לא טוב היות האדם לבדו. אנחנו יצורים חברתיים וקהילתיים שכל הזמן זקוקים לאנשים סביבנו, לטוב ולרע. זה נכון בחיי היומיום שלנו וגם בחיינו המקצועיים. עבודה בצוות יוצרת הפריה הדדית, מגדילה את היצירתיות, מעשירה את הידע שלנו ומאפשרת לנו להתמודד עם משימות ופרויקטים גדולים ומורכבים. זו כנראה הסיבה שרבים מהיזמים מעדיפים להקים עסק עם שותף, כזה שמשלים אותם מבחינה אישית ומקצועית, במקום להתמודד עם האתגרים לבד. במקרה של העסקים הבאים, כולם מתחומי העיצוב והיצירה, הרקע לשותפות אפילו עמוק ומשמעותי יותר ובבסיסו קיימת חברות עמוקה וארוכת שנים. שתי מעצבות שהכירו באוניברסיטה, שני חברי ילדות שהגשימו חלום משותף, אחיות שהקימו עסק אחרי תקופת משבר, חברות וקולגות שניצלו יחד הזדמנות עסקית ושותפות שהכירו דרך בני הזוג שלהן. תסתכלו סביבכם, אולי השותף הבא שלכם נמצא ממש מתחת לאף שלכם.

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

האוניברסיטה של החיים

מי? טלי רוזנשטיין ורקפת גולדפרב.

מה? T+R, סטודיו לעיצוב פנים שמתמחה בעיצוב חללי עבודה.

מחברות לעסק 01, טלי רוזנשטיין ורקפת גולדפרב (צילום: תמי אשל)
טלי רוזנשטיין (מימין) ורקפת גולדפרב (משמאל) | צילום: תמי אשל

מחברות לעסק 01, מעצבות פנים שמתמחות בעיצוב סביבות עבודה (צילום: עוזי פורת)
מעצבות פנים שמתמחות בעיצוב סביבות עבודה | צילום: עוזי פורת

איך הכל התחיל? הן הכירו כסטודנטיות באוניברסיטת תל אביב ובסיום התואר שתיהן עבדו כשכירות - גולדפרב עבדה בחברות הייטק כמנהלת משאבי האנוש ורוזנשטיין התחילה את דרכה המקצועית כאחראית על העיצוב הסביבתי והתדמיתי בחברת קוקה קולה ומשם המשיכה לעבודה בחברות ישראליות ובינלאומיות נוספות. לאחר לידת בנה השני החליטה רוזנשטיין להקים סטודיו עצמאי לתכנון ועיצוב של חללים פרטיים ועסקיים. כשהעסק התחיל לגדול, לפני כ-12 שנה, הצטרפה אליה גולדפרב, שבינתיים למדה להכיר את תחום ההייטק, התהליכים הארגוניים ועיצוב סביבות עבודה לעומק. כמו שאומרים, כל השאר היסטוריה.

מחברות לעסק 01, אנחנו כבר כמו משפחה (צילום: עמית גרון)
צילום: עמית גרון

חלוקת תפקידים: "שתינו מנהלות את הסטודיו ביחד, תוך שיתוף והתייעצות. אנחנו פותחות כל יום בפגישה יומית עם קפה של בוקר, שמאפשרת לנו להסתנכרן על הסטטוס של כל פרויקט. אנחנו נוטות לחלק אחריות על משימות בצורה אינטואיטיבית, לפי מה שמרגיש לנו נכון באותו רגע. אין לנו תחומי אחריות מוגדרים ונפרדים לחלוטין וההחלטות נלקחות בשיתוף. מי עושה מה? זה כבר תלוי בזמן, בחיבור ללקוח ולמשימה, באפשרויות האישיות ואין משהו שרק אחת יכולה והשנייה לא. את הכל שתינו עושות בשמחה, משלב התכנון והתוכניות ועד בחירת חומרי הגמר ודקורציה. נעים לנו לקבל את ההחלטות ביחד, בלי הובלה חד צדדית. השיטה שעובדת לנו בסטודיו היא שאנחנו עושות כל פרויקט ביחד - מתכננות ביחד, יושבות על התוכניות יחד. בזמנים מאוד לחוצים נפצל את הפרויקטים כך שכל אחת תעבוד על פרויקט נפרד, אבל מול הלקוח אנחנו תמיד מופיעות ביחד, מעודכנות בכל פרט ופרט".

