גנבו זהות של תינוקת ישראלית שמתה בסתר - והתחזו במשך שני עשורים
כתב אישום חמור חושף מזימת הונאה שנמשכה עשורים: בני זוג פלסטינים קנו את זהותה של תינוקת שנפטרה זמן קצר לאחר לידתה ב-1976, רשמו את ששת ילדיהם כאזרחים ושלשלו לכיסם קצבאות במאות אלפי שקלים


פרקליטות מחוז דרום הגישה היום (רביעי) לבית המשפט המחוזי בבאר שבע כתב אישום יוצא דופן נגד עלי חניחן, בן 57, וסוהא חניחן, בת 43, תושבי חלחול שברשות הפלסטינית. השניים מואשמים בניהול הונאה מתוחכמת שאיפשרה להם להשתקע בישראל, לגדל משפחה שלמה תחת זהות בדויה ולזכות בזכויות אזרחיות מלאות במרמה.
על פי כתב האישום, שהוגש על ידי עו"ד גיורא חזן, ראשיתה של הפרשה בעסקה אפלה שנרקמה לפני יותר משני עשורים, כאשר עלי יצר קשר עם סלאמה, תושבת ערערה בנגב שבתה נפטרה בשנת 1976 זמן קצר לאחר לידתה. מותה של התינוקת מעולם לא דווח לרשויות וזהותה נותרה "חיה" ברישום האוכלוסין, מה שהוביל את סלאמה להציע למכור את הזהות תמורת 5,000 דינר ירדני, כשבסופו של המשא ומתן סיכמו הצדדים על מחיר של 4,000 דינר.
כדי להוציא את המזימה אל הפועל ולהפוך ל"ישראלית", סוהא שיננה את פרטיה של המנוחה ואת שמות בני משפחתה. בשנת 2001 התייצבו הנאשמים יחד עם סלאמה במשרד הפנים בבאר שבע, הציגו מצג שווא לפיו סוהא היא הבת המנוחה, וקיבלו לידיהם תעודת זהות כחולה. בהמשך, כדי להסדיר את מעמדו של עלי, השניים ערכו גירושים פיקטיביים ברשות הפלסטינית והתחתנו שוב בבית הדין השרעי בבאר שבע, כאשר הפעם סוהא מופיעה בזהותה הישראלית המזויפת. על בסיס הנישואים הללו, הגישו הנאשמים בקשה לאיחוד משפחות שאושרה על ידי המדינה ואיפשרה את השתקעותם הסופית.
בשנת 2005 עברו בני הזוג להתגורר בעיר רהט, שם נולדו להם שישה ילדים שלאורך השנים נרשמו כולם כאזרחים ישראלים לכל דבר מתוקף האזרחות המזויפת של אמם. המשפחה נהנתה ממכלול הזכויות המוענקות לאזרחי המדינה, החל מחופש תנועה מלא והזכות לבחור לכנסת, ועד לטיפולים רפואיים מסובסדים. מבחינה כלכלית, ההונאה תורגמה לקבלת קצבאות ילדים ומענקי אשפוז מהביטוח הלאומי, שעלותם הכוללת לקופת המדינה נאמדת בכ-515,000 שקלים, לצד שירותים רפואיים יקרים מקופת חולים כללית ומהביטוח המשלים.
הפרקליטות, באמצעות התובע עו"ד גיורא חזן, מייחסת לבני הזוג עבירות חמורות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, זיוף, התחזות, הלבנת הון וכניסה לישראל שלא כדין. בכתב האישום הודגש כי המרמה ביחס לרישום של משפחה פלסטינית שלמה כישראלית מהווה פוטנציאל חמור לפגיעה בביטחון המדינה וניצול ציני של הקופה הציבורית. במסגרת ההליך, מבקשת המדינה לחלט רכוש השייך לנאשמים בשווי העבירות, הכולל רכב מסוג טויוטה לנדקרוזר, רכב מסוג מרצדס ומשאית מסוג MAN.