לפני כחודשיים התעוררו כמה מתושבי שכונת פלורנטין בתל אביב וגילו לתדהמתם שקקטוסי הסן פדרו שהם גידלו במשך שנים רבות ובאהבה גדולה בחצרות ביתם נגנבו ונעלמו כלא היו. 

"בהתחלה חשבתי שזה מקרי. אבל עוד ועוד שכנים סיפרו לי שזה קרה גם אצלם, ושבכלל הקקטוסים נגנבו כדי להפיק מהם סמי הזייה. כלומר, זו לא הייתה גניבה מקרית", מספר ר', תושב השכונה. "האמת היא שהייתי מופתע, אבל הבנתי מחברים שזה להיט של צעירים שרוצים להתמסטל ולהידלק בלי להוציא הרבה כסף על קנאביס או אקסטזי".

עם סוף משבר הקורונה והחזרה האיטית לשגרה, מתברר שבמהלך החודשיים האחרונים מאז פרוץ המשבר, נגנבו ברחבי הארץ כמה אלפי קקטוסי סן פדרו (או אכינופסיס פצ’אנוי בשמו המדעי) מכניסות לקיבוצים, גינות ציבוריות וקהילתיות וחצרות בתים פרטיים.

הביקוש לסן פדרו, ממנו מפיקים את סם המסקלין ההזייתי והאסור לשימוש על פי פקודת הסמים (הקקטוס עצמו מותר להחזקה) עלה מאוד במהלך הסגר, בעיקר כי הוא זול מאוד קל להפקה. "מאז הסגר יש עלייה גדולה מאוד בשימוש בסמים פסיכדליים כמו אקסטזי, אל.אס.די, פטריות, אסיד וגם במסקלין שמופק מסן פדרו", טוען יאיר רביב מעמותת קנה.

"אנשים הסתדרו, התארגנו והשיגו סמי הזייה רבים. אולי זה נובע מהמצב הנפשי אליו הם נקלעו בגלל הסגר, ואם פעם היו משתמשים במעין קרטונים כמו בולי אל.אס.די, היום כולם מחפשים את הקקטוסים האלה. קל להפיק את זה ומשתמשים בזה בעיקר במסיבות, טקסים רוחניים של שמאנים ובאירועים גדולים. על כל אחד הוא משפיע בצורה אחרת", מוסיף רביב.

סן פדרו (צילום: חטיבת דוברות  משטרת ישראל)
גדל בכל מקום ובכל פינה | צילום: חטיבת דוברות משטרת ישראל

מקורו של קקטוס הסן פדרו הוא בדרום ומרכז אמריקה, באזורים בהם חיו האצטקים בין מקסיקו לפרו. הצמח שימש שם לרוב לטקסים דתיים, ועזר למקומיים להתגבר על רוחות רעות או כישוף שדבק בהם. בהמשך, הקקטוס החינני כבר התפשט לכל שאר מדינות דרום אמריקה, ועד היום הוא מככב, בעיקר בפרו, בטקסים של שמאנים בהם משתתפים אלפי בני אדם.

"כמעט אין מטייל שהגיע לדרום אמריקה ולא צרך סן פדרו או השתתף בטקסים האלה. לי אישית זה גרם להקיא, הוביל לסחרחורות, כאבי בטן וכאבי ראש. לחברים אחרים שלי זה עשה טוב. גרם להם להרגיש 'חיובי', והוביל אותם להזיות ובריחה מהמציאות", מספר רונן, שטייל בדרום אמריקה לפני כמה שנים.

"לקח לי הרבה זמן להתרגל למסקלין והיום אני כבר מבשל אותו בבית", מוסיף רונן. "יש אתרים שמסבירים איך לייצר אותו בקלות ובכמות גדולה, וזה זול הרבה יותר מכל סם פסיכדלי אחר. מה רע בלרחף כמה שעות ולהתנתק מהמציאות הקשה כמו עכשיו במשבר הקורונה? הרבה חבר'ה שאני מכיר מייצרים מסקלין, והוא עוזר להם להתגבר על המצוקה הנפשית והכלכלית שאליה נקלעו בחודשים האחרונים".

