יורה מונגופלי סטריט וורקאאוט (צילום: Golzman)
בכל מקום אפשר להתאמן, גם בחוף. יורה מונגופלי | צילום: Golzman

אולי זה קורה גם לכם, אבל בזמן האחרון כשאני מסתובב ברחבי חיפה אני שם לב לתופעה מעניינת: יותר ויותר ילדים נתלים על צינורות מתכת, עושים כל מיני תרגילי מתח מהאינקוויזיציה או תרגילי כוח אחרים, כאלה שמעצבים להם צורה של לוחמים ספרטנים עם מינימום של שש קוביות בבטן וכתפיים שלא היו מביישות שום שחקן פוטבול. וכל זה מבלי לדרוך במכון כושר או להרים משקולת כמעט בכלל. קוראים זה street workout, ואם תרשו לי להמר, זה הדבר הבא בתחום הכושר.

שורשיו העמוקים מגיעים דווקא מהכלא, כאשר בעזרת אמצעים מינימאליים ביותר והרבה מאוד יצירתיות הצליחו האסירים לפתח שיטות אימון לכל הגוף שמשלבות המון כוח, אקרובטיקה וגמישות. היסודות מאוד פשוטים: מתח, מקבילים ושכיבות שמיכה שכולכם מכירים כבר, עם קצת עזרה מהעצמים השונים שנמצאים ברחוב. הכל עובד על משקל הגוף של עצמך ומכאן אתה מתקדם בקצב שלך.

היופי בספורט הזה הוא שבגלל שהוא נמצא בחיתוליו אף אחד לא שם עליו תג מחיר עדיין, ואת כל המידע עליו ניתן למצוא באינטרנט – מהאימון הראשון ועד לתרגילים המתקדמים ביותר. גם את הפריצה הגדולה של הסטריט וורקאווט חייבים לאינטרנט כאשר לפני כמה שנים צצו ברשת סרטונים של 'חניבעל', כינוי למפלץ אמריקאי שהופך כל גן שעשועים למה שנראה כמו מתקן עינויים בשביל רובנו. משם זה רק תפס תאוצה, אנשים התחילו לצלם את עצמם עושים כל מיני תרגילים והעלו את הסרטונים יחד עם הסברה איך וכיצד להתאמן לכל מי שרק מוכן לשמוע.

העם דורש ספורט חברתי

גם על ארצנו הקדושה הספורט האלטרנטיבי הזה לא פסח. יורה מונגופלי (25), מנהל פרויקט סטריט וורקאוט בעמותת "חברינו נגד אלימות בישראל", מספר לי כי בארץ ישנם לא פחות מ-5,000 חברים בקהילה שמתאמנת באופן קבוע. טווח הגילאים נע בין 11-28, כאשר המסה העיקרית היא של נערים בגיל התיכון עם הרבה זמן פנוי בידיים שמעדיפים לתעל אותו למשהו חיובי יותר משאר לשבת בפארקים בלילות.

זה לא סוד שבישראל לא לכולם יש משאבים ללכת לחוג ג'ודו או כדורגל. אם זה מבחינה כספית, המרחק או כל סיבה אחרת שגורמת להרבה נערים לבלות שעות מתחת לבית בשכונות ולהשתעמם. ושעמום, כמו שאנחנו יודעים, זה מתכון מעולה לאסון חברתי. וכך, בדיוק כמו שורשיו של הספורט המחתרתי הזה, גם בארץ סטריט וורקאאוט צומח בעיקר בשכונות קשות יום. "אתה יכול לעשות את הספורט הזה בכל מקום עם מינימום אמצעים, זה מפתח כושר, בריאות, משמעת עצמית ולא פחות מזה, מסגרת חברתית חיובית", אומר יורה.

