באוגוסט 2003 מדינת ישראל סערה וגעשה. אילן קופרמן סגל, צעיר אנונימי מחיפה, שדד בנועזות סכום של 4.7 מיליון שקלים ממשאית ברינקס. את 14 השקים שהיו מלאים בשטרות הוא החביא ב-25 מקומות מסתור ברחבי חיפה ויערות הכרמל. "הוא היה גיבור פשע חדש, החליף את ה"אופנובנק" רוני ליבוביץ'", הסביר קצין מודיעין בכיר לשעבר במשטרת ישראל, "הציבור הזדהה עם אנשים כמוהם כי הם פגעו בבנקים ובחברות הגדולות. הם ראו בהם כמעין רובין הוד".

כמעט 20 שנה חלפו מאז אירע השוד, אך איש עדיין לא יודע מה קרה עם אותם המיליונים שהחביא קופרמן-סגל. מאז שהוא השתחרר מהכלא, בלשי המשטרה ומחלק המודיעין בתחנת משטרת חיפה עקבו אחריו 24 שעות ביממה על מנת לפצח את התעלומה – אך שודד הברינקס לא עשה טעויות. "הוא כמעט ולא יצא מאזור חיפה והתנהל כרגיל", הסביר קצין משטרה, "הוא השתדל לא להתבלט ועבד בעבודות עם משכורות לא גבוהה במיוחד. הוא לא נתן לנו שום סיבה לחשוד שהוא שלף את הכסף והשתמש בו". לצד זאת, גורמים במשטרה מעריכים כי הכסף שהחביא לא שווה כעת דבר, בגלל החלפת השטרות וייתכנות כי נפגעו כתוצאה מפגעי מזג האוויר.

אילן קופרמן סגל, ארכיון (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

קופרמן-סגל בן ה-50 הספיק עוד בצעירותו לבצע הונאה של ביטוח לאומי וגרף לכיסו כ-300 אלף שקלים לאחר שזייף מסמכים. הוא פרץ לבסיס צבאי בטירת הכרמל, גנב חותמות בשם של אביגדור רבינוביץ' והונה את ביטוח לאומי בכך שקיבל בשמו כספי מילואים. "לאילן היה מוח קרימינלי מבריק. הוא יכול היה לזייף כל מסמך, רישיון נהיגה, חשבון בנק", הסביר ר' חבר ילדות לשעבר של קופרמן-סגל, "הוא טיפוס שורד שגדל בתוך מציאות לא קלה. לא הרבה היו שורדים בבית שהוא הוא גדל ובסביבה שבה חי".

שודד הברינקס (צילום: צילום מסך)
צילום: צילום מסך

באוגוסט 2003 הוא זייף רישיון נהיגה ותעודת זהות, והתחזה לאדם בשם שגיא אונגר. עם זהותו החדשה הוא ניגש לראיון בחברת הברינקס, שעוסקת בהובלת כספים לבנקים וחברות גדולות במשק, והתקבל לעבודה החדשה. מיד לאחר מכן, הוא נשלח לבדיקת פוליגרף וכדי לעבור אותה הוא שתה לפני כן שתי כוסות ערק עם אשכוליות.

קופרמן-סגל למד את שיטות העבודה בברינקס, ובמשך שבוע הוא הוביל כספים במשאית מאובטחת עם שותף לעבודה. ב-19 באוגוסט בשעות הבוקר המשאית המשוריינת בה נסע עם שותפו יצחק ציטונה עצרה בבית הנהג של "אגד" בחיפה. ציטונה ירד לאסוף את הכסף, וקופרמן שידע שמדובר בהזדמנות פז, ברח מהמקום כשבמשאית מאוחסנים מיליוני שקלים.

שודד הברינקס - קומפוננט צד (צילום: דודו גרינשפן)
ברינקס | צילום: דודו גרינשפן

ציטונה שחזר למקום וראה ששותפו נעלם התקשר אליו, וקופרמן-סגל הסביר לו שנסע לכמה דקות למוסך והוא כבר עושה את דרכו בחזרה – אך מעולם לא חזר. אילן רוקן מהמשאית את השקים שהכילו 4.78 מיליון שקלים, וכמה שעות לאחר מכן נטש אותה בכביש המחבר בין מפרץ חיפה לקריות.

המשטרה פרסה מחסומים רבים באזור והעלתה מסוקים לאוויר כדי ללכוד את קופרמן-סגל, ואף גייסה חוקרים פרטיים כדי לנסות לאתר אותו. בזמן מנוסתו, הוא הספיק להעביר סכום של 100 אלף שקלים לחבר קרוב בבקשה שיעביר לאמו, אך המשטרה תפסה את הכסף. כעבור יממה הוא הסגיר את עצמו למשטרה, לא לפני שמסר לפרקליטתו עו"ד תמי אולמן סכום של 706 אלף שקל על מנת שתשיב לברינקס.

בחקירתו קופרמן-סגל שתק ולא חשף בפני החוקרים היכן החביא את המיליונים שגנב, וכל הניסיונות לחלץ מפיו את הסוד הגדול באמצעות מדובבים שהושתלו בתאו עלו בתוהו. "ניסינו את כל תרגילי החקירה אבל לא הצלחנו לשבור אותו ולפצח את התעלומה", ציין גורם במשטרה.

קופרמן-סגל נשפט לתשע שנות מאסר בפועל ולתשלום קנס של שלושה מיליון שקל. בהמשך, בית המשפט העליון הפחית לו מעונשו שנתיים, אך הוא נאלץ לרצות מאסר של 11 שנים בגלל אי תשלום הקנס. "הוא טיפוס די שקט", סיפר עבריין שישב באחד האגפים בכלא איילון יחד עם אילן, "כולם אהבו אותו. היו עבריינים שניסו לסחוט ממנו את הכסף שגנב, אבל הבינו בסופו של דבר שהוא לא ידבר גם אם ישימו אותו בכיסא חשמלי".

ב-2014 השתחרר קופרמן-סגל מהכלא. כמה ימים לפני כן, הוא פנה לשירות בתי הסוהר בדרישה שיסיעו אותו לתחנת רכבת או אוטובוס כדי שלא ייצא דרך שערי הכלא מחשש שעבריינים ינסו לפגוע בו, אבל בקשתו נדחתה.

לאחר שחרורו, אילן עבד במשך כמה חודשים בגן חיות בחיפה תחת השם רימון שגיא. בהתאם הוא גם שינה את השם בתיבת הדואר בבניין בו התגוררה אמו. "הוא רצה לפתוח בחיים חדשים ולכן שינה את שמו כדי שיוכל לעבוד בשקט מבלי שיפטרו אותו במידה וידעו שהוא שודד הברינקס", סיפר שכן לשעבר של קופרמן-סגל.

תיבת הדואר (צילום:  שמעון איפרגן.)
שודד הברינקס - תיבת הדואר | צילום: שמעון איפרגן.

בשנת 2017 נעצר בחשד להחזקת שטרות מזויפים של 200 שקלים נחקר ושוחרר. לאחר מכן הוא עבד כשליח במסעדות, למד לימודי חשמלאי באחת המכללות בעיר ובשנים האחרונות הוריד פרופיל לגמרי. "קשה להאמין שהוא הצליח להגיע לכסף, אלא אם כן הוא התקשר לאנשים מהכלא שעליהם סמך ומסר להם היכן החביא חלק ממנו", העריך קצין משטרה, "הוא היה חשדן מאוד וסמך רק על עצמו. סביר להניח שהמיליונים ברובם הפכו לסתם חתיכת נייר".