mako
פרסומת

"העובדים חוששים שהעבריינים ירצחו אותם, אנחנו מופקרים"

בתוך ימים בודדים אירעו שלושה מעשי שוד אלימים בנגב: כנופיות רעולי פנים מהפזורה הבדואית פרצו לפיצוציות ולתחנות דלק בדימונה ובירוחם, גנבו כספות, מזומנים וסחורה בשווי מאות אלפי שקלים וגרמו לנזקים כבדים מבלי שאיש נעצר. בעלי עסקים מתריעים על תחושת חוסר משילות, על סירוב חברות הביטוח לבטח אותם ועל הידרדרות מתמשכת בביטחון האישי: "המשטרה לא קיימת"

שמעון איפרגן​
פורסם:
3 מקרים ביומיים: כנופיית השודדים בנגב בפעולה
3 מקרים ביומיים: כנופיית השודדים בנגב בפעולה
הקישור הועתק

אובדן המשילות בנגב. בתוך יומיים בלבד התרחשו בנגב שלושה מעשי שוד אלימים, שבוצעו בידי כנופיות של עבריינים רעולי פנים מהפזורה הבדואית. שניים מהאירועים התרחשו בתחנות סונול בירוחם ובדימונה בלילה שבין שבת לראשון, והלילה נפרצה פיצוצייה בדימונה. בכל המקרים גרמו העבריינים לנזקים כבדים, נגנב רכוש יקר ערך, ועד כה לא נעצרו חשודים. בעלי עסקים באזור מתארים תחושת חוסר משילות ופחד, מצביעים על סירוב חברות הביטוח לבטח עסקים בסיכון, ומזהירים מפני הידרדרות נוספת.

שוד ראשון - דימונה

האירוע הראשון התרחש בלילה שבין שישי לשבת, בשעה 1:50. כנופיית שודדים רעולי פנים פרצה לפיצוצייה בעיר. בתיעוד מהחנות נראים הפורצים עם פנסים על ראשיהם גונבים סחורה, כנראה לאחר שלא מצאו את הכספת במקום.

שוד שני - ירוחם

חברי הכנופיה לא הסתפקו בשלל מהפיצוצייה והמשיכו לתחנת דלק סונול בכניסה לירוחם. הם הגיעו בסביבות 04:30 לפנות בוקר עם רכב טויוטה לנדקרוזר, מצוידים בסכינים ובמוטות ברזל. העובד בתחנה נמלט מחשש לחייו, והכנופיה השתלטה על החנות. מצלמות האבטחה הראו כיצד השודדים שולפים מהרכב כבל ארוך, מחברים אותו לכספת ולרכב, ובעקבות כמה ניסיונות מצליחים לעקור את הכספת ממקומה. לאחר מכן העמיסו אותה לרכב ונמלטו. לא ברור כמה כסף היה בכספת, אך העובדה שלא נגנבו פריטים נוספים מחזקת את ההבנה שהעבריינים ידעו את מטרתם. במהלך שוד הכספת נראה רכב אחר שנכנס לתחנה ומתרחק מיד כשהנהג מבין מה מתרחש. המשטרה אספה ממצאים מהזירה לצד סרטוני האבטחה - אך עדיין אין חשודים במעצר.

שוד שלישי - דימונה

הלילה, בין ראשון לשני, חזרה הכנופיה לפעול - הפעם בתחנת דלק “סונול" בדימונה. לפי התיעוד מחנות הנוחות, השודדים עקרו את הקופה, גנבו עשרות אלפי שקלים וחפיסות סיגריות, וגרמו בתוך שתי דקות לנזק המוערך בכ־100 אלף שקל. בתחילת הפריצה נראים השודדים מנסים להוציא את הכספת ממקומה באמצעות צבת, אך לאחר כמה ניסיונות כושלים ויתרו והסתפקו בקופה הרושמת ובעשרות חפיסות סיגריות. הם נמלטו במהירות; גם במקרה זה המשטרה פתחה בחקירה אך טרם נעצרו חשודים.

פרסומת

בעל עסק שנשדד באחד המקרים סיפר: “הם יכלו לרצוח את העובד אם היה מנסה להתנגד. מדובר בעבריינים מסוכנים, אלימים, חסרי מעצורים - כל מטרתם לשדוד פיצוציות ותחנות דלק ברחבי הנגב, בעיקר סיגריות ומזומנים".

"אין משילות, השטח הפקר": בעלי העסקים מרגישים לבד

מעבר לנזקים הישירים - הכסף שנגזל, הסחורה שנעלמה, הפגיעה בתשתיות ובציוד - בעלי העסקים מתארים פגיעה מתמשכת בתפקוד היומיומי ובחוסן העובדים. הם מדווחים על ירידה במורל, על חשש להגיע למשמרות לילה, ועל קושי לגייס מאבטחים - גם בשכר גבוה.

בעל עסק גדול בנגב מתאר כך את המציאות: “חברות הביטוח מסרבות לבטח אותנו, למרות שאנחנו משלמים הרבה כסף, התקנו אמצעי מיגון ושכרנו שומרים. הן טוענות שלא משתלם להן לבטח אותנו. אנחנו מרגישים מופקרים. גם הרשויות המקומיות גובות אגרות שמירה על כלום ושום דבר - וגם המשטרה לא קיימת בשטח, והעבריינים מהפזורה עושים מה שהם רוצים. מאבטחים פוחדים לעבוד, גם בשכר גבוה, מחשש שהעבריינים ירצחו אותם. אנחנו מופקרים".

לדברי בעלי עסקים נוספים, לא מדובר רק בהפסד המיידי אלא גם בהשלכות ארוכות טווח: עובדים שעוזבים, עלייה בעלויות הביטחון העצמי - מצלמות, דלתות ממוגנות, שערים ומנעולים - ואובדן תחושת הביטחון האישי של הלקוחות.

דפוס חוזר: רצף אירועים ללא מעצרים

בשבועות האחרונים מקרים דומים התרחשו באזור דימונה, באר שבע וירוחם. בכל המקרים נגנב רכוש בשווי מצטבר של מיליוני שקלים - ולא נעצרו חשודים. לפני כמה חודשים פעלה באזור "כנופיית הרוביקון", שהטילה אימה על עסקים בדימונה ובבאר שבע וגנבה ציוד במיליוני שקלים; גם חברי כנופיה זו לא נעצרו.

ברוב המקרים השיטה דומה: הגעה ברכב גרירה, שימוש באמצעי פריצה כמו כבלים ומוטות ברזל, התמקדות בנכסים בעלי שווי מיידי - כספות, מזומנים וסיגריות - ובריחה תוך דקות. מצלמות האבטחה מספקות תיעוד - אך עד כה ללא תוצאות חקירתיות שמיתרגמות למעצרים.

בעלי העסקים מבקשים לראות שינוי בשטח: תגבור נוכחות, קיצור זמני תגובה, וקידום צעדים שיאפשרו להם לבטח את העסק בתנאים סבירים. לדבריהם, ללא מענה מערכתי - אכיפה, ביטוח ומיגון - הגל הנוכחי לא ייעצר.

נכון לעכשיו, החקירות שנפתחו בעקבות האירועים נמשכות. במשטרה מעריכים כי מדובר בכנופיות הפועלות בשיטה דומה ולעיתים אף באותם אזורים, אולם מעבר למידע שתואר כאן אין התפתחויות נוספות.