makoland

לביבות לבנות וסביבונים לבנים

מהו סוד הסביבונים וכיצד הוא קשור לספינות ולמטוסי קרב? אתם מוזמנים להצטרף לסיבוב קצר, לבקר בתרבויות עתיקות ואפילו בחלל – עד שיסתובב לכם הראש

שרון גלאור | מקולנד | פורסם 27/11/11 22:25:11
סביבונים סביבון סוב סוב סוב | צילום: Jim Corwin, GettyImages IL

שמונה ימים של ניסים וסופגניות

המכבים הגיבורים שיחקו אותה בגדול, ואני לא מדבר על מכבי תל אביב במשחק כדורסל נגד היוונים. אח! איזה כיף, חופש כזה של שמונה ימים, סופגניות עסיסיות ממולאות בריבה ושלל טעמים מתוקים, חנוכיה עם נרות צבעוניים, לשיר שירי חג יחד עם המשפחה והחברים ובמיוחד הסביבונים. טוב, היום כבר ממש לא באופנה לקרוא להם סביבונים, כי הם הפכו להיות הרבה יותר מתוחכמים. אבל, מי בעצם המציא את הסביבון ומה הקשר שלו לחג החנוכה?

סביבון סוב סוב סוב

אומרים כי מוצאו של הסביבון ככל הנראה בהודו העתיקה, אבל סביר להניח כי הומצא באופן בלתי תלוי במספר מקומות בעולם. שמתם לב לדמיון לבלוט או לקונכיה? אין לי ספק כי ההשראה למשחק הזה הגיעה מן הטבע. היו כל מיני סוגים של משחקים: כמה סביבונים אפשר היה לסובב יחד בו זמנית לפני שאחד מהם יפול. או למשל, להשלים משימה כלשהי לפני שהסביבון יפול.

סביבונים ידעתם שהסביבון הומצא בהודו? | צילום: Peter Dazeley, GettyImages IL

משחק נוסף מהווה פיתוח של משחק מזל, מעין רולטה הודית, וכולל סביבון שעל כל אחד מארבעת צדדיו הייתה רשומה אות שציינה הפסד או זכייה, ואת סכום הזכייה. דרך אגב, בטח כבר שמתם לב גם לדמיון לקוביית משחק, נכון? הסביבון הוא צעצוע עתיק מאוד וסביבונים רומיים מן העת העתיקה נמצאו באי סרדיניה (ליד איטליה).

אחרי כמה מאות שנים התגלגל משחק הסביבון לגרמניה, ויהודי אשכנז "אימצו" אותו כחלק ממשחקי החנוכה שכללו דמקה, שחמט וקלפים. הם אלה שנתנו לאותיות את ראשי התיבות העבריות המוכרים: נס גדול היה שם. בארץ כבר החליפו את ה-ש' באות פ', המייצגת את המילה "פה". הנס הוא כמובן נס פח השמן הידוע.

מה לעשות עם דמי החנוכה?

במשך הזמן התפתח גם המנהג של מתן דמי חנוכה, סוכריות ואגוזים לילדים, ובימינו - גם במטבעות שוקולד. מעות אלו שימשו להימורים במשחק הסביבון, בדומה למשחקי הימורים באגוזים של פסח. מה לדעתכם היה חושב הודי שהגיע לכאן בחנוכה והיה רואה סשן בייבלייד ראוי? הוא בטח היה חושב שנקלע לחג של הימורים והתהוללות.

סביבונים האב, נס גדול היה פה | צילום: אימג'בנק/GettyImages

יתכן שהמנהג לתת דמי חנוכה קשור למתנות שמקבלים ילדי הנוצרים בחג המולד (שחל בדרך כלל במהלך ימי החנוכה). דמי חנוכה שימשו למשחקי הסביבון וחיבבו על הילדים את ימי החנוכה, אך לא זאת בלבד: לדמי חנוכה הייתה גם מטרה חינוכית - לחנך את הילדים לתת מדמי החנוכה מַעֲשֵׂר - עשרה אחוז (10%) -  למטרות צדקה, ולהרגיל אותם לתרום לנזקקים.

