שוטר יממ (צילום: חדשות 2)
ימ"מ הם המפורסמים ביותר, אבל ממש לא היחידים | צילום: חדשות 2

בדרך כלל כשחושבים על יחידות משטרה מיוחדות, הדבר הראשון שעולה בראש זה הימ"מ, או אולי הימ"ס. אבל במשטרה קיימות יחידות נוספות, מובחרות לא פחות, יחידות בהן משרתים אנשים שמפענחים מקרי הרצח קשים, מטפלים במשפחות הפשע ואפילו בתחום התנועה קיימת יחידה מובחרת. יש לא מעט יחידות במשטרה שהיו בסיס ללא מעט סדרות מתח מרתקות; השוטרים שמשרתים במקומות האלה מספרים לא פעם שהדמיון לא מתקרב אפילו למציאות.

להב 433: ה-FBI הישראלי

להב 433 היא יחידה המאגדת מספר יחידות משנה למסגרת אחת: לחימה במקרי הפשע הכי קשים ובפשע המאורגן. כשהוברר כי הפשע המאורגן מאיים על המדינה לא פחות מהטרור הפלסטיני, הוחלט להקים את היחידה שבתוכה ניתן למצוא גם את היחב"ל (היחידה לחקירות בינלאומית), שפועלת לא מעט מחוץ לגבולות הארץ. במסגרת היחב"ל נמצאות יחידות כמו מפלג פשיעה חמורה וסחר בנשים, צוות חקירת עבירות ריגול, צוות חקירת בגידה במדינה על רקע לאומני, מפלג פשיעה מאורגנת ועוד.

האישום: שוטר תקף צעיר. אילוסטרציה (צילום: משטרת מחוז ת"א)
מעצר חשודים. אילוסטרציה | צילום: משטרת מחוז ת"א

יחידה נוספת הפועלת במסגרת להב היא הגדעונים, שהדבר היחיד שמותר לספר עליהם הוא שמדובר ביחידה ארצית לאיסוף מודיעין ולוחמה זעירה. אנשי להב מסתובבים בעולם לצורך מעקב אחרי אנשים, חקירות ופעולות חשאיות נוספות. כשמדובר בחקירה של בכירי המדינה כמו שרים לשעבר וחברי כנסת, יהיו אלו אנשי היחידה הארצית לחקירות הונאה בלהב שיבצעו את החקירה. אחד הסיפורים המפורסמים בהקשר של להב היה כאשר העוקבים ביחידה הפכו לזנב של חוליה שהייתה בדרכה לחסל עבריין ידוע. כשנתן מפקד העוקבים את האות הסתערו בלשי היחב"ל לעבר החוליה, ולאור היום החל קרב יריות בסופו נהרג העבריין אבישי בלקר וקצין יחב"ל נפצע.

ימ"ר: עוקבים, מאתרים ומפילים עבריינים

בלשי הימ"ר וההרואין (צילום: משטרת ש"י)
צילום: משטרת ש"י

ימ"ר (היחידה המרכזית), שהייתה מוכרת פעם כ"המדור", עוסקת בעיקר בלחימה בתופעות הפשע המאורגן: סמים, הלבנת הון, סחר בנשים, מאבק בהימורים הלא חוקיים, פרשיות סחיטה באיומים ורצח. הימ"ר מורכב ממפלג בילוש, חקירות, מפעילי סוכנים ועוקבים. כל מחוז במשטרה מחזיק יחידה כזו, שאחראית על הפשעים הכי חמורים שמתרחשים במחוז.

על העוקבים של הימ"ר ניתן לומר שהם נמצאים בכל מקום, בדרך כלל מחופשים, ואין מצב שמישהו יאתר אותם. לעוקבים של הימ"ר תפקיד אחד בלבד: להיצמד לאוביקט ולדווח. את המעצר עצמו יבצעו הבלשים על פי הכוונה של העוקבים, אך העוקב של ימ"ר לעולם לא יחשוף את עצמו.

