אם נבקש מכם לעצום את העיניים ולדמיין את מטבח החלומות שלכם, תדמיינו כנראה חלל רחב ידיים, מלא במקומות אחסון, משטח עבודה ענק ואי מרשים במרכז. בין שאתם אוהבים סגנון כפרי וחם, עם משטחי עץ גסים ופרזול מעוטר ובין שאתם דווקא מתחברים לסגנון המודרני והנקי, עם גוונים מונוכרומטיים וידיות אינטגרליות, אנחנו בטוחים שעל אי במטבח אתם לא מוכנים לוותר, ובצדק. למיקום של אי במטבח יתרונות רבים, אסתטיים ופרקטיים כאחד ואת המבנה והעיצוב שלו ניתן להתאים לגודל החלל הנתון, לסגנון העיצובי של הבית ושל המטבח ולצרכים של בני המשפחה.

מחירו של האי ייקבע, כמובן, בהתאם לגודלו, לחומר שממנו הוא בנוי, לסוג החזית ולאבזור הפנימי והחיצוני. אם התקציב ממש מוגבל, האיים המוכנים שיכולים לשמש לכמה ייעודים עשויים להיות פתרון מושלם. אם אתם מתכננים מטבח חדש או רוצים לשדרג מטבח קיים ולא בטוחים כיצד לתכנן ולעצב את האי, הנה כמה דברים שכדאי לכם להביא בחשבון.

יש מקום

אחד הדברים המשמעותיים ביותר בחלל הביתי בכלל ובאזור המטבח בפרט הוא אחסון. כלי אוכל, כלי בישול, סירים, מחבתות, מוצרי מזון, מכשירי חשמל קטנים ועוד ועוד חפצים צריכים להיות בהישג יד בעת הבישול והאפייה. אם אין לכם מספיק ארונות, אז כדאי לתכנן את האי כך שיכיל שטחי אחסון נוספים על פי הצורך שלכם בעזרת מגירות, ארונות ומדפים.

איים01, תוספת אחסון משמעותית (צילום: יחצ איקאה)
תוספת אחסון משמעותית | צילום: יחצ איקאה

איים02, תמיד צריך עוד ארונות ומגירות (צילום: יחצ איקאה)
תמיד צריך עוד ארונות ומגירות | צילום: יחצ איקאה

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

עבודה טובה

שילוב אי במטבח יכול להאריך משמעותית את מרחב העבודה שלכם ולהפוך את מלאכת הבישול לנוחה ויעילה הרבה יותר. השטח שנשאר לנו בין הכיור, הכיריים, מתקן המים, מכונת הקפה ויתר החפצים המונחים על המשטח לעתים מצומצם מאוד. כדי לפתור את הבעיה תוכלו למקם חלק מהפונקציות, למשל הכיור או הכיריים, על האי עצמו וכך ליצור משולש עבודה פונקציונלי במיוחד בין הפונקציות העיקריות שבמטבח - המקרר, הכיור והכיריים.

איים03, מיקום הכיור על גבי האי (צילום: יחצ איקאה)
מיקום הכיור על גבי האי | צילום: יחצ איקאה

איים04, משטח עבודה נוח ומרווח (צילום: יחצ איקאה)
משטח עבודה נוח ומרווח | צילום: יחצ איקאה

היצירתיות משתלמת

תכנון האי יכול לפתוח בפניכם עולם חדש של אפשרויות עיצוביות. הוא יכול להמשיך את הקו העיצובי של המטבח, הוא יכול להיות שונה ממנו ולהיות מעין רהיט בפני עצמו בחלל, הוא יכול להתחבר לחומרים ולצבעים של החלל הציבורי שסביבו, ניתן לשלב בו מדפים פתוחים לאביזרים דקורטיביים ועוד. האפשרויות שלכם כמעט בלתי מוגבלות, תיהנו מזה ונצלו את החופש היצירתי.

איים05, רהיט בפני עצמו בחלל (צילום: יחצ איקאה)
רהיט בפני עצמו בחלל | צילום: יחצ איקאה

מרכז העניינים

סביב האי ניתן לשלב מקומות ישיבה המאפשרים לבני המשפחה לשבת יחד. כך כאשר המטבח פעיל נוצר מקום נעים להתכנסות משפחתית: ההורים יכולים לעבוד במטבח תוך כדי שהילדים עושים שיעורי בית, מציירים, קוראים או משחקים. ברוב הבתים שבהם מתוכנן אי הוא הופך להיות אחת הפינות האהובות ביותר על בני המשפחה, שיכולים ליהנות זה מזה תוך שהם עוסקים בפעילויות שונות.

