בימים האחרונים אלפי ישראלים הצטרפו למעגל העובדים מהבית בגלל התפשטות הקורונה - חלק מהם צריכים לשהות בבידוד ומעדיפים או נדרשים להמשיך בשגרת העבודה, וחלק מועסקים בחברות שאפשרו עבודה מהבית עבודה מהבית בגלל חשש מהדבקה. אחרי הכל, לא מדובר בצורת עבודה חדשנית: מכיוון שעבודות רבות דורשות רק מחשב אישי וחיבור לרשת, כבר שנים שאנשים רבים – שכירים או עצמאיים – יכולים לעבוד בלי לבזבז זמן וכסף על נסיעות, פקקים וחניה.

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> השרון: הורים לארבעה בנו וילה חלומית במושב

>> שנה אחרי שהתגרשה בנותיה עשו לה הפתעה מרגשת

לעבודה מהבית כמובן יתרונות וחסרונות, היא אינה מתאימה לכולם ויש מי שמעדיפים לייצר הפרדה ברורה בין הבית לבין העבודה. אבל אם אתם מעדיפים או נדרשים לעבוד כך, אין סיבה לעבוד מהמיטה ולערוך פגישות בבתי קפה. בכל בית או דירה, בכל גודל ובכל סגנון, אפשר לארגן חדר עבודה או משרד ביתי מעוצב ונוח שיתאים לצרכים שלכם. הנה כמה דוגמאות ורעיונות.

קבלת קהל: משרד ביתי שאפשר לערוך בו פגישות

משרדים ביתיים רבים צריכים לאפשר קיום פגישות על בסיס יומי או שבועי, בין אם מדובר בפגישה עם לקוחות, קולגות או מטופלים. כדי למנוע הפרעות להתנהלות התקינה והשגרתית של הבית, כדאי שלמשרד יהיו דלת כניסה משלו וחדר שירותים. אם אי אפשר, רצוי למקם את המשרד הביתי קרוב לכניסה לבית וליצור הפרדה ויזואלית כמו מחיצה קלה מזכוכית וברזל או ספרייה דו צדדית שתספק פרטיות.

מעצבת הפנים ענבל סיני תכננה את המשרד שלה בשטח שבו היו החניה והמחסן. "היה לי חשוב לא לוותר על הפונקציות שבעיניי הכרחיות כדי ליצור משרד פעיל ונעים שאפשר לארח בו פגישות וגם משמש כסביבת עבודה פונקציונלית ונעימה, למרות שגודל החלל 25 מ״ר בלבד. יצרתי קיר עץ דומיננטי שאורכו 5 מטרים ובו מטבחון עם כיור ומקרר קטן, מדפסת שמוקמה על מדף ביחידה סגורה ומגירות נשלפות ובהן תיקי לקוחות ודוגמאות חומרים. בנוסף תכננתי חדר שירותים צמוד כך שהלקוחות אינם נכנסים לביתי הפרטי". אם גודל החלל מאפשר זאת, מומלץ לסדר גם פינת אירוח קטנה, שבה אפשר לערוך פגישות באווירה קלילה יותר, ותשמש גם כפינת המתנה.

משרד ביתי 1, עיצוב ענבל סיני (צילום: טל ניסים)
עיצוב ענבל סיני | צילום: טל ניסים
משרד ביתי 1, עיצוב ענבל סיני (צילום: טל ניסים)
עיצוב ענבל סיני | צילום: טל ניסים

משרד ביתי 1, עיצוב יונית שטרן (צילום: שירן כרמל)
עיצוב יונית שטרן | צילום: שירן כרמל