מומחיות נוספת של מפעילי הסוכנים היא לאתר עבריין ולגרום לו לדווח על הפעילות של חבריו, ובמקרים מסוימים גם של משפחתו. מפרסומים של המשטרה ניתן ללמוד על מקרים בהם סוכן בודד הפיל יותר מ-40 עבריינים לבדו. החוקרים של ימ"ר יקבלו את החקירות הקשות והמורכבות ביותר, כולל מחבלים שנתפסו ושותפות לפעילות פח"עית. כיום נחשבים ימ"ר נגב וימ"ר מרכז למובילים מבין היחידות, ובין החקירות שלהם שהגיעו לכותרות היו מקרי הרצח של הילדה רוז פיזם ומעצר מתוקשר של גנבי תשתיות מהפזורה, וזה רק על קצה המזלג.

מג"ן / יג"ל: נלחמים במבריחי סמים

הפלטה שנמצאה בתרמילו של הצעיר (צילום: משטרת ישראל)
תפיסת הברחת סמים בתרמיל על ידי שוטרי היחידה | צילום: משטרת ישראל

מטרתן של שתי יחידות אלה היא לחימה בהברחות גבול, בעיקר סמים. כל יחידה מונה כמה עשרות לוחמים מצוידים במיטב הטכנולוגיה, כלי נשק והרבה אמצעים אחרים שאסור לספר עליהם. את ההצלחה ניתן למדוד בכך שמאז הקמת מגן, לפני כארבע שנים, עלו מחירי הסמים בכ-30 אחוז, מה שאומר שההיצע ירד בצורה מרשימה. תפיסה ממוצעת של היחידה מסתכמת ביותר מ-23 קילוגרמים של סם, וכבר היו לא מעט תפיסות שעברו את ה-100. לפני מספר שנים אירע מקרה של סוחר סמים בגבול לבנון שחשש כל כך מבלשי היחידה עד שלמרות הקור העז ששרר באזור, החליט שלא לחשוף את עצמו - ונמצא בבוקר ללא רוח חיים כשכמה קילוגרמים של סמים לצידו.

יחידות הנוער: נחשפים למקרים קשים של עבריינים קטינים

נאשמת בניסיון רצח. ארכיון (צילום: חדשות 2)
הארכת מעצרו של קטין. ארכיון | צילום: חדשות 2

יחידת חקירות אוטונומית שקיימת בכל תחנת משטרה, כאשר כל היחידה מורכבת מצוות בילוש וצוות חקירות. חוקרי יחידות הנוער מטפלים בכל סוגי הפשיעה, מעבירת ונדליזם ועד לעבירות מין ורצח. יחידות הנוער נחשבות למבוקשות, אולם השרות בהן קשה בשל החשיפה לעבירות קשות מצד בני הנוער. סיפור לדוגמה הוא של אנשי מחלק הנוער של תחנת באר שבע, שטיפלו השנה בשני מקרים שונים של נערים שרצחו נערים אחרים - כולם בני 14 עד 16. חוקרי הנוער של באר שבע הצליחו לפצח את החקירות בתוך ימים ספורים בלבד.

סובלים מתדמית ירודה

תקיפה. אילוסטרציה (צילום: החדשות 2)
שוטרים בזירת פיצוץ מכונית תופת בתל אביב | צילום: החדשות 2

משטרת ישראל סובלת מתדמית ירודה בציבור, ובדרך כלל עולה לכותרות בנסיבות לא נעימות. המשטרה בישראל, שלא כמו ברוב המדינות המערביות, עוסקת מלבד בעבירות הפליליות גם בלא מעט עבירות בטחון. בחינה של היחידות והכותרות שייצרו בתקשורת מראה על הישגים רבים לצד הכישלונות שמאפיינות כל ארגון.

הבעיות העיקריות של המשטרה הן מחסור בתקציבים ומשכורות נמוכות לשוטרים, אבל הבעיה החמור מכל היא המחסור בכוח אדם. למרות כל זאת, אין לבטל את ההצלחות של היחידות המוזכרות כאן, שאחראיות להרבה ממבצעי האכיפה המוצלחים של השנים האחרונות.

>> סרט טוב: השוטרים הכי קשוחים על המסך