בשנת 1897 הצליח הרופא והכימאי הגרמני ד"ר ארתור הפטר להפיק לראשונה סם מצמח הסן פדרו, אבל רק ב-1960 הצליחו לייצר את המסקלין שנוצר מבישול הקקטוס, ובשנים האחרונות החל עידן הרנסנס של הסם ההזייתי בישראל, ויותר ויותר צעירים משתמשים בו אחרי שהם לרוב גונבים או רוכשים את קקטוסי הסן פדרו במשתלות במחיר שנע בין 75 ל-150 שקלים.

אופן הפקת המסקלין מהקקטוס הוא די פשוט, אבל אורך בין שש לשמונה שעות. אחרי שמקלפים את הקקטוס, מבשלים אותו ארוכות ומערבבים בלי סוף, מגיעים כמה שלבים נוספים עד להפקת הסם, ועל פי אנשים שעוסקים בתחום, מכמה קקטוסים בודדים ניתן להפיק בערך ליטר של מסקלין. 

סן פדרו (צילום: חטיבת דוברות  משטרת ישראל)
גורם להזיות קשות וקל להכנה | צילום: חטיבת דוברות משטרת ישראל

בשנים האחרונות עצרה משטרת ישראל עשרות צעירים שנתפסו משתמשים במסקלין, ובאחד המקרים עצרה משטרת מחוז ירושלים 14 צעירים שמכרו את הסם לסוכן סמוי שהפעילה והשתמשו בו במסיבות בבתיהם. זו פחות או יותר הייתה הפעם הראשונה בה המשטרה נחשפה לסם, וקצין מודיעין אמר כי הוא נדהם מאופן שיטת ייצור, וסיפר כי צריכת הסם עלולה לגרום לשכחה, פרנויה, פלאשבקים, וגם לנזקים נפשיים וגופניים קשים ביותר.

לפני כשנה נעצר תושב באר שבע שבביתו מצאו השוטרים ליטר של מסקלין ו-106 ק"ג של קקטוס המיועד לבישול, וכן עשרות גרם של קנאביס וחשיש. עורכי דינו של החשוד, חיים יצחקי ויגאל דותן, טענו שמרשם ייצר את המסקלין לשימוש עצמי אבל לא לסחר, ולמרות שהחשוד עבר שימוע בפרקליטות מחוז דרום והוכנה נגדו טיוטת כתב אישום, הוחלט באחרונה שלא להגיש נגדו כתב אישום. בפרקליטות לא נימקו את הסיבה, אבל ההערכה היא שלא הוכח לחלוטין שהסם שנתפס בביתו היה מסקלין טהור.

חיים יצחקי (צילום: באדיבות המצולם)
עו"ד חיים יצחקי | צילום: באדיבות המצולם

יגאל דותן (צילום: באדיבות המצולם)
עו"ד יגאל דותן | צילום: באדיבות המצולם

בישראל, כך מתברר, יש מעט מאוד סחר של מסקלין, זאת למרות שבתקופה האחרונה הוא מופק כאן בכמויות. מחירו של ליטר נע בין 5,000 ל-15 אלף שקלים, תלוי באיכות, ולרוב ניתן למצוא אותו במסיבות טבע ובטקסים שנערכים במרכז הארץ, שם כל משתתף משלם 500 שקלים עבור השתתפות והשימוש בסם.

"אין ממש סחר של סן פדרו בישראל בגלל הקלות שבה ניתן לייצר אותו. הוא הפך ללהיט אצל המשתמשים הצעירים שאין להם כסף בגלל הקורונה, ומעדיפים לייצר אותו במקום לרכוש סמי הזייה יקרים יותר", מסכם גורם המכיר מקרוב את תעשיית הסמים הפסיכדליים בישראל.