הכל פתוח: משרד ביתי בתוך החלל הציבורי

בבתים רבים פינת העבודה היא חלק מהחלל הציבורי, לעתים בגלל מחסור במקום ולעתים בגלל שיקולים אחרים (למשל הורים שבזמן העבודה רוצים להשגיח על הילדים. "לפינת עבודה בתוך חלל ציבורי יש משמעות פסיכולוגית כבדת משקל - איפה הבית נגמר ואיפה העבודה מתחילה", אומרת טל מידן-להמן מסטודיו דירתי-לי. "לא הייתי רוצה שהלקוחות שלנו ישכבו על הספה ויראו בזווית העין עבודה לא גמורה שתעיק עליהם בהמתנה דרוכה להמשך עבודתם. לכן העיצוב של פינת העבודה בתוך חלל ציבורי צריך לתמוך באיזון בין הבית והמשפחה לבין העבודה והמשימות הרבות שזו מביאה איתה. כשהלקוחות מבקשים לשלב פינת עבודה בחלל הציבורי, אנחנו קודם כל בודקות את האפשרויות לשלב אותה באזור מוצנע. בהמשך אנחנו בודקות באיזו זווית פינת העבודה תהיה מוצנעת יותר כשיושבים על הספה, וכן את אופי העבודה. אם הלקוח עוסק בחשבונאות, למשל, וזקוק לארון גדוש קלסרים וערימה של ניירת על השולחן, נעשה כל מאמץ שלא למקם את פינת העבודה בסלון. אם הלקוחה משתמשת לעבודה רק בלפטופ, קל יותר לשלב את פינת העבודה בסלון".

על מנת לשלב את פינת העבודה באופן הרמוני בחלל הציבורי יש להתייחס לכמה גורמים - סגנון העיצוב, אחסון והפרדה ויזואלית. "כשפינת העבודה מעוצבת בצבעים ובחומרים של החלל הציבורי, היא נראית כמו המשך טבעי של החלל", מסבירות מורן פרי-אוקון ולירון פרי-סער מסטודיו פרי. תכנון של מקום אחסון ימנע או יקטין הצטברות של ניירת ואביזרי משרד היוצרת עומס ויזואלי שמשפיע על החלל הציבורי כולו. גם במקרה זה כדאי לשקול ליצור מחיצה כלשהי בין פינת העבודה לבין חדרי המגורים.

מעצב הפנים אביב חרמוני יצר הפרדה מבנית משמעותית בדירה שעיצב. "הדירה, ששטחה 120 מ"ר, עברה שיפוץ מסיבי ואחת מהדרישות העיקריות הייתה להקצות אזור בחלל הציבורי לפינת עבודה. תכננתי חלל עבודה שמוסתר ברובו מאחורי קיר דו צדדי מעץ, שבו בצד שפונה לסלון יש קמין, ובצד השני יש ארונות", הוא מסביר. "הזרימה של החלל מרגישה טבעית ושולחן העבודה ברובו מוסתר. מהסלון רואים את הארונות שממשיכים את קו העיצוב של החלל הציבורי".

משרד ביתי 2, עיצוב עמית ישראל (צילום: ארקדי רסקין)
עיצוב עמית ישראל | צילום: ארקדי רסקין
משרד ביתי 2, עיצוב אביב חרמוני (צילום: שי אפשטיין)
קיר דו צדדי מפריד בין הסלון למשרד הביתי. עיצוב אביב חרמוני | צילום: שי אפשטיין

שטח פרטי: משרד ביתי בחלל נפרד

 הקדשת חלל נפרד וסגור למשרד הביתי מספקת שקט ופרטיות. הרעש של הילדים והאורחים בבית לא מפריע לעבודה, ושיחות הטלפון והווידאו שמתקיימות במהלך העבודה לא מפריעות ליתר הדיירים חדר עבודה כזה לא חייב להיות גדול והוא יכול להיות חלק תחום מיחידת ההורים או החלל הציבורי. בדירה שתכננו RUST Architects בבניין לשימור בתל אביב הם התבקשו האדריכלים ליצור מרחב עבודה לצד מרחב מגורים תוך שמירה על אינטימיות והפרדה ברורה. הם חילקו את החלל הקטן (53 מ״ר) לשני חלקים - איזור פרטי הכולל חדרי שינה, רחצה ושירות בקדמת הדירה, וחלל ציבורי עם סלון ומטבח בחלקה האחורי. בין שני החלקים הוצבה ״קופסת העבודה״ ובה שתי עמדות עבודה. החלל סגור במחיצות ברזל וזכוכית המתחברות לספריית מדיה המשמשת גם להסתרה חלקית של חדר העבודה מכיוון הסלון ולהיפך.

בדירה שעיצבה דלית לילינטל היא בחרה בפתרון מודולרי - חלל פתוח שאפשר לסגור בעת הצורך וכך להפריד בין החלל הציבורי לבין אזור העבודה בלי להתפשר על תחושת המרחב בדירה. "תכננתי דלתות הזזה עם רשת ברזל מחוררת בשני גדלים שונים. הדלתות מאפשרות ליצור את הפרטיות הנדרשת בין חלל העבודה לחלל הציבורי בלי לחסום את החלל. החורים עצמם יוצרים שקיפות, תחושת זרימה והעברת אור וגודלם מאפשר את הפרטיות הנדרשת עם תחושה של חלל גדול ופתוח", היא מסבירה.

