makoland

מה קרה בחודש נובמבר?

גילוי הסופרנובה, סוף מלחמת העולם הראשונה ויום הולדת אחד. איזה אירועים היסטוריים קרו החודש? בואו לגלות

אבנר צמיר | גלילאו צעיר | פורסם 06/11/11 13:06:15
נובמבר בהיסטוריה גלו מה הסיפור של סופרנובה | צילום: Stocktrek, GettyImages IL

2 בנובמבר 1917: מתפרסמת הצהרת בלפור

החודש לפני 94 שנים חתם שר החוץ הבריטי, לוֹרְד אַרְתוּר גֵ'יְימְס בַּלְפוּר, על הַצְהָרָה שבה נאמר: "ממשלת הוד מַלְכוּתוֹ [המלך ג'וֹרְג' החמישי] רואה בעין יפה הקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל". זו הייתה הפעם הראשונה שבה התנועה הַצִּיּוֹנִית קיבלה הכרה רשמית במטרותיה מצד מַעֲצָמָה עולמית. ההצהרה נמסרה ללורד לָיוֹנֵל ווֹלְטֵר רוֹטְשִׁילְד והתקבלה בשמחה גדולה אצל היהודים, אך עַרְבִיֵּי הארץ התנגדו לה.

בשנת 1920 קיבלה הצהרת בלפור תּוֹקֶף בֵּינְלְאוּמִּי מחייב כשנכללה בכתב הַמַּנְדָּט (ייפוי כוח לשלוט) על ארץ ישראל, שהוענק לבריטים על ידי חֶבֶר הַלְּאוּמִּים, ארגון עולמי שבו היו חברות מדינות רבות. אבל כמו בכל מִסְמָךְ הִיסְטוֹרִי, יש לקרוא היטב כל מילה שנאמרה בו ולקרוא גם בין השורות.

למשל, לורד בלפור לא כתב שבריטניה מבטיחה שהיהודים יקימו מדינה בארץ ישראל. במקום המילה "מדינה" הוא השתמש בַּבּיטּוּי "בית לאומי", שאין לו משמעות בשפת הַפּוֹלִיטִיקָה העולמית. ובכל זאת, הצהרת בלפור הייתה תחנה חשובה בדרך להקמת מדינת ישראל.

אין תמונה נעים להכיר: בלפור

11 בנובמבר 1572: גילוי הסופרנובה של טיכו ברהה

טִיכוֹ בְּרָהֶה היה אַסְטְרוֹנוֹם דֶּנִי, שצפה בתופעה אסטרונומית חשובה מאוד הנקראת סוּפֶּרְנוֹבָה שמתרחשת כאשר כוכב מתפוצץ לאחר שהוא קוֹרֵס לתוך עצמו, כלומר כוח המשיכה שלו חזק כל כך עד שכל החומר שיש בו נמשך וְנִדְחַס לכיוון מרכזו של הכוכב. עם הפיצוץ משתחררת אֶנֶרְגְּיָה אדירה וּבוֹקֵעַ אור חזק.

הגילוי קרה בלילה אחד בחודש נובמבר של שנת 1572, כאשר ברהה (וגם אסטרונומים אחרים בעולם) הבחין באור יוצא דופן בשמים. הסופרנובה שֶׁנִּצְפְּתָה אז התרחשה אלפי שנים לפני כן, ולאור החזק שבקע ממנה לקח זמן רב להגיע לכדור הארץ. מאז ימי אָרִיסְטוֹ ועד אותה תקופה האמינו האסטרונומים שהיקום מחולק לִסְפֶרוֹת (שכבות) שֶׁמֵּימִיּוֹת שהן מרוחקות מכדור הארץ וכל מה שנמצא בהן הוא קבוע ובלתי משתנה, וספרות ארציות שהן קרובות יותר וחלים בהן שינויים.

נובמבר בהיסטוריה אז זה העניין: כוכב מתפוצץ לאחר שהוא קורס לתוך עצמו | צילום: NASA NASA, GettyImages IL



אבל ברהה שם לב שלמרות הוֹפָעָתָהּ הפתאומית, נקודת האור אינה משנה את מקומה, מה שאומר שאין זה שָׁבִיט או גֶּרֶם שמימי אחר שנמצא קרוב לכדור הארץ, וְהַמַּסְקָנָה היא שהשינוי התרחש במרחק רב מאוד מאיתנו. בעקבות הגילוי הזה כתב ברהה ספר בשם "על הכוכב החדש" ובו הוא טָבַע את המונח "נוֹבָה" לציון כוכב בהיר שמופיע פתאום.