יורה מבטיח לי כי קהילות הסטריט וורקאווט הקטנות שצצת בכל שכונה דואגות לקבל אליהן כל מי שרק רוצה להתאמן, בלי הבדל של דת, צבע או גזע (בן גוריון היה מזיל דמעה). יורה, הפעיל בעיקר באזור חיפה, ידע לספר לי על נערים כדוגמת רועי (שם בדוי) שגדל במשפחה בה מחצית מבני ביתו כבר יושבים או ישבו מאחורי סורג ובריח והוא היה בטוח שהמסלול המשפחתי המפוקפק מחכה גם לו, אבל אורח החיים הבריא והממלא של הספורט נתן לו אלטרנטיבה. "אחרי הבית ספר, במקום לשבת ולשתות בפארק בלילה הוא יכל ללכת להתאמן עם החברים, ובמקום לחזור לבית ריק או הרוס הוא בחר לבלות כמה שעות ליד המתקנים עם אנשים חיוביים יותר, זה הביא לו מסגרת שהייתה חסרה לו".

אם אתם שואלים את עצמכם למה לא שמעתם על זה עד היום, התשובה תהיה יותר מדי מוכרת: אין תשתית. פעילי הסטריט וורקאווט בישראל מנסים להתאגד בכדי לפנות לרשויות בבקשה שיציבו יותר מתקנים תקניים ובטיחותיים לעשות עליהם תרגילים. ואם במקרה יש איזה בעל כוח שקורא את הכתבה הזו, אולי הגיע הזמן להרים פרויקט זול מבחינה כלכלית שאת פירותיו נוכל לקטוף עוד כמה שנים בדמותם של חיילי עילית, אזרחים בריאים יותר או פשוט פחות ונדליזם ברחובות.

פקלי"ם עם חיוך (של הבחורות מסביבך)

אז מה עושים בשביל להתחיל? יורה אומר לי שחשוב להתחיל לאט. לא לקפוץ ישר לתרגילים שמצטלמים טוב, האינטנסיביות בספורט הזה גבוהה מאוד ולכן יש לעבוד בהדרגה: שכיבות שמיכה, מקבילים, עליות מתח זה הבסיס להכול. אם תתנו גם דגש על גמישות הכתפיים והרגליים, אתם עולים על המסלול הנכון. אחרי שתרגישו שאתם מוכנים לעלות שלב פשוט תיכנסו לאינטרנט ותקלידו street workout for beginners (סטריט וורקאאוט למתחילים). יש מעל 1.3 מיליון תוצאות בפעם האחרונה שבדקתי וזה רק באתר youtube. חוץ מזה יש גם את האתר של הקהילה בישראל שמספק סרטוני וידאו עם הסברים למתחילים. אני חושב שזה יכול להעסיק אתכם לכמה שעות לא?

אין תמונה
מתוך סרטון יוטיוב של וורקאאוט ישראל - איך לבצע עליות מתח עם יד אחת

עד עכשיו הכל נשמע לי טוב ויפה, אבל בתכל'ס כשאני מדמיין ילדים עושים סלטות על מתח בלי יותר מדי ניסיון עבר, אוטומטית עולה לי יונית לוי שפותחת את המהדורה עם המשפט "טרגדיה היום בגן שעשועים..." יורה לא נשאר חייב: "כל ספורט הוא מסוכן ברמה זו או אחרת, אבל בדיוק פה נכנס האלמנט של הסובלנות לפני שמנסים משהו קשה יותר וההיצמדות למדריכים או מישהו יותר מקצועי ממך שילמד אותך וישמור עליך בפעם הראשונה שאתה מנסה משהו. בגלל זה אנחנו תמיד דואגים להתאמן בקבוצות".

אם אתם חושבים לנסות גם, קחו שני טיפים: קל זה לא יהיה. אבל בינינו, כנראה שיותר בחורות יביטו עליכם עושים תרגילי מתח ברחוב מאשר מפתחים את כרס מלכותית של בירה וצ'יפס. שיהיה בהצלחה.

>> בעיטה ב-130 קמ"ש: סודות הכושר של כוכבי הכדורגל