לפני כמה חודשים ארז חקובו בוקראם, בנו של נשיא אקוודור לשעבר, עבדאללה בוקראם, תיק קטן עם כמה מצרכים חיוניים, ובאישון לילה נמלט מהמדינה לקולומביה השכנה.

לבוקראם הצעיר היו הרבה סיבות טובת לברוח מהמדינה בה הפך בשנים האחרונות לפרסונה נון גרטה, אבל העיקרית שבהן הייתה פרשת רצח הישראלי שי דהן בבית הכלא המרכזי במדינה, אחרי שבוקראם ואביו הפכו לחשודים המרכזיים בהזמנת הרצח של דהן שהחזיק נגדם הקלטות ומידע שעלול היה להפליל אותם ולשלוח אותם לשנים רבות בכלא.

אך מה שבוקראם לא ידע הוא שסוכני ה-FBI עקבו אחריו לכל מקום. לאמריקאים היה חשוב מאוד לעקוב אחר צעדיו של בוקראם, אחרי החשד שעלה שהוא ואביו היו אלה שסייעו לזייף את התעודות המזויפות של דיפלומטים אמריקאים ועובדי הרשות למלחמה בסמים שסופקו לשי דהן וחברו אורן שיינמן, כדי שאלו יוכלו להסתובב בצורה חופשית בכל רחבי אקוודור ולבצע עמם עסקאות של מכירת ציוד רפואי לבתי חולים במדינה, ובעיקר ערכות מהירות לבדיקת קורונה. 

"רשויות האכיפה בארצות הברית קיבלו מידע על התעודות המזויפות ורצו לברר מי הנפיק אותן לאזרחים הישראליים. היה חשוב להם לדעת איך הן הגיעו אליהם, וכאשר קיבלו מידע שלנשיא ולבנו יש קשר לזיוף התעודות הם החלו לבקש חומרים מהמשטרה באקוודור", מספר גורם בכיר במערכת התביעה באקוודור.

וכך, הרשויות בארה"ב עקבו כאמור אחרי בוקראם הצעיר במשך שבועות ארוכים, וכשזה הגיע לעיר מדיין שבקולומביה, הם העבירו את הפרטים על מיקומו לרשויות החוק במדינה הלטינית ולגורמי משטרה באקוודור, ובעקבות המידע בוקראם נעצר על ידי שוטרי היחידה המיוחדת בקולומביה לאחר שהתברר שנכנס למדינה ללא מסמכים מזהים, הועלה על מטוס ונשלח חזרה לאקוודור.

עם נחיתתו באקוודור נלקח בוקראם לכלא בצפון המדינה שממוקם באזור עם תנאי מזג אוויר קשים ביותר, ויממה לאחר מכן, השופט ששלח את בוקראם למעצר קיבל איום מעבריינים בקולומביה שטענו שייפגעו בו אם בוקראם לא יועבר לכלא "נוח יותר" בעיר הולדתו גואיאקיל, ולפני כמה ימים בוקראם הצעיר אכן הועבר לאותו בית כלא, 'פניטנסייריה דל ליטוראל', שבו שהה שי דהן עד לרציחתו.  

(בצילום: חקובו בוקראם מיד אחרי מעצרו)

שבוע לאחר מעצרו של בוקראם, חקירת הרצח של שי דהן, שנמשכת ביתר שאת באקוודור ופותחת כל מהדורת חדשות שנייה במדינה, קיבלה תפנית דרמטית, אחרי שמנהל הכלא שבו הוחזק דהן, הקטור ריינה, נעצר על ידי צוות חקירה מיוחד בחשד שגם הוא היה קשור בעקיפין לרצח דהן.

על פי החשד, ריינה קיבל סכום כסף מסוים מבוקראם האב ובנו כדי לאפשר לאסירים עבריינים מטעמו של ראש קרטל הסמים והמאפיונר, חוסה לואיס זמברנו, ששלט בכלא וסחט את דהן, לפתוח את התא בו היה כלוא עם חברו אורן שיינמן ולאפשר את חיסולו, כשהחשד העיקרי הוא שבוקראם ובנו הזמינו את רצח דהן מזמברנו ושילמו לו אלפי דולרים בתמורה.

וכך, על פי הדיווחים שמגיעים מאקוודור, מנהל הכלא דאג כמה ימים לפני הרצח לעקור את מצלמות האבטחה שתצפתו על התא של דהן ושיינמן, זאת כאמור כדי לאפשר לרוצחים לבצע את עבודתם מבלי שיתועדו ויופללו, וזמן קצר לאחר מכן , אופן מוזר ומסתורי, אותו מנהל הכלא שחרר את זמברנו ללא ידיעת רשויות האכיפה שגילו זאת לבסוף ועצרו לאחרונה את זמברנו, אך הוא שוחרר בבית המשפט ונאסר עליו לצאת מהמדינה עד לסיום חקירת הרצח של דהן.

במהלך משפטו של זמברנו התברר כי ריינה, מנהל הכלא, סחט מדהן אלפי דולרים לכאורה בתמורה לכך שיגן על ביטחונו ולא ייפגע על ידי אסירים בכלא. על פי החשד, דהן שילם כ-8,000 דולרים לאחד הסוהרים שיאפשר להכניס לו לתא אוכל, בגדים וציוד אישי, ולרופא בכלא הוא שילם כ-2,000 דולרים עבור טיפול רפואי בסיסי.

