לפני כחצי שנה, חוקר בחברת ביטוח מהגדולות בישראל קיבל לידיו לבדיקה תיק תביעה לפדיון ביטוח מוות של תושבת פתח תקווה. התובע, בעלה, ספר במקצועו בשנות הארבעים לחייו, ביקש לקבל את דמי ביטוח החיים שלה בסכום של כרבע מיליון שקל. הבעל הצהיר שאשתו נהרגה בתאונת דרכים לאחר שמשאית דרסה אותה. הוא צירף לתביעה גם תעודת פטירה שלה, תשלום עבור מצבה ועוד. הכול נראה לכאורה אמין.

החוקר התחיל לנבור בערימת המסמכים ששלח הבעל לחברה, אך דבר מה לא הסתדר לו מבחינת התאריכים והזמנים. "התאריכים לא היו הגיוניים מבחינת רצף האירועים. עברתי מסמך מסמך והבנתי שיש פה משהו מוזר ובעייתי, שאי אפשר לאשר תשלום סכום כזה ללא בדיקה מעמיקה", סיפר החוקר לחבריו.

בחברת הביטוח החליטו לשגר חוקר פרטי ותיק שיעקוב אחר הבעל כדי להבין מה קורה בסביבתו הקרובה. הממצאים הדהימו את החוקר של החברה.

"ראינו את אשתו בסרטונים שהוא הצהיר שהיא מתה,  חיה, נושמת וקיימת. עושה קניות, מבלה, רצה, רוקדת באירוע משפחתי, מטפלת בילדים שלהם, עובדת. הבנו מהר מאוד שיש פה ניסיון הונאה מצד הבעל שחשב שנאמין לתצהיר שלו ונעביר לו את הכסף. המסקנה הנחרצת שלנו הייתה שהבעל ביים את מות אשתו בשיתוף פעולה איתה", הסביר גורם בחברה. "החלטנו לא לוותר ולהגיש תלונה במשטרה. הבנו שאם הוא עקץ אותנו ייתכן שהוא עקץ חברות ביטוח נוספות".

טופס הדיווח השקרי על תאונת דרכים קטלנית
טופס הדיווח השקרי על תאונת דרכים קטלנית

התלונה הוגשה ביחידה לחקירת פשעים חמורים בתחנת משטרת פתח תקווה. התיק הועבר לטיפול של החוקר רס"מ דייב טסה. בעברו היה גם חוקר בצוותי חקירה ביחידת להב 433. טסה החל לעבור על מסמכי התלונה שצירפה חברת הביטוח בתלונתה נגד הבעל.

"הבנתי מהר מאוד שמדובר בניסיון עוקץ מתוחכם מאוד שמעולם לא נתקלתי בו במשך כל שירותי במשטרה", טוען טסה. "בתחושה שלי זו לא הפעם הראשונה שהבעל ואשתו עושים מעשה כזה. כלומר שהם עקצו והונו עוד חברות ביטוח נוספות, זה לא נראה לי מקרה חד פעמי. שיש פה שיתוף פעולה מובהק בין הבעל לאשתו, שהכול נעשה בידיעת השני".

רס"מ טסה ישב לילות כימים כדי לפצח את הפרשה. הוא הצליח במאמץ רב להבין שבני הזוג עקצו 11 חברות ביטוח בישראל בסכום כולל של כשישה מיליון שקלים.

"כמעט כל  חברות הביטוח בישראל לפי מיטב הבנתי נפלו בפח של בני הזוג. הם זייפו את המסמכים ברמה גבוהה ביותר. הם נראו אמינים לגמרי אבל כשמתחילים לעבור מסמך, מסמך מגלים את ההונאה", מסביר רס"מ טסה. "באחד המקרים נכתב שהבעל התקבל לטיפול בשבר ברגלו בחדר מיון בבית חולים בשעה 12.30 ושעה לאחר מכן היה במרפאה בהרצליה. זה לא הגיוני. אנשים נתקעים שעות בחדר מיון ועוד דברים קטנים כאלה שיוצרים תמונה של עוקץ ברמות הגבוהות. הם נפלו על הדברים הקטנים. יכול להיות שאם אותו חוקר של הביטוח לא היה שם לב הם היו ממשיכים לעקוץ עוד חברות ביטוח במיליוני שקלים. זה לא היה נעצר".

מדובר בגבר ואישה בשנות הארבעים לחייהם. הורים לארבעה ילדים. הבעל כאמור בעל מספרה ואשתו עוסקת בתחום האופטיקה, בשיווק ומכירת עדשות צבעוניות. האישה בעברה עבדה שנים רבות בחברת ביטוח גדולה. החוקרים מעריכים שהיא ובעלה ביצעו את כל מעשי המרמה כתוצאה מהידע והניסיון שצברה בעבודתה בחברת הביטוח. היא כנראה הבינה שניתן בזמן קצר לעשות הרבה מאוד כסף קל.

