שלישיית גמר (צילום: רועי ברקוביץ')
הגיעו לסוף באופן מקרי? שלושת הגברים של גמר מאסטר שף | צילום: רועי ברקוביץ'

בשבת יתקיים הגמר של מאסטר שף, ולא נוכל למצוא בו אף נציגה של המין היפה. זה היווה עבורנו תירוץ לבחון את הוויכוח ארוך הימים בין אימא לאבא: מי מבשל טוב יותר, גברים או נשים? כדי לשפוך אור על הסוגיה שוחחנו עם שפים מובילים בארץ ועם הפיינליסטיות של התוכנית בשנה שעברה. עובדת הגעת שלושה גברים לגמר מקרית, מסכימים כולם, ולמרות זאת גם אין מחלוקת שקיימים הבדלים בין גברים ונשים, ובתוך כך גם בבישול.

מאיר אדוני: "מעט נשים יכולות להרשות לעצמן לחיות ככה"

"עצם זה שרוב השפים הם גברים זה לא הופך אותנו ליותר טובים", אומר השף מאיר אדוני ממסעדת "כתית". "זה מקצוע תובעני, אין בו חיים. מי שלוקח אותו בצורה טוטאלית זה מקצוע בלי חיים בכלל. מעט נשים יכולות להרשות לעצמן לחיות ככה לאורך שנים. זה מה שבסופו של דבר עובדתית גורם לזה שיש הרבה יותר גברים שפים בכל העולם. יש שפיות מדהימות בעולם". אלא שהשפיות האלה, כך נראה לדבריו, הסכימו להקריב מחייהן הפרטיים.

שף מאיר אדוני (צילום: תמר מצפי, גלובס)
"יש לי טבחיות שלא רואות ממטר כל גבר במטבח". השף מאיר אדוני | צילום: תמר מצפי, גלובס

אדוני ידוע במטבחו החריג, שבו יש חלוקה שווה בין גברים לנשים. "יש לי טבחיות שלא רואות ממטר כל גבר במטבח. אין שום השלכות שליליות על היותן נשים אלא רק להיפך. הן יותר חזקות מאיתנו. כשהן טובות - הן הכי טובות שיש. כשף גבר תמיד הטבחיות שלך מעריצות אותך והן לפחות כמו הטבחים הטובים". לדבריו, "הייתה תקופה שחשבתי שבגלל הפיזיות והחתונה והילדים לא כדאי לקחת טבחיות, אמרתי לעצמי מה אני צריך להסתבך. נתתי לזה צ'אנס והן אלופות. הטובות שביניהן זה פשוט משהו אחר לגמרי. הן הרבה יותר חזקות מאיתנו מנטאלית. ממוקדות, אבסולוטיות. יש טבחיות שבהיסטוריה שלי ייזכרו לעד. אין דברים כאלה".

מבחינת בישול, אין הבדלים?
"יש לי לא מעט טבחיות מדהימות שהן לסביות. אולי במובן הזה של הקטע הנשי העדין, אולי יש טיפה יותר אסתטיקה, אבל לרוב כל מה שקשור לפן הנשי לא בא לידי ביטוי. ידיים חבולות, שריטות, חושבות לפעמים חצי כמו גבר. מצד שני, אני מכיר גם נשים שהן לגמרי קונבנציונליות בנשיות שלהן והבישול שלהן לא מגיע מאספקט נשי. והפוך, אפשר למצוא גברים שעושים אוכל מאוד אסתטי ועדין ומאוד על סף הנשי בתפיסה".

אבי ביטון: "הבישול הגברי הוא יותר ייצרי"

אין תמונה
"אפשר לעבוד במטבח גם 17 שעות ביום. לנשים זה יותר קשה". השף אבי ביטון

אבי ביטון, השף של 'אדורה', חושב אחרת בכל הנוגע לנשים במטבח שלו. "עבודת מטבח היא מאוד קשה ודורשת המון שעות. זה מאוד רחוק מהגלורי והגלאם שיש בתוכנית ריאליטי או בחצי השעה הזאת שמסתובבים בפלור ומקבלים מחמאות. זה יכול להתחיל בשעות המאוד מוקדמות של הבוקר ולהמשיך אל תוך הלילה. עבודות של 15-17 שעות ביום של עמידה על הרגלייים ועבודה פיזית קשה. להרים סירים כבדים, עבודה סיזיפית. אני חושב שנשים גם בגלל העניין של הילדים והמשפחה וגם בגלל הפיזיות פחות הולכות למקצוע".

