טינדר - אאוט, זום - אין. נגיף הקורונה שינה כידוע את הכללים, והעביר את כולנו, ללא התראה, לעולם חדש. עולם דמוי מטריקס, בו כל אחד מתבודד בתוך הקונכייה שלו והאמצעי הבלעדי לתקשורת עם העולם החיצון (אם לא לוקחים בחשבון את השכנים או בעל המכולת) הוא אפליקציות ושלל מכשירים אלקטרוניים – וואטסאפ, טלפון, רשתות חברתיות - וכמובן זום.

אין ספק שזום, פעם מוצר נישה שהיה מיועד כמעט אך ורק לשיחות ועידה עסקיות, הפך לגלגל ההצלה. זום מאפשר ללמד ילדים מרחוק (וגם זה עוד מעט נגמר), להעביר סדר פסח משפחתי וירטואלי, טקסים של יום השואה ויום הזיכרון, להפגין, לערוך פגישות עבודה, סדנאות יצירה ובישול - ומה לא.

קולם של הרווקים והרווקות, בטח שמתם לב, נבלע בתוך בליל המתלוננים על הסגר; הסבתות והסבים שלא יכולים לראות את הנכדים ואת הנינים; ההורים שנאלצים לשהות עם הילדים 24/7; הגרושים והגרושות (עליהם כתבתי בשבוע שעבר), העובדים החיוניים, העצמאיים ואלה שיצאו לחל"ת - רק הרווקים והרווקות, מגזר שבדרך כלל גם ככה חובטים בו בארוחות משפחתיות - פשוט לא נשמע.

זה לא שאין להם מה לומר, אני מניחה שרובם אף שחררו אנחת רווחה על כך שלא יצטרכו לענות השנה על השאלות המביכות של הדודה בארוחת סדר או חלילה וחס להידרש להצטרף לארבעת הבנים על תקן זה שלא יודע לשאול או למצוא לעצמו בת או בן זוג.

טוב, זה כבר באמת היה מזל, כנראה, אבל מה עם המגע, עם האינטראקציה, עם הפלרטוט? אפשר להחליק בטינדר עד מחר לכל כיוון - אבל הסיפור הזה לא ממש ישים עכשיו.

View this post on Instagram

A post shared by Tinder (@tinder) on

לפני שבועיים-שלושה נתקלתי בהזמנה להרצאת זום מדליקה שאורגנה על ידי Zooming for love. ההרצאה נועדה לרווקים ורווקות, והעבירה לי אותה חברת פייסבוק מהממת בשם אפרת וכטל. בהמשך ראיתי הרצאה נוספת של אותם מארגנים, הפעם עם חברת פייסבוק אחרת ומהממת לא פחות, חגית גינזבורג. זה היה הרגע בו נכנסתי לחקור במה מדובר.

מתברר שהסיפור הזה של Zooming for love התחיל בוקר אחד, כשקרן אור לוי כזום התעוררה אחרי צפיית בינג' בנטפליקס וצפתה בריאליטי "Love is blind", כשהיא התפכחה משינתה, נרקמה בראשה תוכנית פעולה ברורה ובהירה, והיא מיד פנתה לחברתה הטובה סתיו ביטון -  ומשם הכל היסטוריה.

"בשנים האחרונות עולם הדייטים מבוסס על נראות ועל רושם ראשוני", מסבירה לוי כזום, יזמית הפרויקט. "ואז, כשראיתי את הסדרה הזאת בנטפליקס, הבנתי כמה אנחנו מפספסים כשאנחנו ממהרים לפסול על דברים שוליים כמו גודל האף, צורת גוף, צבע העיניים או מימיקה. וגם אם הנראות מקבלת 'עובר', אפשר לפסול על שגיאות כתיב, משחקי מילים וכדומה".

המיזם החדש של לוי כזום ושל ביטון הוא בעצם חזרה לשורשים: "אנחנו מאפשרות למשתתפים שלנו קודם כל להכיר אחד את השנייה,  כשרק המיקרופון פתוח ואף אחד לא יודע מי נמצא מולו. זה גם עוזר לשמור על הפורמט של בליינד דייט אמיתי, כמו פעם, וגם מונע את 'תחקיר הרשת' שכל כך אוהבים לעשות היום ברגע שיש לנו שם ושם משפחה – ואז מיד מחפשים אותה או אותו בפייסבוק ואינסטגרם

"אחרי ארבעה ימים של שיחותאחד על אחד ללא וידאו, כשכל אחד מהמשתתפים משוחח עם שישה 'דייטים', יש אפשרות לבחור ולפנות לשניים מאלה ששוחחת איתם ומצאו חן בעיניך, ולהתקדם איתם לדייט "שני". אז כבר המצלמה פתוחה ואפשר לראות עם מי דיברת בארבעת הימים אחרונים, ואם הקסם לא פג, פשוט ממשיכים כבר לבד. כל התהליך נמשך כשבוע ימים", מספרות השתיים.