"מעבודתה בעבר בחברות הביטוח היא הכירה מן הסתם את כל שיטות העבודה של החברות, כיצד אפשר להונות אותן ובאיזו קלות לקבל את הכסף", אומר ראש משרד החקירות בתחנה, רפ"ק אמיר פולק. הבעל ואשתו עבדו בביתם עם מחשב ומדפסת ועל פי החשד זייפו את המסמכים באיכות גבוהה ביותר שנראים ממש זהים למקור.

על פי החשד, בשישה מקרים הבעל והאישה ביימו את מותם וקיבל כל פעם סכומים שנעו בין 200 ל-300 אלף שקל מבלי שחברות הביטוח חשדו שמדובר בעוקץ מתוחכם. "היו מקרים שהאישה ביימה את מות בעלה וביקשה את כספי ביטוח המוות והיו מקרים שהבעל ביים את מות אשתו. כל פעם היה להם סיפור כיסוי אחר", מציין רפ"ק פולק. "הם היו מתואמים מאוד".

טופס דיווח במד"א: "לא נושם"
טופס דיווח במד"א: "לא נושם"

בעשרות מקרים נוספים בני הזוג נהגו להזמין כרטיסי טיסה לחו"ל ורכשו פוליסות ביטוחי בריאות המכסות אותם במקרה של ביטול טיסה עקב מחלה או תאונה כלשהי. הבעל והאישה נהגו כל פעם להגיש מסמכים לחברות הביטוח בהם הצהירו שהם שברו יד או רגל יום לפני הטיסה ודרשו לקבל את הכסף המגיע  להם.

"בדרך כלל בסכומים כאלה שנעים בין 20 ל-40 אלף שקל חברות הביטוח לרוב מאשרות את התשלום כי הבדיקות של התביעות הללו יכולה לקחת המון זמן אז הן כמעט ולא בודקות לעומק את הטפסים כדי לברר אותם לפרטי פרטים", מסביר רס"מ טסה. "החברות מקבלות אלפי תביעות כאלה מידי חודש ומחויבות תוך 45 לאשר או לבטל את התביעה. בני הזוג מצאו נישה חדשה של ביטוחי בריאות לחופשות כדי לבצע את העוקץ המושלם".

הדירה להשקעה בנתיבות וכיסוי המשכנתה על הבית

במקרים אחרים בני הזוג עשו ביטוח לחופשה לאימו ואח של אחד מהם כדי שחברות הביטוח לא יחשדו בהם וכך הם עקצו 11 חברות ביטוח בישראל. רק חברת ביטוח אחת דחתה תביעה דמי מוות שהגיש אחד מבני הזוג.

"הבעל לא ערער על דחיית התביעה על 'מות אשתו' ובקשת לקבלת דמי הביטוח כי חשש שהוא יסתבך", הסביר רס"מ טסה. שבוע לפני שהחקירה נגדם הפכה מסמויה לגלויה, התברר שהאישה הגישה תביעה נגד חברת ביטוח גדולה עם תצהיר שבו טענה שבעלה מת ודרשה 300 אלף שקל דמי ביטוח חיים. חקירת המשטרה מנעה מחברת הביטוח לשלם את הכסף.

בכסף שקיבלו בני הזוג, הם רכשו דירה להשקעה בנתיבות בכמיליון שקלים, כיסו את המשכנתה שלהם על דירתם הנוכחית ושילמו הוצאות שוטפות של הבית. בפשיטה על ביתם של בני הזוג נמצאו מחשב ומדפסות שבהם על פי החשד נעזרו להדפסת המסמכים או שליחתם לסירוגין במייל.

רפ"ק אמיר פולק (מימין) ורס"מ דייב טסה (משמאל)
רפ"ק אמיר פולק (מימין) ורס"מ דייב טסה (משמאל)

בני הזוג נעצרו ונלקחו לחקירה, אבל עקב מצבם הבריאותי שוחררו בסיומה למעצר בית של חמישה ימים. בחדרי החקירות הם הכחישו כל קשר לחשדות נגדם. "אין לנו קשר למקרים האלה. הכול שקר", טענו בני הזוג. "לא זייפנו ולא קיבלנו שום כספים".

החוקרים ביקשו לחלט את חשבונות הבנק של בני הזוג, את הדירה שרכשו בנתיבות והכספים ששילמו מכספי ההונאה לכיסוי המשכנתה בדירתם הנוכחית. חברות הביטוח כבר הגישו תביעות נגד בני הזוג להחזרת מיליוני השקלים שקיבלו מהם על פי החשד במרמה. רשות המיסים נכנסה לתמונה וחוקרת את קבלת הכספים של בני הזוג שלא הוצהרו ורכישת הדירה.

חומר החקירה בפרשה המורכבת הועבר לפרקליטות מחוז מרכז להגשת כתב אישום והתהליך נמצא בשלבים מתקדמים. "אנחנו למעשה עבדנו מסביב לשעון. אספנו את המסמכים הרבים בתיק. והתמונה הגדולה חשפה הונאה חסרת תקדים במושגים ישראליים. לא בכל יום נתקלים בתיק כזה", סיכם רפ"ק פולק.