הדיירים: ביחידת הדיור המעוצבת הזו מתגורר זוג צעיר ללא ילדים. הבית עצמו שייך להוריה של הדיירת.

הבית: בן כ- 30 שנה, על צלע הר במושב בשרון על גבול השומרון. לבית מרתף בגודל של כ-65 מ"ר, ששימש כמחסן גרוטאות. המרתף היה חשוך עם מעט חלונות צמודים לתקרה ולא מרוהט. חצי מהמרתף גם לא היה מטויח או מרוצף.

החזון: הדיירים ביקשו להפוך את המרתף ליחידת דיור נפרדת עבור הבת ובעלה, עד שאלה יבנו את ביתם החדש. בעתיד היחידה תושכר לדיירי משנה.
בהתאם, היעד היה להשמיש את המרתף למגורים ולהפוך אותו למקום נעים, מואר, כיפי וצבעוני. בגלל התקציב הנמוך נדרשתי להתמקד בפונקציונליות ורק אחר כך בעיצוב.
משך השיפוץ: שלושה חודשים וחצי.
עלות השיפוץ: כ-80,000 שקל, שכללו חלוקה מחדש של החלל, פתחים חדשים, התקנת אינסטלציה, אלומיניום ודלתות, ריצוף וצביעה, מטבח חדש, כלים סניטריים, איטומים, הדבקת ריצוף ובניית דק.

מבט למרפסת אחרי שיפוץ - טוביה פנפיל
חלונות ההזזה מביאים את ההרים לתוך הבית | צילום: טוביה פנפיל

ארוחת בוקר מול הרי השומרון

עקב התקציב המוגבל, נאלצתי להיות יצירתי במשחקי הגדרת החלל ובצבעים. למעשה, רוב התקציב הוקדש לבנייה ולאיטומים. הגובה הנמוך של המרתף (2.40 מ' בלבד) לא איפשר לי לשחק עם נישות והנמכות תקרה.
הכניסה המקורית למרתף הייתה דרך הבית עצמו, אך בשל הרצון ליצור יחידה עצמאית לחלוטין, היא נאטמה בקיר לבנים.

סלון: הנכס העיקרי של הדירה טמון בנוף הפתוח שנשקף ממנה. לכן, מול הסלון, בחזית הפונה לכיוון דרום, נפרצו  קירות ושובצו חלונות הזזה ענקיים. הדבר חשף את הנוף המדהים לכיוון הרי השומרון, מה שהוסיף לתחושת המרחב בדירה.
הקרקע בחוץ יושרה למפלס אחד בגובה הסלון ועליה הותקן דק (מעץ אלון זול, בגלל אילוצי תקציב). את הסלון והמטבח הפרדתי באמצעות קיר נמוך, שמשמש כמשענת לשידת הטלוויזיה. ליד הספה הרמנו קיר מדפים בעלות נמוכה, ובו יושבים ספרים וקישוטים.

מטבח: מתוך רצון לקחת את המטבח לכיוון צעיר, הצעתי ללקוחות צבע ירוק בהיר. הם הסכימו בחשש, אבל בסופו של דבר היו מרוצים מהתוצאה.
בגלל אילוצי התקציב, לא יכולנו להזמין ארונות מנגר, ולכן הלכנו על ארונות סטנדרטיים. לפי המידות הסטנדרטיות תכננו את מיקומי הקיר, המדף והנישות. על הקיר שפונה לסלון הרכבנו בוצ'ר (בר מעץ), עליו יושבים שלושה כיסאות בר - וכך הסועדים יכולים ליהנות מהנוף.
פתחנו במטבח חלונות גדולים ככל שניתן. במקור החלונות נפתחו מגובה אמצע הקיר, מה שעזר לסלק את התחושה הקודרת והאפלה והכניס עוד אוויר ואור. כדי לחסוך כסף, השתמשנו במידת האפשר בחלונות המקוריים.

מבט לסלון אחרי שיפוץ - טוביה פנפיל -
החלונות העגולים מכניסים אור לחדר השינה (כשהסוס לא מסתיר) | צילום: טוביה פנפיל

פסיפס צבעוני זול במיוחד

חדר שינה: בכדי להגדיר את החלל הפרטי מול הציבורי ועל מנת לגשר בין הפרשי הגובה, בכניסה לחדר השינה והאמבטיה מוקמה מדרגה. המדרגה עגולה, ומתכתבת עם אלמנטים עגולים נוספים במבנה. בקיר שמול דלת חדר השינה יצקנו שלושה חלונות עגולים, שמכניסים לחדר אור. לדיירים היה פסל של סוס מתנדנד, שבמקרה לגמרי התאים בדיוק לחלון.
באזור שתוכנן להיות חדר השינה לא היה ריצוף. כן היו סלעים גדולים שעלות ניפוצם הייתה גבוהה וחרגה מהתקציב. כדי להתמודד עם הקושי, יצקתי מסביבם בטון והפכתי אותם לספסל בנוי.
בחדר השינה הייתה נישה יחסית גדולה ללא אפשרות לחלון חיצוני. לכן הפרדנו אותה ויצרנו בה חדר ארונות גדול.

חדר אמבטיה: הלקוחות ביקשו לבנות אמבטיה, וגם מקום למכונת כביסה ומייבש. כאמור, לא היה מקום למשחק במדפים, נישות וגבהים. כדי להימנע ממראה שגרתי, יצרנו פסיפס כחול שמייחד את החדר.

טיפ: לצבע משמעות רבה בעיצוב פנים. בכל חלל נבחרו צבעים אחרים: לחלל המרכזי בחרתי צבעים בהשראת הבוגנוויליה הפורחת בוורוד עז מחוץ לבית; לסלון בחרתי בוורוד פוקסיה, שמתכתב עם הפסיפס הירוק במטבח ונותן תחושת שמחה ועליזות; בחדר השינה הצבעים רכים יותר בשילוב של חום ותכלת; ואילו חדר האמבטיה מותאם לחדר השינה - המרצפות בצבע תכלת בטקסטורת בד. מפתיע מה שצבע יכול לעשות.

פריט אהוב: הפסיפס הצבעוני במטבח ובאמבטיה היה מציאה - נקנה בכ-50 שקל למטר בחנות עודפים והוסיף טאץ' מרענן לבית.
במקום להשקיע בדלתות מפוארות, קנינו דלתות קבלן פשוטות ב-250 שקל לדלת, צבענו אותן בלבן משי מט והתקנו ידיות מעוצבות בקווים נקיים, ששדרגו ללא היכר את המראה שלהם.

טוביה פנפיל | עיצוב ואדריכלות פנים

>> לבית הקודם במדור: תקרה סגולה, מיטה מצויירת
לבית נוסף בעיצוב טוביה פנפיל
לכל הבתים במדור

מעצבים ודיירים, יש לכם בית להשוויץ בו? יש תמונות לפני השיפוץ ולאחריו? כתבו לנו