mako
פרסומת

עשרות שוהים בלתי חוקיים שנתפסו בישראל שוחררו ולא נכלאו

הסיבה לשחרור: לאחר מעצר מחבלים רבים מתחילת המלחמה, נרשמה תפוסה מלאה בבתי הכלא שסירבו לקבל את השב"חים. סנגורים מתלוננים: "את הפלסטינים שחררו ללא פיקוח ואת המעסיקים היהודים השאירו במעצר"

שמעון איפרגן​
פורסם: | עודכן:
מעצר המוני של שב"חים פלסטינים בלב רמת גן
מעצר שב"חים ברמת גן
הקישור הועתק

עשרות שוהים בלתי חוקיים, שנתפסו בשבועיים האחרונים על ידי שוטרים לאחר שהוברחו לארץ על ידי מעסיקים ומסיעים יהודים, שוחררו מאחר ובתי הכלא בהם שהו היו בתפוסה מלאה וסירבו לקבל אותם. מנגד המעסיקים והמסיעים היהודים נשארו במעצר. השב"חים שוחררו ללא פיקוח ולא ברור אם הוחזרו לשטחי יהודה ושומרון או שהם ממשיכים להסתובב חופשי בארץ מבלי שנשפטו.

שהייה בלתי חוקית היא עבירה שנחשבת לחמורה יחסית במיוחד, לאור העובדה שמתחילת המלחמה ב-7 באוקטובר 2023 נאסרה כניסתם של עובדים פלסטינים לשטחי מדינת ישראל. עם זאת, בשל המצב הכלכלי הקשה רבים מהם מסתננים לארץ בסיוע של מסיעים ומעסיקים יהודים.

רק ביום שלישי האחרון כוחות משטרה גדולים ממחוז תל אביב ולוחמי מג"ב פשטו על מתחם ביג פאשן גלילות, בעקבות התרעות על העסקת שוהים בלתי חוקיים ועצרו כ-20 מהם.  "קיבלנו פניות מלקוחות שהיו במקום שדיווחו על שוהים בלתי חוקיים שמועסקים בעסקים שונים במתחם", ציין גורם במשטרה, "זו בעיה ביטחונית, לכן החלטנו לטפל בתופעה". 

מעצר שב"חים בביג פאשן גלילות
מעצר שב"חים בביג פאשן גלילות | צילום: טל גל, פלאש 90

מאחר ובתי הכלא מלאים עד אפס מקום בעצירים ואסירים, כולל אלפי מחבלים שנתפסו מאז תחילת המלחמה, הם מסרבים לקבל שב"חים. כך קרה לפני מספר ימים כאשר א', תושב מרכז הארץ, נעצר בחשד שהבריח לישראל שישה פועלים במכוניתו. הוא נתפס בכביש 433 ובמהלך חקירת המשטרה שלושה מהם הציגו אישורי שהייה בישראל בעוד שלשלושה אחרים לא היו אישורים.

פרסומת

בתום החקירה החוקר התקשר לכלא 'עופר' בבקשה לקבל את שלושת השב"חים למעצר אבל נדחה על הסף. "הם שוחררו לדרכם", חשף החוקר במהלך הארכת מעצר של א' בבית משפט השלום בפתח תקווה, "הם לא היו מוכנים לקבל אותם. כנראה שהמקום בכלא תפוס". סנגורו של א' תמה כיצד המשטרה עוצרת את מרשו, בעוד שאת השב"חים שלחה לדרכם ללא שום פיקוח למרות חומרת העבירה שבגינה נעצרו.  המשטרה ביקשה להאריך את מעצרו של א' בארבעה ימים אבל בית המשפט החליט לשחרר אותו למעצר בית. 

כלא עופר
כלא עופר | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

בשירות בתי הסוהר כורעים תחת העומס מאז תחילת המלחמה. הם עברו את מכסת העצורים ולכן בחלק מהמקרים בתי הכלא מסרבים לקבל שב"חים והם משוחררים, לעיתים ללא פיקוח או החזרה לשטחים, זאת למרות שמבחינת החוק היבש עבירת שהייה לא חוקית היא חמורה ביותר שיש בה כדי לסכן את ביטחון תושבי מדינת  ישראל.

פרסומת

גורמים בשב"ס אישרו כי הם נאלצים לעשות תעדוף של קבלת חשודים לפי חומרת העבירות ולכן הם מסרבים לא פעם לקבל עצורים. "אין מיטות. הכול מלא עד אפס מקום. לא פעם אנחנו מסרבים לקבל עצורים כי אין להם מקומות כליאה", ציין גורם בשב"ס, "הרשויות מבינות את המצב שבו אנחנו נמצאים. אנחנו בקריסה".