העבריין הישראלי ליאור סעת (סעד) מי שזכה בעבר לכינוי "המלך של סין", בעיקר אצל מקורביו, נפטר השבוע בוויטנאם אחרי שנדבק בנגיף הקורונה. סעת, שניצל בעבר מכמה נסיונות חיסול, עזב את ישראל לפני שנים ונע בין מדינות שונות בעולם, חמק מתיק רצח שביצע שעל פי החשד בדרום אפריקה, אבל תמיד נשאר על הכוונת של משטרת ישראל.

סעת, קרוב משפחתו של ראש ארגון הפשע ניבי זגורי, הפך לפני כמה שנים לכתובת של כל עבריין ישראלי שהגיע לסין ורצה לעשות בה עסקים. "ליאור היה הנפש התאומה של ניבי", מספר עבריין שהכיר היטב את השניים. "הוא היה האדם היחיד שניבי סמך עליו שלא יתקע לו סכין בגב. בזמנו, כשניבי נסע לכמה חודשים לקוסומוי, ליאור היה זה שהכניס אותו לעניינים בעזרת הקשרים הרבים שלו באסיה. ניבי ראה בו אח של ממש, והקשר ביניהם הוא זה שגרם למשטרת ישראל לחפש אחריו בנרות בניסיון להפליל אותו".

סעת, כך על פי מקורביו, היה "בעל אלף נשמות", וניצל כאמור בעבר מכמה חיסולים. השבוע, אחרי שחמק פעם אחר פעם ממאסר ואחרי שמשטרת ישראל נכשלה פעם אחר פעם להוכיח שהוא קשור לעולם הפשע; הוא נפטר אחרי שנדבק בקורונה ומצבו התדרדר במהירות. "משטרת ישראל בחיים לא יכולה הייתה להפיל את ליאור. הוא היה כל כך מתוחכם ואמיץ שהצליח לחמוק ממנה פעם אחר פעם. אבל בסוף, משום מקום, הוא נדבק בקורונה ומת", מספר אותו מקורב לסעת וזגורי.

מיד לאחר שמשפחתו של סעת קיבלה את הבשורה על מותו, היא יצרה קשר עם גורמים יהודיים במדינה האסייתית בה נפטר כדי שאלו יעזרו בהליך הקבורה, וספק אם הישראלים הבודדים, בהם אנשי זק"א וחב"ד, שהגיעו להלווייתו, הצילו את גופתו משריפה ואמרו עליו קדיש בחלקת הקבר הפתוחה באחד הג'ונגלים בוויטנאם - בכלל ידעו במי מדובר.

ליאור סעת (צילום: באדיבות חב"ד/זק"א)
סעת הובא לקבורה בג'ונגלים של ויטנאם | צילום: באדיבות חב"ד/זק"א

סעת (51) תושב באר שבע בעברו, התחתן במהלך שהותו מחוץ לישראל עם אישה סינית בשם דודו והשניים הביאו לעולם בן אחד, שהצטרף לשני בניו של סעת מנישואיו הראשונים. סעת אמנם מעולם לא היה דמות מוכרת היטב בעולם הפשע הישראלי ולא ריצה עונש מאסר או נעצר בישראל, אבל קשריו עם עבריינים מקומיים, ביניהם עמיר מולנר וקרוב משפחתו ניבי זגורי, הספיקו למשטרה כדי להשאיר אותו תמיד תחת הרדאר.

"ליאור ועמיר היו ביחסים טובים מאוד. ליאור היה מלווה ומאבטח את מולנר בפגישות שלו בחו"ל. הוא היה בחור חזק ומאסיבי והתחבר מאוד לסביבה של עמיר שהיה אז היעד מספר אחת של ימ"ר תל אביב", נזכר עבריין לשעבר שהכיר היטב את סעת. "הקשר ביניהם נמשך גם לאחר שעמיר עזב את הארץ לדרום אפריקה, שם הם נפגשו שוב".

אחת הפעמים הבודדות בהן שמו של סעת עלה לכותרות הפליליות בכלי התקשורת בישראל הייתה בשנת 2003, שבע שנים לפני שעזב את המדינה לטובת דרום אפריקה, אז הוא פגש לראשונה את מולנר, מי שהפך כמה שנים לאחר מכן לאחד היעדים הבולטים של משטרת ישראל. יחד הפכו השניים לחוד החנית של קומונת העבריינים שנמלטה לדרום אפריקה, ועל פי החשד הרוויחו סכומי עתק מעסקאות יהלומים, דמי חסות ותפעול בתי קזינו.

בהמשך, במהלך שהותם בדרום אפריקה, סעת ומולנר הסתבכו בפרשת הרצח של היהלומן הישראלי שי אבישר, כשעל פי החשד השניים רצו להשתלט על עסקיו המשגשגים של האחרון והחליטו לחסלו. "סעת הוא מסוג האנשים שלא כדאי היה לזרוק אליו מבט לא במקום. זה לא שיש לו פיוז קצר - פשוט לא היה לו פיוז. מולנר תמיד יותר מחושב ממנו", סיפר בעבר אחד משותפיו של אבישר לכתב "הארץ", גידי וייץ, במהלך כתבה של וייץ על עלילות המאפיה הישראלית בדרום אפריקה.

סעת ומולנר נחלצו לבסוף מפרשת הרצח לאחר שכמה עדי ראייה מרכזייםנרצחו באופן מסתורי והתביעה בדרום אפריקה התקשתה להוכיח את אשמתם בתיק. מיד לאחר מכן עזבו מולנר וסעת את היבשת השחורה ועברו בשנת 2004 לקנקון שבמקסיקו. אחרי תקופה קצרה באמריקה הלטינית השניים החליטו לחזור לישראל, וזמן קצר לאחר מכן היו מעורבים בעוד פרשה שהסעירה את העולם התחתון.