מחברות לעסק 01, חלוקת תפקידים שוויונית ואינטואיטיבית (צילום: עמית גרון)
צילום: עמית גרון

השילוב בין החברות לעסקים: "אנחנו כבר בעצם כמעט משפחה. אנחנו חוגגות יום הולדת בהפרש של מספר ימים זו מזו ותמיד חוגגות ביחד. אנחנו מדברות על הכל, שום דבר לא מטואטא מתחת לשטיח. ברור שיכול לקרות פה ושם שיהיה מתח כלשהו, אבל מיד נפתח את הנושא ונשחרר אותו. לגבי אי הסכמה בנושאים מקצועיים, אין לנו אגו. נקודה. התחושה היא של רצון לשתף פעולה ולעשות כל מה שצריך לטובת הפרויקט והסטודיו. החשיבה שלנו מאוד דומה ויש לנו הרבה כבוד הדדי אחת לשנייה ורצון להצליח ביחד".

חברי ילדות שהגשימו חלום

מי? אילנית דה-פריז ופליקס חדד.

מה? גלוריה מונדי, חנות גלריה לרהיטים ואביזרים. "משמעות השם היא 'תהילת עולם' בלטינית ואנחנו מנסים לשמור על זה בעזרת תמהיל המוצרים שלנו, שרובם מיובאים מהולנד ומדנמרק", הם מפרטים.

מחברות לעסק 02, אילנית דה-פריז ופליקס חדד (צילום: יחצ)
אילנית דה-פריז ופליקס חדד | צילום: יחצ

מחברות לעסק 02, רוב המוצרים מיובאים מהולנד ומדנמרק (צילום: גדי אוהד)
רוב המוצרים מיובאים מהולנד ומדנמרק | צילום: גדי אוהד

איך הכל התחיל? דה-פריז וחדד הם חברי ילדות שהכירו בגיל 12 בלוד ונשארו בקשר הדוק לאורך השנים. שניהם למדו משפטים - חדד למד באנגליה, הוסמך כעורך דין בארץ וגם כיום מנהל פרקטיקה פרטית, דה-פריז למדה משפט הולנדי וחיה כ-20 שנה באמסטרדם. כששבה ארצה הם החליטו להגשים חלום, להפוך את התחביב ואת התשוקה לעיצוב למקצוע והקימו את הגלריה. הם מספקים גם שירותי סטיילינג לחללים פרטיים ומסחריים, ומשלבים את האנרגיה והסגנון הייחודיים של הגלריה גם בחללים שהם מעצבים.

מחברות לעסק 02, הפכו את התחביב למקצוע (צילום: יחצ)
צילום: יחצ

מחברות לעסק 02, התחילו בכלל מתחום המשפטים (צילום: יחצ)
צילום: יחצ

חלוקת תפקידים: בגדול חדד אחראי על הצד העסקי ודה-פריז על הצד העיצובי. את הקניינות והניהול הם עושים ביחד.

מחברות לעסק 02, מכירים מגיל 12 (צילום: גדי אוהד)
צילום: גדי אוהד

השילוב בין החברות לעסקים: "אנחנו יודעים לעשות הפרדה בין פרטי לעסקי ובין עיקר לטפל. בנוסף מידת הפירגון שלנו אחד לשנייה היא טוטאלית, אין מצב שלאחד מאתנו לא טוב ולשני כן טוב. החברות בינינו נותנת לנו הרגשה בטוחה, שלא משנה מה תמיד נמצא את הדרך, גם כשאנחנו לא מסכימים".

שותפות מלידה

מי? מילי ושרה גל

מה? Mili & Sara, סטודיו למיתוג ועיצוב אירועים, פיתוח קונספט חזותי ויצירת תוכן קריאייטיבי לעסקים, ובעלות ליין אקססוריז בשם Home Tatto.

מחברות לעסק 03, מילי ושרה גל (צילום: אורן בירן)
מילי גל (מימין) ושרה גל (משמאל) | צילום: אורן בירן

מחברות לעסק 03, יש להן אפילו ליין של אקססוריז בשם הום טאטטו (צילום: אבי דואק)
ליין האקססוריז המשותף הום טאטו | צילום: אבי דואק

