אין ספק ששיפוץ בית או בנייה של בית חדש, הם תהליכים משמחים שטומנים בחובם התרגשות, התחדשות ואושר גדול. אלא שכחלק מעסקת החבילה של ההתחלה החדשה, הם גם כוללים לא מעט לחצים, מתחים ורגעים של קבלת החלטות מכריעות שישפיעו על חייכם בהמשך.

אז כדי שלא תיתפסו לא מוכנים ותוכלו להיות מעורבים עד כמה שניתן ביצירת בית החלומות שלכם, שוחחנו עם גדעון פינגל, מנהל ההדרכה בחברת סומפי העולמית שכבר למעלה מ-50 שנה מובילה בתחום האוטומציה הביתית, וביקשנו ממנו את רשימת השאלות שאתם פשוט *חייבים* לשאול את הקבלן.

איזה סוג מנוע שמים לכם במנועים החשמליים?

אנחנו יודעים, זה נשמע קצת כמו ירידה מוקדמת לפרטים הקטנים – אבל תתפלאו אילו השלכות מרחיקות לכת יש לנושא הזה בהמשך. רוב האנשים דואגים לוודא שיש להם מנגנון של תריסים חשמליים, אך לא בודקים איזה מנוע שמים להם מבחינת מותג וסוג. בשוק יש הרבה מנועים סיניים שאין להם גוף שעומד מאחוריהם או שירות לקוחות לפנות אליו. לרוב מדובר במנועים שהגיעו דרך מחסן האלומיניום שקונה אותם עבור הלקוחות. חברת סומפי הצרפתית היא למעשה החברה היחידה בעלת נציגות בארץ המתמחה רק במנועים ובאוטומציה. שווה להתעניין ולדרוש מנועי סומפי ולדעת שקונים מנוע איכותי שיחזיק לאורך שנים וגם אם יש בעיה יש למי לפנות. גם לסוג המנוע יש חשיבות לא מעטה - כדאי לשקול להשקיע במנועים שפועלים על גלי רדיו, כאלו שעולים מעט יותר אך חוסכים לכם בנקודות חשמל – מנועים אלו לא יצריכו מכם מתג בקיר ויאפשרו לכם לשלוט בהם מרחוק באמצעות שלט או אפליקציה. ככה זה – תשומת לב עכשיו, ויותר קל אחר כך.

סומפי (צילום: Somfy)
לברר דרך הקבלן מה האחריות שאתם מקבלים על המנגנונים השונים | צילום: Somfy

כמה שנות אחריות אתם מקבלים על המנגנונים שמרכיבים לכם בבית?

מן הסתם כשתקבלו את הבית, תרגישו שהכל מושלם וחדש. אבל כמו שאנחנו מכירים את החיים עצמם – הם לפעמים דואגים ללא מעט הפתעות ובלת"מים שאי אפשר לצפות. חשוב לברר דרך הקבלן מה האחריות שאתם מקבלים על המנגנונים השונים שהורכבו לכם בבית. רוב הקבלנים מעניקים אחריות למשך כשנתיים על עבודת התקנת המנועים כשסומפי נותנת בנוסף אחריות של 5 שנים על המנוע עצמו. בפועל אם אתם לא יודעים את זה – לא תדעו לדרוש את שמגיע לכם במידה ומתעוררת בעיה בהמשך ,ולכן חשוב להיות עירניים ולבדוק מראש.

הרבה פעמים אנשים מזמינים מתקינים חיצוניים שלא תמיד מגלים ללקוחות שיש להם אחריות ומחייבים אותם בעלות של מנוע חדש. מבלי להיכנס לפאניקה או לאווירת "יצאת צדיק" – ברגע שאתם יודעים שמגיעה לכם אחריות על המנוע, אתם יודעים להתנהל יותר טוב בהמשך.

סומפי (צילום: Somfy)
לדעת שקונים מנוע איכותי שיחזיק לאורך שנים | צילום: Somfy

אילו הכנות נדרשות כדי להגיע למתווה הבית הרצוי?