ליאור סעת (צילום: פרטי)
המלך של סין שברח מישראל. סעת | צילום: פרטי

בינואר 2006 הגיע מולנר לפגישה במלון דניאל בהרצליה, במה שהוגדרה כפגישת הפסגה של העולם התחתון הישראלי. מולנר נפגש במקום עם יריבו המר יעקב אלפרון במטרה ללבן סכסוך שהתגלה בין השניים, ובפגישה נכחו גם דרור, בנו של אלפרון, ומצדו של מולנר נכחו סעת ועבריין נוסף.

בשלב מסוים הפגישה התפוצצה לאחר קטטה שפרצה בין שני הצדדים וגלשה לקרב אלים שכלל סכינים ואגרופים. מולנר, סעת והעבריין הנוסף שהיה איתם נדקרו ונזקקו לטיפול רפואי בבית החולים, ועל פי חשד המשטרה דרור אלפרון חש שאביו נמצא במצוקה, רץ ללובי המלון ודקר את מולנר בצווארו. מיד לאחר מכן אלפרון הצעיר ואביו נמלטו וירדו למחתרת, וזמן קצר לאחר מכן הסגירו את עצמם למשטרה והכחישו את החשדות נגדם.

שנתיים לאחר מכן, בשנת 2008, יעקב אלפרון חוסל במכוניתו באמצעות מטען חבלה שהוצמד אליה, והחשד (שלא הוכח עד היום) היה שמאחורי החיסול עומדים אנשיו של מולנר כנקמה על אותה פגישה במלון בהרצליה. כך או כך,  תיק הרצח אל אלפרון נותר פתוח עד היום ואיש לא נעצר בחשד לחיסולו. כמה חודשים לאחר מכן, סעת החליט שנמאס לו, עזב את ישראל והתמקם בסין, הכיר את דודו אשתו, ונע בין תאילנד לסין בניסיון לתמרן בין עסקיו השונים.

הקשר בין סעת למולנר התנתק עם השנים, אך סעת לא ויתר לחלוטין על קשריו עם עולם הפשע הישראלי, ונהג מדי פעם להיפגש עם עבריינים שונים שעזבו את ישראל מיכאל מור וקרוב משפחתו ניבי זגורי. הוא אירח אותם בסין ותאילנד, ובמשך 13 שנה רקם עוד ועוד קשרים עסקיים בכל רחבי אסיה, התנתק מעולם הפשע הישראלי וויתר לחלוטין על האפשרות לחזור ארצה.

ליאור סעת (צילום: באדיבות חב"ד/זק"א)
ספק אם אנשי חב"ד ידעו של מי הגופה שהובאה לקבורה. הלווייתו של סעת השבוע | צילום: באדיבות חב"ד/זק"א
_OBJ

"כשניבי ואשתו הגיעו לסין ולאחר מכן טסו לקוסומוי, ליאור אירח אותם כיד המלך", מספר מקורב לזגורי. "הם היו בקשר אישי וטוב עם ליאור, העריכו וכיבדו אותו מאוד. הוא אירח גם לא מעט תושבי באר שבע שהגיעו לביקורים בסין, כולל אריק איטל (מי שמואשם בשני מקרי רצח שביצע על פי החשד לבקשת זגורי). ליאור תמיד היה טיפוס לארג', חם ולבבי".

לפני כשלוש וחצי שנים זגורי וסעת נעצרו בסין לבקשת משטרת ישראל -  זגורי באשמה של סדרת מעשי רצח, וסעת, כך לטענתו, נעצר רק בגלל החברות הקרובה ביניהם. עד המדינה שהפליל את זגורי טען שסעת נכח בפגישה בה תוכנן החיסול של עד המדינה לשעבר טל קורקוס (מי שהפליל את זגורי ושלח אותו לשבע שנות מאסר הפועל).

סעת היה עצור במשך 35 ימים בסין ועוד כשבועיים בישראל, ולאחר  שחוקרי ימ"ר נגב לא הצליחו להוכיח את  מעורבותו בתכנון הרצח של קורקוס, הם דרשו ממנו לעזוב את הארץ באופן מיידי. "הם אמרו לליאור שהם מוכנים לשחרר אותו בתנאי שיעזוב מיד את ישראל", מספר מקורב לסעת. "ליאור ביקש מהם כמה ימים להתארגן ואז נפרד מבני משפחה וחברים, חזר לסין ולא שב לישראל מעולם".

בחודשים האחרונים כאמור סעת התגורר בווייטנאם, נעלם כמעט לחלוטין מהראדר של משטרת ישראל, ולפני כשבועיים נדבק בנגיף הקורונה, סבל מקשיי נשימה רבים, אושפז בבית חולים מקומי ונפטר זמן קצר לאחר מכן. מיד לאחר מותו החליטו השלטונות המקומיים לשרוף את גופתו של סעת כחלק ממאבקם בנגיף הקורונה שהיכה במדינה, אך בני משפחתו, חבריו וכן רבנים ואנשי משרד החוץ הצליחו למנוע את שריפת הגופה, וברגע האחרון התקבל אישור לקבור אותו בבית קברות מקומי עד להעברת גופתו לישראל לקבורה סופית.

"תמיד היית אדם מיוחד עם נימוסים והכרת תודה. ליאור, בחיי, איך נתת לקורונה המטופשת לקחת אותך, איך?", ספדה לו השבוע מיכל זגורי, אשתו של ניבי וקרובת משפחתו. "אתה חזק וגיבור, צלחת עולם של קרבות ומלחמות. זה לא מסתדר לי שאתה מת. ליאור, המלך של סין... המלך של הסיגרים והסנוקר...".