אבל מי קובע מי מתאים לאיזו קבוצה?
"החלוקה לקבוצות נעשית בהתאם למקום המגורים, גיל, אינטרסים משותפים, מקצוע ואפילו השכלה, על סמך שאלון ההצטרפות שממלא כל אחד מהמשתתפים. יש לנו קבוצות בכל הגילאים וגם קבוצות המיועדות למי שמחפש פרק ב'", מסבירה ביטון, שמגיעה מעולם ההפקות. "בכל קבוצה יש מספר שווה של נשים וגברים, וכמובן בקבוצות של להט"ב יש מספר זוגי של נשים או גברים. לכל קבוצה יש גם מנחה, שבהתחלה מוביל את הדיון ואז מאפשר לו כבר לזרום באופן עצמאי. מדובר באנשי מקצועי מתחומי הטיפול: פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, מנחי קבוצות. הנוכחות שלהם עוזרת לא רק לשבור את הקרח בהתחלה, אלא בסוף כל יום לתת לכל אחד מהמשתתפים פידבק על ההתנהלות שלו או שלה בשיחה ולעשות חשיבה משותפת על מה אפשר לשפר ומה אפשר לשמר

כלומר, בעצם, אתן סוג של עושות סדרת חינוך מחדש לעולם הדייטים?
"בהחלט", מסכימה לוי כזום. "אני חושבת שהרבה מאד דברים מתפספסים כשהרושם הראשוני שנוצר מבוסס על נראות או מפגש חטוף עם ציפיות שונות משני הצדדים. גם אני עצמי הרבה פעמים פסלתי בני זוג פוטנציאליים על הסף בגלל כל מיני דברים שהם היו בעיני דיל-ברייקר, אבל בפועל לא שיחקו כזה תפקיד חשוב".

View this post on Instagram

A post shared by Zooming For Love (@zooming_for_love) on

אבל גם בחלוקה לקבוצות יכול להיות פספוס, לא? מישהו מחיפה יכול להידלק אחרי ארבעה ימים של שיחות על מישהי מבאר שבע או דוקטורנטית עלולה להתאהב במוכר ירקות.
אנחנו משתדלות ליצור קבוצות הטרוגניות של נשים וגברים, ולמרות שתחומי עניין זהים, בסופו של דבר, אחרי מילוי השאלון, המומחים שלנו מבינים מי יכול להתאים לאותו בן אדם ואם נראה לנו שיש התאמה, שאר הגורמים כבר לא רלוונטיים. אנחנו מאד רוצות להימנע מלהפוך את התהליך ל"רשימת מכולת", איתה הרבה פעמים אנשים מגיעים לדייט. לכן, השאלון מתמקד במועמד עצמו ולא בדרישות שלו מאחרים, ובסופו של דבר, אם הפעם זה לא הצליח, בפעם הבאה אפשר להצטרף לקבוצה אחרת, בסופו של דבר, ככה עובד עולם הדייטים".

האמת היא שהיום אף אחד כבר לא מאמין באהבה ממבט ראשון או משיחת זום ראשונה. אף אחד גם לא מצפה שהמיזם שהצליח למלא בהצלחה מסחררת את הנישה שנשארה ריקה בתקופת הקורונה, יצליח ב-100% אחוזים של שידוכים. בסופו של דבר, עדיין מדובר בניסוי ותהיה, אבל גם אפשרות לקבל פרספקטיבה חדשה על ההתנהלות שלנו בשוק הדייטים, שבשנים האחרונות יותר ויותר מזכיר שוק בשר. פתאום מה שחשוב זו נימת הקול, אוצר המילים, הצחוק. מתי פעם אחרונה התאהבתם בצחוק של מישהו?

לוי-כזום וביטון הצליחו ליצור כאן גשר לעולם חדש. גשר יציב מאוד, כי ככל הנראה, גם כשנוכל לחזור לרחובות ולשבת בפאבים ומסעדות, הרבה אנשים יעדיפו להכיר ככה: כשהמצלמה סגורה ואפשר להרגיש טבעי ונוח, לשבת על הספה בלבוש נוח בבית שלך, במקום להרגיש מוצג לראווה וחסר ביטחון, כי רוב הסיכויים שהדייט הראשון שקדמו לו כמה ימים של שיחות ואז מפגש זום - יהיה הרבה יותר מוצלח מאלפי הדייטים הראשונים שקדמו לו.

זום לאהבה (צילום: צילום פרטי)
קרן אור לוי כזום (מימין) וסתיו ביטון | צילום: צילום פרטי

אבל זה יקרה בהמשך, וכרגע יש בעיה שדורשת פתרון דחוף: חסרים גברים. נכון להיום, בקהילת Zooming for love נמצאים מעל 3000 אנשים, מתוכם 65% נשים, מה שמצביע על חוסר איזון בולט.

"אגב, הגברים דווקא צריכים לשמוח להצטרף למיזם כזה. בדרך כלל גברים מתלוננים לא פעם שהם נדרשים להוציא סכומי עתק כל חודש על דייטים כדי לשלם על עצמם ועל בת הזוג או רק על עצמם, במקרה והחלטתם לחלוק", מספרות השתיים. "אגב, לשבוע אחד בתהליך של Zooming for love תשלמו סכום סמלי של 55 שקלים בלבד. ואם לא הלך השבוע, כפי שרציתם, אפשר לנסות את מזלכם ולהירשם לשבוע נוסף. אפשר גם כאן להתנהל בזהירות יתרה: להתחיל מרחוק יותר, מההרצאות שמועברות בקהילה, להתרשם מהאנשים מרחוק ולאחר מכן לעשות Zoom In, לקפוץ למים ולהצטרף לאחת הקבוצות בתהליך".  

בימים אלה לוי כזום וביטון כבר עובדות על התאמת המיזם Zooming for love לתקופה שאחרי קורונה. "מאוד חשובה לנו הקהילתיות. קהילה מאפשרת לך להבין שאתה לא לבד ושיש עוד אנשים כמוך וגם ללמוד ולהכיר אנשים חדשים, דברים שלא ממש ניתן לעשות היום בגלל שלא יוצאים החוצה, ולא ממש עשינו גם קודם, מכל מיני סיבות אחרות".

זום לאהבה (צילום: צילום פרטי)
"גברים דווקא צריכים לשמוח להצטרף למיזם כזה". לוי כזום וביטון | צילום: צילום פרטי