משרד ביתי 3, עיצוב דלית לילינטל (צילום: גלית דויטש)
עיצוב דלית לילינטל | צילום: גלית דויטש
משרד ביתי 3, עיצוב דלית לילינטל (צילום: גלית דויטש)
עיצוב דלית לילינטל | צילום: גלית דויטש
משרד ביתי 3, עיצוב RUST Architects (צילום: יואב פלד)
עיצוב RUST Architects | צילום: יואב פלד
משרד ביתי 3, ג, עיצוב RUST Architects (צילום: יואב פלד)
עיצוב RUST Architects | צילום: יואב פלד

זה הקטן גדול יהיה: פינות עבודה קטנות

בבתים ודירות רבים שטח פינת העבודה קטן יחסית ויש לנצל אותו באופן מקסימלי. במקרים רבים הדיירים אינם עובדים באופן קבוע מהבית אלא זקוקים לפינת עבודה שבה יוכלו להשלים שעות עבודה מדי פעם או לצרכים ביתיים ומשפחתיים שונים. במקרה כזה ניתן לתכנן פינת עבודה קומפקטית או לבחור בפתרון מודולרי. בדירה שעיצבה מאיה שינברגר בתל אביב, למשל, הוצבה לצד הכניסה קונסולה שמשמשת גם כשולחן עבודה. כך נשמרים המראה האלגנטי והמעבר הנוח בין החלל הציבורי לחדרי השינה.

משרד ביתי 4, ג, עיצוב דלית גפן, אדריכלות נטלי טל (צילום: איתי בנית)
עיצוב דלית גפן, אדריכלות נטלי טל | צילום: איתי בנית

טובים השניים: משרד זוגי

כששני בני הזוג עובדים מהבית – חלקית או באופן מלא - עמדת עבודה אחת לא תספיק להם, מתוכננת ומעוצבת ככל שתהיה. בחדר עבודה זוגי אפשר להשתמש בשולחן אחד גדול עם שתי עמדות עבודה או בשני שולחנות הניצבים זה לצד זה או זה מול זה, בהתאם למידות החלל. בדירה שעיצבה טל מידן-להמן מסטודיו דירתי-לי תוכננה פינת עבודה זוגית לשתי נשים עצמאיות שעובדות הרבה מהבית. "הפינה תוכננה כך שלשתיהן יש מקום והרבה פתרונות אחסון מובנים, כך שהשולחנות הקטנים מספיקים להן למחשב בלבד ולא מאפשרים להן ׳להתפזר׳ עם חפצים מיותרים על השולחן", היא מסבירה. "בנוסף, יצרנו תיחום ויזואלי באמצעות טפט בצד אחד של פינת העבודה ולוח גיר בצדה השני. זה מסייע בהצבת גבולות הנדרשים מאוד כשפינת עבודה משתלבת בבית, ועל אחת כמה וכמה כשמדובר בשתי פינות עבודה של בנות זוג.

גם גרשון צור ואלדד מיטלמן התבקשו לתכנן צמד עמדות עבודה בדירה שעיצבו בתל אביב. הם יצרו עיצוב סימטרי - צד לו וצד לה - והפרידו את אזור העבודה מאזור השינה וההלבשה בעזרת צמד דלתות מרשימות. פינת העבודה כוללת עבודת עץ בסגנון קלאסי וחומרים כמו שיש בהתאם לעיצוב הדירה כולה.

