הוא נסע להביא סושי לאשתו ההרה, התקלח, כיבס ויצא עם בתו לטיול. בדרך קנה אייס קפה ובירה. על פי כתב האישום נגדו, אוהד ארד עשה את כל זה שעות לאחר שרצח את אחיו הבכור, אסא, והשאיר את גופתו העירומה בקרוואן שלו. עכשיו מספרים מכרים על מה שקרה במושב עין איילה – ועל השנים הארוכות של קנאת האחים שקדמו לטרגדיה. עורך דינו של הנאשם: "הוא מכחיש מכל וכל"
סנדרה ארד הגיעה לעין איילה, המושב שבו הייתה לבעלה לשעבר נחלה משפחתית, ב-12:35 בצהריים. זה היה יום חמישי, 30 ביולי, יום לוהט למרגלות הכרמל. סמוך לקרוואן שבו גר בנה הבכור של סנדרה, אסא, היא ראתה את אחיו הצעיר, אוהד; הוא הגיע מכיוון המשק של השכנים, נסער ומבולבל, ואחרי שניות ארוכות של שתיקה הכריז: "אמא, קרה משהו נורא".
סנדרה, עובדת סוציאלית מוערכת ומנוסה במצבי מצוקה, ניסתה לדובב את בנה. בין נשימה לנשימה הוא סיפר לה שנכנס לקרוואן של אסא ומצא אותו עירום על המיטה ללא הכרה. היא שאלה מה קרה, ואוהד התחמק מתשובה. הוא אמר רק שניסה להחיות את אחיו ונכשל.
דברים רבים בתיק הרצח של אסא ארד הם עדיין בבחינת תעלומה. אחד מהם הוא מה שקרה לאחר שנודע לסנדרה כי בנה כבר אינו בין החיים: היא הקשיבה לאוהד, ולמרות הדברים הקשים שסיפר בחרה שלא להיכנס לקרוואן או להזעיק את כוחות ההצלה. לפי המתואר בבקשת המעצר של אוהד, הוא והיא הסתובבו תחילה ביחד ברכבה, נסעו לצימר ששכר הבן באותם ימים בכרם מהר"ל – אוהד השאיר שם את הטלפון שלו לפני שיצא לכיוון עין איילה, והשניים אספו אותו – ואז חזרו למושב, התפצלו והמשיכו לשוחח טלפונית. רק בסביבות 14:00 נכנסה סנדרה לראשונה לקרוואן. עוד שעה עברה, ורק ב-14:55 – כשעתיים וחצי לאחר שאוהד סיפר לה מה קרה – הזעיקה את כוחות המשטרה. כעבור רבע שעה טלפנה גם למגן דוד אדום.

אדם המקורב לאסא אומר השבוע: "הוא מעולם לא ניצל אף אחד, ובטח שלא את איתן, אבא שלו, שבחר לתת לו את המשק המשפחתי כשהוא צלול. לאסא היה לב זהב, והוא נתן הכל בשביל ההורים שלו"
לפרמדיקים לא נותר אלא לקבוע את מותו של אסא. הוא נמצא שכוב על הרצפה, על גבו, עירום לגמרי. על ראשו, שפנה לכיוון הדלת, נראו סימני דימום. בשטח החדרון כולו ראתה סנדרה נתזי דם שהגיעו עד לגובה התקרה.
על פי כתב האישום שהוגש בפרשה, אסא נרצח בכוונה ובאלימות בידי אוהד, שהכה אותו בחוזקה בראש ובעין והפעיל לחץ על צווארו ועל פיו כדי לחנוק אותו. אסא דימם מראשו, נפל לרצפה וניסה להתגונן. הוא מת, כך על פי האישומים, כשאחיו הצעיר עדיין במקום.
את התיק חקרה ימ"ר מנשה. "אוהד הגיע מוכן לחקירה", מספר פקד איליה בשארה, מ"מ מפקד הימ"ר. "הוא ידע בדיוק מה להגיד, היה מאוד קשה להפיל אותו. הוא דיבר בקור רוח ולא איבד שליטה לרגע". סנדרה מצדה בקושי שיתפה פעולה עם החוקרים; לדברי גורמים במשטרה היא סיפקה תשובות מבולבלות, שינתה גרסאות, ובין השאר אמרה שלא צעקה כשראתה את גופתו של אסא כי היא "אישה מופנמת". ימים ספורים לאחר שמסרה את עדותה היא עזבה את הארץ.
