סוכן חשאי (צילום: Chip Somodevilla, GettyImages IL)
הוא לא לחץ על ההדק, אבל הוא אחראי על החיסול יותר מכל אחד אחר (אילוסטרציה) | צילום: Chip Somodevilla, GettyImages IL

"אריות הים השיגו את בן לאדן", הכריזו בגאווה כותרות העיתונים. ביום שני לפנות בוקר המריאו מסוקי צוות 6 המפורסם מפקיסטן, וברחבי העולם כבר שיבחו אותם על החיסול המוצלח של המבוקש מספר אחת - אוסמה בן לאדן. בזמן שבניו יורק ובוושינגטון המונים יצאו לרחובות, מפקד הצוות שניהל את המבצע קיבל שיחת טלפון מנשיא ארה"ב בכבודו ובעצמו להודות לו על הפעילות. בשעות הערב נפתחו שם כמה בקבוקי שמפניה כדי לחגוג. "היום הקל היחיד היה אתמול", גורסת הסיסמה של אריות הים. נדמה שאתמול לא היה יום קל במיוחד. היום הם כבר חוזרים לעבודה.

בינתיים, במשרדו של ג'ון בנט בלנגלי - מטה הסי.איי.איי בווירג'יניה - הטלפון מצלצל. על הקו ליאון פאנטה, יו"ר סוכנות הביון האמריקאית, שהודה לו על התרומה שלו למבצע. 'מי שצריך לדעת יודע', ודאי אמר פאנטה לבנט. ומי כמו בנט יודע. כראש ה-NCS - האגף לשירותים חשאיים של הסי.איי.איי - הוא יודע שהפעילות המוצלחת לא הייתה יוצאת לפועל בלעדיו. 'המרגל הבכיר ביותר בסי.איי.איי', כך מגדירים אותו. הוא, מצידו, רק רוצה לעשות את העבודה. אתמול הוא עשה אותה, ובגדול.

האגף לשירותים חשאיים למעשה אחראי על כל הפעילות המבצעית של הסי.איי.איי. - במידה מסוימת הוא מקביל לאגף "קיסריה" של המוסד. האגף נוסד בשנת 2005, לאחר שבארה"ב הבינו כי היכולות המודיעיניות שלהם הולכות ונחלשות, ושחייבים לנקוט דרכים אחרות כדי למצוא את בן לאדן. ימי המלחמה הקרה כבר הסתיימו מזמן, אבל האמריקאים לא השכילו לחדש את שיטות הלחימה של הארגון. האגף לשירותים חשאיים היה אמור לעשות בדיוק את זה. תחת אחריותו של האגף נמצאות כל הפעילויות החשאיות והמבצעיות של הארגון. ראש האגף הוא אחת הדמויות הבכירות בעולם המודיעין. שמו, כך החליטו בסי.איי.איי, יהיה נתון תחת איפול. לפחות באופן רשמי. בנט הוא, ללא ספק, אחד האנשים המסווגים ביותר בעולם.

בן לאדן היה עבורו מטרה אישית

ליאון פאנטה (צילום: Brendan Smialowski, GettyImages IL)
בזמן שראש הסי.איי.איי ליאון פאנטה והנשיא ברק אובמה נהנו מהקרדיט, ג'ון בנט חייך מאחורי הקלעים | צילום: Brendan Smialowski, GettyImages IL

ביולי 2010 החליט מייקל סאליק לפרוש מתפקידו כראש האגף לשירותים חשאיים. הוא כיהן בתפקיד הבכיר שלוש שנים, והבין כי מיצה את עצמו. סאליק מתגורר בניו יורק, בעל דוקטורט בספרות ודובר רוסית שוטף. את מרבית הקריירה שלו בילה בברית המועצות. במקומו מונה לתפקיד ג'ון בנט, בן 58, שפרש מתפקידו בסוכנות רק חודשיים קודם לכן. בנט, בוגר הרווארד ולוחם מארינס לשעבר, הביא גישה מעט אחרת לארגון. גישה של כוח.

"לג'ון יש רקורד מרשים בבסיסם ובמהותם של מבצעים מודיעיניים - ריגול, פעילות חשאית ושיתוף פעולה", אמר עליו ראש ה-CIA ליאון פאנטה לאחר שבחר בו לתפקיד. "הוא עמד בחזית המאבק כנגד אל קאעידה ושותפיה... הוא מביא מנעד רחב של כישורים לתפקיד. הוא מכיר את הנושאים ואת האזורים שיעצבו את סדר היום הביטחוני בשנים הקרובות... הוא מבין את הקשיים ואת היתרונות של עבודות מסובכות".

נדמה שבדברים האלו של פאנטה טמון כל הסוד. ניסיונו חסר התקדים של בנט בעולם הריגול והמודיעין הוא זה שזיכה אותו בתפקיד היוקרתי. אין רבים שיודעים יותר ממנו על אל קאעידה. בן לאדן עבורו היה לא פחות ממטרה אישית. בחודשים האחרונים הוא בעיקר למד על הקשיים של העבודה. היום, ולו לרגע קט, הוא נהנה מיתרונותיה.

