שבוע טוב לכולנו, אל דאגה, עוד 160 שעות בערך הוא נגמר אבל עד אז... השבוע שמחתי לגלות שהמדור פונה לקהל גילאים מגוון וקיבלתי שאלה מאב מודאג לעתיד שחושש לחיי בנו העובר: "אהלן לאון, האם קיימת אפשרות לפגוע בעובר בזמן הריון? אני מתכוון בזמן יחסי מין. ממש לדקור אותו בעדינות עם הקצה של האיבר שלי... אתה מבין אותי, תודה, אב מודאג לעתיד".

גבר מנשק בטן של אישה בהריון (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אתה מוכן לזה? עוד כמה דקות אני הולך ללמד אותך לחיצת יד סודית | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

תשמע אב מודאג, אני לא רופא אתה באמת חושב שבזמן הריון אתה יכול לפצוע את התינוק, להוציא לו עין? איך אני אגיד לך את זה בעדינות.. אל תחמיא לעצמך כל כך. תבין, אם היית מקשיב בשיעורי חינוך מיני בעברך יכולת לקלוט שני דברים: הראשון – שים קונדום, ככה לא היית מגיע לתסבוכת הזו מלכתחילה. והשני – אם כבר אתם בהריון ומזל טוב לכם, התינוק כל כך מוגן בתוך הרחם שאין לך הרבה אופציות לפצוע אותו כי האישה תפצע אותך הרבה לפני.

האמת שמה שמיוחד בשאלה הזו היא העובדה שהיא נשאלת המון, ומכיוון שהמון מהרופאים שמתעסקים בנושאים האלה הם גברים בעצמם זה כנראה הביא למחקר מיוחד בנושא עד שאפילו צולמה תמונה של חדירה בזמן הריון באולטרסאונד כדי להפריח את המיתוס. אז אתם יכולים להיות רגועים, התינוק לחלוטין מוגן בתוך הרחם עם מי השפיר ושרירי הרחם שעוטפים אותו וכמובן גם צוואר הרחם הקשיח שנפתח לאט לאט בסוף ההיריון, האמת שבגלל הזווית שבה נמצא התינוק גם המקום שאליו אתה חודר בזמן קיום מטלת האוהבים עם אשתך בכלל לא מכוון לראשו של התינוק. ואל תשכח גם את עצמות האגן שעוצרות אותך בשלב מסוים מלבתר את אשתך לשני חצאים. בכל מקרה התשובה היא לא. אין לך מה לחשוש, אתה לא תוציא עין לתינוק, לא תדחוף אותו, וכנראה שלא יהיה ביניכם שום מגע.

אם אתה מתעקש שיש לך את ה"תכונות" שעלולות לסכן את הילד בפציעה אז תרשה לי לומר לך, מקומך בקרקס בתור האיש שמתאזן קדימה ב-45 מעלות ללא ידיים. סתם, אני אסיים במשהו אופטימי, האמת שיש מצב שנוצר ביניכם מגע קל בזמן סקס בהריון, אבל צריך בשביל זה המון תכונות פיזיולוגיות שלך ושלה שפשוט מתחברות, בכל מקרה זה די נדיר ואפילו אם זה יקרה מדובר במגע עדין ביותר, מאין טפיחה על השכם לעובר אם תרצה, בונדינג שכזה בין אב לילדו שעוד לא נולד. תחשוב על זה פעם הבאה שאתה מראה לאשתך אהבה סבבה?

"היי לאון, תשמע, אני וחברה שלי מתנשקים הרבה, באמת שעשרות פעמים ביום ולא מזמן עלתה לי השאלה, למה אנחנו בכלל מתנקשים, אני חושב גם שבני האדם הם היחידים שעושים את זה לא? מחכה לתשובה! יורי".

נשיקה צרפתית (צילום: huffington post)
אפשר לנסות בבית | צילום: huffington post

מה קורה? ימי הקיץ החמים מוציאים מהקוראים שאלות... קודם התינוק ועכשיו הנשיקות.. תשמע יורי, כל הכבוד על ההבחנה הדקה שתנינים לא מתנשקים, אבל רק שתדע לך שדווקא אצל קופי אדם כמו קופי הבונובו, נצפו נשיקות בקטע מיני וגם אצל שימפנזים ישנן נשיקות, אבל זה בשביל להצביע על פיוס לאחר קונפליקט בתוך הלהקה. כך שזה קיים גם מלבד בני האדם.

