זו הייתה אחת השיחות האחרונות של העבריין שי דהן בטרם נרצח בכלא 'פניטנסיאריה דל ליטורל' שבעיר גואיאקיל במערב אקוודור. כמה שבועות לפני כן, באוגוסט 2020, דהן וחברו אורן שיינמן הואשמו כי מכרו ערכות בדיקות קורונה מהירות לגורמים לשעבר בממשל המקומי, התחזו לסוכני הסוכנות המרכזית למלחמה בסמים של ארצות הברית, ובמהלך מעצרם נתפסו במכוניתם כ-300 אלף דולרים במזומן.

במהלך חקירת המשטרה, ולאחר שדהן ושייינמן נשלחו לבית הכלא שנחשב לאחד מבתי הכלא האלימים באמריקה הלטינית, התברר כי בעסקת מכירת בדיקות הקורונה היו מעורבים גם עבדאללה בוקראם, נשיא אקוודור לשעבר, ובנו ג'ייקוב (חקובו), מי שעל פי החשד קנו מדהן ושיינמן את ערכות הקורונה, מכרו אותן בהמשך לגורמים רשמיים בממשל במחירים מופקעים וגרפו לכיסיהם מאות אלפי דולרים על חשבון הקופה הציבורית. 

זמן לא רב לאחר מעצרו, בערך כשבוע לפני שנרצח באכזריות בתאו שבכלא, בוקראם יצר קשר עם דהן כשהוא לחוץ וחושש מהמידע שהחזיק עליו הישראלי ועלול היה לסבך אותו. בוקראם ידע שלדהן יש עשרות הקלטות והודעות שמפלילות אותו ואת בנו, וחשש שבתמורה לשחרורו דהן יחשוף את ההקלטות וכאמור יסבך את בני משפחת בוקראם.

"היה ברור לנשיא לשעבר ובנו שאם שי יפתח את הפה וישמש כעד מדינה נגדם, הם יכנסו לכלא לשנים ארוכות", מספר ל-mako ישראלי המתגורר באקוודור ומעורה היטב בפרטי הפרשה שעדיין מעסיקה את כלי התקשורת במדינה הלטינית.

עם גילוי מרבית פרטי הפרשה, התביעה באקוודור ייחסה לבוקראם ובנו עבירות של הלבנת הון, מרמה ושחיתות, וראשי התביעה במדינה הבינו שללא עדותם של דהן ושיינמן הם יתקשו להעמיד את השניים לדין, מה שהוביל את התביעה במשפט להציע לדהן ולשיינמן עסקה יוצאת דופן וחלומית מבחינתם, אבל השניים התמהמו ולא הסכימו לחתום על דבר עד שיקבלו את ההבטחה שהאישומים נגדם יבוטלו והכסף יוחזר להם בתמורה לכך שיסכימו "לפתוח" על בוקראם ובנו.

שי דהן 2020 (צילום: צילום פרטי)
אחד מבתי הכלא המסוכנים באמריקה הלטינית. פניטנסיאריה דל ליטורל | צילום: צילום פרטי

מיד כשהבין שעסקה כזו עומדת על הפרק, בוקראם התקשר לטלפון הסלולרי שדהן החזיק בתאו, והתחנן בפניו שיימחק כל מידע שיש בידיו ועלול להפליל אותו. "תמחק את כל השיחות וההודעות שלנו", דרש בוקראם מדהן. "תגיד לי מה הסיסמא של הטלפון שלך ואני אדאג למחוק הכול. אחרי זה אני אארגן לך עו"ד שיוציא אותך מהכלא. בינתיים אל תספר לאף אחד כלום".

דהן, טיפוס חשדן מטבעו, לא קנה את הצעתו של בוקראם, בעיקר אחרי שגילה שמדובר באדם בעל השפעה גדולה על המתרחש בתוך כתלי בית הכלא והיה מחובר למנהל המתקן ולראשי קרטלי הסמים שהיו עצורים יחד איתו וניהלו בפועל את הכלא. "שי ידע שבוקראם אדם מסוכן ומקושר לכל ראשי המאפיות במדינה, אז הוא לא סמך על המילה שלו", מוסיף אותו גורם ישראלי.

בוקראם מצדו לא ויתר ויצר שוב קשר עם דהן. "תשמע, אתה הולך לפגוע בי ובילדים שלי. תשנה את הגרסה שמסרת ותכחיש שמכרת לנו את בדיקות הקורונה", זעם נשיא המדינה לשעבר. "אם זה לא יקרה אני אגיע לכל פינה בעולם שבה תהיה, אני מבטיח לך. תשמע שי, תחליף את עורך הדין שלך ואני אסדר לך עורך דין טוב שיעזור לך לצאת מהכלא. אתה לא תדבר מילה ואתה לא תשלם אגורה. אתה חייב לסמוך עליי".

