mako
פרסומת

הוויכוח שלא נגמר: האם אי הוא קלישאה משעממת או חובה בכל מטבח?

לפני שני עשורים הוא נכנס בשקט לתוך תוכניות המטבח הפתוח, וכיום קשה לדמיין את הבית הישראלי בלעדיו – אבל האם האי הוא באמת פתרון חכם לכל חלל, או קלישאה שחוקה שממשיכה להשתרש למרות מגבלות המקום והתקציב? רגע לפני שמוסיפים עוד משטח עם כיסאות – בדקנו אם זהו צורך אמיתי, טרנד חולף או סמל תרבותי שנוגע בלב המשפחה הישראלית

לימור קלר
mako
פורסם: | עודכן:
אי כקלישאה או מאסט עיצוב מעיין מנור ורוית רזניק
עיצוב מעיין מנור ורוית רזניק, STUDIO DETAILS | צילום: שירן כרמל
הקישור הועתק

לפני שני עשורים נכנס לחיינו האופן ספייס עם חללים פתוחים, מטבחים שפונים לסלון ובישול שמתנהל מול הבית ולא מאחורי הקלעים. מאז עבר תכנון המטבח הישראלי מהפכה של ממש, ובמרכזו ניצב האי כפיסת נגרות שמגלמת הרבה יותר ממשטח עבודה. האי הפך לזירה של אירוח, שיח משפחתי והבעת טעם אישי, עד שנדמה שהוא חלק בלתי נפרד מהתרבות המקומית. דיירים מבקשים אותו, קבלנים כוללים אותו בתכנון המטבח, ועוד לא מצאנו חברת מטבחים שלא תציע אותו ללקוחות שלה. אבל האם באמת כל מטבח צריך אי, או שזו גחמה עיצובית מעייפת?

"תגידו אתם רציניים?! כל פרויקט שני שאני רואה פה - אי במטבח!", רתחה משתמשת בפייסבוק בקבוצה שנושאה אדריכלות ועיצוב ושיקפה ויכוח שלא נגמר. "נגמרה היצירתיות?! לא כל דירה היא וילה עם מטבח בגודל של מגרש כדורגל! לפעמים אנשים עניים בלי כסף וגרים בחללים קטנים יותר! נמאס לראות אותה קלישאה משעממת חוזרת על עצמה! לא כל בית צריך אי! נקודה! תתחילו לחשוב קצת מחוץ לקופסה המרובעת הזאת ותפסיקו לשאול איך אפשר להוסיף אי לדירת שני חדרים 70 מ"ר שלכם!!! האי היחיד שתוכלו להוסיף זה אי אפשר!!! איףףף". היא נענתה בתגובות כי "אין קשר בין אי לבין עניות! היום אי זה לא בהכרח עניין של מותרות. כמו שמטבח זה הכרחי, כך האי הפך להיות הכרחי. יש כאלה שזה מהווה עבורם תחליף לפינת אוכל כי אין להם מספיק מקום לפינת אוכל... אם יש מקום ואפשר לעשות וצריך, אז למה לא? ואם אי אפשר למצוא פתרון יצירתי אז לא בכוח".

אי כקלישאה או מאסט עיצוב ליאת שמחי
עיצוב ליאת שמחי | צילום: שירן כרמל

אי כקלישאה או מאסט עיצוב מעיין מנור ורוית רזניק
עיצוב מעיין מנור ורוית רזניק, STUDIO DETAILS | צילום: שירן כרמל

אי כקלישאה או מאסט עיצוב רוית פרנק
עיצוב רוית פרנק | צילום: מאור מויאל

לא הפקרנו את הזירה הרותחת כתבשיל מבעבע, ויצאנו לבדוק אם אי הוא עדיין לב העניין, או שגל חדש סוחף את המטבח לכיוון אחר. ב"אביבי מטבחים" מכוונים את תכנון המטבחים לאיים שמתחברים פרופורציונלית ועיצובית למטבח ולחלל הפתוח שבו הוא מצוי. "כמעט כל מי שמגיע לעצב מטבח מבקש היום אי, עוד לפני שהוא מתייחס לאחסון או לפרמטרים אחרים", אומר שלומי כהן, המעצב הראשי של החברה. "המטבח הוא לב הבית, נמצא לרוב בחלל פתוח, ומהווה את מדורת השבט הישראלית. המשפחה מתחילה בו את היום, מסיימת בו את היום ולפעמים נמצאת בו גם בין לבין. אחרי שעברנו את הקורונה ואת אירועי המלחמות, המשפחה רוצה להיות ביחד, לאכול ולעבוד ביחד ולארח סביב המטבח. כולם מבינים שזה טרנדי וחלק מהכיף המשפחתי".

