גל חום (צילום: FocusStocker, shutterstock)
גל חום, אישה שותה מים מבקבוק פלסטיק | צילום: FocusStocker, shutterstock


ישראל היא מדינה שמצטיינת בהרבה דברים, אבל כמות גדולה של משקעים היא לא אחד מהם. עברו שנים מאז הקמפיין הזכור של ״ישראל מתייבשת״, ובכל זאת המודעות לבזבוז מים גדולה יותר מאשר במדינות אחרות. אבל כמה מים הישראלים מבזבזים באמת? איך אפשר לבזבז פחות? ואיך אפשר לצרוך מים איכותיים יותר לא רק בשתייה, אלא גם בבישול - ובלי לפגוע בסביבה?

מים בזיל הזול - האמנם?
מים משמשים אותנו במגוון פעולות יומיומיות - אנחנו מתקלחים, מדיחים בשירותים, משקים גינות, מכבסים, ממלאים בריכות, שוטפים כלים - וכמובן שותים. כמחצית מכמות המים - או ליתר דיוק, 45.8%, כולל מים מותפלים - משמשים לצריכה ביתית, ציבורית ותעשייתית, כשהיתר משמשים לצריכה חקלאית. מי הברז בישראל הם למעשה מים מותפלים, ובמדינה ישנם חמישה מפעלים מרכזיים להתפלת מי ים: באשקלון, באשדוד, בפלמחים, בשורק ובחדרה. מתוכנן גם מפעל שישי שיבנה בסמוך לקיבוץ שמרת. ההתפלה משחקת תפקיד בעלות של המים, ומייקרת אותם: משפחה בת חמש נפשות משלמת כ-2,200 שקל בשנה על מים. זהו מחיר שנחשב נמוך בהשוואה לנהוג במדינות אחרות בעולם, ובכל זאת ראוי לציינו.

הישראלי הממוצע צורך בין 100 ל-230 ליטר מים לנפש ביום, ובממוצע כ-165 ליטר לאדם ביום. נתוני רשות המים בישראל והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נותנים הצצה לדרך בה אנחנו משתמשים במים האלה. הפעולות הבזבזניות ביותר הן הדחת אסלות - 60-55 ליטר (35 אחוז); ורחצה – 60-55 ליטר (35 אחוז). שתייה, בישול והדחת כלים לוקחים 30 ליטר (20 אחוז סך הכל, מתוכם כ-5 אחוז לשתייה); כביסה וניקיון – 8 ליטר (5 אחוזים); וגינון – 8 ליטר (5 אחוזים).

כמו שציינו קודם, למרות שיש מדינות בהן המים מסופקים לאזרחים בחינם, המחיר של המים בישראל נחשב זול - מהווה כ-1% מההוצאות של משק בית ממוצע, לעומת 2.4% במדינות האיחוד האירופי. שיטת התמחור הנהוגה כיום בישראל עובדת לפי שתי מדרגות: הראשונה היא מכסה של 3.5 מ"ק לנפש ביחידת דיור (לא פחות מ-7 מ"ק ליחידת דיור) לחודש, בתעריף מופחת של כ-7.4 שקלים למ"ק כולל מע"מ. המדרגה השנייה, לאחר ניצול המכסה הבסיסית, היא תעריף של כ-13.5 שקל למ"ק כולל מע"מ. מ-2015 מחיר התעריף הנמוך הולך ויורד ואילו מחיר התעריף הגבוה עולה, כך שעל כל חריגה מעבר לצריכה הבסיסית המוגדרת בחוק, הצרכנים משלמים הרבה יותר.

איך אפשר לחסוך במים?
חיסכון במים עוזר לשמור על הסביבה מפני שהוא הולך יד ביד גם עם חיסכון בחשמל ושימוש מופחת בפלסטיק, למשל. כך, אם נפסיק לקנות שישיות מים מהסופר, לא נצטרך להתעסק עם הסחיבה שלהן - וגם נשתמש בפחות פלסטיק (שתהליך הייצור שלו גם צורך כמות גדולה מאד של מים). אם ניפטר מהצורך להרתיח מים בקומקום, לא ניאלץ למלא את הקומקום בקצת יותר מים משאנחנו באמת צריכים - וגם לא נצטרך להרתיח שוב אחרי שהם מתקררים.

איך אפשר לעשות את זה? עם הברז החכם של חברת קוקר, שיודע לספק את כל צרכי המים שלכם בפיצ'ר אחד. הברז האלגנטי הזה יודע לתת לכם מים רגילים, אבל גם מים קרים מסוננים, מים רותחים לשתייה ולבישול, ואפילו מים מסוננים מוגזים. מערכת הקוקר מורכבת ממיכל קטן בארון המטבח שמחובר לברז  הקוקר שעל השיש. המיכל פועל כמו תרמוס המחובר לאספקת המים הראשית, ובו נשמרים מים בחום גבוה של 108 מעלות. המיכל מבודד באמצעות דופן כפולה בתנאים של ואקום גבוה, כך שכמעט אין איבוד חום, ולכן יש צורך במעט מאוד אנרגיה כדי לשמור על המים רותחים. הטמפרטורה של המים שזורמים החוצה יורדת ל-100 מעלות - כמו מים שרתחו זה עתה בקומקום, אבל בלי הצורך בקומקום עצמו, במילויו או בהמתנה לרתיחה. הקוקר הוא מכשיר המים הרותחים החסכוני ביותר באנרגיה במטבח, עם תווית אנרגיה A. בנוסף ישנו מיכל הקיוב המשמש לקבלת מים קרים מסוננים וסודה קרה ומסוננת גם כן. הברז עצמו קל ופשוט לתחזוקה, מה שמאריך את תוחלת החיים שלו.