משרד ביתי 5, עיצוב דירתי-לי (צילום: יונתן תמיר)
עיצוב דירתי-לי | צילום: יונתן תמיר
משרד ביתי 5, עיצוב גרשון צור ואלדד מיטלמן (צילום: עודד סמדר)
עיצוב גרשון צור ואלדד מיטלמן | צילום: עודד סמדר
משרד ביתי 5, עיצוב גרשון צור ואלדד מיטלמן (צילום: עודד סמדר)
עיצוב גרשון צור ואלדד מיטלמן | צילום: עודד סמדר

מרכז הבמה: שולחן העבודה

"כדי להחליט איפה ימוקם שולחן העבודה ומה יהיה גודלו צריך להתייחס לחלל החדר ולנתונים כמו מיקום החלון ונקודות החשמל. את הסגנון בוחרים בהתאם לאופי הבית כולו", אומרים דני ומירב מחברת דני הנקר לנגרות בהתאמה אישית. "חשוב גם לבדוק אילו מכשירי חשמל יוצבו בצמוד לשולחן - למשל מחשב ומדפסת - ומה גודלם. כשמתכננים שולחן אצל נגר פרטי, לכל מכשיר ייקבע מקום מראש וככה השולחן יהיה מאורגן ומסודר - מה שמאד מוסיף לאווירה הנעימה בחדר", הם מוסיפים. אם אין לכם מספיק מקום לאחסון, העדיפו שולחן עבודה עם מגירות. גודל השולחן מושפע גם מאופי העבודה שלכם. עורך וידאו, למשל, שזקוק לרוב לשני מסכים גדולים יצטרך משטח עבודה גדול יותר משיזדקק לו יועץ עסקי שמשתמש במחשב נייד בלבד.

משרד ביתי 6, My Desk, מ-2,600 שקל (צילום: יחצ חול)
My Desk, מ-2,600 שקל | צילום: יחצ חול

גונב את ההצגה: כיסא משרדי

האם הכיסא צריך להיות קודם כל נוח וארגונומי או יפה ואסתטי? במשרד מחוץ לבית לא היינו חושבים פעמיים, אבל בבית שלנו קשה לנו להתפשר על מראה הרהיטים והאלמנטים השונים. בחרו כיסא משרדי אסתטי המתאים לעיצוב הבית, במיוחד אם מדובר בפינת עבודה הניצבת בחלל הציבורי. יחד עם זאת, לא כדאי להתפשר על נוחות ואיכות. כיסא טוב הוא השקעה לטווח ארוך, גם לעיצוב החלל אבל בעיקר לעמוד השדרה ולבריאות שלכם בכלל. רוב האנשים מעדיפים כיסא משרדי מרופד, אבל אם זו ממש לא אופציה מבחינתכם, תוסיפו לכיסא כרית צבעונית שתרכך את הישיבה ותעשיר את עיצוב החלל.

משרד ביתי 7, הביטאט, 2,230 שקל
הביטאט, 2,230 שקל
משרד ביתי 7, תמר ברניצקי, 230 שקל (צילום: רועי מזרחי)
תמר ברניצקי, 230 שקל | צילום: רועי מזרחי

בלאגן מאורגן: סדר ואחסון

״כדי לשמור על הסדר בסביבת העבודה אפשר ליצור מקומות אחסון שונים לקלסרים, חומרי גלם או כלי עבודה למיניהם, ומה שלא שייך למשרד להוציא ולשים במקום אחר", מפרטת עמנואלה בינר-גולומבק, יזמת, כותבת תוכן, עורכת המגזין "מיס מנדלה" ומייעצת לבעלות עסקים. "אפשר גם לקבוע כמה חוקים בסיסיים – לסדר בתחילת יום העבודה לפני הצלילה פנימה או בסוף היום לפני היציאה מהמשרד, להחזיר כל דבר למקום אחרי השימוש, אבל בסופו של דבר אין תשובה אחת נכונה ולכל אחת יש את הסדר שלה. חשוב למצוא את השיטה שעובדת בשבילך ומאפשרת לך להיות אפקטיבית ומרוכזת בעבודה ולמצוא את מה שאת צריכה בקלות״. בשנה האחרונה ראה אור ספרה של בינר-גולומבק "פינה משלך - סיפורים על נשים ומרחבי עבודה", ובו 30 נשים משתפות במרחב העבודה שלהן.

״כל משרד ביתי  צריך מקום לאחסון, ולא חייבים ריהוט משרדי מיוחד לשם כך. אפשר לאחסן את הציוד המשרדי בארון בגדים ולחלק את התאים בפנים כך שיתאימו לציוד לפי גובה, משקל וייעוד", אומרת המעצבת שני עינתי, שתכננה בחדר עבודה שעיצבה מגירה נשלפת למדפסת בתוך הארון. "החיווטים שלה עוברים דרך הארון לתוך שקע נסתר בקיר כדי לא ליצור עומס של מכשירי חשמל על שולחן העבודה", היא מסבירה.