יותר מחודשיים עברו מאז האירוע. אוהד, שהכחיש על הסף את החשדות המיוחסים לו, ממשיך לטעון שהוא חף מפשע. בינתיים קבע השופט אהוד קפלן בדיון בהארכת מעצרו בבית משפט השלום בחדרה כי קיימות "אינדיקציות ברורות להמתה מכוונת", ובתקשורת הופיעו דיווחים על מניע כספי שהוביל לכאורה את אוהד לפגוע באחיו. אבל משיחות שערכתי בשבועיים האחרונים עם מקורבים ומכרים עולה תמונה שונה: לא של סכסוך בין אחים על רקע כספי, אלא של קנאת אחים שתמיד הייתה שם על אש קטנה, ממתינה לחומר בעירה שיהפוך את הגחלת לדליקה.
קין והבל ואבא
מושב עין איילה נראה השבוע כמו פרסומת לשלווה. שדות מוריקים, מטעים דשנים, רפת רוגעת, ובמערב – חוף הבונים. קרוב לאלף תושבים גרים כאן, רובם ממעמד סוציו-אקונומי גבוה, יוצאי יחידות קרביות ועובדי חברות מובילות במשק.
בית משפחת ארד נמצא סמוך לכניסה למושב. קרוב אליו ניצב הקרוואן שבו חי ומת אסא. השכנים מספרים על איש צבעוני וחייכן, כזה שתמיד היה נכון לעזור ולסייע. כתזכורת לאופן שבו הסתיימו חייו, שקית של זק"א עדיין מונחת מחוץ לדלת הקרוואן. על הידית תלוי זר פרחים נבול שהניח במקום אחד האבלים. בחצר מסתובבים כמה חתולים; אסא טיפל בהם, והם כנראה עדיין מצפים שיחזור.

לפרמדיקים לא נותר אלא לקבוע את מותו של אסא. הוא נמצא שכוב על הרצפה, על גבו, עירום לגמרי. על ראשו, שפנה לכיוון הדלת, נראו סימני דימום. בשטח החדרון כולו ראתה אמו, סנדרה, נתזי דם שהגיעו עד לגובה התקרה
"אף אחד כאן לא ידבר איתך על הרצח של אסא", אומר לי תושב המקום שמכיר היטב את משפחת ארד. "אנחנו מכבדים את המשפחה ואת אח שלנו, אסא. לא נרצה לקחת חלק בכתבה על זה בתקשורת".
אתה יכול לספר על התחושות במושב?
"האירוע הזה תפס אותנו בהלם, אנחנו עדיין לא מאמינים שזה קרה כאן. זה כמו סיפור קין והבל, רק שזה קרה אצלנו".
בסיפור התנ"כי שועה אלוהים אל מנחתו של הבל ולא אל זו של קין – שלא מצליח להכיל את הקנאה, קם על אחיו בשדה והורג אותו. אלא שבמשפחת ארד, מספרים מכרים, הקנאה החלה כבר בילדות. הם גדלו ביחד במשק המשפחתי ולמדו ביחד בבית הספר המשותף חוף הכרמל, אבל תמיד היה משהו שהפריד ביניהם. בבגרותם נתגלע ביניהם סכסוך יצרי סביב המשק המשפחתי, שאביהם איתן – הבעלים של עסק לשיווק והפצה – העביר לידי אסא לפני כעשור, כשחלה באלצהיימר. שנתיים לאחר מותו, ובהיפוך על סיפור קין והבל, נמצא בנו הבכור מת ואילו הצעיר עומד לדין.

בית משפחת ארד נמצא סמוך לכניסה למושב, וקרוב אליו ניצב הקרוואן שבו חי ומת אסא. השכנים מספרים על איש צבעוני וחייכן שתמיד היה נכון לעזור ולסייע. "אף אחד כאן לא ידבר איתך על הרצח", אומר לי תושב המקום
אסא נולד ב-1985. בצבא שירת כחובש קרבי בגולני, ואז המשיך ללימודי משפטים באוניברסיטת תל אביב. הוא אהב חתולים, טבע ובעיקר היסטוריה: רבים הכירו אותו כמנהל קבוצת הפייסבוק "חובבי היסטוריה", שבה קרוב ל-200 אלף חברים. אוהד, שנולד חמש שנים אחריו, שירת כצוללן בשייטת 13. כששוחרר יצא לטיול ארוך של אחרי צבא, ולמד יוגה ומדיטציה.
