בתחילת החודש שעבר חברת ההפקות האמריקאית Netflix שחררה את מיני סדרת הדוקו Wild Wild Country המגוללת את סיפורם הבלתי נתפס של תושבי קומונת ראג'נישפוראם. מאז הקרנת הסדרה צופים ברחבי העולם נדהמו מסיפורו של הגורו ההודי ראג'ניש (לימים אושו), מאמיניו הקיצוניים והאופן שבו תורתו הושחתה לאורך השנים – אבל חשוב להדגיש שלא כל האנשים שלמדו אצל המנהיג הרוחני עסקו בפלילים.

ריימונד ואן מיל, צלם חיי לילה מהולנד, הוא אחד מאותם אנשים שבילו בקומונה של אושו. בתחילת שנות ה-90 ואן מיל התגורר באשראם של אושו בפונה אשר במרכז הודו. לטענתו, הסדרה הדוקומנטרית אמנם חושפת צד שערורייתי מאוד של מאמיני ראג'ניש, אך זה היה רק צד אחד של המטבע. בראיון לסוכנות הידיעות Vice, ואן מיל סיפר כיצד החוויה שלו הייתה שונה מאוד ממה שניתן לראות ב-Wild Wild Country.

אחד הדברים הכי שנויים במחלוקת בנוגע לראג'ניש היה היחס שלו ליחסי מין; הגורו ההודי ניסה לייסד תרבות של פתיחות מינית בקרב העוקבים שלו ואלו נהגו לקיים יחסי מין בפרהסיה – אך לטענתו של ואן מיל, לא כך היה בתקופתו. "ההתנהגות הזאת לא הייתה שכיחה בתקופה שאני הייתי שם", הוא סיפר בריאיון, "הייתה אווירה מאוד מתירנית, אבל כל הקטע של 'סקס בציבור' התחולל בעיקר בשנות ה-70. כן, היו שם אנשים שהגיעו בשביל להשתחרר קצת, אבל אני הגעתי בעיקר בשביל המדיטציה".

אלמנט נוסף שבה לידי ביטוי ב-Wild Wild Country היה האופן שבו ראג'ניש ניצל את הקומונה לצורך רווחתו האישית. כלומר, בזמן שמאמיניו של ראג'ניש נהגו לעבוד בתמורה לשהות במקום, הגורו ההודי נהג לאסוף מכוניות יוקרה מסוג רולס רויס. כאשר ואן מיל נשאל האם האשראם היה בעצם תרמית אחת גדולה, הוא טען את ההפך הגמור. "בכלל לא שילמתי על השהות שלי שם", הוא סיפר, "האוכל, ספרי הלימוד ושאר השירותים במקום היו במחיר עלות. הכל היה זול".

A post shared by VICE (@vice) on

למרות חווייתו החיובית באשראם, ואן מיל מספר כי עדת המאמינים של ראג'ניש עדיין מתקשים להתאושש מההיסטוריה השנויה במחלוקת שלהם. למעשה, הצלם הגדיר את המאורעות שהתחוללו באורגון בשנות ה-80 בתור "מאורע טראומתי" בתוך הקהילה. "ראג'נישפוראם הייתה כת של אנשים שירדו מהפסים", הוא סיפר, "מה שקרה שם מביך אותי. עד היום, כשאני מספר לאנשים על ההיסטוריה שלי, אני נאלץ להגן על עצמי בגלל המעשים של האנשים האלו". אף על פי כן, ואן מיל לא מתחרט על פעילותו באשראם.

"החוויה שלי בפונה הפכה אותי לאדם אחר לגמרי", הוא הוסיף בראיון, "אם הייתי מקבל הזדמנות לעשות את זה שוב, לא הייתי מפספס אותה בחיים".