מחסל את בכירי אל קאעידה בזה אחר זה

בשנת 1981 הצטרף בנט לסי.איי.איי אחרי שרות כלוחם במארינס. מאז ועד היום טיפס בנט לאיטו בסולם הדרגות הפיקודי, ובנה לעצמו שם של ביצועיסט. פקיסטן היא המומחיות שלו. רק בשנה שעברה עזב בנט את אסלאמאבאד שבפקיסטן, שם כיהן כסוכן הבכיר ביותר בשטח. ממשרדו תכנן, ארגן, ניהל והוציא לפועל אינספור מתקפות כנגד פעילי אל קעאידה. רובן, כך דווחה בזמנו סוכנות הידיעות איי.פי, היו באמצעות מטוסים ללא טייס. מאז שנכנס לתפקידו מתקפות המל"טים בפקיסטן צברו תאוצה. הרבה בזכותו. הוושינגטון פוסט יודע לדווח כי הוא אחראי לחיסולם של יותר מ-20 בכירי אל קאעידה בפקיסטן.

בניין ה-CIA (צילום: Alex Wong, GettyImages IL)
לפעמים העבודה מהמשרד היא קטלנית יותר מכל הסתערות. בניין ה-CIA בלנגלי | צילום: Alex Wong, GettyImages IL

בין שלל תפקידיו כאיש שטח, בנט היה גם ראש המחלקה לפעילויות מיוחדות (SAD). הצוות המובחר של לוחמי הסי.איי.איי שמוגדר בלקוניות "המחלקה לפעילויות מיוחדות" הם מתי המעט ששמם מסווג, פרצופיהם מטושטשים ופעילויותיהם לא ייוודעו כנראה לעולם. ההכשרה שלהם קשה ומייגעת, הם מגויסים מיחידות מובחרות לשעבר בלבד וברוב המקרים פועלים בעצמאות מוחלטת בשטח. "מבצעים שחורים", כך נקראים המבצעים שהם מנהלים ברחבי העולם. פעילויות רגישות שמתבצעות הרחק מעבר לקווי האויב.

למחלקה מיוחסים הישגים רבים. בספטמבר 2001, שבועיים לאחר פיגועי ה-11.9, היו אלו לוחמי המחלקה לפעילויות מיוחדות שנכנסו ראשונים לאפגניסטן וסללו את הדרך לכוחות הצבאיים המיוחדים. כך לפחות דיווח הוושינגטון פוסט. תפקידם, בין היתר, להכווין את כוחות הצבא וברוב המקרים גם ללוות אותם במהלך מבצעים רגישים.

מבצע רגיש דומה אירע גם אתמול, יום חיסול אוסאמה בן לאדן. יומם הגדול ביותר של לוחמי ה-SAD בעשור האחרון.

מי שיודע, יודע

בחודש יולי האחרון, עת החליף בנט את סאליק, סוכני הסי.איי.איי עלו על קצה חוט לגבי הימצאותו של אחד האנשים הכי חמקמקים בעולם. הדיווח מהשטח הגיע לבנט, שהעלה אותו לפאנטה ומשם ישירות לברק אובמה.

פאנטה, בנט ושאר הבכירים בארגון החלו לערוך פגישות אינטנסיביות כדי לתכנן איך בודקים ומוודאים שזהו אכן בן לאדן. סוכני סי.איי.איי עקבו אחרי הבית וכל תנועה חשודה באזור. פאנטה רצה פעולה אגרסיבית כדי לוודא שזהו אכן בן לאדן. בנט ואנשיו האמינו שצריך לחכות. הסבלנות תשתלם, האמינו. אסור שהמידע הכי טוב שיש בידינו מזה עשור ילך לאיבוד.

בחודש פברואר פאנטה התקשר לאדמירל וויליאם מקראבן, ראש אגף המבצעים המיוחדים בצבא ארה"ב, ואמר לו להתחיל להתכונן. במשך חודשיים וחצי התאמנו חיילי צוות 6 של אריות הים בצמוד ללוחמי המחלקת לפעילויות מיוחדות של בנט. בין עשרות לוחמי אריות הים אמש, ניתן היה למצוא גם את אנשיו של בנט. הוא עצמו כפי הנראה לא השתתף בפעילות, אבל ניתן רק לנחש כמה הוא רצה.

בשעה 23:35 ביום ראשון נעמד ברק אובמה מול קהל עיתונאים גדוש והכריז בגאווה כי "ארה"ב ניהלה מבצע שבמהלכו הרגה את אוסאמה בן לאדן". לוחמי אריות הים קיבלו את רוב הקרדיט. באותו הזמן, בנט חייך לעצמו על ביצוע עבודה מוצלחת נוספת. מי שיודע, יודע.

>> היורשים: עשרת הטרוריסטים הכי מבוקשים בעולם