הדיירים:
זוג בשנות השישים לחייהם פלוס שני ילדים בוגרים שעזבו את הבית. בני הזוג עוסקים בניהול חברות בינלאומיות.

הבית והחזון: דירה בגודל של כ250- מטר, בבניין בן 15 שנה, באזור גוש דן (ת"א). הדירה מחולקת לשתי קומות, כאשר הקומה העליונה היא הקומה האחרונה בבניין, וכוללת מרפסת גג גדולה.
סגנון הדירה המקורי לא התאים לדיירים החדשים, והם בקשו להתאים אותה לצרכיהם האישיים לאחר שילדיהם עזבו את הבית. בנוסף, הם דרשו מענה לצרכי האירוח המיוחדים שלהם; מתוקף תפקידם המקצועי, הם מרבים לארח אנשים מכל רחבי העולם, ולכן הם בקשו לעצב עבורם מתחם אירוח מכובד.

משך השיפוץ: כשנה. העבודה הוקדשה להריסת שתי הקומות ובנייתן מחדש, תוך טיפול ברטיבויות רבות שהתגלו בבניין כולו.

עלות השיפוץ: קרוב למיליון שקלים, שכללו את הריסת המבנה הקיים ובנייתו מחדש על כל פרטיו, כולל פריטי הריהוט החדשים.

ריקודים סלוניים, מטבח לכל דייר

בשלב הראשוני הוחלט לחלק את הדירה לשתי יחידות נפרדות. קומת האירוח בחלק העליון עוצבה כחלל אחד פתוח - המטבח נפרש על פני רוחב הקומה, והסלון רחב הידיים, כולל מספר פינות ישיבה ופינת אוכל.
ההחלטה על חלל אחד פתוח מאפשרת אירוח רב משתתפים, כאשר הפינות האישיות, נועדו למפגשים אינטימיים.
בקומת האירוח ניתן דגש לחומרים נקיים וקרים. נעשה שימוש רב בזכוכיות ובמתכות שונות ששולבו עם רצפת עץ אלון מושחר שמחמם את החלל ויוצר איזון נעים לעין.
 
הקומה התחתונה משמשת כקומת המגורים לבני הזוג והיא כוללת סלון משפחתי, חדר עבודה, חדרי שינה נוחים ומפנקים ומטבח נוסף ופונקציונאלי שמכיל אי עבודה ארוך.
קומת המגורים מאופיינת אף היא בקוים נקיים, אך נעשה בה שימוש רב בחומרים חמים, ולרצפה נבחרו אריחי גרניט פורצלן דמוי בטון. כמו כן, שולבו בה מספר פריטים וחפצים מעברם של בני הזוג שהופכים אותה לאישיים יותר.

פינה בסלון-אחרי שיפוץ - שרי גורשטיין בכר
פינה לשיחות לא פורמליות בקומת האירוח | צילום: אורי אקרמן

גרם המדרגות: השינוי המרכזי והמהותי ביותר בבית הוא שינוי במיקום המדרגות. הדירה הקודמת כללה גרם מדרגות צפוף שהוחבא בסופו של מסדרון צר וחשוך. השינוי נוצר בהרחבת המסדרון, ושינוי מיקום המדרגות. מדרגות העץ התלויות מהוות ציר מרכזי לאורך הבית. הפתח בתקרה שנוצר עבורן, יצר חלל מאוורר ואפשר חדירה מרובה של אור מהקומה העליונה. מעבר לשימוש הפונקציונאלי שלהן, המדרגות משמשות כפרט עיצובי ודומיננטי בחלל.
המדרגות עשויות מתשתית פלדה ומצופות עץ אלון. עבודות הזכוכית במדרגות ובחלק העליון נעשו על ידי חברת "שבירו גלאס". מדובר בזכוכית ששתולה בתוך הרצפה ללא מחברים חיצוניים ויוצרת מראה נקי. הזכוכית מקבלת הדגשה נוספת על ידי ספוטים של אור שמוקמו ברצפה.

המטבחים: המטבח העליון בקומת האירוח משמש בעיקר לאחסון כלי אירוח והגשה, ולחימום אוכל שהוכן במטבח התחתון. מעצם הגדרתו כולל מטבח זה מגירות רחבות ביותר לאחסון כלים גדולים. המטבח כולל משטח נירוסטה מבריק שמשתלב עם חזיתות המטבח - זכוכית לבנה אטומה המשדרת ניקיון רב.

