמורים שחלקם מלווים באלימות אנחנו נפרסם שמות ופרטים, ועובדה שזה כן עוזר ומרתיע, ורובם מתנצלים ומחזירים את הכסף", מסכם סילבר.