ניצב משנה רועי ולדמן, מפקד משטרת מרחב לכיש, סוגר בקרוב חמישה חודשים בתפקיד. ולדמן, שכיכב בתקופת הקורונה באולפני הטלוויזיה בתור נציג של משטרת ישראל, החליף תפקיד והפך לכאב הראש של בכירי ארגוני הפשע בלכיש ובשפלה.

מאז שנכנס לתפקידו החדש, ולדמן הכין תוכנית גרנדיוזית, בה מיפה וניתח לעומק יחד עם מפקד היחידה המרכזית במרחב לכיש, סנ"צ דורון אלוני, את מפת הפשיעה באזור - מרמת העבריינים הזוטרים ועד לראשי הארגונים. הוא סימן לעצמו מטרה אחת ברורה: למוטט ולרסק את ארגוני הפשיעה לא רק כלכלית אלא גם על ידי הכנסתם לכלא של אותם עבריינים לשנים רבות.

"רועי עשה עבודה מצוינת כאשר דברר את המשטרה באולפנים בתקופה הכי קשה של הקורונה, אבל בסופו של דבר מדובר באיש שטח שגדל וצמח בתחום החקירות והמודיעין", שיבח גורם בכיר במשטרה את ולדמן. "אני מרחם על ארגוני הפשע בלכיש. מבחינתו, ביטחון אישי לאזרחים ושירות מהיר ויעיל הוא חשוב לא פחות ממיגור הפשיעה החמורה".

ניצב משנה ולדמן, שבקרוב יועלה לדרגת תת ניצב, הוא בן 46, אב לשלושה ילדים ומתגורר בהרצליה. הוא שימש עד לא מכבר כעוזר למפכ"ל, ראש ענף חקירות במחוז מרכז וראש מפלג תשאול בימ"ר מרכז.

ולדמן נחשב בעיני רבים לקצין מודיעין וחקירות מבריק ואיכותי, אך בעברו נרשמו גם הסתבכויות. בעת שהיה ראש מפלג מודיעין בימ"ר מרכז, חוקרת שהייתה תחת פיקודו התלוננה נגדו שקיים עימה קשר רומנטי. בתחילה הורשע ולדמן בבית הדין למשמעת של משטרת ישראל, אבל שופטי בית הדין זיכו אותו באופן מוחלט ורמזו לעלילה מצד המתלוננת. השופטים אף מתחו ביקורת נוקבת על התנהלות חקירת הפרשה במחלקה לחקירות שוטרים. הפרשה עיכבה מעט את קידומו של ולדמן, אך עד מהרה הוא המשיך להתקדם.

ניצב משנה רועי ולדמן
ניצב משנה רועי ולדמן

בשיחות סגורות, ולדמן מצהיר שמטרתו היא להצר את הצעדים של ארגוני הפשיעה ואת העסקים שלהם. "אנחנו ננתק להם את צינורות החמצן, לא ניתן להם לנשום", הסביר ולדמן לשוטרים, "נשב עליהם 24 שעות ביממה. יש לנו מספיק אמצעים משוכללים כדי לרסק אותם. זה תהליך שייקח זמן, אבל כבר עכשיו מתחילים לראות את התוצאות בשטח. רובם לא מעזים להוציא את הראש מהבתים".

כחלק מתוכנית "חריש עמוק", אותה הגה ולדמן עם קצינים בכירים על מנת למגר את הפשיעה החמורה, שוטרים נפגשו עם עבריינים במטרה להזהיר אותם על כוונות של יריביהם לפגוע בהם. לפי המשטרה, בחמשת החודשים האחרונים הצטברו 20 ידיעות על תוכניות לחסל עבריינים. המידע כולל לא רק פגיעה בעבריינים עצמם,  אלא גם בבני משפחה קרובים שמעורבים בעולם הפשע.