לדברי ביטון, אין הבדל משמעותי בין בישול גברי לנשי. "אם תשים צלחת אני לא אדע אם זה גבר או אישה", הוא אומר. עם זאת, לדבריו ההבדל הוא בדקויות. בבישול הגברי יש יותר רגש. "ברמה של בישול גברי, הבישול הוא יותר ייצרי", הוא אומר. "יותר בשר צלוי על האש כי גברים בעצם עושים מנגל". לדבריו, בנוגע לבישול עצמו יש הבדלים. "יש לי נשים במטבח", הוא אומר. "הן משתלבות בסדר גמור". ההבדל, אם כך, הוא ברגעי הלחץ. "טבח ימשיך לעבוד", הוא אומר. "אישה יכולה להתפרץ בבכי". בשורה התחתונה, הוא אומר, גם בתחום הזה אין באמת הבדלים.

ניר צוק: "גברים עוסקים בבישול מאהבה"

אין תמונה
"לאורך ההיטוריה נשים בישלו וגברים פרנסו. גברים שהגיעו למטבח הגיעו מתוך אהבה גדולה לדבר". השף ניר צוק

שף המסעדות 'קורדיליה', 'נועה' ו'ג'אפה בר', ניר צוק, אומר שייתכן ושהסיבה לכך שיש רק גברים בגמר מגיעה מהמסורת. "מסורתית כשגבר מגיע לעסוק בבישול הוא מגיע מאהבה גדולה וזה מסורתית והיסטורית. לא ממקום קיומי. לאורך ההיטוריה נשים בישלו וגברים פרנסו. היו נשים שבישלו מפרנסתם, אבל גברים שהגיעו למטבח הגיעו מתוך אהבה גדולה לדבר. זה ניכר באוכל". לדבריו, ההבדלים בבישול בין המינים הוא בכך ש"בבסיס גברים יותר ינסו להרשים אותך ונשים יותר ינסו שיהיה לך טעים ונעים. באקצנטריות". במטבח שלו, הוא אומר, "רוב הצוות גברים מהסיבה של האינטנסיביות, הפיזיות. סירים של 50 ו-100 ליטר".

סמדי בומבה: "גברים מבשלים ורוצים מחמאות מהאישה"

אין תמונה
"בישול זה אינדיבידואלי". סמדי בומבה

אוקי, אז את הדעות של המין המכוער (ומסתבר, הבשלן) שמענו. ומה חושבות הנשים? סמדי בומבה, אחת המשתתפות הבולטות בתוכנית בשנה שעברה, אומרת שכיום קיים תמריץ חברתי שמעודד גברים - גם מחוץ לעולם הקולינארי - לבשל. "המצב במדינה הוא שאישה יוצאת לעבוד ויש עליה יותר מטלות מעבר לבית. הבעל מכין אוכל ורוצה שהאישה תגיד בישלת יפה, הם רוצים מחמאות מהאישה", היא אומרת. מעבר לכך, לדבריה "בישול זה אינדיבידואלי. היו גברים שלא הייתי אוכלת רק מלראות את האוכל. נורא אינדיביואלי".

אינה קראבצקי: "גברים יותר חסרי עכבות, וזה עוזר בבישול"

אינה עולה לגמר
"זה נורא קשה, העולם הקולינארי". אינה קראבצקי

הזוכה של השנה שעברה אומרת ש"בעולם של הבישול יש יותר מקום לגברים, וזה כי נשים הן ביי פר יותר מוצלחות ויכולות לעשות דברים בבת אחת. אבל אישה שרוצה גם ילד ולהיות איתו יותר מחמש דקות ביום אז בגלל זה זה עולם נורא קשה העולם הקולינארי". לדבריה, ההגעה לגמר של שלושה גברים מקרית, אבל בכל זאת היא מספקת סיבות אפשריות לכך. "אני חושבת שגברים הם פשוט יותר חסרי עכבות שאולי בבישול זה דווקא עוזר", היא אומרת. "פחות חושבים כל הזמן. אישה חושבת וחושבת. לא נחה לדקה. היא פחות נותנת לעצמה את הזרימה האינסופית הזאת. היא דופקת חשבון להכול, לכולם, לסביבה לעצמה. חיים אמר שמטעויות גדולות צומחות מנות גדולות. יכול להיות שבגלל זה הפעם גברים הצליחו".

גמר מאסטר שף ישודר ביום שבת (24.9) בשעה 21:00

>> לא רק שפים: 10 המקצועות הכי גבריים בישראל