איים06, מקום להתכנסות משפחתית (צילום: יחצ איקאה)
מקום להתכנסות משפחתית | צילום: יחצ איקאה

איים07, שילוב מקומות ישיבה סביב האי (צילום: יחצ איקאה)
שילוב מקומות ישיבה סביב האי | צילום: יחצ איקאה

עצמאי בשטח

רבים חושבים שבחללים קטנים לא ניתן ולא כדאי לתכנן אי, אך האמת היא שבמקרים רבים מדובר דווקא בתוספת משמעותית וכמעט הכרחית. איים עצמאיים קלי משקל מתאימים במיוחד לחללים קטנים ומשדרגים אותם בתוספת שטחי עבודה ומקומות אחסון יקרי ערך. לפני שאתם בוחרים את האי המתאים לכם, שימו לב שאתם מודדים היטב את החלל ובוחרים בפרופורציות המתאימות ביותר עבורכם.

איים08, יחידה עצמאית שמתאימה לחלל קטן (צילום: יחצ איקאה)
יחידה עצמאית שמתאימה לחלל קטן, 995 שקלים | צילום: יחצ איקאה

>> עוד על תכנון אי במטבח

עם הפנים קדימה 

אם בעבר היינו מעדיפים להצניע את המטבח ולהפרידו משאר הבית בעזרת קירות, הרי שהיום אנו מעדיפים לפתוח את החלל כמה שיותר ולצרף את המטבח לחלל הציבורי. תכנון של אי לוקח את זה צעד נוסף קדימה ומאפשר לכם לעבוד עם הפנים לחלל הציבורי ולא עם הגב אליו, להשקיף על הנעשה בבית ולהיות חלק בלתי נפרד מהפעילות של שאר בני המשפחה.

איים09, לעבוד עם הפנים לחלל הציבורי (צילום: יחצ איקאה)
לעבוד עם הפנים לחלל הציבורי | צילום: יחצ איקאה

הכל פתוח 

אם אתם חוששים שבעקבות מיקום האי ייווצר מראה עמוס בחלל אז יש לנו חדשות בשבילכם: בעזרת פתרונות עיצוביים ניתן ליהנות מכל העולמות - גם להרוויח שטחי עבודה ואחסון וגם ליצור מראה קליל ואוורירי. קיימות אופציות מגוונות לעיצוב האי כך שלא ייראה כבד ועמוס מדי, למשל שילוב מדפים פתוחים לתצוגה של חפצים דקורטיביים, בקבוקי יין וספרי בישול.

איים10, מראה קליל ואוורירי (צילום: יחצ איקאה)
מראה קליל ואוורירי | צילום: יחצ איקאה

איים11, שילוב מדפים פתוחים (צילום: יחצ איקאה)
שילוב מדפים פתוחים | צילום: יחצ איקאה

נוע תנוע 

אופציה מעולה לחללים קטנים היא יצירת יחידה עצמאית על גלגלים, שמאפשרת לקרב את האי למשטח העבודה בעת הצורך ולהרחיקו בשאר הזמן על מנת לפנות מקום ומעבר. כך תוודאו שיש במטבח מעבר נוח ונעים וגם תיהנו מעבודה יעילה בעת הבישול, האפייה והניקיונות שאחריהם.

איים12, לפנות מקום בעת הצורך (צילום: יחצ איקאה)
לפנות מקום בעת הצורך. עגלת מטבח, 795 שקלים | צילום: יחצ איקאה

360 מעלות 

לעומת ארונות מטבח, שברוב המקרים משמשים אותנו רק מכיוון אחד, האי יכול לשמש אותנו מכל ארבע פאותיו בו בזמן. ניתן לחלק אותו באופן שתואם בצורה המדויקת ביותר את הצרכים של בני המשפחה: למשל אחסון בצד הקרוב למטבח, מקומות ישיבה בצד השני ומדפים ביניהם לאחסון נגיש ודקורטיבי יותר או מתלה פונקציונלי למגבות וכלים נוספים.

איים13, שימושי מכל הכיוונים (צילום: יחצ איקאה)
שימושי מכל הכיוונים. אי עבודה עצמאי, 1,795 שקלים | צילום: יחצ איקאה

איים14, תכנון כל פאה לפי הצורך (צילום: יחצ איקאה)
תכנון כל פאה לפי הצורך | צילום: יחצ איקאה

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?