אחד המשפטים הכי חכמים ורלוונטיים בהקשר של שיפוצים ובנייה הוא – "סוף מעשה במחשבה תחילה". לפיכך, כשאתם מתכננים עבודות חשמל בבית, רצוי להבין לאילו עלויות זה מוביל בהקשר של מנועים חשמליים לפתחי הבית. חשוב לדעת שעולם המנועים נחלק לשניים – מנועים מחווטים רגילים שמופעלים על ידי מתג בקיר ומנועי רדיו המופעלים על ידי שלט ומאפשרים גם הפעלה דרך אפליקציית הבית החכם. כדאי להחליט מראש ולהיות מודעים ליתרונות הרבים של מנועי הרדיו הן בשליטה יחידנית או מרכזית באמצעות שלט והן ביכולת לשלוט מרחוק באמצעות אותה טכנולוגיה עם אפליקציית הבית החכם ובאמצעותה גם לתכנן תרחישים והתניות של פעולות בביתכם. במידה ותחליטו מראש שאתם רוצים ללכת בכיוון מנועי הרדיו – תוכלו לחסוך נקודות בארון החשמל, שקעים וחציבות מיותרות בקיר.

האם המערכות שרכשתם תומכות במערכת בית חכם?

ככל שהשנים עוברות אנחנו מגלים שמערכות הבית החכם יכולות לכלול יותר ויותר מנגנונים ומערכים כמו למשל – תאורה, תריסים, סוככים, וילונות, מיזוג, חימום, אבטחה, דוד שמש ועוד. יחד עם זאת – בימינו עדיין לא כל המוצרים הקיימים בשוק תומכים במערכות הבית החכם ואתם יכולים להיקלע למצב שבניתם הרים וגבעות על הטכנולוגיה אבל בתכלס - אין לכם איך לממש את הפנטזיה. במידה ויש לכם מנועי רדיו של סומפי תוכלו להתחבר בקלות גם לאפליקציית הבית החכם שלה תחת אותו תדר רדיו ובכך לשלוט בכל הפתחים. במידה ואין לכם מנועי רדיו כאלה - הפתרון הוא פשוט – חיבור מקלטים – מעין בקרים קטנים המוכנסים לתוך המתג בקיר ומאפשרים לכם להתנהל מול המוצר כאילו היה אלחוטי. זה רלוונטי לא רק למנוע המופעל באמצעות המתג, אלא גם לתאורה, לדוד ולמזגן אותם ניתן מרגע התקנת המקלט להפעיל באמצעות טכנולוגיית הרדיו (כשלהפעלת הדוד והמזגן צריך בנוסף גם לחבר קונטקטור בארון החשמל). פתרון נוסף והרבה יותר קל הוא פשוט להתקין מראש מנועי רדיו ואז הפעלת כל הפתחים היא טבעית וישירה הן מהשלט והן מהאפליקציה. במידה ורוצים להרחיב את השליטה גם למוצרים הנוספים, פתרון המקלט הוא פתרון מצוין.

סומפי (צילום: Somfy)
מערכות הבית החכם יכולות לכלול יותר ויותר מנגנונים ומערכים | צילום: Somfy

והכי חשוב – מה הכי מתאים לצרכים שלכם?

בשורה התחתונה – עזבו אתכם שטויות. תזכרו שאחרי שהכל ייגמר אתם לא הולכים לגור בתוך קטלוג אדריכלות ולא תצטרכו לדווח לאף אחד בכמה טרנדים הצלחתם לעמוד. מה שחשוב הוא מה אתם צריכים, איך חיי היומיום שלכם מתנהלים ואילו מנגנונים ומערכות יוכלו להעניק לכם את הנוחות המרבית והתחושה הביתית שאתם כל כך רוצים ליצור. למשל, אם אתם יודעים שאתם שומרי שבת או לחילופין מרבים לנפוש בחו"ל – בטח תרצו מערכות בית חכם שיוכלו לתזמן מראש הפעלה של מנגנונים שונים ברחבי הבית. אם יש לכם ילדים, הורים מבוגרים שגרים איתכם או שאתם חוששים מפני פריצות – בטח תרצו לדעת שיש לכם מערכת מיגון ומצלמות שתוכלו לשלוט בה ולעקוב אחריה מרחוק. המענה לצרכים הללו גם הוא קיים באפליקציית הבית החכם של סומפי ובמחיר מאוד נגיש, הצורך הוא אבי ההמצאה ובמקרה שלנו זה בא לידי ביטוי בצורה מאוד משמעותית. השוק מוצף באינסוף חידושים והמצאות – אל תשכחו להיות נאמנים לעצמכם. בסופו של דבר – זה הולך להיות הבית שלכם ולא של אף אחד אחר.