מלבד ארונות, שידות ומגירות ניתן להשתמש גם בסלסילות וארגוניות למיניהן וכך לייצר סביבת עבודה נעימה לעין ונוחה לשימוש. את האלמנטים הקטנים תוכלו להניח על השולחן ולשים בהם אביזרים שאתם משתמשים בהם לעתים קרובות, ואלמנטים גדולים יותר תוכלו למקם בנונשלנטיות על הרצפה או במדפים הגבוהים של הארון.

משרד ביתי 8, עיצוב שני עינתי studio-sheen (צילום: ניר עינתי)
עיצוב שני עינתי studio-sheen | צילום: ניר עינתי
משרד ביתי 8, Pulp, 360-9 שקל (צילום: שי הנסב PO Digital)
Pulp, 360-9 שקל | צילום: שי הנסב PO Digital

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

מדברים אל הקיר: שימוש בקירות החדר

לעתים קרובות אנחנו מתרכזים בתכנון נכון של שטח הרצפה ושוכחים שהמרחב הוא תלת מימדי וגם הגובה יכול למלא תפקיד חשוב בעיצוב ובארגון החדר. ספרייה גדולה, טפט מעניין או צבע מפתיע מאפשרים ליצור היררכיה בחדר, להפנות את המבט לכיוון מסוים ואף לטשטש את גבולות החלל וליצור אשליה של חדר גדול ומרווח יותר. לרוב בוחרים להדגיש את הקיר שלידו עומד שולחן העבודה ולהפוך אותו לאלמנט עיצובי בפני עצמו.

אפשר גם "להגדיל" את שולחן העבודה כלפי מעלה ולנצל את הקיר אחסון נוסף, תצוגה של חפצי נוי או לוחות השראה ותזכורות באמצעות מערכות מודולריות מגוונות מחומרים שונים כמו שעם, מתכת, לוחות מחוררים מעץ, רשתות מתכת ועוד. בחרו בהתאם לעיצוב החדר ולפלטת החומרים והצבעים.

משרד ביתי 9, עיצוב לימור נג'מה (צילום: הדר דולן)
עיצוב לימור נג'מה | צילום: הדר דולן
משרד ביתי 9, טמבור (צילום: בועז לביא ויונתן בלום)
טמבור | צילום: בועז לביא ויונתן בלום

מאיר עיניים: תאורה בפינת העבודה

"בעיצוב המשרד הביתי חשוב מאוד להקדיש תשומת לב לתאורה נכונה. יש לתת את הדעת על כמה מוקדי אור - תאורה טובה מהתקרה, מנורת שולחן ובנוסף מנורה עומדת ותאורת קיר. התאורה מעניקה אינטימיות למרחב העבודה, ומגדירה כל חלק מהחלל כאזור עצמאי", אומרת מעצבת הפנים מרב בנר.

משרד ביתי 11, קמחי תאורה, מ-1,300 שקל (צילום: יחצ חול)
קמחי תאורה, מ-1,300 שקל | צילום: יחצ חול

אחד ומיוחד: השראות, אופי וחפצי נוי

"אנחנו מבלות חלק גדול מהיום במשרד הביתי, לפעמים ברוגע ולפעמים בלחץ. חשוב שיהיו מסביבנו מקורות השראה, מזכרות וחפצים שונים שעושים לנו טוב. זה לא חייב להיות גלוי לעין, בשביל זה יש מגירות", אומרת עמנואלה בינר-גולומבק.

משרד ביתי 10, מתוך הספר פינה משלך, עיצוב רויטל רודצקי (צילום: מאיה חבקין)
מתוך הספר "פינה משלך", עיצוב רויטל רודצקי | צילום: מאיה חבקין

מעצבת טקסטיל תמר ברניצקי מוסיפה: "אני ממליצה לאסוף חפצים קטנים שממלאים אותנו באושר פנימי, בססגוניות ובחדוות יצירה, ולשים אותם על השולחן. אלה הפרטים הקטנים שגורמים לנו לעבוד בכיף! אני תמיד אומרת שהבלגן שלנו הוא חלק מאיתנו, אז פשוט להניח את החפצים הקטנים ולתת להם להיות חלק מאיתנו כשאנחנו עובדים, כי גם עבודה אפורה יכולה להיות מלאת השראה".