איך הכל התחיל? חברות הכי טובות, שותפות וקודם כל אחיות. הן גדלו בחיפה, אמן עלתה מדרום אפריקה יחד עם משפחתה הציונית בגיל 18 והכירה את אביהן, במקור מבולגריה, לוחם בחיל הים, בעל כישרון ואהבה לאמנות. העסק שלהן הוקם מתוך משבר. בגיל 26, יומיים לפני טקס קבלת התואר הראשון, גילתה שרה גל, שהייתה אז אמא לתינוק בן חמישה חודשים, שהיא חולה בסרטן השד. "המציאות והחיים החליטו להפתיע אותנו. אני מוצאת את עצמי מתמודדת עם הסרטן, טיפולים כימותרפיים והקרנות. הרבה שעות פנאי בטיפולים, בהמתנות בבית החולים ושעות ארוכות בבית. קיבלתי במתנה זמן וגם את האייפד הראשון שלי, ובכל הזמן הפנוי הזה חיפשתי השראות יפות מהעולם בתחום העיצוב, עיצוב מוצרים, גרפיקה ועולם מוצרי הנייר. ביקשתי ממילי יום אחד שנכין דברים יפים ועיצוב לחתונה של קרובי משפחה, היא הסכימה והתיישבנו יחד בחדר והתחלנו לעבוד על רעיונות ולתכנן את הצבעים והקונספט. בעצם עשינו מיתוג לאירוע הראשון שלנו".

מחברות לעסק 03, עיצוב קונספט עבור קרן הישג (צילום: אייל תגר)
עיצוב קונספט עבור קרן הישג | צילום: אייל תגר

חלוקת תפקידים: שרה בצד של הפקת המוצרים ואחראית על לוחות הזמנים ועל הניהול השוטף, מילי אחראית על הקריאייטיב. "בכל מקרה הכל עובר תחת הידיים של שתינו ואנחנו מתייעצות על הכל ומקבלות החלטות משותפות תמיד".

מחברות לעסק 03, שותפות שהתחילה מתוך משבר (צילום: אייל תגר)
צילום: אייל תגר

מחברות לעסק 03, עיצוב קונספט עבור אדידס (צילום: אבי דואק)
עיצוב קונספט עבור אדידס | צילום: אבי דואק

השילוב בין החברות לעסקים: "העובדה שאנחנו אחיות גורמת לכך שאין מסננת על שום דבר שאומרים, אין פילטרים וזה לטובה כי הכל פתוח. הקשר חזק ויש ביטחון בשותפות. לפעמים זה גם יוצר קושי ועייפות כי אנחנו חופרות בלי סוף".

עושות הכל ביחד

מי? דורית כץ וליזה לוין

מה? One Bedroom, חנות לעיצוב הבית עם פריטים שמיובאים מצרפת, מדנמרק ובעיקר מבלגיה. "המשותף הוא החיפוש אחר פריטים קצת שונים, יותר ייחודיים ורצון לצאת מהמיינסטרים", הן מסבירות.

מחברות לעסק 04, דורית כץ וליזה לוין (צילום: יחצ)
ליזה לוין (מימין) ודורית כץ (משמאל) | צילום: יחצ

מחברות לעסק 04, החנות נותנת ביטוי לגישה העיצובית שלהן (צילום: גלית דויטש)
החנות נותנת ביטוי לגישה העיצובית שלהן | צילום: גלית דויטש

איך הכל התחיל? כץ, בעלת חנות בשוק הפשפשים, מגיעה מרקע של עיצוב רהיטים ובעלת ניסיון של שנים בעבודה עם מותגים בתחום. לוין, ילידת דנמרק, היא יבואנית המותג Broste Copenhagen, ועבדה גם עם החנות של כץ. כשהן שמעו שהחנות One Bedroom עומדת למכירה, החליטו ללכת על זה ולרכוש אותה. "זה היה חיבור מאוד טבעי, שתינו תמיד אהבנו את החנות הזו, את הייחודיות והקסם שלה, את זה שהיא שונה מכל חנות אחרת שהכרנו ומאפשרת לנו לתת ביטוי לגישה העיצובית שלנו. אנחנו מאמינות שהכל משתלב עם הכל ופריט אחד מיוחד יכול לעשות את כל ההבדל".

מחברות לעסק 04, עושות הכל ביחד (צילום: גלית דויטש)
צילום: גלית דויטש

חלוקת התפקידים: עושות הכל יחד, מניהול שוטף של החנות ועד לנסיעות לחו"ל כדי לבחור קולקציות ופריטים חדשים לחנות.

מחברות לעסק 04, רצון לצאת מהמיינסטרים (צילום: גלית דויטש)
צילום: גלית דויטש

השילוב בין החברות לעסקים: "אנחנו מנסות לשמור על הכל שיהיה מאוד מקצועי, צריך לדבר בפתיחות על הכל, זה דורש הרבה הקשבה, קבלה, ויתורים ושיתוף פעולה. בהתחלה היינו מדברות יום ולילה ועכשיו נכנסנו לשגרה מסוימת שמאוד נוחה לנו. שגרה של פגישות, שיחות ובחירת קולקציות ביחד, הכל מאוד זורם".