"אוהד נראה כמו מלח הארץ", מספר מקורב למשפחה. "הוא בחור גדול, שרירי, עיניים כחולות וטובות".
ואסא?
"הוא היה חברותי, מצחיק, ומאוד משפחתי. הוא עשה הכל בשביל המשפחה שלו".
"אוהד היה הכוח ואסא היה המוח", אומר בן (שם בדוי), מקורב למשפחה, ומספר שהשניים נקלעו למריבות מאז שהיו ילדים. "אוהד היה שטותניק, ילד טוב ופעיל, ואסא היה מאוד חכם. הוא תמיד ידע לפגוע בול במילים שלו, לטוב ולרע. הוא גאון".
תמר (שם בדוי), שמכירה מקרוב את המשפחה: "אוהד תמיד קינא באסא, הציק לו והתעלל בו הרבה כשהם היו בני נוער, גם באופן פיזי. אסא יותר שקול ורגוע, הוא כמעט ולא החזיר לאוהד, אבל הוא ידע לעצבן אותו כשהוא רצה".
איך הם היו כשאבא שלהם חלה?
"בהתחלה שניהם מאוד דאגו לו, אוהד אפילו יותר. אבל עם הזמן המצב של איתן הידרדר והוא נהיה תלותי מאוד. אוהד באותה תקופה קצת איבד את הדרך: הוא גר אצל חברים, לא מצא עבודה קבועה והיה במצב רגשי קשה. אסא בינתיים לקח את איתן תחת חסותו".
מה זה אומר?
"הוא שכר לו דירה בחדרה והביא עובד סיעודי שידאג שלו. הבנים לא היו מגיעים אליו הרבה, הוא היה בודד כשנפטר".
מה בעצם קרה סביב המשק המשפחתי?
"כשאיתן חלה, אסא החתים אותו על נייר שבו נכתב שהוא מעביר לו את המשק. כאן התחיל הסכסוך הגדול: אוהד הרגיש שאסא ניצל את איתן והחתים אותו על מסמכים כשהוא לא היה צלול, אבל אסא התעקש שזו הייתה הבקשה של האבא. הוא גם אמר שהוא הבטיח לאיתן לדאוג לאוהד כל החיים".
אדם המקורב לאסא אומר על כך השבוע: "הוא מעולם לא ניצל אף אחד, ובטח שלא את איתן, שבחר לתת לו את המשק כשהוא צלול. לאסא היה לב זהב והוא נתן הכל בשביל ההורים שלו".
הוא לא עבריין
לקראת סוף 2022 הגיע הסכסוך בין האחים לכדי פיצוץ. תחילה הוגשו כנגד אוהד מספר צווי הרחקה לבקשת אסא וסנדרה, ובהמשך הוגש נגדו כתב אישום חמור בגין מעשים שביצע נגדם.

"אוהד נראה כמו מלח הארץ", מספר מקורב למשפחה. "הוא בחור גדול, שרירי, עיניים כחולות וטובות". אבל שירות המבחן קבע בעבר כי יש לאוהד "קווי אופי שמתעצמים במצבי קונפליקט ומולידים התנהלות מניפולטיבית וכוחנית"
על פי כתב האישום, אוהד פרץ למשק המשפחתי שאסא כבר היה רשום כבעלים היחיד שלו, וגנב ממנו שעונים בשווי אלפי שקלים וקלסר מסמכים של איתן. כעבור תשעה ימים קרע את דלת הכניסה בבית אמו, דחף אותה, לקח את הטלפון שלה, ושפך מים על הבקר של מצלמות האבטחה שהותקנו בבית. לאחר מכן הלך לקרוואן של אסא וביקש לדבר איתו. כשאחיו סירב לשוחח, אוהד תקף אותו באלימות.
לאחר מספר ימי מעצר קבע שירות המבחן כי לאוהד "קווי אופי שמתעצמים במצבי קונפליקט ומולידים התנהלות מניפולטיבית וכוחנית, מה גם שהוא מתקשה להכיר בהם ולקבל ביקורת". הוא הועבר למעצר בית, תחילה אצל בת זוגו הקודמת ובן זוגה דאז, ובהמשך אצל מי שעבדה איתו באותה תקופה במלצרות. עם הזמן הפכו השניים לידועים בציבור, ובתום ההליך היא ילדה את בתם הבכורה.