דהן, שכאמור הבין היטב עם מי יש לו עסק, לא ויתר בקלות. "אתה מסוגל לפתור את הבעיה שלי? אתה יכול לשחרר אותי? קודם כל תעשה את זה ואחר כך תקבל מה שאתה רוצה, בוא נראה אותך עושה משהו", ענה לו דהן, בזמן שבוקראם כבר הבין שגם הפעם דהן מקליט את השיחה ביניהם וממשיך לצבור הקלטות וראיות.

"איך אני יכול להקליט אותך? זו שיחת וואטסאפ!", ענה דהן לבוקראם אחרי שהאחרון דרש ממנו שלא להקליט יותר השיחות ביניהם. "בכל אופן, אני לא סומך עליך וכבר רימית אותי פעם אחת. שלחת אליי אנשים לתא כדי שייפגעו בי (כמה ימים לפני שדהן נרצח פרצו בכלא מהומות ענק). איך אני יכול לסמוך על המילה שלך? אתה נתת הוראה להרוג אותי ולקחת לי את הטלפון כדי להשמיד אותו. שלחת אנשים לרצוח אותי ובנס נשארתי בחיים. אני יודע שאתה עובד עם מפקד הכלא".

בוקראם המשיך ללחוץ וניסה להתעקש לגבי קוד הטלפון של דהן, כשבדיעבד התברר שהוא תכנן לשלוח את אחד האסירים בכלא לתאו של דהן ולאלץ אותו למחוק את כל התכתובות ביניהם לפני שיספיק להעביר אותן. במידה והיה מסרב, אותו אסיר היה אמור לעשות זאת בכוח חרף התנגדותו של דהן. אלא שהתכנית של בוקראם השתבשה, ואחרי שהבין שדהן לא משתף עמו פעולה, הוא איבד את סבלנותו. "יש לי אנשים בבית משפט שיוציאו אותך מהתיק הזה, תחליט עכשיו מה אתה עושה. אם לא תשתף איתי פעולה אני אגיע לכל מקום שבו תסתתר, בכל מקום בעולם".

דהן, שבמהלך השיחה עוד הגדיל והתנצל על הספרדית שלו, לא איבד את שלוותו אחרי האיומים של בוקראם: "אתה רוצה להגן עליי אבל שלחת אנשים לרצוח אותי פה בתוך הכלא. מצטער, אבל אני לא יכול לסמוך עלייך".

שבוע עבר מהשיחה האחרונה של השניים, ובערב יום שישי, ה-7 באוגוסט, 10 אסירים חמושים בסכינים ולבנים פרצו לתאו של דהן והיכו אותו באכזריות רבה עד שמת. בהמשך הם תקפו גם את שיינמן, שנפצע באורח בינוני, ולאחר מכן נמלטו מהמקום. מפקד הכלא, הקטור ריינה, שכאמור שיתף פעולה עם בוקראם, דאג להסיר את מצלמות האבטחה מהמסדרון המוביל לתאו של דהן כדי להעלים ראיות. כמה חודשים לאחר מכן ריינה עצמו נעצר ונשפט ל-20 חודשי מאסר בפועל. 

מאז הרצח האכזרי שיינמן הספיק להחלים מפצעיו, והוא מוחזק כיום תחת אבטחה כבדה בקליניקה פרטית בגואיאקיל, בזמן שמשרד החוץ מנסה לסייע לו להשתחרר ולרצות את המשך מאסרו בישראל לאחר שנידון לשש וחצי שנות מאסר על התחזות לאחר והחזקת מסמכים מזויפים.

מנגד, סנגורו של בוקראם, עו"ד פנרסיסקו אונופה, מסר בהודעה מסודרת לכלי התקשורת במדינה כי מרשו לא איים על דהן, טען שהוא חף מפשע והפצת קלטת השיחה בינו לבין דהן אינה חוקית ולא ניתן להשתמש בה במשפטו. "מרשי לא איים על דהן אלא רק שאל אותו שאלות. אין לו כל קשר לרצח שהתרחש מאחורי הסורגים", טען עו"ד אונופה בזמן שהתביעה באקוודור משוכנעת שבוקראם הוא זה שעומד מאחורי הרצח, זאת למרות שלאחרונה זוכה בפרשת מכירת בדיקות הקורונה. 

"זה היה משפט מכור. לאורן ושי אין קשר לקומבינה שבוקראם ובנו עשו על חשבון קופת ממשלת אקוודור ותושביה. חוץ מזה שהם מעורבים ישירות ברצח של דהן ובניסיון לרצוח את אורן. זו תעודת עניות למערכת המשפט במדינה שזיכתה את השניים", טוען אותו ישראלי שמתגורר במדינה ומוסיף כי התביעה באקוודור החליטה לערער לבית המשפט העליון במדינה על זיכוי הנשיא לשעבר ובנו בנימוק שיש די ראיות בתיק המפלילות אותם והשופט שזיכה אותם טעה בהחלטתו, בטח לאחר חשיפת ההקלטות שמוכיחות את הקשר לכאורה בין בוקראם לרצח של דהן.