(בצילום: הקטור ריינה מיד אחרי מעצרו)

אלא שאת הכסף הגדול שנסחט מדהן, לקח בכלל מנהל הסוהרים בכלא, אדם בשם ג'וני ורגה, שסחט על פי החשד מדהן 50 אלף דולרים במזומן ולקח אותם לעצמו במקום להתחלק עם מנהל הכלא ריינה וכמה סוהרים נוספים שסחטו את דהן על בסיס קבוע. אותה בחירה של ריינה עלתה לבסוף בחייו, אחרי שלפני כמה שבועות אלמונים ארבו לו ליד ביתו, ירו לעברו צרור כדורים וחיסלו אותו באכזריות.

על פי החשד, מנהל הכלא ריינה או מי מאנשיו של זמברנו, היו אלו שחיסלו את ורגה כנקמה על כך שגנב את כספי הסחיטה של דהן, ולפני כמה ימים פורסמה לראשונה באקוודור הקלטה נדירה של שיחה בין ריינה לדהן, שבועות לפני חיסולו, בה נשמע דהן כשהוא מבקש הגנה מריינה שיבטיח שלא יפגעו בו ומבהיר לו שחייו בסכנה ממשית.

דהן: "רציתי לדבר ישירות איתך. תראה, אני סובל, ואני רוצה לשמוע ממנו (הכוונה לוורגה)  ישירות. אני לא יודע מי משקר פה. ומי אומר לי את האמת".

ריינה: "הם שיקרו לך. רק אני ונובילו (הרופא) בפעם היחידה".

דהן: "אבל הרופא גם לקח חלק מהכסף שלי".

ריינה: "כי הוא עושה את הדוחות הרפואיים".

דהן: "הוא לקח ממני 2,000 דולר כדי לקחת אותי למרפאה, ולפני שלושה שבועות שילמתי 5,000 דולר כדי לקנות אייפון והוא קנה לי את האייפון. אתה רק מוודא את ביטחוני? אני לא רוצה שיקרה לי משהו".

ריינה: "תהיה בטוח".

דהן: "מושלם. אני סומך על המילה שלך".

(בסרטון: הקלטת השיחה בין דהן לריינה)

לאחר פרסום ההקלטה שעוררה סערה באקוודור, עלתה ההערכה שדהן שילם כ-80 אלף דולרים כדמי סחיטה לבכירים בכלא, אבל כאמור ריינה לא עמד במילתו ואיפשר לרוצחים להיכנס לתא של דהן ולרצוח אותו באכזריות רבה באמצעות לבנה ופטיש. שותפו של דהן לתא, אורן שיינמן, חשף בעדותו במשטרה כי זיהה שאחד הרוצחים היה המדריך האחראי על האסירים בכלא.

בהמשך גילה שיינמן לחוקרים כי כמה ימים לפני הרצח של דהן השניים קיבלו איומים מבוקראם האב ובנו שאם הם יעזו להפליל אותם הם יהרגו אותם ואת בני משפחותיהם. "ביומיים האחרונים התקיימו מספר שיחות וקיבלנו הודעות מחקובו בוקראם ועבדאללה שאם נדבר ונציג ראיות הם יהרגו אותנו ואת המשפחה שלנו, לא משנה איפה הם חיים ובאיזה מקום", סיפר שיינמן, "ריינה מנהל הכלא אמר שיש חוזה על הראש שלנו, ובוקראם".

מעצרו בשבוע שעבר של ריינה מגיע על רקע המלחמה העיקשת וחסרת הפשרות שמנהלות רשויות האכיפה באקוודור כלפי ארגוני הפשיעה וקרטלי הסמים ששולטים בבתי הכלא, והחשד כאמור הוא שריינה שיחרר מהכלא את זמברנו בחשאיות גמורה ומבלי ליידע את התביעה במדינה.

ריינה, כך על פי חקירת המשטרה, נהג לקבל הטבות כספיות ומתנות יקרות ערך ממאפיונרים בכלא בתמורה לכך שהעלים עין ממעשיהם ואיפשר להם לעשות במקום ככל העולה על רוחם. "הרצח של שי דהן פתח את העיניים העצומות של המשטרה והתביעה במדינה שהעלימה עין מהנעשה בבית הכלא שנשלט על ידי מאפיונרים", מגלה גורם בכיר בתביעה באקוודור בשיחה עם mako. "הרצח של דהן גרם להלם ולזעזוע, ופתח תיבת פנדורה גדולה. זו רק ההתחלה ויהיו עוד מעצרים. מי שרצח את שי דהן יועמד לדין ולא משנה מה מעמדו. זה לא יעבור לסדר היום. אנחנו מגבשים את הראיות לכדי הגשת כתב אישום נגד כל המעורבים ברצח".

וזה לא נגמר כאן, לידי mako הגיע מידע כי עבריינים מקומיים פשטו לפני כמה שבועות על תחנת המשטרה בה הוחזק סכום של 300 אלף דולרים שהשוטרים החרימו מדהן מיד אחרי שנעצר. "העבריינים תכננו לגנוב את הכסף והיה שם קרב יריות. אחד השוטרים חטף כדור בראש", מספר גורם באקוודור, "בסופו של דבר השוטרים הצליחו להבריח את העבריינים ומנעו את השוד האלים".