לכל הבתים בישראל יש מים זורמים בברז, אבל לא תמיד כיף לשתות אותם כמו שהם - וכך אנחנו יוצאים למסע לחיפוש פתרון המים המתאים עבורנו. אילו מים הכי טעימים? כמה צריך להוציא מבחינה כספית, וכמה צריך לסחוב? מה עושים אם אין מספיק מקום בבית לבר מים? חשוב שפתרון המים שלכם יהיה נוח וטעים עבורכם, כדי שבני הבית ישתו את כמות המים המספקת על מנת להבטיח אורח חיים בריא ומאוזן. אז מהם היתרונות והחסרונות של כל אפשרות? אנחנו כאן כדי לעשות לכם סדר.

השרירי: שישיות מים מהסופר
כנראה הפתרון הכבד, המסורבל והמזהם ביותר ברשימה. שישיית מים אחת יכולה לשקול כמו חצי מהקנייה בסופר, היא לוקחת הרבה מקום גם ברכב וגם בבית, ואם אתם גרים בבניין בלי מעלית - היא בכלל הופכת לקאדר. רוב האנשים אמנם יחשבו שהמים המינרליים טעימים, אבל זה מחיר כבד לשלם על מים בכמות מוגבלת כל כך, שמייצרת פסולת רבה כל כך שאחר כך צריך להוריד למטה - ולחפש את מיכל המחזור. ברמת המחיר, שישיית בקבוקים של ליטר וחצי עולה בסביבות 11-12 שקלים. בחישוב עבור בן אדם בוגר ופעיל ששותה 3 ליטר מים ביום, היא תספיק אם כן לשלושה ימים בלבד - שוב, רק לבן אדם אחד. חוץ מזה, אם חשקה נפשכם במים בטמפרטורה מסוימת - למשל כוס מים קרים בקיץ, או מים רותחים לתה - תצטרכו לטפל בזה בעצמכם: לשים את הבקבוק במקרר, להוסיף קרח לכוס או להרתיח מים בקומקום.
בשורה התחתונה: כבד, מזהם ויקר.

הבומבסטי: בר של כדי מים
הלוק: משרד בשנות התשעים. הממדים: מייקל לואיס בימי הזוהר. ברי המים המגושמים שעומדים על הרצפה לוקחים שטח יקר במטבח, ובואו נודה באמת - להחליף את הכדים שלהם זאת משימה לא נעימה. שלא נדבר על כך שבנוסף למקום במטבח, צריך גם חדר שירות לאחסן בו ערמות של כדים להחלפה (או כדים שהתרוקנו), ולכן מבחינת מקום מדובר ללא ספק בפתרון הבזבזני ביותר ברשימה. התחזוקה דורשת גם תקשורת עם חברת המים, כדי לתאם את משלוחי הכדים הבאים. מהצד החיובי, מדובר בכמות מים גדולה בכל מיכל - 18.9 ליטר, ואלו מים מינרליים עם טעם טוב. כמו כן, ברי המים יכולים לספק מים חמים על המקום, וזה יתרון לא קטן. המחיר משתנה לפי החברה ולפי הצריכה, ועומד על בין 100 ל-150 שקלים בחודש.
בשורה התחתונה: עצום ומסורבל, אבל יותר ורסטילי.

הקומפקטי: בר מים שיושב על השיש
במשך שנים הפתרון הזה נחשב לסטנדרט. הוא אמנם תופס מקום על השיש, אבל התחזוקה שהוא דורש לא נוראה, והוא מספק מים מסוננים קרים וחמים גם יחד (לא תמיד במהירות אידיאלית, אבל זאת כבר התקטנות). את המסנן צריך להחליף פעם בחצי שנה. אם עושים מנוי קבוע, העלות היא בסביבות 80-130 שקלים לחודש, וביקורי טכנאי במידת הצורך כלולים; אפשר גם לרכוש את הרכיבים בנפרד, ללא מנוי, ולשלם על ביקור טכנאי בעת הצורך. ישנם ברי מים שמציעים גם מכלי הגזה; באפשרות הזו המחיר החודשי יכול לטפס עד כ-180 שקלים בחודש. הוא אמנם תופס מקום יקר על השיש, אבל מציע בתמורה ורסטיליות די גבוהה.
בשורה התחתונה: תופס מקום ודורש החלפת מסננים, אבל לא רע.

מים בחורף (צילום: shutterstock_VH-studio)
צילום: shutterstock_VH-studio

העשה-זאת-בעצמך: מי ברז, בריטה, קומקום
ואפשר פשוט לשתות מהברז. מי הברז בישראל טובים לשתייה בכל שטחה של המדינה - או כך לפחות הם מגיעים אל הברזים ואל מערכת הצנרת בבניין. במקומות מסוימים הטעם שלהם לא נעים, ואז אפשר להשתמש בכד מים מסוננים דוגמת בריטה - אחרי ההשקעה הראשונית בכד צריך רק להחליף מסנן פעם בחודש-חודשיים, כשמסננים נמכרים בדרך כלל במחיר של 3 ב-100. הבעיה היא ההתעסקות: המסנן של הבריטה גדול למדי, וכך אי אפשר למלא את הכד ביותר מליטר מים - מה שאומר שצריך לרוקן ולמלא אותו באופן תדיר במהלך היום. הגודל שלו לא תמיד מתאים למקרר, ואם יישאר בחוץ, בקיץ יהיו המים פושרים ואף חמימים. הטעם הוא של מים מסוננים: חלק ואף מעט מתקתק.