פרסומת

לדבריו של כהן, גודלו של האי הוא לרוב 10060X ס"מ ולחלופין 30095X ס"מ אם הוא כולל מערכות מים, בישול ועבודה פרקטית, ולכן לא לכולם יש אפשרות לשלב אי במטבח. "מלבד גודלו, צריך להביא בחשבון את נוכחות הכיסאות ואת מרחב התנועה סביבם, וכשאין מקום, בוחרים בפתרונות נשלפים מארונות או ממגירה, או שמשלבים שולחנות בגובה סטנדרטי של 75 ס"מ עם אי בגובה 90 ס"מ. ככלל, תמיד ננסה ליצור מערכת ישיבה בתוך המטבח, ואם ניתן לשלב בה אחסון, זה יהיה פתרון פרקטי יותר. בחללים קטנים, כשאין מקום, ניתן לשלב שולחן זכוכית למראה קליל ואוורירי". בכל מקרה הוא מזכיר, אי הוא אלמנט יקר יותר משולחן, משום שהוא משלב נגרות, משטח שיש ותוספות.

משמעות תרבותית עמוקה

מתברר שאי הוא הרבה יותר מטרנד חולף ויש לו משמעות תרבותית עמוקה, כפי שמסבירה מעצבת הפנים מירב הראל מ"קפסולה עיצוב פנים וקיימות": "האי מגיע מתרבות המזרח, שם נהוג באופן מסורתי לבשל מול הקהל – ניגוד מוחלט למטבחים המערביים שהיו סגורים בחדר נפרד. המעבר למטבח פתוח עם אי משקף שינוי בהרגלי האירוח, הבישול והחיים המשפחתיים שלנו. הכל קורה היום סביב האי, אם זה שיעורי בית, קפה של בוקר או אירוח". לדברי הראל, לפני 20 שנה, עם התפתחות האינטרנט, החל לחדור לחיינו מושג "המטבח הפתוח" והאופן ספייס. "בתחילה בישלו עם הגב לסועדים, והדגש בתכנון היה תמיד על חלון גדול מעל הכיור, כדי שיהיה נוף לשוטפי הכלים. גם עם כניסת המדיחים לתמונה, חל שינוי תרבותי משמעותי בתכנון מטבחים. ואז גילינו את האי, רהיט שהתלבש כמו כפפה על התרבות הישראלית. פתאום המטבח הפך ללב הבית שבו עומדים מול הקהל ומבשלים, או אפילו שוטפים כלים ויושבים, ונוצרו סביבו 'חיים'".

אלא שלא כל חלל מתאים לאי רחב ידיים, ובמיוחד בבתים ישנים. "אנחנו, הישראלים, מצאנו פתרונות יצירתיים: אי ללא ישיבה, חצי אי או שילוב של שולחן האוכל בתוך המטבח עצמו. מחקרים בתחום ה'נוירו-ארכיטקטורה', המשלב את מדעי המוח עם אדריכלות ומבין את השפעת הסביבה הפיזית על חיינו, מוכיחים כי אנשים אוהבים לשבת במטבח. אורחים, למשל, מעדיפים לרוב ישיבה במטבח על פני הסלון. נראה שריח הבישול וצליל ההקשה של כלי המטבח יחד יוצרים מעין זיכרון קדום חיובי, שמזכיר את בית אמא וטעמי בישול אהובים, ואף מסייע בהפגת חרדות".

אי כקלישאה או מאסט עיצוב מירב הראל
עיצוב מירב הראל | צילום: סיון מויאל
פרסומת

אי במטבח צר וארוך הוגדר כזירת הפעילות היום-יומית עבור משפחה צעירה, שבה אוכלים יחד, מכינים שיעורים ואפילו מתארגנים בבוקר. הוא מוקף חלונות שפונים למרפסת מזרחית צרה וארוכה, שהפכה למעין גינה ירוקה עם עצי פרי וצמחי תבלין – עוד רובד של טבע שנכנס פנימה.

אי כקלישאה או מאסט עיצוב שמרית קאופמן
עיצוב שמרית קאופמן | צילום: שי אפשטיין

שני קווים מקבילים במטבח קטנטן שמאפשר ישיבה, אחסון וכיריים באי ומפתח רחב לחלונות עד הרצפה.

אי כקלישאה או מאסט עיצוב סטפני יגן ונטע-לי זית
עיצוב סטודיו סטפני ונטע-לי | צילום: עידן גור

פינת האוכל בוטלה ואי עם 12 מקומות ישיבה הפך למוקד העיקרי של החלל לאכילה, מפגש, פטפוט ועבודה.

