האחיות וואפה (27) ושורוק (23) צעלוק מהיישוב ערערה שבנגב מצאו שיטה מתוחכמת לגרוף לכיסן מיליוני שקלים, מבלי לעבוד קשה מדי – והכל בזכות פתרון בחינת בגרות.

השתיים נהגו לפרסם פוסטים ברשתות החברתיות, בהם טענו כי הן יכולות לגרום לנבחנים לעבור את מבחני הבגרות ללא השקעה מרובה ולילות בלי שינה. חשבון האינסטגרם של שורוק צבר רבע מיליון עוקבים, ומאות אלפי צעירים הציפו את האחיות בפניות על מנת לקבל את פתרון "הקסם" לבחינה כשהם מוכנים לשלם כל סכום שיידרשו.

"נדאג שתעברו את מבחני הבגרות בציונים גבוהים, אתם רק צריכים להעביר לנו 300 שקל עבור כל פתרון של בחינה", הבטיחו האחיות, "כל השאר עלינו". השתיים גבו בין 50 ל-300 שקלים עבור פתרון בחינות הבגרות, הכול תלוי בקושי הבחינה: פיזיקה, מתמטיקה, מחשבים ואנגלית. "הן התעשרו מהר מאוד", הסביר גורם במשטרה, "הצליחו להונות את משרד החינוך ולגרוף הרבה מאוד כסף מהנבחנים מבלי שמישהו הצליח לעלות על זה".

העתקה בבחינות הבגרות (צילום: דוברות המשטרה)
העתקה בבחינות הבגרות | צילום: דוברות המשטרה

במשך שלוש שנים יצרו האחיות רשת מסועפת שסייעה לאלפי נבחנים לפתור את בחינות הבגרות. הן יצרו קשר עם הנבחנים באמצעות רשתות חברתיות, צירפו אותם לקבוצת וואטסאפ ושם הפיצו את פתרון הבחינות. "הן נעזרו במשגיחי בחינות שצילמו את טפסי המבחן והעבירו להן אותן לפני הבחינה", ציין קצין משטרה. את הכסף עבור הבחינה נדרשו הנבחנים להעביר לאחיות דרך חשבונות בנק דואר של נשים אחרות, כדי למנוע אפשרות שיצליחו להתחקות אחר מעשיהן. בשיטה זו, הצליחו האחיות לגרוף לכיסן מעל מיליון שקלים.

הפרשה התפוצצה בעקבות תלונה שהגיעו לידי המשטרה שהובילה למעצר האחיות, ולהגשת כתב אישום חמור נגדן לבית משפט המחוזי בבאר שבע. האחיות מואשמות בעבירות של גניבה בידי מורשה, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, פגיעה בפרטיות, העלמת מס והלבנת הון.

האחיות צעלוק לא המציאו את הגלגל, ואזרחים מן השורה מצאו שיטות שונות ומגוונות על מנת להתעשר – מבלי לעבוד קשה. כך למשל, גם בחינות התיאוריה הפכו גן עדן עבור נוכלים. עשרות רשתות פועלות ברחבי הארץ, תוך שימוש במצלמות זעירות שמותקנות על גופם של הנבחנים על מנת שהנוכלים יוכלו להעביר להם את התשובות בזמן אמת. על מנת לעבור את המבחן בהצלחה, כל נבחן שילם לרשת הנוכלים סכום שנע בין 3,000 ל-6,000 שקלים. כך, תוך חודשים ספורים הרוויחה רשת נוכלים עשרות מיליוני שקלים בזכות מבחני התיאוריה.

רמאות במבחני תיאוריה (צילום: דוברות המשטרה)
רמאות במבחני תיאוריה | צילום: דוברות המשטרה

"מעבר לעוקצים שחברי הרשת ביצעו מדובר בנבחנים שהפכו לפצצות מתקתקות בכביש, שלא  מבינים את משמעות התמרורים", הסביר גורם במשטרה, "עד היום השיטה הזו ממשיכה לפעול. תפסנו כמה מחברי הרשת אבל עבורם זה כסף קל ומשתלם, במיוחד שהעונשים שנגזרו עליהם קלים מאוד".

ענף נוסף, שנחשב מהרווחים בישראל בקרב עבריינים, הוא הפצת חשבונות פיקטיביות. על פי הערכות של גורמי משטרה ורשות המיסים בתחום זה הנוכלים גורפים לכיסם כמה מיליארדי שקלים מידי שנה. השיטה די פשוטה – משתמשים באנשי קש, לרוב אזרחים ללא עבר פלילי, פותחים עסק על שמם ומפיצים חשבוניות פיקטיביות בעשרות מיליארדי שקלים בשנה על עבודות ועסקאות שלא בוצעו בכלל.

רמאות במבחני תיאוריה (צילום: דוברות המשטרה)
רמאות במבחני תיאוריה | צילום: דוברות המשטרה

רשות המיסים עצרה בעבר ראשי ארגוני פשע ועבריינים שהתעשרו מהשיטה הזו, כמו גם בעלי עסקים שגילו את מכרה הזהב. "עד שאנחנו תופסים את אותם עבריינים הם הופכים לעשירים ושוכרים עורכי דין מהשורה הראשונה שמסייעים להם להיחלץ ממאסר", ציין קצין חקירות במשטרה, "לא מעט ראשי ארגוני פשע הפכו למיליונרים בזכות הפצת חשבוניות פיקטיביות. את מרבית הכסף הם הלבינו ברכישת נכסים וכלי רכב יוקרתיים בארץ ובעולם".