ה-7 במרץ 2016, רחוב שדרות ירושלים בבאר שבע. השעה הייתה מעט אחרי שש בערב כשדבורה הירש החנתה את מכוניתה בחניון הדיירים. בתוך הרכב המונע היו גם שלושת ילדיה ואחייניתה. המכונית הייתה מלאה בשקיות מהסופר בו ביקרה הירש זמן קצר לפני כן, והיא ירדה לתא המטען כדי להתחיל ולפרוק אותן. 

שניות בודדות לאחר מכן ניגש לרכב גבר רעול פנים, שלף אקדח וירה בהירש חמישה כדורים מטווח אפס לעיני ילדיה ואחייניתה. הרוצח, שהגיע מלווה לפחות באדם נוסף, נמלט במכונית המילוט שהמתינה לו מטרים ספורים מזירת הרצח. הירש מתה מפצעיה במקום.

כמה שעות בודדות לאחר מכן, חוקרי היחידה המרכזית במשטרת מרחב הנגב לא ממתינים יותר מדי ומזמינים לחקירה את ראש ארגון הפשע הגדול באזור, יניב (ניבי) זגורי כחשוד ברצח. זגורי, שכמה חודשים לפני כן השתחרר מהכלא לאחר שריצה שבע שנות מאסר, הכחיש מיד כל קשר לרצח וטען שבזמן האירוע שהה בווילה שלו באחת השכונות היוקרתיות בבאר שבע.

החוקרים מיהרו לבדוק את האליבי שלו וגילו שאכן היה בביתו לפני ובזמן הרצח. אלא שהחוקרים ידעו גם שזגורי הוא זה שלכאורה שלח את אנשיו לבצע את הרצח האכזרי של הירש כנקמה על כך שתמכה בבעלה, העבריין טל קורקוס, כדי שזה ישמש עד מדינה נגדו - עדות ששלחה אותו לשבע שנים מאחורי הסורגים. החוקרים ידעו זאת, אבל לא היו להם מספיק ראיות. זגורי שוחרר לביתו וכמה שבועות לאחר מכן עלה על המטוס ונחת בסין. במשטרה אגב ידעו על כך רק בדיעבד.

"ניבי ידע שהמשטרה תחפש אותו ולא תעזוב עד שהוא ייעצר שוב בפרשת הירש. הוא החליט לטוס לסין ולחבור לבן דודו, העבריין ליאור סעת, שהתגורר במדינה והיה מחובר מאוד לאנשי עסקים מקומיים", מספר עבריין שהכיר היטב את זגורי. "ניבי רצה לברוח הכי רחוק ולמדינה שאין לה הסכמי הסגרה עם ישראל".

זגורי התאקלם מהר מאוד במדינה האסייתית בסיועו של סעת והחל לעסוק בסחר ברהיטים. השניים נהגו גם ללכת יחד למשחקי הכדורגל של קבוצתו של ערן זהבי ששיחק באותה העת בסין ונהנו ממטעמי החיים. וכך, בעוד זגורי חי בחופשיות, חוקרי הימ"ר קיבלו לידיהם סרטון שבו נראה אלמוני יורה בתמונה של זגורי. כמה ימים לאחר מכן הופץ סרטון תגובה בו נראה אדם יורה בתמונה של קורקוס. החוקרים הבינו מיד שקורקוס על הכוונת, אבל הוא התעלם מהאזהרות שקיבל פעם אחר פעם ושילם על כך בחייו.

דבורה הירש ז"ל - הרצח לא פוענח (צילום: באדיבות המשפחה, חדשות)
רצח שזעזע מדינה שלמה. דבורה הירש | צילום: באדיבות המשפחה, חדשות

החוקרים הבינו מהר מאוד שזגורי כנראה עומד גם מאחורי החיסול של קורקוס ועל פי החשד מעורב ישירות גם בחיסולו של אלישע סבח חודשיים לפני כן בנתניה, אז אלמוני רעול פנים הגיח למסעדה בבעלותו של סבח בעיר וירה בו חמישה כדורים מטווח של מטר. זגורי, שהיה שאנן, לא התרגש וטס יחד עם אשתו מיכל וסעת לחופשה בקוסומוי, שם נפגש עם חברו הטוב, העבריין אריק איטל (אחיו של אדם, המרצה עונש של ארבעה מאסרי עולם בגין רצח).