11 בנובמבר 1918: סוף מלחמת העולם הראשונה

ביום שני, בתאריך הסמלי 11.11 בשעה 11:00 בבוקר, נכנס לְתוֹקְפּוֹ הסכם הפסקת האש שנחתם בין גרמניה לבין מעצמות ההסכמה - 24 המדינות שהיו בצד המנצח במלחמת העולם הראשונה - שבראשן עמדו בריטניה, צרפת וארצות הברית. בכך הסתיימה רִשְׁמִית המלחמה שכונתה לימים מלחמת העולם הראשונה.

המלחמה נמשכה כארבע שנים וְגָבְתָה את חייהם של מיליוני חיילים משני המחנות. היא הסתיימה בִּתְבוּסָתָהּ של גרמניה. הפסקת האש נחתמה בִּקְרוֹן רכבת ביער בצרפת, ובעקבותיה נאלצה גרמניה לחתום על חוזה וֶרְסַאי שבו הכירה באחריותה לפריצת המלחמה וחויבה לשלם פִּיצּוּיִים גדולים למנצחות.

נובמבר בהיסטוריה מלחמת העולם הראשונה ולא האחרונה | צילום: Mansell, GettyImages IL



כמו כן, נאלצה גרמניה להסכים לעוד שורה של תְּנָאִים מַשְׁפִּילִים. רגע החתימה על הפסקת האש וְהָעֶלְבּוֹן של החתימה על חוזה ורסאי נֶחְרְתוּ היטב בזיכרון הגרמני וכעבור 22 שנים, במלחמת העולם השנייה, אילץ אָדוֹלְף הִיטְלֵר את נציגי צרפת לחתום על שביתת נשק בדיוק באותו קרון רכבת. גם במלחמת העולם השנייה הפסידו הגרמנים והעולם ניצל מִמִּשְׁטָרוֹ האכזרי של היטלר.

29 בנובמבר 1803: יום הולדתו של כריסטיאן דופלר

כריסטיאן דופלר נולד לפני מאה ושמונה שנים ב-29 בנובמבר 1803 בעיר זַלְצְבּוּרְג בְּאוֹסְטְרִיָּה. הַפִיזִיקַאי וְהַמָּתֶמָטִיקַאי כַּרִיסְטַיַאן אַנְדְרֵאָס דּוֹפְּלֶר השלים לימודים מתקדמים במתמטיקה, בפיזיקה ובאסטרונומיה בווינה, ובהמשך מוּנָּה לִפְּרוֹפֶסוֹר בעיר פְּרָאג (כיום בְּצֶ'כְיָה). בתקופה זו הוא כתב עשרות מאמרים חשובים בתחומי התמחותו, וביניהם מאמר שבו תיאר תופעה בפיזיקה שעתידה להיקרא על שמו: אֶפֶקְט דופלר.

אין תמונה מזל טוב! כדי להבין את הרעיון העומד מאחורי האפקט, נסו להיזכר בפעם האחרונה שבה אַמְבּוּלַנְס חלף על פניכם ברחוב. ודאי שמתם לב שככל שהאמבולנס התקרב אליכם צליל הַסִּירֶנָה שלו נעשה גבוה יותר, וככל שהוא התרחק צליל הסירנה נהיה נמוך יותר.

אפקט דופלר מסביר את התופעה הזו בכך שֶׁהַתְּדִירוּת של גל קול נעשית גבוהה יותר באוזני הַמַּאֲזִין כאשר מְקוֹר הגל מתקרב אליו, ונמוכה יותר כאשר מקור גל הקול מתרחק ממנו. לגילוי האפקט הייתה תְּרוּמָה חשובה לתחום האסטרונומיה, והוא משמש גם בטכנולוגיות שונות, כמו בַּמִּכְמוֹנוֹת מהירות לאיתור נהגים עֲבַרְיָינִים.

>>הכתבה המלאה בגיליון נובמבר של מגזין "גלילאו צעיר"

>>ראיונות חייתיים עם אפרת גוש וגלעד כהנא

ותקבלו את כל הסיפורים ישירות לפייסבוק שלכם
תגובות

הוסף תגובה

 
שם
נושא
תוכן
 
ביטול  |  
מקרא: = תגובה ללא תוכן   = תגובה עם תוכן