קרחת מלמעלה (צילום: istockphoto)
לא, גם מלמעלה זה לא נראה טוב | צילום: istockphoto

השיער הוא כנראה הטאבו הגברי האחרון. אתה אולי לא מטפל בו באופן יוצא דופן ומשנה תסרוקת רק אחת לכמה עשורים, אבל מתחת לפני השטח כנראה שמאוד מעניין אותך איזה דברים יכולים להשפיע עליו. ככה זה, הידיעה שכמעט אחד מכל שני גברים מתחילים לאבד שיער מתחת לגיל 50 יכולה לגרום גם לבעלי הרסטות השמנוניות ביותר להתחיל לחפש מחקרים על התקרחות.

במקום לחפש, תחסוך זמן וקרא הלאה. כל האמת על מה שפרנואידים כאלה ואחרים המציאו במהלך השנים.

1. גילוח מצמיח שיער חזק יותר: מיתוס

השערה שלך מתחלקת לשני חלקים – מה שמתחת לקרקפת זה החלק החי, ומה שמעל, מת. אז לא משנה כמה פעמים תחתוך את השערה, זה לא ישפיע כהוא זה על קצב הצמיחה או הנשירה של השיער שלך.

מאיפה בכל זאת הגיע המיתוס הזה? לד"ר שלקוביץ יש הסבר: "לשערה יש מבנה כמו של משולש מאוד גבוה. הבסיס רחב יותר, והיא נהיית צרה עם שפיץ בקצה. ברגע שגילחת את הקרקפת, אתה נוגע בזיפים שהם החלק התחתון של השערה, שהם רחבים ועבים, ובגלל שהזיף הוא קצר קשה לך להניע אותו ימינה ושמאלה. כל הדברים האלה נותנים אשליה של שיער עבה וגס, אבל זאת אשליה. השערה היא בדיוק אותה שערה".

2. חפיפת שיער גורמת לנשירה: ממש לא

השמפו שלך, אלא אם כן מדובר בחומצה, לא יצליח לחדור לך את הקרקפת כדי להשפיע על הזקיק החי של השערה. מה שאומר שאתה יכול לחפוף אלף פעמים ביום וזה לא ישפיע על קצב צמיחת השיער. הסיבה שאנשים מאמינים למיתוס הזה היא כי הם רואים הרבה שערות נושרות בזמן החפיפה – מה שהגיוני, במידה ואתה לא חופף באופן תדיר מידי.

ד"ר שלקוביץ: "נניח נושרות לך מאה שערות ביום. השערות מצטברות על הקרקפת, וכשאתה חופף את הראש, כל מה שהצטבר – נופל. אם אתה חופף פעם אחת בשבוע, אתה תראה מסה גדולה של שערות ותחשוב שנושר לך שיער. אם, לעומת זאת, אתה חופף כל יום, אתה משיג תוצאה הפוכה – אמנם מדובר באותו מספר של שערות שנשרו, אבל אתה מוריד אותן מהקרקפת בכמויות קטנות יותר, אז זה נראה כאילו נשרו לך פחות שערות".

3. גברים שעירים הם בדרך כלל קירחים: רחוק מהמציאות

המציאות היא שיש גברים שעירים עם שיער שופע, וגברים חלקים שסובלים מהתקרחות. המומחה שלנו לא מכיר עבודות מדעיות שיכולות להוכיח לכאן או לכאן.

4. התקרחות גברית מגיעה מהצד של אמא שלך: למה להאשים רק אותה?

לא יודעים מאיפה הגיע המיתוס הזה, אבל הוא לא נכון. רק במקרה של מחלות מונגניות – תלויות בגן אחד – אפשר לדעת איזה צד יותר אחראי ומה הסיכויים לחלות במחלה. במקרה כמו התקרחות, שזאת תופעה פוליגנית (תלויה בהמון גנים) אין שום דרך לעשות את החשבונות האלה.

5. חבישת כובע גורמת לנשירת שיער: נו באמת

המיתוס הזה התחיל, אולי, כי אנשים קרחים מנסים להסתיר את הקרחת עם כובע. הוא לא נכון.

6. עודף אינטליגנציה מעודד התקרחות: זה שאתה חנון זה לא תירוץ

או שמי שהמציא את המיתוס הזה ראה יותר מדי סרטים, או שהוא חשב שבגלל שהמוח קרוב לשיער הוא גם יכול להשפיע עליו. אין שום קשר, לא נכתב על זה דבר בעולם. בקיצור, ממש לא.

7. לחץ נפשי ותסכול מיני מעודדים התקרחות: זה שאתה לוזר זה לא תירוץ

התקרחות אולי גורמת ללחץ ולפחות סיכויים לצאת עם בחורה מהפאב, אבל זה לא עובד בכיוון ההפוך.

8. יהודים מתקרחים יותר: עושה רושם כזה, אבל אין הוכחה מדעית

אף אחד לא ממש בדק את זה במספרים, אבל זה נראה שגם ליהודים ובאופן כללי במדינות אגן הים התיכון גברים מתקרחים יותר. מהצד השני, אגב, קיים הגזע הצהוב – כל החבר'ה האסייתים שכמעט ולא מאבדים שיער.

9. סירוק, ייבוש או צביעה של השיער גורמים להקרחה: לא, אלא אם כן אתה משתמש במגרפה, להביור או צבע משקופים סימן 5

כדי להיות ברורים לגמרי בנושא הזה, נסביר אותו שוב: כל הפעולות הפיזיות והכימיות שתעשה על השיער לא ישפיעו על אופן הצמיחה שלו. אתה מתעסק פה עם תאים מתים, אז המקסימום שאתה יכול להשפיע עליהם יהיה ברמה של פיצול, שבירה או מושגים אחרים שנפוצים במספרה של אשתך. כדי להשפיע על נשירת השיער צריך להגיע לזקיק החי, והוא נמצא מספיק עמוק מתחת לפני העור כדי שלא תוכל להתעלל בו – אלא אם כן אתה ממש רוצה. ראה סעיף הבא.

10. אסיפת השיער לקוקו מחלישה את השיער: האמת, כן

תלוי כמובן איזה קוקו. אנחנו מדברים על משהו מאוד חזק שאתה עושה בבוקר ומשחרר לפני שאתה הולך לישון. מה שיקרה זה שלאורך זמן (שנים) השיער שלך יתחיל להידלדל בחלק הקדמי. למה? כי כשאתה מושך שערות באופן מתמיד לאורך זמן, אתה גורם נזק לשורשי השיער, והם יגמלו לך בהתאם.

תודה לד"ר צחי שלקוביץ, מומחה לרפואת עור אסתטית, שהרגיע לפחות ארבעה גברים במערכת והלחיץ את כל השאר.

>> 20 סימנים שאתה מקריח