נשיקה זו באמת סוגיה מעניינת בהיסטוריה האנושית, התיעוד הראשון לנשיקה הוא מתכתובת הודית בת 3,500 שנה וגם התנ"ך מלא בתיאורים של נשיקות. אבל מה הרעיון המקורי להתחיל לנשק אנשים אחרים? פה יש לנו מספר השערות של מספר חוקרים. יש האומרים שנשיקה היא גלגול של חיזוק הקשר בין האם לתינוק ושבני האדם היו לועסים פעם את האוכל לצאצאים שלהם ואז מאכילים אותם מהלוע כמו סוגים אחרים של בעלי חיים, קחו את התופעה הזו, תכבסו אותה במשך עשרות אלפי שנים והנה לכם הנשיקה של היום. (וזו תמונה שבטוח תיחרט לכם במוח פעם הבאה שאתם מתנשקים). יש עוד השערה שמדובר על דרך לקלוט את הסיטואציה, השערה שאני אישית הרבה יותר נוטה להסכים איתה: בדיוק כמו שלל בעלי החיים שמריחים זה את זה בשביל להבין את המצב הנוכחי כך בני האדם החלו להתנשק, אם יצא לכם לנשק מישהו/מישהי/משהו בחייכם אתם יכולים להבין לבד שאפשר לקלוט המון רק מנשיקה, השפתיים הם איברים מאוד רגישים: לחום, למגע, יש להן ריח וטעם כמובן זה המון מסרים ומידע שאפשר להעביר רק מנשיקה. אתם יכולים לעשות ניסוי, לנשק את החצי השני שלכם בבית ואז לצאת לרחוב ולנשק את האדם הזר הראשון שאתם רואים, שמים לב להבדלים? אז זה זה.

עם הזמן במהלך ההיסטוריה הנשיקה כמובן שונתה אין ספור פעמים. יש תרבויות שעד היום לא מתנשקות בהצמדת שפתיים, ידוע כי הקיסר טיבריוס במאה הראשונה לספירה אסר על נשיקות בגלל שזה מעביר מחלות. נשיקות בין בני אותו מין נחשבו לברכת שלום מבורכת במהלך המון שנים ורק לאחרונה עם התפשטות הקולנוע הנשיקה קיבלה את הדרמה שלה היא זוכה עד היום. לסיכום, יש עוד כמה תיאוריות שנוגעות לנשיקה אבל אלו הן התיאוריות המרכזיות, אני מציע לך לעשות סקר משלך בנושא עם מתנדבות. זה נשמע לי הרבה יותר כיפי מלשאול אותי, רק תוודא עם חברה שלך קודם שהיא בסדר עם זה.

דנה קראה את המדור האחרון, לא נשארה אדישה והשאירה שאלה קצרה ועניינית שנוגעת לכולנו: "ממה נובעים הדקירות האלה המפחידות שיש לנו לפעמים בצד של הבטן?"

ריצה (צילום: Stigur Karlsson, Istock)
התמונה מוקדשת באהבה לגולשת דנה | צילום: Stigur Karlsson, Istock

טוב דנה, אני מניח שאת מתכוונת בזמן ריצה נכון? כי אחרת טוסי למיון! אני אתייחס לזה בזמן ריצה: התופעה הזו של "כאב בצד" או בשמה המדעי והמתורגם בחופשיות: "כאב בטן ארעי הקשור לפעילות גופנית" (אין כמו קופירייטרים רפואיים..) הוא כאב אשר נמצא בערך אצל 70 אחוז מאוכלוסיית הרצים, בדיוק האחוזים של הרצים החובבניים ומטה. בתור רץ חובב בעצמי אני מזדהה מאוד עם השאלה הזו ואני מרגיש אותה כל פעם על בשרי אחרי שאני מתחיל לרוץ ומגיע לעיקול הראשון כשאני מתנשף במקצב של אישה הכורעת ללדת כי מאז ומתמיד לימדו אותנו שזה בגלל שלא נשמנו נכון.. האומנם? טוב בואו נבדוק את זה:

באמת יש פה צד נשימתי, אבל הוא לא בדיוק הגורם לכאב, במשך הרבה שנים לא ידעו בדיוק מה הגורם לכאב המוזר והמיוחד הזה עד שהבינו את הסוד.. כשאנחנו רצים אנחנו נושמים המון, מה שאומר שאנחנו מפעילים את הסרעפת שלנו יותר מהרגיל. הסרעפת היא שריר שמפריד בין חלל הריאות לחלל הבטן עם כל האיברים הפנימיים שלנו. ועכשיו שימו לב עד כמה המדע שלנו מפותח: הגורם לכאב הצד הוא העובדה שאתם נושמים במקצב לא נכון עם הריצה שלכם, דבר שיוצר מצב בו אתם מרימים את הסרעפת בזמן שאתם נוחתים על רגל ימין (בדר"כ) ומעוצמת המכה כל האיברים הפנימיים שלכם יורדים למטה (דמיינו אדם שמן רץ בהילוך איטי.. כוח הכבידה.. יופי.) כשהסרעפת נמתחת למעלה והאיברים שלכם נלחצים כלפי מטה אתם יוצרים לעצמכם מתיחה ברצועות פנימיות שמחזיקות את האיברים הפנימיים שלכם, בייחוד את הכבד (שהוא אשכרה הכי כבד) וזה בדיוק מה שגורם לכאב המציק הזה, כמו שנתפס לכם שריר – רק בתוך הגוף.

