(בסרטון: אחת ההברחות האחרונות לפני פרוץ משבר הקורונה)

ג'אבר (שם בדוי), תושב הפזורה הבדואית שבנגב, נחשב לאחד ממבריחי החשיש הגדולים בארץ - אלא שלטענתו, משבר הקורונה שנחת על המדינה בחודש וחצי האחרונים הוביל ל"יובש גדול" בשוק של אחד הסמים הכי מבוקשים בישראל.

"אם פעם היינו עומדים על 10 הברחות בשבוע של 50-60 שקים של חשיש דרך הגבול (הכוונה לגבול ישראל- מצרים) - היום יש אולי הברחה אחת בשבוע של 40 ק"ג", מספר ג'אבר. "הקורונה הרגה אותנו, וסיני סגורה מכל הכיוונים. המבריחים בסיני לא מצליחים להגיע לגדר ולזרוק את השקים אלינו כי הם עצמם נמצאים תחת סגר של המשטרה המצרית". 

"בימים אלה אפילו גפרור בקושי אפשר להבריח דרך הגדר", מוסיף ג'אבר. "בכל שבוע מאז שפרץ משבר הקורונה אני מפסיד שני מיליון שקל ויותר. להערכתי הפסדתי כבר איזה 20 מיליון שקל לפחות. המחירים של החשיש יעלו בשבועות הקרובים כי השוק יבש, ושק אחד של 40 ק"ג שהצלחתי להבריח נחטף תוך שעה. פשוט בא מישהו מבאר שבע העמיס על טנדר והלך למכור ללקוחות שלו. סוחרי החשיש והמבריחים הפסידו בחודש וחצי האחרונים 150 מיליון שקל לפחות".

הברחות חשיש (צילום: צילום מסך מתוך טלגרם)
פרסומים על מכירת חשיש בטלגרם | צילום: צילום מסך מתוך טלגרם

היובש הנוכחי בשוק החשיש הישראלי נוצר בין השאר בגלל הסגרים שהוטלו ברחבי סיני על ידי הצבא והמשטרה במצרים, בעיקר במעברים בין המחוזות השונים בסיני המובילים לגבול הישראלי.

"השוטרים המקומיים הקימו מחסומים בין כל האזורים בסיני כדי למנוע מעברים של תושבים בין מרחב אחד לשני. הם בודקים כל כלי רכב בבדיקות מאוד קפדניות. אי אפשר היום להבריח חשיש לישראל, זו משימה כמעט בלתי אפשרית. המבריחים פוחדים לחטוף כדור בראש", מגלה ישראלי שנמצא בימים אלה בסיני. "נהגי מוניות שהיו מעורבים בהברחת שקי החשיש לגבול נותרו רעבים ללחם. אין מטיילים ישראלים להסיע בסיני והם לא יכולים לבצע הברחות חשיש שהיו מכניסות להם המון כסף".

וכך, בגלל המחסור והיובש, מחירה של פלטת חשיש (שמשקלה הממוצע הוא בעקך 100 גרם)  נע עד לפני כחודש וחצי (טרם משבר הקורונה) בין 1,000 ל-1,500 שקלים, וכיום המחיר של אותה פלטה קפץ ל-2,500 שקלים ואפילו 3,000 שקלים.

הברחות חשיש (צילום: צילום מסך מתוך טלגרם)
הסוחרים נאחזים במה שנותר מההברחות טרום עידן הקורונה | צילום: צילום מסך מתוך טלגרם

מחירו של ק"ג חשיש מצרי עלה לאחרונה מ-15 אלף שקלים לק"ג לכ-30,000 שקלים, וק"ג חשיש לבנוני המגיע מבקעת הלבנון לישראל האמיר לכ-40 אלף שקל לק"ג. במהלך החודש האחרון הוברחו גם פלטות חשיש מרצועת עזה לישראל, אם כי בכמויות קטנות.

"הכול תלוי, אז והיום, באיכות החשיש, חותמת היצרן והסוחר. ככל שהחשיש איכותי יותר - המחיר שלו עולה. מאז משבר הקורונה המחירים קפצו בעשרות אחוזים", מגלה סוחר חשיש ותיק ממרכז הארץ. "יש יובש גדול, והגבולות סגורים בסיני, בעזה וגם לבנון. הביקוש גדול מאוד אבל אנשים מסתפקים בגראס. אין להם ברירה".

למרות סגירת הגבולות, ובעיקר בגלל הביקוש האדיר לסם, מבריחי סמים שונים, בעיקר בצפון, ניסו בסוף השבוע האחרון להבריח משלוח נוסף דרך הגבול עם לבנון, ובמהלך מוצאי השבת האחרונה סיכלו לוחמי צה"ל בכפר עג'ר הברחה גדולה והממצאים הועברו לידי משטרת ישראל.