המטבח התחתון תוכנן לתפקד כמטבח שימושי לאפייה ולבישול. אזור העבודה (הכיור, הכיריים ומשטחי העבודה) נמצא על גבי אי באורך של שלושה מטרים, הפונה אל החלל ולמרפסת. מתוך האי יוצא שולחן אוכל קטן. 

 הסלונים: לסלון העליון המשמש לאירוח רשמי ולא לשימוש יומיומי, נבחר בד לבן המשדר אלגנטיות רבה ומשווה לחלל אווירה קלילה. צורת הישיבה במבנה של ח' מאורך, דבר המאפשר קשר בין היושבים בסלון גם בעת אירוח רב משתתפים. הספות והכורסאות נקנו מהמעצב אריק בן שמחון. מול הספה הוצבו שני שולחנות נירוסטה מינימלסטים ומאורכים, ובין המרפסת לחדר השינה נתלה וילון חוטים בצבעי לבן וכסף.
ליד הסלון, מוקמה פינת ישיבה קטנה ובה שתי כורסאות היוצרות דיאלוג פנימי. פינת ישיבה נוספת המוסתרת מעט ונמצאת באזור פינת האוכל, כוללת שולחן עגול וגבוה ושני כסאות בר המאפשרים ישיבה אינטימית יותר.

סלון אחרי שיפוץ 1 - שרי גורשטיין בכר
שולחנות מאורכים, ספה בהירה. הסלון בסוויטה | צילום: שרי גורשטיין בכר

הסלון התחתון: חדר המגורים נחצה לשניים: חלק ממנו מתפקד כחדר עבודה, וחלקו כסלון. קיר זכוכית חלבית מפריד ביניהם. הסלון הותאם לאירוח משפחתי ופחות פורמלי. הוא מתאפיין בקווים רכים יותר שמודגשים על ידי ספת "ביג מאמא" (כשמה כן היא) שתורמת לתחושת משפחתיות וחמימות. הספה החומה נקנתה גם אצל אריק בן שמחון והמנורה השחורה היא מבית floss.

הגג: כדי לסגנן את הגג החדש (בגודל של כ-50 מטר) ריצפנו את הבטון הסטנדרטי בדק, והשקענו בצמחייה צבעונית. כמו כן, הוקם בו מטבחון קטן עם פינת ישיבה כפרית ואטרקטיבית.

חדרי האמבטיה: לבני הזוג שני חדרי רחצה נפרדים שחולקו באמצעות קיר בזלת שעובר לאורכן של שתי היחידות. הריצופים של החדרים זהים ועשויים מגרניט פורצלן בצבע אפור בהיר ועבודות נגרות בצבעים בהירים. שני המקלחונים הנפרדים חולקים קיר משותף.

אין תמונה
קצת קולטורה. עבודת אומנות בסלון
פריט אהוב: כבר בשלבי התכנון הראשוניים הציגה בעלת הדירה מספר אריחי קיר סינים מצויריים ועתיקים שהיה ברור שיש לשלבם בדירה. לאחר התלבטויות רבות, הוחלט לשבצם בקיר "סטוקו", ומעל לאדנית של צמחי "לאקי במבו". כך התמקמו להם האריחים בבית, כאילו היו שם מאז ומתמיד ויצרו קשר בין הדיירים, לבית ולקירות.

דבר המעצבת: בזכות התכנון המוקפד, שיתוף הפעולה המלא עם הלקוחות והחשיבה על הפרטים הקטנים שנעשו בשלבי התכנון, המציאות בשטח קרובה מאוד לחזונם של הדיירים. נראה כי השילוב וההרמוניה בין חלקי הבית השונים, יוצרים חלל דינאמי, מרגש ומרתק הן למתארחים בו והן לדייריו.

שרי גורשטיין בכר היא אדריכלית פנים בעלת משרד לאדריכלות ולעיצוב
קבלן מבצע: ניסים דבוש

למדור הקודם: הבטון נותן את הטון
>> לכל הבתים במדור בשיפוץ

מעצבים ודיירים, יש לכם בית להשוויץ בו? יש תמונות לפני השיפוץ ולאחריו? כתבו לנו