לאחר קרוב לשנה של דיונים בעניינו של אוהד, בית המשפט הקהילתי גזר עליו 150 שעות עבודות שירות. במכתב לשופטת ציין הנאשם כי נושא המחלוקת "נמצא בתהליך משותף", ושהוא "במקום הרבה יותר שקט". הוא כתב גם משפט שנשמע מצמרר בהינתן הדברים שקרו מאז: "עדיף לאהוב מרחוק מאשר לשנוא מקרוב".
אדם שמכיר את אוהד אומר השבוע: "אחרי שהתיק הזה נסגר, ההרגשה הייתה שאפשר לשקם את אוהד, שהוא הבין מה הוא עשה ואמר שזה מאחוריו. אוהד הוא לא עבריין ולא אדם שנמשך לעולם העברייני, הוא בכלל לא במשבצת הזאת".
מקורבים למשפחה מספרים כי מאז הקרע ב-2022, הקשר בין אסא לסנדרה הלך והתהדק, ואילו אוהד הורחק מהמשפחה. "הם נידו את אוהד", אומר מכר של האם ובניה. "אסא הכניס את אמו שלו לקלחת הזו, והיא כעסה מאוד על אוהד".
על מה בדיוק?
"על זה שהוא לא מקבל את המצב כפי שהוא".

כיום המשק המשפחתי ריק. האדמה שאיתן ארד העביר לבנו הבכור, ושבנו הצעיר נלחם עליה במשך שנים, נותרה מיותמת משניהם. קברו של אסא ממוקם לא רחוק משם, בבית העלמין של עין איילה וחוף הבונים
איתן נפטר והשאיר אחריו צוואה חתומה שלפיה אסא הוא היורש היחיד של הנחלה בעין איילה, ואילו אוהד המשיך להתעקש שנעשה לו עוול. על פי העדות שמסרה אז סנדרה במשטרה, "אוהד היה מגיע לבקר בנחלה למרות שהוגשו נגדו צווי הרחקה. בכל פעם אסא הוציא אותו מהמקום והחל ויכוח, מה שהיה יוצר אי נעימויות ובלגן".
בשנה האחרונה ביקש אסא לקבל עבור משפחתו הלוואה בנקאית בסך כשלושה מיליון שקלים. שליש מהסכום היה אמור להגיע לידי אחיו, אבל הליך ההלוואה מעולם לא הושלם. "אוהד כל הזמן הציק לאסא, 'מתי אני אקבל את הכסף שמגיע לי'", מספר בן. "אסא גם ככה היה מוטרד מלקיחת ההלוואה כי הוא הרגיש שלאוהד לא תהיה דרך להחזיר, ובמקביל אוהד לא הרפה ממנו. לפעמים זה הגיע לעימותים פיזיים".
ביוני, כחודש לפני הרצח, היה נדמה שהרוחות נרגעו מעט. אוהד מצא עבודה מסודרת, אשתו הייתה בחודש החמישי של הריונה השני, והשניים תכננו מעבר לדירה מרווחת. אסא מצדו התנדב להחליף את הדוור של עין איילה, ובבקרים חילק מכתבים לשכנים. "הוא תמיד היה עם חיוך על הפנים", מספרת אחת השכנות. "הוא היה איש שאי אפשר להתעלם ממנו, בחור יפה, גדול וחזק, מאוד צבעוני. כולם אהבו את אסא, היה לו לב ענק. את זה יגיד לך כל מי שהכיר אותו".
אי אפשר להאשים אותה
כשבועיים לפני הרצח ניצת בין האחים ארד עימות חריג שלא נותר רק במישור המילולי. על פי אחת השכנות, אוהד הגיע לנחלה ועד מהרה נשמעו צעקות בין השניים; היא אפילו שמעה את אוהד צועק לאסא, "תשים אותי בבית כלא". על פי העדות שמסרה סנדרה במשטרה לאחר הרצח, האירוע המשיך לאלימות פיזית, אך לא הוגשה תלונה.