בירושלים העתיקה, כמו בקרב עדות ספרד ובקרב יהודי המזרח, היה לילדים חלק פעיל בשמחת החנוכה: הילדים היו עוברים מבית לבית, שרים שירים ומקבלים מבעלי הבית ממתקים למיניהם. היו גם ילדים שערכו מופעי רחוב עם חרבות משחק וכובעים דמויי קסדה על ראשם, אשר דימו את המכבים הנלחמים ביוונים. ביום האחרון של חנוכה היו הילדים שורפים בובת סמרטוטים כסמל למפלתו של אנטיוכוס ולניצחון המכבים.

סביבונים בחלל ובכלל

התנועה הסיבובית של הסביבון מסמלת, למעשה, את היקום כולו. עד לפני כ-500 שנה, בני האדם האמינו שכדור הארץ הוא מרכז העולם וכי השמש, יחד עם כיפת השמיים כולה, מקיפה אותו. אולם, המדען החכם ניקולאס קופרניקוס היה הראשון שהכריז כי כדור הארץ אינו מרכז העולם.

_OBJ

היום כולנו יודעים שהשמש נמצאת במרכז "מערכת השמש" וכי כדור הארץ, כמו כל שאר כוכבי הלכת, סובב סביב צירו, כמו סביבון ענק, וגם הוא מקיף את השמש. התנועה הסיבובית המהירה משמשת כמייצב, ולא רק בחלל, ואף אנו השכלנו להשתמש בה. למשל, במייצבים בתחתית ספינות, בכלי רכב צבאיים חדשניים, בטילים חכמים, במערכות טייס אוטומטי, במטוסים ואפילו בחלליות.

אבל בואו נחזור רגע לסביבונים עצמם, מרוב ידע קיבלתי כבר סחרחורת. סביבון המשחק תמיד היה חביב על הילדים. צורות רבות לו: בסין, למשל, יש סביבוני ענק שרק מבוגר חזק מספיק כדי לסובב אותם. האם ראיתם סביבון שבזמן הסיבוב הצל שלו מזכיר דמות מפורסמת, כמו המלך לואי השישי או מארי אנטואנט? ומה בנוגע לסביבון הרוקד ומשתולל על חוט?

בתחילת שנות השישים בארה"ב חברת דאנקן החלה לקדם מכירות של סביבוני משחק עם חוט. אלופי סביבונים ואלופי יו-יו נשלחו להסתובב ולהופיע ברחבי ארה"ב וכן לפרסם את אליפות ארה"ב במשחק סביבונים ויו-יו. מומחיות משחק בסביבון על חוט, כמו היו-יו או הדיאבלו, כוללת זריקות מרהיבות, וישנן צורות שונות להחזיק אותו, לזרוק אותו ולסובב אותו. חוט פשוט וחתיכה של עץ או פלסטיק קורמים ממש עור וגידים!

חג החנוכה הוא חג של ניצחון ושל ניסים ונפלאות. דמיינו מה היה קורה, אילו היה קורה לכם נס והייתם מוצאים מנורת קסמים ממנה מגיח שד האומר: "משאלתך היא לי פקודה!", מה הייתם מבקשים אז? הייתם מבקשים משהו לעצמכם או אולי לאחרים? תחשבו על זה, ובינתיים חג שמח לכולנו.

ועכשיו, ספרו לנו מה המשאלה שלכם וזכו בזוג כרטיסים למופע "שובו של הג'יני"


>>רוצים לדעת עוד על המצאת משחקים? כנסו לאתר של שרון גלאור

>>הטור הקודם של שרון: איך המציאו את היו-יו?

 

>> מחפשים בנרות: כל האירועים וההמלצות לחג החנוכה

ותקבלו את כל הסיפורים ישירות לפייסבוק שלכם
תגיות: סביבונים   סביבון   חנוכה  
תגובות

הוסף תגובה

 
שם
נושא
תוכן
 
ביטול  |  
מקרא: = תגובה ללא תוכן   = תגובה עם תוכן