mako
פרסומת

"לך לפני שאשחט אותך": עדויות הפרוטקשן של חברות הבנייה בתל אביב נחשפות

מנהלי עבודה שברחו באישון לילה, מאבטחים שספגו איומים פנים אל פנים וקבלנים שציודם הושחת באכזריות: כתב האישום נגד כנופיית הפרוטקשן מפרדס דכה חושף את מסכת ההפחדות שעברו עובדי אתרי הבנייה הגדולים בישראל. הקלטות הסתר חושפות כיצד הסוחטים התפארו - "אני המדינה, אני המשרד של אלוהים"

שמעון איפרגן​
פורסם:
אתר בנייה בתל אביב
אתר בנייה בת"א. (לאתרים בצילום אין קשר לנאמר בכתבה) | צילום: ShU studio, shutterstock
הקישור הועתק

עדויות של קבלנים, מאבטחים ומנהלי עבודה מבוהלים חושפות את שגרת הטרור שהשליטו מוחמד דכה בן ה-38, איברהים אלסייד בן ה-43 וכאייד דכה בן ה-36 על חברות הבנייה המובילות במרכז הארץ. כתב האישום ובקשת המעצר, שהוגשו לבית המשפט המחוזי בתל אביב, מספקים הצצה נדירה לשיטות הפעולה של השלושה, שגבו דמי חסות בהיקף של יותר מ-7 מיליון שקלים.

מסכת ההפחדות כללה מקרים שבהם עובדים מצאו את עצמם תחת איום ממשי. באחד המקרים, קבלני תשתיות שביצעו עבודות לילה נחרדו לגלות כי האתר כותר על ידי חבורת נערים רכובים על קורקינטים. בהאזנות הסתר שביצעו שוטרי היחידה המרכזית של מחוז תל אביב, נשמע אחד הנאשמים משחזר את מה שאמר לפועלים המבוהלים באותו לילה: "אין אישור תצאו מפה, לפני שאחורר אתכם, רק אנחנו עובדים פה".

האיומים לא פסחו על דרגי הניהול. כשאחד ממנהלי הביטחון דרש לראות רישיונות שמירה כחוק, הוא קיבל בתגובה הודעות וואטסאפ מאיימות שכללו מסרים כמו: "זאלמה אתה משחק איתי יעני רישיונות אתה מבקש... סתם בלאגן קורה לכולם מי שלא נמצא בבית שלו". במקרה אחר, נכנס אחד הנאשמים לאתר בנייה, הכריז על עצמו שהוא "בעל הבית" ודרש מכל העובדים להתאסף ולעזוב את השטח, תוך שהוא מטיח במאבטחים: "בעוד חצי שעה אחזור ואראה לכם מה אעשה".

כאשר קבלנים ניסו לסרב לדרישות, הגיע שלב הנזקים והאלימות הפיזית. באפריל 2025, בזמן שמנוף עבד בשטח האתר, מחפרון ששימש את הנאשמים התקרב אליו והלם בכוח במכסה המנוע של המנוף. מוחמד דכה עצר את העבודה ודרש מהמנופאי לעזוב את האתר מיד, בטענה שהחברה חייבת לו כסף והוא לא מוכן שיעבדו שם עד שיקבל את התשלום. במקרה אחר, מחשב של מכונת קידוח נגנב והוחזר רק לאחר משא ומתן כספי. המשטרה אף תפסה סרטון ממצלמת גוף של שוטר שהגיע לזירת הגניבה, שבו מתועד הנאשם מודה בקור רוח כי הם "במשא ומתן איתם לבדוק את הדברים".

האיומים והנזקים תורגמו במהירות לסכומי עתק. כך למשל, אחת מחברות הבנייה נאלצה לשלם עבור פינוי עפר סכומים מופרזים. מוחמד דכה דרש מחיר מופקע של 150 שקלים לקוב עבור פינוי פסולת, גם בשטחים שהיו נקיים לחלוטין מפסולת, והחברה שחששה מנזקים נוספים נאלצה להסכים. בסך הכל שולמו לו יותר מ-4.4 מיליון שקלים רק על פינוי קרקע, מתוך סכום כולל של כ-5.8 מיליון שקלים שנסחטו מאותה חברה. חברה אחרת נאלצה לשכור מהנאשמים משרדים ושטחים שהם כלל לא היו הבעלים החוקיים שלהם, ושילמה להם יותר מ-1.2 מיליון שקלים.

פרסומת

כתב האישום מפרט גם עבירות כלכליות חמורות שביצעו השניים, וחושף כיצד הלבינו את כספי הפשע. איברהים אלסייד, שהוכרז כחייב מוגבל באמצעים עם חובות של כשני מיליון שקלים, פעל להסתרת הכנסותיו מהסחיטה. הוא ודכה העבירו יותר ממיליון שקלים לחשבונות הבנק של בנו וגיסו של אלסייד, כדי להונות את הנושים. בהאזנות הסתר נשמע אלסייד מודה בשיטה ומתפאר בה: "אני נכה, אסור לי לעבוד. פתחתי לבן שלי תיק. הילדים שלי היו קטנים... כשהגיע לגיל 19 פתחתי תיק מסודר אצל רואה חשבון".

הקלטות הסתר חושפות כיצד הנאשמים התפארו בכוחם הרב ובהטלת האימה על נהגים ופועלים. באחת משיחות הטלפון שיורטו, נשמע אחד מהם מתאר כיצד איים על נהג משאית תמים שניסה להיכנס לאתר: "אמרתי לו אני המדינה, אני משרד הבריאות, אני משרד התחבורה, אני המשרד של אלוהים, אני אוריד אותך עכשיו ואעיף אותך. לך לפני שאשחט אותך". בעקבות חומרת העדויות והמסוכנות העולה מהמעשים, המדינה דורשת את הארכת מעצרם של השלושה עד תום ההליכים.