כל סטודנט שנה א' יודע שחיפוש אחר דירה להשכרה הוא עסק לא פשוט. ההיצע מוגבל והביקוש גבוה, המחיר לדירה קטנה באזור המרכז יכול להגיע לאלפי שקלים בחודש וזה לפני שהזכרנו את המטבח המתפורר, תשלומי החשמל והשותפים. כדי להקל על המלאכה ולעזור לכם לקבל החלטה אם הדירה הפוטנציאלית טובה ועומדת בצרכים ובציפיות שלכם, קבלו תשעה דברים שכדאי מאוד לבדוק לפני שחותמים על חוזה השכירות.

אין תמונה
ודאו שאין רטיבות או עובש במטבח, ושהארונות תקינים

1. בעל הבית. ביתו יהיה הכתובת הרשמית שלכם, אבל מהר מאוד הוא עצמו יהפוך להיות הכתובת השנייה לכל תלונה ובעיה שתצוץ בדירה. לכן, רצוי מאוד שתדעו מי האיש שעומד מולכם ואיזה מין טיפוס הוא בעל הבית (קשה וחשדן או נעים וסימפטי?). נסו לברר מה עמדתו לגבי כיסוי תיקונים ותקלות. דברו עם שוכרים קודמים ועם שכנים. "בהיבט המשפטי כדאי לבדוק חפיפה בין הרשום בנסח טאבו לבין תעודת הזהות של בעל הנכס", אומרת עו"ד מירי כהן, מומחית למקרקעין ומחברת הספר "הדרך לדירה משלך".

2. חוזה. למניעת הפתעות בדקו את החוזה לפרטי פרטים והגיעו לכל ההסכמות מראש. במידת הצורך הוסיפו סעיפים בחוזה, אפילו אם הם נראים קטנוניים. שימו לב אם החוזה כולל תשלומים כמו ארנונה, מים, חשמל, ועד בית, חניה, מחסן וכדומה. במידה וכל התשלומים, או חלקם, אינם כלולים בחוזה, נסו להעריך את סכומם הכולל לחודש וודאו שתוכלו לעמוד בתשלום. "בסעיף תשלומי החובה חשוב להתחייב לשלם רק ארנונה וחיובים שוטפים כמו מים וביוב, חשמל, ועד בית, כבלים או לווין, אם רוצים בהם, ולא היטלים או תשלומים בגין שיפוץ הבניין או הרכוש המשותף הקיים בו", מציין עו"ד עופר גראור ממשרד עו"ד אטיאס פרוכטר ושות', ומוסיף כי "מומלץ לוודא שלדירה יש אישור אכלוס וכן לבדוק אם ישנן חריגות בנייה או אם קיים היתר לפיצול של דירה מפוצלת, לוודא שאין חובות על הדירה וכן להכניס סעיף, לפיו ניתן להחליף שוכר ללא התנגדות המשכיר, שיתחייב על תנאי החוזה הקיים כלשונו".

אין תמונה
שימו לב שאינכם מתחייבים בחוזה לשלם על שיפוץ הבניין

3. בדק בית. עשו סיור מקיף בדירה ובדקו אותה עד היסוד: בטיחות (סורגים, הארקת חשמל, דליפות גז ומים), תקינות (מונה חשמל ומים, דלתות וחלונות, מפתחי ארונות, פעילות מפסקים, פעמון כניסה, פורמייקה מתקלפת, טיב וצבע המים בברזים) ומצב כללי (ניקיון, רטיבות, עובש, סיוד, צבע). במידה ויש דברים שדורשים תיקון – סגרו את כל הפינות מול בעל הבית ועל חשבונו. כל מה שלא תוקן לפני כניסתכם לדירה לא יחויב להימסר מתוקן בצאתכם ממנה. "כדאי לבדוק את שנת הבנייה של הבניין ולוודא שהוא עומד בתקנים, בתנאי אסונות אקלימיים, רעידות אדמה ותחזוקה", מוסיף יוסי צורי, מנכ"ל רשת 'ניו אייג'' שיווק נדל"ן. 

4. נזילות. "כדאי לבדוק ענייני צנרת ורטיבות ולוודא שהמזגנים לא נוזלים ועלולים להרוס את הרהיטים היפים שתביאו אתכם וכן לבדוק שפרקט או מרצפות דבוקים היטב לרצפה ושאין הפתעות מתחת לרהיטים גדולים ולכן מומלץ גם לא להתבייש ולהזיז רהיטים גדולים שמצויים בדירה", אומרת עו"ד כהן. "לחץ מים תוכלו לבדוק באמצעות פתיחת ברזים במקלחת ובשירותים בו זמנית. כמו כן, בדקו כתמי רטיבות ועובש וכן את אטימות החלונות למי גשם", ממליץ אלדד רונן, מנהל סטודיו לעיצוב ואדריכלות לחברת "אוברול".

