הגברת אבטחה והמעטת יציאות: החשש בעולם התחתון בעקבות רצח ראש המאפיה הקווקזית
הסרטון שתיעד את חיסולו של יאניס ישובייב עורר חשש בקרב עבריינים מפני האפשרות שיהפכו בעצמם ליעד, ובימים האחרונים חלקם הגבירו את האבטחה סביבם. גורמים המעורים בפרטים מספרים כי יש מי ששכרו מאבטחים פרטיים, צמצמו את היציאות למקומות ציבוריים והחלו להקפיד יותר על האבטחה סביב בני משפחותיהם. במשטרה ממשיכים לחקור את נסיבות החיסול ואת זהות המעורבים בפרשה


החיסול של ראש המאפיה הקווקזית יאניס ישובייב גרם ללחץ בעולם התחתון, והוביל עבריינים להגביר את האבטחה סביבם מחשש שיהפכו יעד לחיסול בעצמם.
גורמים המעורים בפרטים מספרים כי מאז החיסול יש עבריינים ששכרו מאבטחים פרטיים, בהם גם יוצאי מערכת אכיפת החוק. אחרים צמצמו את היציאות למקומות ציבוריים או מקפידים להגיע אליהם כשהם מלווים באנשים נוספים.
החיסול של ישובייב אינו המקרה הראשון בשנים האחרונות שבו עבריין מחוסל במקום ציבורי. לפני כארבע שנים נרצח ראש ארגון הפשע בני שלמה בירי בתחנת דלק באזור השפלה. עם זאת, גורמים המעורים בפרטים מציינים כי התיעוד של החיסול האחרון והפצתו עוררו חשש מחודש בקרב עבריינים מפני האפשרות להפוך ליעד בעצמם. "כולם בפאניקה", מציין גורם מעולם הפשע, "מה שקרה ליאניס יכול לקרות לכל אחד. נשבר האמון".

לדברי אותם גורמים, הסרטון שתיעד את החיסול עורר חשש בקרב גורמים בעולם הפלילי, בין היתר בשל האופן שבו בוצע הירי והיכולת של היורה להתקרב לישובייב ולבצע את החיסול מבלי שזוהה בזמן אמת. בחלק מהמקרים, מבקשים העבריינים לאבטח את בני משפחותיהם, במיוחד כאשר מדובר באנשים שעלולים להפוך ליעדים במסגרת סכסוכים בין ארגוני פשיעה.
ההיערכות אינה מסתכמת רק באבטחה האישית. גורמים המעורים בפרטים מספרים כי יש מי שהחלו להקפיד יותר על המקומות שבהם הם מבלים, על האנשים שנמצאים בסביבתם ועל אופן הגעתם ויציאתם ממקומות ציבוריים.
במקביל, במשטרה ממשיכים לחקור את נסיבות רציחתו של ישובייב ואת זהותם של המעורבים. במשטרה חושדים שהחשוד ברצח נשכר על ידי עבריינים כדי לחסל את ישובייב תמורת כמה עשרות אלפי שקלים והטבות נוספות. לפי החשד, בזמן הרצח הוא היה תחת השפעת קוקאין.
"מי ששכר את החשוד ברצח עשה טעות גדולה מאוד. מדובר בנרקומן, משתמש בסמים שיישבר בקלות בחקירה ויפתח על מי ששלח אותו", טוען גורם המעורה בפרטי הפרשה. "קשה לי להאמין שהוא ישמור על זכות השתיקה כל כך הרבה זמן. הוא עלול להפליל את מי ששלח אותו ולהסתבך בתיק רצח ובמאסר עולם".
החשוד, בן 54 בעל עבר בתחום הסמים, עבר לאחרונה להתגורר במחסן ברחוב הנשיא בחדרה. לפי החשד, הוא לא הכיר אישית את ישובייב, משום שלא התגורר באזור השרון אלא בצפון הארץ. במשטרה חושדים שמי ששכר אותו מסר לו פרטים על ישובייב וצייד אותו באקדח 9 מ"מ ובמחסנית מלאה בתשעה כדורים.
התופעה הזו פוגעת גם בעסקים כמו מסעדות ובתי קפה, שלקוחות רבים חוששים להיכנס אליהם כאשר יש התקהלויות של עבריינים, ונגרם נזק כספי כבד לבעלים. "הם פוחדים שעבריינים יריבים יזרקו עליהם רימוני רסס ויירו כדורים", שיתף בעל מסעדה ממרכז הארץ, "העובדים שלי רועדים מפחד שלא יפגעו בהם. אני ובעלי עסקים אחרים מפסידים הרבה כסף ואי אפשר לעשות כלום. האנשים של אותם עבריינים בודקים את הלקוחות של המסעדה, שמא בטעות הם לא באו לחסל את הבוס שלהם. הלקוחות מתעצבנים, ובצדק, ולא מוכנים להגיע יותר. נהיה בלגן".
בעל מסעדה ובית קפה באחד היישובים בשרון מתאר דברים דומים. "אי אפשר להגיד להם לא להיכנס, אבל כל פעם שאותו עבריין, שהוא מוכר מאוד, מגיע למסעדה, יש לי הפסדים של אלפי שקלים. מסעדה ריקה. האנשים של אותו עבריין מפחידים לקוחות. לפני החיסול לא היה כזה בלגן. בא עבריין עם חבר, שניים אכלו והלכו".
גורמים במשטרה מתייחסים לעובדה שמאבטחים בעלי רישיון נשק, חלקם שוטרים לשעבר, מאבטחים את העבריינים - דבר המנוגד לחוק. "אותם מאבטחים הוזהרו שרישיון הנשק שלהם יילקח מהם והאקדחים יוחרמו אם יאבטחו את העבריינים. מאז החיסול של יאניס ישובייב, עבריינים שדרגו את מערך האבטחה סביבם וסביב בני משפחותיהם, וכמה הבינו מהר מאוד שהכללים השתנו ואסור להם להיות שאננים", ציין קצין משטרה