פחות מיממה לאחר המהומה הקטלנית בבית הכלא בברזיל שבעקבותיה נהרגו עשרות אסירים, פרטי המקרה המחריד מתחילים להתבהר.

אמש כזכור דווח על מהומה קטלנית שפרצה בבית הסוהר בצפון המדינה ונמשכה כ-5 שעות וגבתה את חייהם של 52 בני אדם. כלי התקשורת המקומיים דיווחו כי רוב האסירים שאיבדו את חייהם נהרגו כתוצאה מהשריפה הקטלנית שפרצה באגפים ומשאיפת עשן, אך חלק מההרוגים, כך דווח, נרצחו באכזריות לאחר שראשיהם נערפו.

על פי הדיווחים שפורסמו הבוקר בכלי התקשורת באמריקה הלטינית, המהומה החלה בעקבות עימות חריג בין כנופיית "הפקודה האדומה" לכנופיית "פקודת הבירה הראשונה" (PCC).

שני ארגוני הפשע אכזריים האלה, מהבולטים בברזיל, נמצאים במאבק תמידי על השליטה בהפצת קוקאין וסמים אחרים במדינה, ונמצאים בקשר ישיר עם ארגוני פשע וטרור מחוץ לברזיל, כולל קרטלי הסמים הבולטים בקולומביה, וכזכור, וילסון ויצל, מושל ריו דה זניירו, היה זה שטען לאחרונה כי קיים קשר ישיר בין אנשי "הפקודה האדומה" לארגון חיזבאללה, שעה שגורמים ברשויות סבורים כי ה-PCC התרחבו אף הם מחוץ לגבולותיה של ברזיל ופועלים בארגנטינה ופראגוואי.

"המהומה אמש נגרמה כתוצאה מעימות בין שני הארגונים הללו – ללא ספק", סיפר ג'רבס ואסקונסלוס, מזכיר הפנים של מדינת פארה הצפונית. גורמים בשירות בתי הסוהר אישרו כי בכירים רבים השייכים לשני ארגוני הפשע עצורים במתקן הכליאה בו פרצה המהומה ומנהלים מתוכו את העסקים שלהם.

ואסקונסלוס אף הוסיף כי לרשויות החוק לא היה שכל מידע מודיעיני שיכול היה לרמוז על התקרית הקשה – ורוב הקורבנות השתייכו לארגון "הפקודה האדומה".

"האירוע החל בסביבות השעה 07:00, אחרי שהאסירים שוחררו לארוחת בוקר", סיפר ואסקונסלוס. "קבוצת אסירים שמזוהים עם ה-PCC חדרו אל אזור המגורים של יריביהם במטרה להצית את המקום, ובדרכם לשם רצחו כמה מהם", הוסיף ואסקונסלוס.

צוותים רבים של אנשי המשטרה המקומית שפשטו על המקום עם אמצעים לפיזור הפגנות העניקו הבוקר הצצה אל האימה שהתחוללה בתוך הכלא, וגורמים ברשויות האכיפה סיפרו כיצד ניתן היה לשמוע את צרחות האסירים שנשמעו מהמגורים הבוערים – כמו גם על התקרית המחרידה בה אסיר בעט בראשו הערוף של אסיר אחר כאילו היה כדור כדורגל.

חשוב לציין כי זוהי לא הפעם הראשונה בה אירוע אלים בכלא אלטמירה הופך למרחץ דמים, ובאפריל 2018, נרצחו 7 אסירים במהלך ניסיון להימלט מהכלא.

בית הסוהר הזה מוכר לרשויות באכלוס היתר שלו, כאשר במקום מוחזקים למעלה מ-100 אסירים מהכמות התקנית שהמתקן אמור להכיל . כמו כן, ברזיל מוכרת בתור המדינה עם האוכלוסייה השלישית של אסירים (אחרי סין וארה"ב), ונשיא המדינה, ז'איר בולסניירו, התייחס לאחרונה לבעיית אכלוס היתר של בתי הסוהר והביע כוונה לבנות יותר מתקני כליאה.