משלבות ביזנס ופלז'ר

מי? רוני קרן ומעיין כרמל.

מה? Pas Normal, מותג עיצוב שכולל אולם תצוגה וחנות מקוונת שנולדו כדי לחשוף את השוק הישראלי לפריטים ייחודיים ואיכותיים מרחבי העולם.

מחברות לעסק 05, מעיין כרמל ורוני קרן (צילום: דנה קרן)
מעין כרמל (מימין) ורוני קרן (משמאל) | צילום: דנה קרן

מחברות לעסק 05, פריטי עיצוב ייחודיים מרחבי העולם (צילום: איתי בנית)
פריטי עיצוב ייחודיים מרחבי העולם. עיצוב: אמיר נבון ומעיין זוסמן | צילום: איתי בנית

איך הכל התחיל? כל אחת ניהלה קריירה עצמאית בתחום העיצוב – קרן היא מעצבת פנים ובעלת סטודיו לתכנון ועיצוב חללים פרטיים ומסחריים, וכרמל בעלת תואר ראשון ושני בכלכלה ומנהל עסקים ועבדה יותר מעשור בתחום הניהול והפיתוח העיסקי עם התמקדות בעולם העיצוב. הן הכירו דרך בן זוגה של קרן, שמכיר את כרמל ובן זוגה מגיל צעיר. מהמפגש הראשון ביניהן, לפני כעשר שנים,  במסגרת ארוחת ערב משותפת, היה ברור שיש חיבור. החברות הפכה לשותפות כשקרן חזרה מתערוכה בפריז ושיתפה את בן זוגה בתשוקה להביא את הפריטים הייחודיים שנחשפה אליהם ארצה. כשהבינו שיש צורך בצלע נוספת, הוא הציע שהיא תחבור לכרמל. פגישה בבית קפה ברמת השרון הולידה את מה שהן קוראות לו "הבת הכורה שלנו".

מחברות לעסק 05, כל אחת ניהלה קריירה עצמאית בתחום העיצוב (צילום: יואב גורין)
צילום: יואב גורין

חלוקת תפקידים: "חלוקת התפקידים היא ברורה ונובעת מהערך והידע המקצועי שכל אחת מאיתנו מביאה לשולחן - רוני מביאה את הפן העיצובי והקריאייטיבי שכולל קניינות ואוצרות של הקולקציה, איתור ספקים ובתי עיצוב, הקשבה לטרנדים וכיווני השתנות ופיתוח קטגוריות חדשות ואפיקי צמיחה. אני מביאה את האלמנט השיווקי, עסקי וניהולי שכולל בניית האסטרטגיה השיווקית והעסקית של המותג, ניהול המערך השלם, ומנכ"לות בפועל של החברה", מפרטת כרמל.

מחברות לעסק 05, הבסיס הוא כבוד הדדי , עיצוב-סטודיו רוני קרן (צילום: יואב גורין)
צילום: יואב גורין

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

השילוב בין החברות לעסקים: "הבסיס הוא כבוד הדדי. גם כשיש לחצים גדולים שנובעים מניהול של עסק צומח, השיח הוא תמיד מכבד ונעים. כל אחד מאיתנו מביאה היבטים אחרים לניהול של העסק וגם בפעמים שבהן יש הסתכלות שונה, אנחנו מקפידות להיות קשובות באופן מלא אחת לדבריה וטיעוניה של השנייה ובסופו של דבר יודעות גם מתי להתפשר. דווקא בגלל החברות והלחצים, אנחנו מקפידות לשלב בין ההביזנס לפלז'ר. נסיעות לחו"ל לתערוכות תמיד משולבות עם דברים שאנחנו אוהבות לעשות יחד: הופעות, טיולים ברחובות ותחושה של החיים בעיר שבה אנחנו נמצאות, שופינג או סתם לשבת שעתיים ולפטפט על כוס יין. פגישות שוטפות נעשה בבתי קפה שאנחנו אוהבות, ופגישות ליליות על מגשי סושי ומיסו. ובקיצור, החברות והאהבה בינינו מאפשרת לאזן וליהנות גם כשיש תקופות לחוצות ועמוסות. העובדה שגם בני הזוג שלנו הם חברים קרובים עוזרת מאוד לתמיכה בבית. כשאנחנו בנסיעות בחו"ל או בתקופות עמוסות, הם מבלים יחד ועוזרים אחד לשני ואנחנו יכולות לצאת ולהגשים את עצמנו".