מים מוגזים (צילום: AnEduard, shutterstock)
צילום: AnEduard, shutterstock

הקוקר הוא מכשיר המים החמים החסכוני ביותר באנרגיה במטבח, עם תווית אנרגיה A. בנוסף ישנו מיכל הקיוב המשמש לקבלת מים קרים מסוננים וסודה קרה ומסוננת גם כן. הברז עצמו קל ופשוט לתחזוקה, מה שמאריך את תוחלת החיים שלו.

מי הברז בישראל, שהם מים מותפלים, טובים לשתייה בכל רחבי הארץ - אם כי לפעמים הצנרת המקומית מקנה להם טעם פחות ערב לחך. בעזרת מערכת הקוקר, המצוידת בסנן מובנה ואפילו בבלון גז להכנת מי סודה, הם יהפכו לטעימים בדיוק כמו מים שקונים מהסופר, אבל בלי בזבוז הכסף, הזמן, הטרחה והפלסטיק. לכן קוקר יאפשר לכם להשתמש במים איכותיים יותר לבישול, שישפיעו על טעם האוכל.

במקומות אחרים, לעומת זאת, אפשר להסתפק במים באיכות נמוכה יותר - למשל, להשקיית צמחייה או לניקיון. כשאתם מחכים למים במקלחת שיתחממו, אפשר לכוון את ראש הטוש לדלי - ולהשתמש במים האלה עבור השקיה, ספונג׳ה, או שטיפה של הרכב (שטיפת הרכב עם צינור, אגב, אסורה לפי חוק).

בשאלה של שטיפת כלים ידנית מול שימוש במדיח, הפתרון החסכוני במים הוא דווקא המדיח: במחקר שנערך באוניברסיטת מישיגן בשנת 2020  נמצא כי שטיפה ידנית מבזבזת כ-12 אלף ליטר בשנה, בעוד ששימוש קבוע במדיח כלים מבזבז רק כמחצית מזה. מדיח ביתי חדש בדירוג אנרגטי גבוה צורך כשבעה ליטרים, בעוד ששטיפה ידנית של אותה כמות כלים צורכת כ-40 ליטר מים.

ברז קוקר 11 (צילום: באדיבות קוקר)
צילום: באדיבות קוקר

טיפים נוספים לחיסכון במים במשק הבית (מתוך האתר של רשות המים):

  • סגרו את הברז בזמן שאתם מצחצחים שיניים, וסגרו את המים בזמן שאתם מסתבנים במקלחת.
  • ודאו שהברז סגור עד הסוף, וטפלו בדליפות כשהן מתרחשות: ברז דולף מבזבז כמויות גדולות של מים מבלי שנרגיש.
  • בדקו נזילות בדירה ובגינה. לצורך הבדיקה, סוגרים את כל הברזים בדירה ובגינה ומסתכלים על מד המים. אם יש תנועה במד המים, סימן שיש נזילה ומומלץ להיוועץ בבעל מקצוע.
  • בדקו שבאסלת השירותים אין דליפה. נזילה ממכל ההדחה היא תקלה שכיחה ולעתים בלתי מורגשת. התיקון פשוט מאוד ומצריך החלפת אטם בתחתית מיכל ההדחה. ניתן לבדוק האם קיימת נזילה ע”י הנחת נייר טואלט בדופן יציאת המים. במידה והנייר נרטב, יש להחליף את האטם.
  • הפעילו את מדיח הכלים ואת מכונת הכביסה רק כשהם מלאים.
  • התקינו וסת או מגביל ספיקה (חסכם) עם התו הכחול על ברזי המטבח, האמבטיה והמקלחת. החסכם קל להתקנה, מקטין את כמות המים מבלי לפגוע בנוחות המשתמש וחוסך כשליש מכמות המים.
  • התקינו בשירותים מכל הדחה דו כמותי המאפשר גם חצי הדחה. בכל הדחה מלאה יורדים 9 ליטרים של מים, ושימוש במכל הדחה דו כמותי חוסך 18 ליטר מים לנפש ליום, המהווים 12% מהצריכה היומית שלנו. במקרה של שיפוץ, בקשו להתקין את מכלי ההדחה החדשים, המשתמשים ב-6 ליטר להדחה מלאה ו-3 ליטר לחצי הדחה.
  • נצלו את המים המטפטפים מצנרת הניקוז של המזגנים להשקיית עציצים, אדניות וגינות.