רק האחים יודעים מה באמת קרה ב-30 ביולי. על פי עדויות השכנים, אוהד נראה לאחר האירוע מגואל בדם. שכנה ראתה אותו גורר מריצה, שמאוחר יותר נתפסה בתא המטען שלו ועליה כתם דם. אף שמצלמות האבטחה תיעדו אותו בקרוואן באותו בוקר, אוהד מתעקש שלא פגע באחיו.
"אחרי שהבנו שמדובר במוות לא טבעי היינו במרדף אחרי אוהד, וכמה שעות אחרי האירוע הוא נעצר", מספר פקד בשארה. "הוא היה רגוע בחקירה, אבל הכחיש את החשדות נגדו. הוא גם סתר את עצמו – פעם אמר שהוא עזב את אחיו כשהוא היה עוד בחיים, אבל מיהר לאשתו, ופעם אחרת טען שהוא הגיע למקום כשאסא כבר היה ללא רוח חיים, והוא ניסה לעשות לו החייאה".
מה סיפרה סנדרה?
"היא הייתה קשה ובקושי שיתפה פעולה. אבל אי אפשר להאשים אותה, הבן הבכור שלה נרצח והבן שנשאר לה מואשם ברצח שלו".
אם אוהד אכן ביצע את המיוחס לו, קשה להבין את קור הרוח שבו פעל לאחר שחזר עם סנדרה מהמסע לכרם מהר"ל, כשגופת אחיו עדיין בקרוואן: על פי כתב האישום הוא נסע להביא סושי לאשתו ההריונית, התקלח, עשה כביסה ויצא עם בתו לטיול. בדרך קנה אייס קפה ובירה. לאורך השעות שעברו ועד שנעצר, הוא לא אמר לאשתו מילה על האירוע.
כיום המשק ריק. האדמה שאיתן ארד העביר לבנו הבכור, ושבנו הצעיר נלחם עליה במשך שנים, נותרה מיותמת משניהם. קברו של אסא ממוקם לא רחוק משם, בבית העלמין של עין איילה וחוף הבונים. על הקבר, המשקיף לים, נכתב: "בן משפחה וחבר אהוב, חכם רגיש ומתוק. אסא שאול ארד, אסושי".
אסף יזראלי, חברו של אסא, ספד לו: "כה קרוב, כה רחוק. כשלא מוצאים את המילים. היית לנו כבן, שכן, חבר ואח. מודים לך ולבורא על 41 השנים שכן זכינו, ובגדול זכינו. אוהבים אותך לנצח – ולנצח תישאר בן בית אצלנו במשק. תודה על החוויות ועל הזיכרונות".
עורך דינו של אוהד ארד: "הוא לא גרם למותו של אחיו"
עו"ד ברוך גדע, המייצג את אוהד ארד, מסר בתגובה: "מרשי מכחיש מכל וכל את המיוחס לו בכתב האישום. למן חקירתו הראשונה, מרשי לא מילא פיו מים, אלא שיתף פעולה באופן מלא עם חוקריו ומסר גרסה סדורה, מפורטת ועקבית, שלפיה לא הוא שגרם למותו של אחיו המנוח. לגרסתו, הוא מצא את אחיו כשהוא ללא רוח חיים ובכל זאת פעל על מנת לבצע פעולות במטרה להציל את חייו.
"כל ניסיון להציג את מערכת היחסים בין האחים ככזו שהתאפיינה בסכסוך מתמשך עד למועד האירוע אינו משקף את המציאות. המחלוקות שהתגלעו בין השניים בעבר הן נחלת העבר והוסדרו זה מכבר. הצו האחרון שניתן בעניינו של מרשי לבקשת מי מבני משפחתו הוא משנת 2021, וממילא אין יסוד לטענה שפורסמה במקומות שונים שלפיה הוצא כנגד מרשי צו הרחקה המשק לצמיתות.
"מרשי שירת כלוחם בשייטת 13 ותרם במשך שנים במסגרת שירותו הצבאי. כל ניסיון להציג את מרשי כבעל עבר פלילי מכביד אינו עולה בקנה אחד עם העובדות. נדגיש כי ההליך שהתנהל בעניינו בבית המשפט הקהילתי הסתיים בביטול הרשעתו, כאשר גם העבירות שיוחסו לו במסגרת אותו הליך התייחסו לאירועים שהתרחשו לפני כשש שנים".