לרוב זה באמת קורה בצד ימין של הבטן אבל זה יכול לקרות גם בשמאל אין בעיה עם זה. מה עושים בשביל להעביר את הכאב? דבר ראשון תפסיקו את הפעילות הגופנית שגורמת לכאב. אחר כך פשוט תלמדו לנשום נכון ותיכנסו לכושר. עדיף לנשום נשימות עמוקות מאשר נשימות קצרות ושטחיות. אתם גם יכולים לטוס לחלל במהירות, לבטל את כוח הכבידה, מה שימנע את מתיחת הרצועות על ידי האיברים הפנימיים שלכם. אבל אם אין לידכם חללית אתם מוזמנים בעדינות לדחוף קלות את האיברים כלפי מעלה עם האצבעות שלכם, נשמע הזוי? תנסו ותיווכחו (למרות שתיראו ממש מוזרים..)

"לאון אני לא יודעת מה אצלך, אבל אצלנו הלחות והחום משתוללים להם כאן במרכז. ובעודי יושבת מול המזגן חשבתי לעצמי... מי הגאון שהמציא את הדבר הזה שנקרא מזגן ומתי?"

גלריית פטמות זקורות
שאלה על מזגן. פשוט הרמתם לנו להנחתה

אל תדאגי, בניגוד לשמועות אני לא באמת חי במערה סודית בקוטב הצפוני ויחד איתך, אני סובל את החום הישראלי.. ככה אני, חשוב לי להיות מעורב ברגשות הקוראים.. טוב אחרי שחיזקנו את הקשר אנחנו באמת יכולים להתארגן ולקנות איזה זר פרחים יפה לממציא המזגן, אבל יש פה בעייתיות להפנות את האצבע על הממציא העיקרי. סיפור טוב, תקשיבי: מצד אחד יש לנו את המדען הבריטי מייקל פאראדיי, הוא גילה עוד ב-1840 בערך שאם ניקח גז ונדחוס אותו חזרה לנוזל זה יכול לגרום לאוויר להתקרר מעט. עם הגילוי הזה קמו המון ממציאים (כי זה היה באופנה פעם, להיות ממציא..) והחלו את המרוץ אחר אותו המזגן המיוחל, כל אחד תרם את חלקו שלו. תחילת המרוץ היה למזג את בתי החולים אשר היו מפנים המון מיטות לקראת הקיץ בשל החום הכבד. אבל הבעיה הייתה שרבים מאותם אבות טיפוס של מזגנים השתמשו בחומרים מאוד מסוכנים בשביל לייצר את אפקט הצינון המיוחל כך שבכל דליפה הם הרגו הרבה יותר חולים מאשר קיררו..

התהילה להמצאת המזגן נרשמה לבסוף על שמו של ויליס קרייר. מהנדס בן 26. כמעט שישים שנה אחר שפאראדיי גילה את סודות הגז הנדחס וויליס נקרא להגיע לבית הדפוס של סאקט-ווילהלם בברוקלין, ניו יורק. שם הבעלים התלונן לפניו שהחום והלחות גורמים לו להפסדים רבים: גלילי הנייר העצומים סופגים לחות, מתנפחים, זה תוקע את המכונות ואין אפשר לייבש עליהם דיו.. בלאגן! אז וויליס ישב וחשב והמציא מערכת שגם תוכל להוות בקרה על הטמפרטורה בחדר, גם תדאג לשליטה על הלחות, זרימת האוויר והאוורור ואפילו תטהר את האוויר! (אני אישית חושב שהאחרון הוא טריק שיווקי, אבל בסדר). וכך בעצם המציא קרייר את המזגן הראשון שהותקן בבית הדפוס ב-17.7.1902. אחרי שזה החל לפעול עוד בנק פנה לקרייר וביקש גם הוא מערכת קסמים כזו שיכולה לשלוט על האוויר, קרייר מיד רשם על ההמצאה שלו פטנט ופתח חברת מזגנים משל עצמו. הוא לא תיאר לעצמו עד כמה ההמצאה שלו תשנה את העולם, לדוגמא: מזגן היא אחת הסיבות לבלימתן של הגירות לצפון כדור הארץ, הוא מאפשר חיים גם באקלים לא הכי נוח, אף פעם לא חשבת כך על מזגן נכון? אז מה אנחנו למדים מהסיפור? שאין מה להתלונן על החום הכבד, כי לעיתים הוא זה שיביא לך רעיונות גדולים באמת.

בינינו, לאון קמלמן סתם יושב ופותר פה תשחצים כל היום, אז לפחות תשלחו לו שאלות בפייסבוקאפשר גם בתגובות למטה או ב-men@mako.co.il ואולי הוא יצדיק את המשכורות שהוא מקבל פה, פרזיט.

>> בשבוע שעבר: שאלה חשובה על בתולות