לפני כמה חודשים מנהיגי הקרטלים הגדולים ביותר במקסיקו הגיעו למסקנה שעליהם לערוך שינויים מהותיים בשיטת העבודה שלהם בעקבות משבר הקורונה.

החשיבה מחדש של אותם קרטלים הגיעה לאחר שמי שעד אז נחשבו לספקים הגדולים ביותר שלהם לפנטניל ומת'אמפטמין קיבלו מכה אנושה במערך ההפצה אחרי שהבינו שאין ביכולתם להעביר את החומרים הרלוונטיים להפקת הסמים שמכניסים מיליוני דולרים לקופות הקרטלים.

לפני פרוץ משבר הקורונה, ארגוני פשע כמו קרטל סינלואה או CJNG השיגו את הכימיקלים להפקת פנטניל מהמזרח הרחוק, אחרי שבסביבות שנת 2014 בכירים בעולם התחתון המקסיקני זיהו הזדמנות לנצל את משבר האופיואידים בארה"ב והציפו את הרחובות האמריקאים בסמים הכימיים שמדמים את ההשפעות של משככי כאבים כמו דמרול או וייקודין.

זאת היית הזדמנות פז עבור הארגונים המקסיקניים בעיקר בגלל שהרשויות בארה"ב החלו לפעיל רגולציות על קנייה של תרופות נגד צינון כמו פסאודואפדרין – החומר הפעיל ממנו לרוב היו מפיקים מת'אמפטמין. מה שהוביל את אזרחי המדינה לרכוש את התרופות והסמים דרך סוחרים בצורה בלתי חוקית.

 

 

בעזרת אנשי עסקים מסין, העבריינים המקסיקנים נהגו להזמין כמויות מסחריות של אותם חומרים כימיים, ואלו היו מגיעים דרך צירי ספנות דרך האוקיינוס השקט. במקרים רבים המשלוחים היו מגיעים עם תעודות מזויפות, ובמקרים אחרים הגיעו לנמלים במקסיקו תחת שמותיהם הגנריים של אותם כימיקלים.

כיום, לא רק שרשויות החוק בארה"ב עלו על השיטה והן פועלות למגר אותה, מסתמן כי כמויות הכימיקלים איתם רקחו הקרטלים את סוגי הסמים השונים שהפיצו בארה"ב כמעט ולא עושים את הדרך מהמזרח לאמריקה הלטינית, וכעת כל מה שנותר לקרטלים הן שתי אפשרויות: או לצמצם בהתאם את ההפקה וההפצה של פנטניל או לאלתר, וכיאה לעבריינים מקסיקנים - הם כמובן בחרו לאלתר.

שובר שורות: הגרסה המקסיקנית

הראשונים לחולל שינוי מאסיבי במערך הפקת הסמים שלהם היו חברי שקרטל סינלואה, בהנהגת איסמעיל זמבדה גרסיה, ועל פי הדיווחים של רשויות החוק באזור, בכירים בקרטל החלו להעסיק מדענים, פרופסורים ומורים לכימיה על מנת שאלה ינהלו מעבדות בתוך תחומי המדינה הלטינית ויפקחו על תהליך ההפקה.

וזה לא רק זה: אותם אקדמאים נדרשו לערוך שינויים בהרכב הכימי של הסמים שיצרו כך שניתן יהיה להפיק אותם יותר בקלות. אמנם איכות הסם ירדה בצורה ניכרת - אבל משמעות הדבר הייתה שהקרטל כבר לא היה תלוי בחומרים שמגיעים מסין, והסמים היה זמינים מבחינתם בכל רגע נתון.

טרי קול, סוכן לשעבר במנהל הסמים האמריקאי (DEA), סבור כי נכון לעכשיו פועלות בין 10 ל-20 מעבדות פנטניל ברחבי מקסיקו – ואל תתבלבלו: כל אחת מהמעבדות מסוגלו להפיק מיליוני כדורי סם ביום בעלות כמעט אפסית. "בכל אחת מהמעבדות האלו יש פרופסורים לכימיה שמפקחים על תהליך ההפקה של הסם", סיפר הסוכן לשעבר בריאיון לאתר ברייטבארט. "כשהם מסיימים את העבודה שלהם הם קופצים בחזרה לאוניברסיטה בשביל ללמד קורסים במדעים".

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by U.S. Border Patrol (@borderpatrol) on

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Carson Sheriff's Station (@lasdcarson) on

 

בשנת 2019, סוכנים פדרליים מקסיקנים פשטו על מה שנותר ממעבדת פנטניל בעיר מונטריי שבמדינת נואבו ליאון. המעבדה עצמה נבנתה באזור תעשייה בעיר וננטשה לחלוטין עוד לפני שהרשויות הספיקו להגיע אליה. פשיטה דומה התנהלה שנה קודם לכן בעיר מקסיקלי שבמדינת באחה קליפורניה. סוכן שהשתתף בפשיטה סיפר כי מבין האנשים שעמדו בקרבת פס הייצור בלט אדם אחד שהתברר להיות ממוצא בלגי – כימאי בכיר שהיה אחראי על איכות הסם.

גורמים מה-DEA הגדירו את המעבדות בשתי הפשיטות הללו בתור "Super Lab" ("סופר מעבדות")שפס הייצור שלהן מסוגל היה להפיק מיליוני כדורי פנטניל מדי יום, ונכון להיום גורמים במשטרה הפדרלית של מקסיקו סבורים כי רוב מעבדות הפנטניל במדינה ממוקמות במדינת סינלואה, תחת פיקוחם של חברי הקרטל האכזרי.

 

 

על פי הנתונים של ה-DEA, פנטניל נצרך בצורה מופרעת כמעט בכל מדינה ברחבי ארה"ב, כאשר המדינות  המובילות הן אוהיו, פנסילבניה, מסצו'סטס, ניו יורק וניו ג'רזי. כמו כן, מומחים טוענים שכמות קטלנית של הסם שיכולה להוביל למותו של מי שצורך אותו עומדת על שני מיליגרם - אם כי זה עשוי להשתנות בהתאם לגובה, המשקל, הסיבולת לסם והאם אותו אדם צרך אותו בעבר.

ד"ר אנה למבקה, מומחית לפסיכיאטריה ומרצה בחוג למדעי ההתנהגות בפקולטה לרפואה באוניברסיטת סטנפורד, התייחסה בראיון שהעניקה לאחרונה ל-LA Times להשפעה ההרסנית שיש לפנטניל על אנשים שהתמכרו לסם הקטלני: "קשה לתאר את התלות של אנשים שמכורים לאופיאטים או את הכאב שכרוך בתהליך הגמילה", סיפרה למבקה. "עבור חלק מהמתמודדים כאבי הגמילה עוצמתיים כל כך שהם מעדיפים למות מאשר להפסיק את השימוש".

"האנשים האלה יעשו הכל כדי למצוא חומרים שיעלימו את הכאבים שלהם, הרבה מעבר לשימוש בסמים. הם יקריבו את העבודות שלהם, את מערכות היחסים שלהם ואפילו את הערכים שלהם", מוסיפה למבקה. "מדובר באנשים שדעתם 'נחטפה' על ידי הסם, ולמרות שנראה היה שהקרטלים שמציפים את ארה"ב בסמים האלה נתקעו עם פרוץ משבר הקורונה, בחודשים האחרונים אנחנו שמים לב שאותם כימאים שמועסקים במעבדות במקסיקו עובדים במרץ כדי להמשיך ולהרעיל את אזרחי ארה"ב".