אין תמונה
בדקו לחץ מים: פתחו את הברזים במקלחת ובשירותים בו זמנית

5. שכנים. בדקו מי השכנים והאם נשמרים הסדר והניקיון בחצר הבית המשותף ובחדר המדרגות. האם יש בבניין נגן תופים? זוג וכחן? תוכי מדבר? אחרי הכל, לא תרצו להשקיע במאמצי המעבר וסידור הבית החדש ואז לסבול ממפגעים שאינם בשליטתכם. "בדקו את הדירה בשעות לא שקטות כמו בשעות הערב, אז כולם מתכנסים בבתים", מסביר רונן, "בדקו שאין תחנות אוטובוס מרכזיות, גני ילדים, ברים או מסעדות מתחת לבית או בסביבת הבניין". עו"ד כהן מוסיפה שמומלץ לבדוק את מיקום הדירה ביחס לחדר הזבל שעלול להדיף ריחות וביחס למגרש החנייה, שעלול לייצר רעש וזיהום אוויר.

6. שאלות. שאלו את כל השאלות האפשריות לגבי מראה הדירה. מה חייב להישאר? מה יכול ללכת? באיזה מצב בדיוק תימסר הדירה? האם, במידת הצורך, ניתן להוסיף מזגן או מקרר? אל תתביישו לשאול ובטח שלא לעמוד על שלכם. לעתים קרובות, ובעיקר אם בכוונתכם להישאר בדירה לטווח ארוך, תוכלו ואפילו ישתלם לכם לחשוב על השקעה משותפת עם בעל הבית, כמו למשל לחלוק ברכישת והתקנת מזגן, לקבל את הדירה מסוידת ולהשאירה מסוידת כשתעזבו וכדומה.

אין תמונה
מי אחראי על סיוד הדירה? אתם או בעל הבית? אל תתביישו לשאול

7. אומדן. כשאתם בוחנים את הדירה שימו לב אם היא מתאימה בגודלה לצרכיכם ולחפצים שתביאו אתכם. האם יש בה מספיק חדרים ופתרונות אחסון? האם תלכו לאיבוד בחלל גדול מדי, שיצור תחושת ריקנות ועצבות, או שתצטופפו בחלל קטן מדי שיצור תחושת לחץ וקלסטרופוביה.

8. פוטנציאל. בזמן הסיור בדירה נסו לחשוב כיצד היא תוכל לשרת אתכם ומה תוכלו לשפר בה כדי שתהלום את סגנון החיים שלכם. רצוי שתגיעו לביקור עם אדם בעל ראייה מרחבית ודמיון שיוכל להצביע על קיומו של פוטנציאל לעיצוב בסכום קטן ככל האפשר.

9. החלפות. יש דברים שלא צריך להגיד. אם גופי התאורה מיושנים, המפסקים שחורים משימוש וידיות הדלתות וארונות המטבח עייפות ומשומשות – תוכלו בסכום קטן מאוד להחליפם בחדשים. את כל הפריטים הישנים סגרו בקרטון ואפסנו עד שתרצו לעזוב – אתם לא צריכים להשאיר את הרכישות החדשות לבעל הבית.

דירה שכורה. אופניים תלויים (צילום: יעל גולן)
ערכו סיור בשטחים הציבוריים: חניה, חדר מדרגות, חדר זבל. אולי אין מקום לקשור את האופניים? | צילום: יעל גולן

עשו לכם בית

כל הכללים מעלה נגעו לימים שלפני חתימת החוזה. ועכשיו, אחרי כל כאב הראש והבלגן ואחרי שסגרתם את כל הפינות של החוזה והגעתם למה שאמור להיות ביתכם החדש, קחו שניים שלושה סופי שבוע, או כמה ימים להפוך את המקום לבית שלכם. גם אם מדובר בדירה שאינה שלכם, השקיעו בה כמה שתוכלו במטרה להפוך אותה לכזו שיהיה תמיד נעים ונחמד לחזור אליה.

המטבח בדירה השכורה שלכם מבאס? כך תחדשו אותו בעצמכם

איך משדרגים אמבטיה ישנה בזול?

חבר שלכם מחפש דירה להשכרה? שלחו לו את הכתבה