אי כקלישאה או מאסט עיצוב מורן לאוב קגן
עיצוב מורן לאוב קגן | צילום: הגר דופלט
פרסומת

אי תוכנן כיחידת נגרות צרה שהיא אלמנט שמאזן בין פרקטיות לאסתטיקה: הוא מייצר חלוקה נכונה בחלל, משמש משטח עבודה נוסף ואחסון שהיה חסר. הוא מנצל כל סנטימטר במטבח - מצד אחד יש בו אחסון ומצד שני הדקורטיביות ממשיכה את שפת העיצוב של המטבח.

אי כקלישאה או מאסט עיצוב מיכל וולפסון
עיצוב מיכל וולפסון | צילום: איתי בנית

אי למרות האילוצים

עמוד אילץ ליצור מטבח משני קווים מקבילים – קיר ארונות גבוה ואי שנמשך עם שולחן.

אי כקלישאה או מאסט עיצוב איה אמוזג
עיצוב איה אמוזג ושני דגן זילברמן | צילום: שירן כרמל

משטח שיש ארוך עבור כיריים, כיור, עבודה והגשה בדירה קומפקטית, עם צד דקורטיבי לסלון.

אי כקלישאה או מאסט עיצוב חלי ברבר-אהרונוף
עיצוב חלי ברבר-אהרונוף | צילום: אלעד גרובנר
פרסומת

מטבח שלא ניתן להגדלה בדירת קבלן, בו האי משמש לעבודה, אחסון ומפגש למשפחה שמרבה לאפות.

אי כקלישאה או מאסט עיצוב נורית מור יוסף
עיצוב נורית מור יוסף | צילום: שירן כרמל

הרצון לאי בבית הגדול הוחלף בחצי אי עם ישיבה, שיפריד בין המארחים העמלים במטבח ובין המתארחים.

אי כקלישאה או מאסט עיצוב מיטל פומרנץ
עיצוב מיטל פומרנץ | צילום: טלי דברת

אי כקלישאה או מאסט  ג  עיצוב מיטל פומרנץ
עיצוב מיטל פומרנץ | צילום: טלי דברת

חצי אי ממשיך את משטח העבודה כדי לבשל בנוחות במטבח וליצור מקומות לישיבה יום-יומית עבור ארבעה אנשים.

אי כקלישאה או מאסט עיצוב טובה ראובני
עיצוב טובה ראובני | צילום: אבי קבלו
פרסומת

כדי לענות לבקשת הדיירים למקומות ישיבה במטבח שלא אפשר אי, תוכנן דלפק עם שני מקומות ישיבה לארוחת ערב קלה לבנות, לבישול עם ההורים ולקפה של בוקר. במיוחד כשפינת האוכל מרוחקת יחסית.

אי כקלישאה או מאסטd יאי צוב ליאת זליג  ג
עיצוב ליאת זליג | צילום: יונתן תמיר

אי כדלפק ישיבה.

אי כקלישאה או מאסט עיצוב שירה רוזנפלד גליל
עיצוב שירה רוזנפלד גליל, מטבח סמל | צילום: אורן עמוס

ואלה שלא נכנעו לאי

במטבח מרווח שהיה יכול להכיל אי במרכזו העדיפה המשפחה הצעירה ישיבה נוחה בפינת אוכל מזמינה ליום-יום ולאירוח על פני ישיבה גבוהה.

אי כקלישאה או מאסט עיצוב הדר וקסברג
עיצוב הדר וקסברג | צילום: גלי פלג

מבנה אדריכלי אילץ לבחור פינת אוכל במקום אי כדי לארח בנוחות את ההורים המבוגרים שבאים לבקר.

אי כקלישאה או מאסט ג עיצוב קטי לובין
עיצוב קטי לובין | צילום: מאור מויאל
פרסומת

דיירים בדירה קטנה העדיפו שולחן נפתח לגמישות רבה ולזרימה בחלל.

אי כקלישאה או מאסט עיצוב סורנה כפיר
עיצוב סורנה כפיר | צילום: גלית דויטש

מחשבות על אי נדחו כדי למקם שולחן נפתח המאפשר גמישות מרבית למשפחה שאוהבת לארח.

אי כקלישאה או מאסט עיצוב נטע בשן נועה ברכה
עיצוב נטע בשן, נועה ברכה | צילום: שירן כרמל

הדיירים ויתרו על אי או דלפק במטבח הקטן כדי לא לחסום את החלל ואת היציאה לגינה מימין. פינת האוכל עם שולחן נפתח מספקת את הישיבה הרצויה ומאפשרת תחושת מרחב בחלל.

אי כקלישאה או מאסט עיצוב שירי ארצי
עיצוב שירי ארצי | צילום: אמיר ארליך

מטבח ללא אי, בבית רחב ידיים

אי כקלישאה או מאסט עיצוב לירון אוטמזגין
עיצוב לירון אוטמזגין | צילום: מאיה אבגר
פרסומת

אי כקלישאה או מאסט עיצוב ליטל בייטנר
עיצוב ליטל בייטנר | צילום: בן רוטשטיין