לא מעט עבריינים בלכיש מעדיפים כיום להסתגר בבתיהם. אם הם נאלצים לצאת, העם עושים זאת באמצעות מכוניות משוריינות ממוגנות ירי מחשש שינסו לחסל אותם. רבים מהם אף עברו להתגורר במגדלי יוקרה בקומות גבוהות. "מרבית העבריינים באזור פוחדים לצאת מהמחילות שלהם מחשש שיריביהם יחסלו אותם או שאנחנו נעצור אותם על שימוש בכלי רכב ממוגנים", הסביר קצין במחוז הדרומי. "הם מחשבים מסלול מחדש. מנסים ללמוד את ההתנהלות של מרחב לכיש".

יחסית ליחידה קטנה שמונה כ-80 שוטרים, היעדים של ימ"ר לכיש רבים ביחס לכוח האדם שלה. אלה למשל רק חלק מהשמות עמם נאלצים שוטרי היחידה להתמודד: שלום דומרני, אייל נגר, האחים אלירן ויניב חובלאשוולי, בעל בריתם איסמעיל ג'רושי, שגיא מדמון שערק מדומרני לאחים אופיר ועמוס לביא, שי בנאמו (שליחו של דומרני בקריית גת), המאפיה הקווקזית באשקלון והמאפיה הרוסית באשדוד, דודו בוטראשווילי מהמאפיה הגיאורגית, ארגון הפשע החדש של רזיאל רווח, דניאל מלסה ודין בן פורת והעבריין יוסי דהן ממושב נהורה שניצל משלושה ניסיונות חיסול.

מימין: עמוס לביא, אייל נגר ושלום דומרני
ראשי ארגוני הפשע בלכיש. מימין: עמוס לביא, אייל נגר ושלום דומרני

זמן קצר לאחר שוולדמן נכנס לתפקידו הוא סימן את תיק רצח בני שלמה כיעד חשוב לפענוח. השבוע חקירת הרצח רשמה הישג משמעותי, כאשר שוטרים פשטו על דירה ברמת גן בה הסתתר החשוד המרכזי ברצח, שנמלט במשך כשנה. "פענוח תיק רצח בני שלמה ישדרג מאוד את המעמד של רועי וכל שוטרי משטרת מרחב לכיש. זה תיק דגל של משטרת ישראל. לא בכל יום נרצח ראש ארגון פשע לעיני מצלמות אבטחה ועוברים ושבים", טוען גורם במשטרה, "התכנית שרועי התחיל ליישם מוכיחה את עצמה".

נכון להיום כמעט כל המשרות של השוטרים בלכיש מאוישות, מצב לא רגיל במשטרת ישראל שסובלת מבעיות בכוח אדם. "יחסית ליחידה קטנה כמו ימ"ר לכיש, כמות היעדים והפעילות המבצעית שהיא מבצעת מצריכות מאות שוטרים", טוען קצין בכיר במשטרה. "ייאמר לזכותם שגם עם כוח אדם קטן יחסית ליחידות גדולות אחרות  הם עושים עבודה מדהימה. רואים את התוצאות בשטח. רועי הוא טיפוס שכל הזמן חושב מחוץ לקופסה. לכל תפקיד הוא תמיד מביא רעיונות יצירתיים ומפתיעים ויודע להוציא יש מאין".

"אנחנו נפרק את ארגוני הפשע ונרסק את הפשיעה החמורה, אבל חשוב לנו לא פחות השירות לאזרח בתחנות ובמוקדים", ציין ולדמן בשיחה סגורה שערך לאחרונה. "הכנו תוכנית שמיושמת בכל התחנות ומטרתה לקצר את זמן ההגעה למתלוננים, לגבות עדויות מהירות ולהגיש כתבי אישום תוך זמן קצר מאוד, להיות בקשר כל הזמן עם האזרחים, לשמוע מה כואב להם ולתת טיפול יעיל ומהיר לפתור המצוקות שלהם. ניתן עדיפות למקרי שוד ותקיפה ומעשי אלימות ושאר העבירות חמורות ומנגד נשמור על ביטחון האזרח ורכושו בצורה הכי טובה שיש ונדאג להוסיף עוד תקנים בתחנות וניידות נוספות כדי להפגין נוכחות בשטח ולתת מענה מהיר לאירועים".