כדי לקבל מים רותחים, משתמשים פשוט בקומקום. צריכת החשמל של הקומקום לא מטורפת; הבעיה היא שהמים מתחממים ואז מתקררים, ואם עוברות כמה דקות צריך להרתיח אותם שוב. יש גם עניין קטן של בזבוז מים - הרי תמיד כדאי למלא את הקומקום בכמות גדולה יותר ממה שבאמת צריכים, כדי לא להיתקע. הבעיה בקומקום היא זמן הרתיחה הארוך, המייגע והרועש. בין אם כשמחכים לקפה או לתה של הבוקר, כשמרתיחים מים לפסטה, כשצריך לעקר את הבקבוקים של הילדים או כשמתכוננים לבשל, זו תמיד המתנה שבאה לא טוב וגוזלת זמן יקר. כמו כן, במים לעתים קרובות יש אבנית מציקה, וצריך לנקות את הקומקום בעזרת הרתחה עם חומץ או עם מלח לימון, ואז שטיפה שלו. התהליך מתיש מספיק שאנחנו בטוחים שגם לכם קרה שהכנתם כוס תה וגיליתם שיש לה טעם של חומץ.
בשורה התחתונה: חסכוני כלכלית, אבל דורש הרבה התעסקות.

המפונפן: מתקן סודה ביתי
מים מוגזים הם אופציה טעימה וכיפית לאנשים שמתקשים לשתות כמות מספקת של מים במהלך היום. אפשרות אחת היא לקנות אותם בסופר, אבל אז אנחנו חוזרים לבעיות של שישיות המים: כובד, סרבול ומחיר יקר. אם אתם שותים מים מוגזים בשגרה, אפשר לקנות מתקן סודה ביתי. הוא יושב על השיש, אבל יודע להפוך מים רגילים לסודה בתהליך מהיר (אם כי רועש). המכשיר עצמו עולה כ-300 שקלים, מיכל גז עולה כ-60 שקלים, ותוכנית שנתית של מכלי גז עולה כ-400 שקלים. כל מיכל גז מספיק להגזה של כ-60 ליטר מים.
בשורה התחתונה: טעים, אבל עוד אביזר בבית, שאפשר בקלות להכניס את הפונקציה שלו לפתרון כולל אחר.

ברז קוקר 4 (צילום: באדיבות קוקר)
צילום: באדיבות קוקר

הפתרון האולטימטיבי: הסופר-ברז של קוקר
ויש את הפתרון שאורז את כל הצרכים שלכם במקום אחד: מי ברז רגילים, מים מסוננים קרים לשתייה, מים רותחים לשתייה ולבישול ואפילו מים מוגזים קרים ומסוננים. והכי טוב: לא צריך שום מכשיר, לא צריך לפנות מקום במטבח, לא צריך להתעסק - רק לקבל את כל המים שאתם צריכים ישר מהברז. בדיוק בשביל זה הומצא הברז החכם של קוקר, שיודע לספק את כל צרכי המים שלכם ישר מתוך הברז. אז איך זה בעצם עובד? מערכת הקוקר מורכבת ממיכל קטן בארון המטבח שמחובר לברז מים הקוקר שלצד הכיור. המיכל פועל כמו תרמוס המחובר לאספקת המים הראשית, ובו נשמרים מים בחום גבוה של 108 מעלות. המיכל מבודד באמצעות דופן כפולה בתנאים של ואקום גבוה, כך שכמעט אין איבוד חום, ולכן יש צורך במעט מאוד אנרגיה כדי לשמור על המים רותחים. כשהברז מופעל הטמפרטורה של המים שזורמים החוצה יורדת ל-100 מעלות - כמו מים שרתחו זה עתה בקומקום, אבל בלי הצורך בקומקום עצמו, במילויו או בהמתנה לרתיחה להקל עוד יותר על החיים במטבח נוצרה מערכת הקיוב. הקיוב כולל מסנן שהופך את המים לטהורים בדיוק כמו המים בבקבוקים שקונים בסופר - והוא מחובר למיכל C02 המעניק עד 60 ליטר מים מוגזים מברז הקוקר שלכם. כדי לקבל מים מוגזים, פשוט לוחצים על טבעת ההפעלה ומסובבים אותה בו זמנית. זאת מערכת בטיחותית, חסכונית ויעילה, בעיקר בכל הקשור לקיצור זמנים - לא צריך לחכות שהמים ירתחו, לא צריך לחכות שהם יתקררו בחזרה כדי לשתות אותם, לא צריך לחכות שהמסנן של הבריטה יסיים את העבודה, לא צריך לחכות להגזה - כל המים שאתם צריכים מגיעים אליכם מיד, ישר מהברז. מחיר החל מ- 12000 שקלים.
ברז קוקר 14 (צילום: באדיבות קוקר)
צילום: באדיבות קוקר

לפרטים נוספים על הברז של קוקר - לחצו כאן.
בשורה התחתונה: דורש התקנה (ע"י טכנאי חברה), אבל מדובר בפתרון מנצח - כל מה שצריך בברז אחד, עם חיסכון אדיר בזמן ובמקום.