mako
פרסומת

תרגישו את זה: 5 עקרונות פנג שואי בעיצוב המטבח

לקליף טאן, אדריכל בריטי יליד סינגפור, יש חשבון טיקטוק שבו הוא מסביר ל-1.7 מיליון עוקבים את עקרונות הפנג שואי. הנה העצות שלו לעיצוב המטבח

קליה מור
עיצוב הבית
פורסם:
מטבח, מקרר, מקפיא
עיצוב רוית דביר | צילום: Monkey Business Images, Shutterstock
הקישור הועתק

קליף טאן משתמש ברהיטי משחק זעירים כדי להדגים ל-1.7 מיליון העוקבים שלו בטיקטוק את עקרונות הפנג שואי לסידור החלל. האדריכל יליד סינגפור המתגורר בלונדון גם הוציא לאחרונה את הספר "פנג שואי המדריך לעיצוב בית הרמוני ומאוזן" (יצא לאור בעברית בהוצאת תכלת), ובו הוא טוען כי "כל עוד אנו מבינים את העקרונות הללו ומיישמים אותם באופן משמעותי במרחב שבו אנו מתנהלים, הפנג שואי ירגיש טבעי ואינסטינקטיבי".

בספר מפרט טאן כיצד ליישם את עקרונות פנג שואי בכל חדרי הבית ומתייחס לאתגרים הניצבים בעיצוב חדרי שינה זעירים וכן מטבחים - המציבים אתגר ייחודי. בריאיון לאתר Salon הסביר טאן כיצד לשפר את איכות חיי היומיום והבישול על ידי טיפוח צ'י (אנרגיית החיים) במטבח, ואלה הנקודות העיקריות שצריך לשים לב אליהן:

פנג שואי במטבח: מצאו את עמדת הפיקוד

נושא שחוזר על עצמו בפנג שואי הוא עמדת הפיקוד. "זו העמדה שבה אתם מרגישים הכי בנוח", מסביר טאן. "המקום שבו אתם מרגישים בטוחים, לא פגיעים". דמיינו את עצמכם נכנסים לבית קפה ומחליטים באופן אינסטינקטיבי איפה לשבת – קרוב לחלון, עם הגב לקיר, עם נוף טוב של החדר כולו.

פרסומת

כך, הצעד הראשון בתכנון המטבח הוא לאתר את עמדת הפיקוד הזאת, שתלויה באופן שבו אתם מבשלים, ולהציב בה את המכשיר שבו אתם משתמשים הכי הרבה. "תנו לאיך שאתם מרגישים להיות המדריך האולטימטיבי שלכם", כותב טאן בספרו.

פנג שואי במטבח: שלטו באלמנט האש

לטענת טאן, "אנרגיה מגיעה מצמיחה, מיסודות העץ, אבל לא מאש. אש חזקה יותר. אתם יכול להשתמש בה מעט כדי לאזן את האלמנטים האחרים, אבל לא להגזים". אז איך שולטים באלמנט האש? לאחר שתציבו את מכשיר הבישול המועדף עליכם בעמדת הפיקוד, ארגנו את המכשירים האחרים שלכם, כמו המקרר והכיור, סביבו. כיוון שמדובר באלמנטים של מים, חשוב להציב מחסומים, כמו דלפקים או ארונות, בינם לבין גוף האש. שימו לב לאופן שבו העיצוב מתקשר עם אלמנט האש - בלי מראות שמשקפות את הלהבות, למשל. אם המטבח שלכם נמצא ליד הכניסה, נסו להרחיק את מכשיר הבישול הראשי, כמו הכיריים, מדלת הכניסה. אחרת, אתם מסתכנים בצ'י שרוף. 

פרסומת

 

פנג שואי במטבח: לייעל את הביצועים

"פנג שואי מספק לכם את הסביבה הנכונה שבה תוכלו לייעל את הביצועים שלכם כדי להשיג את מטרותיכם", כותב טאן. במילים אחרות, עיצוב חלל בישול שבו תשמחו לבלות יכול לשדרג את המזון שאתם מכינים. טאן ממליץ למקסם את שטח משטח העבודה. כמובן שחשוב שיהיה מקום אחסון, הוא אומר, אבל אנשים מזלזלים בחשיבות של שטח משטח העבודה בפועל. אם אתם יכולים, נסו להשתמש בארונות נמוכים, ואת חלקם העליון להפוך למשטח עבודה. נסו לאחסן מכשירי חשמל כדי לפנות מקום עבודה, ואם אין אפשרות להתקין משטחי עבודה נרחבים,הציבו את שולחן האוכל בקרבת מקום והשתמשו בו. 

 

פנג שואי במטבח: רסנו תוקפנות

מדפים פתוחים ומחזיקי סכינים מגנטיים הם טרנדים אטרקטיביים, אבל הזוויות החדות והמדפים העמוסים יכולים ליצור צ'י אגרסיבי במטבח. "מדפים פתוחים פופולריים ברשתות חברתיות ובמגזינים מבריקים. הם נאים ומושכים כי הם הופכים למשטח תצוגה, אבל הם לא ממש פונקציונליים. בבית, בניגוד למגזינים, קשה לשמור עליהם אסתטיים, וזאת כבר בעיה". לכן, ככלל אצבע טאן ממליץ להעדיף תפקוד על פני הצורה. 

פרסומת

עם זאת, חשוב לציין ש"עומס" הוא סובייקטיבי – זה שיש הרבה חפצים על משטח זה לא דבר רע בהכרח, "יש אנשים שצריכים לראות את החפצים שברשותם כדי לתפקד", הוא אומר, "זה קשור לאופן שבו הפריטים האלה משפיעים עליכם: אם הם משפיעים עליכם לרעה, הם במקום הלא נכון. אם הם תומכים בכם, למשל אם שולחן העבודה שלכם מבולגן אבל הכל במקומו, זה לא נחשב בלגן".

פנג שואי במטבח: זכרו להתפשר

משום שהפנג שואי קשור בחוויה הסובייקטיבית של האדם בחלל, חשוב להביא בחשבון העדפות אינדיווידואליות בעת עיצוב המטבח. קחו למשל, את המטבח הפתוח לסלון. "אם אתם ממקמים את המטבח במקום הכי טוב בחלל, ובן הזוג שלכם רוצה לראות טלוויזיה, אולי הוא לא יכול להיות בעמדת הפיקוד בזמן שהוא צופה בטלוויזיה, ומישהו ייאלץ להתפשר". 

פרסומת

כמו שאף אדם לא קיים בוואקום, כך גם החדר הספציפי לא קיים בוואקום, וחשוב להביא בחשבון את התחושה והתפקוד של כל חלל נפרד; לא לתעדף את העיצוב או המיקום של אחד על חשבון השני באופן מוחלט. להתפשר, בקיצור.