החוקרים מצדם ביצעו האזנות סתר לטלפונים של זגורי ואיטל ושל כמה עבריינים נוספים בארגון של זגורי, ויירטו שיחות וידאו שניהלו ביניהם בוואטסאפ. הם קשרו את כל הקצוות והגיעו למסקנה שזגורי עומד מאחורי שלושת מקרי הרצח, ובהמשך גם גייסו עד מדינה שבעבר היה מבכירי ארגונו של זגורי ובקשר קרוב עם האחים איטל.

"ידענו שניבי ואריק מבלים יחד. אריק העלה תמונות לדף הפייסבוק שלו והיו לנו ראיות שאריק, בשליחותו של ניבי, ביצע את הרצח של סבח כנקמה על כך שסייע להפליל את אחיו אדם מהרצח הכפול בפיצוציה שלו בבאר שבע בשנת 2007 (סבח חיבר למשטרה צעיר פלסטיני שראה את איטל יורה בשני הנערים) וגם הפעיל את המטען במכונית של קורקוס", מספר קצין משטרה. "למעשה רק היינו צריכים לחשוב איך להביא את ניבי לישראל בגלל שאין לנו הסכמי הסגרה עם סין. זו הייתה בעיה גדולה".

מי שסייע רבות לחוקרי ימ"ר נגב בזמנו היה סנ"צ יוני חג'ג (כיום מפקד ימ"ר מחוז חוף) שהחזיק בקשרים רבים עם גורמי משטרה בסין ותאילנד, למרות החוסר בהסכמי הסגרה. וכך, בתכנית שאנו חושפים כאן לראשונה, הצליחה המשטרה בסיועו של חג'ג' לגרום לשלטונות סין ותאילנד לשלול את הוויזות של זגורי וסעת. זגורי כמובן לא חשד בכלום, המשיך להתנהל כרגיל, וכשהבין שהוא אינו רצוי יותר בקוסומוי ועלול להיעצר, הוא טס עם סעת חזרה לסין אבל לא ציפה להפתעה שהכינה לו שם משטרת ישראל.

אריק איטל (תמונת AVI: עובדה)
אריק איטל | תמונת AVI: עובדה

בזמן שזגורי שהה בתאילנד סוכם מאחורי הקלעים בין משטרת ישראל למשטרות תאילנד וסין הסכם לפיו ישראלים שיהיו חשודים בעבירות פליליות בשתי המדינות יהפכו למבוקשים לחקירה ויגורשו לישראל. מנגד, משטרת ישראל התחייבה כי במידה ואזרחים סינים או תאילנדים יימלטו לישראל ויהיו מבוקשים לחקירה הם יגורשו חזרה למדינותיהם.

חוקרי ימ"ר נגב, שחששו ובצדק שזגורי יימלט למקסיקו או לכל נקודה אחרת באמריקה הלטינית מיהרו לפעול. "זו הייתה הדרך היחידה שלנו לסגור עליו מכל הכיוונים. לערוך הסכם עם משטרות תאילנד וסין לדאוג לביטול הוויזות שלו ושל סעת", מגלה קצין במשטרה. "במקביל המשכנו לאסוף עוד ועוד ראיות בפרשה, לבצע מעצרים ואז ברגע הנכון הפתענו את ניבי".

זגורי וסעת לא ידעו כאמור על המתרחש מאחורי הקלעים והמשיכו ליהנות מהחיים המפנקים בסין בזמן שהחבל סביב זגורי הלך והתהדק. בנובמבר 2017 השניים נעצרו על ידי משטרת סין בגין שהייה בלתי חוקית לאחר ביטול הוויזות שלהם והם הועלו בליווי נציגי משטרת ישראל על מטוס ישירות חזרה ארצה. זגורי וסעת, שהיו מופתעים ממעצרם, טענו שהמעצר לא חוקי, הוויזות שלהם חוקיות ובתוקף, והם בכלל נחטפו", חושף גורם בכיר במשטרה.

חודש לאחר מכן, סעת, שהיה חשוד בחלק מהפרשות בהן היה מעורב זגורי שוחרר על ידי המשטרה בתנאי שיעזוב מיד את ישראל, וכדי לא להתסבך במדינות מהן הגיע, טס לווייטנאם, שם הלך לעולמו לאחרונה לאחר מאבק בנגיף הקורונה. זגורי, שלא הצליח להימלט הפעם, נאשם בבית המשפט המחוזי בבאר שבע יחד עם כמה מחייליו בשלושה מקרי הרצח והוא עצור כבר כמעט ארבע שנים וממשיך לנהל את משפטו שנמצא בימים אלה בעיצומו. "עד עכשיו ניבי לא מאמין שעשינו לו כזה תרגיל מבריק ואני בטוח שהוא יורשע בכל האישומים", מסכם קצין משטרה.