צוותי החקירה המיוחדים של השב"כ, הפרקליטות ויחידה להב 433 של המשטרה מתקשים להשיג ראיות פורנזיות לאונס שביצעו מחבלי חמאס במתקפת הפתע הרצחנית ב-7 באוקטובר. הקושי נובע מכך שרשויות אכיפת החוק יידרשו להציג ראיות פורנזיות כמו דגימות די.אן.איי, משום שהמחבלים צפויים לעמוד למשפט פלילי בהליך אזרחי, אך גופות הקורבנות נקברו עוד בטרם נבדקו.

בשלב זה מתבססות רשויות האכיפה על עדי ראייה שראו את המחבלים מבצעים עבירות מין בצעירות ונשים ועל עדויות אודות קורבנות שנמצאו עירומות או עם שאריות זרע על גופן. עם זאת, על מנת להוכיח אשמת אונס בהליך פלילי, יידרשו החוקרים למצוא ראיות פורנזיות כמו דגימות די.אן. איי, אך בשל הלחימה העזה, שנמשכה במשך ימים ארוכים בעוטף עזה והובילה לעיכוב בפינוי גופות הקורבנות, לחוקרים לא התאפשר לדלות מהן ראיות פורנזיות. 

בידי החוקרים עדויות של מתנדבי זק"א שסיפרו על נשים וצעירות שנמצאו בשטח ללא בגדים, עדויות שמעידות על אונס שעברו על ידי המחבלים וכן עדויות של עדי ראייה שראו מול עיניהם את ביצוע עבירות המין. למרות זאת, בשל הכמות האדירה של הגופות שנאספו מאזורי הטבח, חלק גדול מגופות הנשים והצעירות לא עברו נתיחה משפטית והן נקברו. בחלק מהמקרים הזירות פונו מהשטחים והישובים ללא בדיקה, עוד לפני שחוקרי המשטרה הגיעו לשטח. 

אחת מחוליות המחבלים שחדרה לישראל מעזה (צילום: פרטי)
תיעוד של מחבלים בקיבוץ בעוטף עזה ב-7 באוקטובר | צילום: פרטי

בנוסף, חלק גדול מהגופות הגיעו למחנה "שורה" במצב קשה מאוד, מבלי יכולת לזהות במי מדובר. "צריך להבין שלא נתקלנו באסון בסדר גודל כזה מאז קום המדינה", הסביר גורם בכיר במשטרה. "זו עבודת נמלים שיכולה להימשך חודשים ארוכים ואפילו הרבה יותר משנה".

"יש לנו ראיות לאונס, אבל כדי להעמיד לדין את המחבלים נצטרך להוכיח מי מהם ביצעו המעשים הנפשעים הללו. זה ממש לא הולך להיות קל", הוסיף הגורם. "גם מבחינה משפטית, אם המדינה תרצה להגיש תביעה לבית הדין הבינלאומי בהאג נגד בכירי חמאס בגין פשעי מלחמה ורצח עם, נצטרך לבוא עם ראיות מוצקות ביותר. אנחנו עובדים מסביב לשעון לאסוף כמה שיותר ממצאים מהזירות, להגיע לעדי ראייה רבים ולסרטונים שטרם פורסמו ויסייעו לנו בחקירה".

למרות הקשיים, החוקרים עושים מאמצים גדולים לאסוף ממצאים וראיות מהשטח שיוכיחו שמחבלי חמאס ביצעו מעשי אונס אכזריים בנשים וצעירות שהיו בפסטיבל "נובה" וביישובי עוטף עזה. על פי ההערכות, כתבי אישום ראשונים נגד המחבלים יוגשו בעוד כשנה. נכון לעכשיו עצורים בישראל מאות מחבלים שהיו מעורבים בטבח ועוד כמה עשרות שנשבו על ידי צה"ל ברצועה והועברו לחקירות שב"כ, יחידה 504 והמשטרה.

ההחלטה להעמיד לדין את המחבלים בבית משפט אזרחי בהליך פלילי נובעת מכך שהפשעים והזוועות שביצעו התרחשו בשטח ישראל ולא בשטח יהודה ושומרון. מחבלים שמבצעים פיגועים ביהודה ושומרון עומדים לדין בבית דין צבאי. למרות המאמץ הרב, על מנת להרשיע את המחבלים בהליך פלילי בפשעים מהסוג הזה רשויות אכיפת החוק יידרשו להציג בבית המשפט ראיות מוצקות המיוחסות לכל מחבל ומחבל.  

גורמי חקירה ציינו כי נכון לעכשיו אין ראייה חד משמעית שמחבלי חמאס קיבלו הוראות או הנחיות ממפקדיהם בעזה לבצע מעשי אונס. פרט לכך, גם במשטרה ובפרקליטות לוקחים בחשבון שעדי ראייה רבים לא יוכלו למסור עדויות בגלל מצוקות נפשיות.

"אנחנו מנסים להגיע לעדי ראייה שהתראיינו לרשתות טלוויזיה זרות וסיפרו על מקרי אונס. יש גם גורמי הצלה שהיו בשטח והעידו שראו גופות של נשים שנאנסו", ציין גורם במשטרה, "יש חיילים שראו מחזות קשים ונצטרך להגיע אליהם ולגבות עדויות. זו הולך להיות התיק הכי מורכב שבו טיפלנו אי פעם".

"המטרה היא להגיש לא רק כתבי אישום בישראל נגד המחבלים, אלא גם לגבש תביעה נגד הנהגת החמאס בעזה ובחו"ל לגבי מעורבותם ברצח עם ופשע נגד האנושות, מה שיסייע להביא למעצרם ולהעמדתם לדין", ציין גורם משפטי.

גורמים במשטרה מעריכים כי עלות החקירה עשויה להגיע למאות אלפי שקלים. השבוע פרסמה המשטרה הודעה חריגה בה היא קוראת לאזרחים שתיעדו מעשי טבח ואונס לשלוח לחוקרי להב 433 סרטונים מקוריים שטרם פורסמו, שיסייעו בחקירה.

בשבוע שעבר ביקר בארץ התובע הראשי של בית הדין הבינלאומי בהאג, קארים חאן. במסיבת עיתונאים במעבר רפיח אמר חאן: "הלב שלי קפא כשראיתי את הזוועות מישראל...המעשים הללו שראינו ב-7 באוקטובר אינם מעשים התואמים את אנושיותנו. הם מעשים דוחים של כל אדם שמאמין באלוהים. הם מעשים הכי לא אסלאמיים ואי אפשר לבצע אותם בשם הדת ששמה הוא שלום".