בשנים האחרונות, הפך המרתף לאחד החדרים המבוקשים והאטרקטיביים בבית, כאשר רבים מבקשים להסב אותו ליחידת דיור נפרדת. חלק לצורכי השכרה לזוגות צעירים, וחלק מבקשים לפנות מקום לילדיהם הגדולים. במדור, אתייחס לניצול ותכנון נכון של מרתף והפיכתו ליחידת מגורים נוחה ונעימה למגורים. כמו כן, אמליץ איך ניתן לשדרג קיר עגול ומהם הדרכים לסימון אזורים שונים במרחב.
אם גם לכם יש שאלה בנושאי עיצוב ותכנון הבית, אתם מוזמנים לשלוח לכתובת המייל המופיעה בתחתית הכתבה.

המעצבת. מראה. (צילום: צילום: עדי גלעד)
אתם מוכנים? אנחנו מתחילים | צילום: צילום: עדי גלעד

שלום, אני ובעלי גרים בבית הורי. להוריי ישנו מרתף בגודל 4X7 מ"ר שאינו מנוצל. חשבנו לשפץ את המרתף ולהפוך אותו ליחידת דיור עם שירותים ומקלחת, מטבחון קטן וחדר שינה. רצינו להתייעץ איך לנצל את השטח בצורה המקסימלית. המרתף בנוי בצורת מלבן - רוחב ארבעה מטרים, ואורך שבעה מטרים - ללא חלוקה וקירות פנימיים.
תודה רבה, נחום הילה

שלום נחום והילה,
חלוקת חלל המרתף ליחידת דיור למגורים דורשת התייחסות לחלונות המרתף ולמיקום המדרגות המובילות אליו, אשר אינם ידועים לי. עם זאת, יחידת הדיור צריכה להיות מורכבת משלושה חלללים מופרדים: חדר שינה, חדר רחצה וחלל ציבורי ובו מטבחון ופינת סלון.
לפי המידות שציינת, חדר השינה כולל מיטה זוגית ברוחב של 160 מטר, ארון גדול לצידה במידות של  210/60. אפשרות לתלות מסך טלויזיה מול המיטה. ניתן גם לסובב את המיטה באופן שתפנה לדלת הכניסה ואז יתאפשר מקום לשולחן כתיבה או שידת איפור לצד הארון. מעל השולחן מקום למדפים או מראה בהתאמה.

חדר הרחצה בגודל 310/110, מפריד בין החלל הציבורי לחדר השינה. ניתן ליצור כניסה לחדר הרחצה מתוך חדר השינה אך אז הדבר מגביל מבחינת שימוש אורחים. אפשר לבנות שתי דלתות גישה לחדר הרחצה, אך לדעתי הן מיותרות מבחינת ניצול מקום ועלויות בנייה מיותרות. בחדר הרחצה, יש למקם ארון כיור ברוחב 80 ס"מ, אסלה ומקלחון מרווח לכל רוחב החדר במידות: 110/70.

החלל הציבורי מורכב ממטבחון ובו יוצב דלפק המותאם לישיבת שני אנשים, מעליו ניתן לתלות שני מדפים או יחידת אחסון תלויה סגורה.

פינת הסלון הפונה לטלויזיה כוללת ספה זוגית במידות 160/90, שולחן קפה ושולחן צד עליו ניתן להניח מנורת שולחן או כלי דקורטיבי שיראו מהכניסה ליחידת הדיור.

מצורפת הצעת תכנון עקרונית שהכנתי במיוחד - אותה תוכלו להתאים למרתף בביתכם ובהתאם לצרכים שלכם.

תכנית מרתף, נורית גפן
חדר שינה, רחצה, סלון ומטבחון. תכנית מרתף לדוגמה

איך לשדרג קיר עגול

שלום, בפינת האוכל בביתנו קיר עגול. הפינה כוללת שולחן בצורת מתומן ושישה כסאות. הקיר נכון לעכשיו, ריק ועירום ואין לנו שום רעיון איך להפוך אותו למעניין, כזה שייתן תחושה ביתית ונעימה. אשמח לשמוע הצעות  לשדרוג קיר עגול. תודה רבה, ויקטוריה גונן

שלום ויקטוריה,
הקיר העגול הוא אלמנט עיצובי בולט בחלל, ויכול לקבל הדגשה בחיפוי או בצבע שונה משאר קירות הבית. צבע, הוא הפתרון הזול והקל ביותר ליישום. הוא יכול להיות בגוון כהה יותר מיתר קירות הבית, או בצבע שדווקא ידגיש את גוון השולחן וכיסאות פינת האוכל. אפשרות נוספת היא לתת לצבע בקיר גם טקסטורה שונה, אך יש להיזהר מעומס יתר.

ישנה אופציה לחיפוי בטפט: המגוון הוא עצום. הטפט יכול להיות בטקסטורה עדינה מאוד דמויית טיח ועד לטפט פסים או בשלל דוגמאות אחרות. כמו כן, ניתן לחפות את הקיר בחיפוי אבן או בריקים – ניתן לחפות באבן גם קיר עגול. מראה האבן יכול להיות בקווים ישרים למראה מודרני, או בעיצוב בריקים לקבלת מראה כפרי.

בתמונה הראשונה - העמוד שמפריד בין פינת האוכל למטבח, חופה בבריקים בהירים במראה כפרי.
בתמונה מתחת: חיפוי טפט בגוון אפור כהה בטקסטורה עדינה, המדגיש את פינת האוכל.

המעצבת. עמוד בריקים. (צילום: שי אדם)
לשדרג קיר עגול כמו כל קיר: למשל עם בריקים | צילום: שי אדם

המעצבת. טפט. (צילום: שי אדם)
או עם טפט בצבעים ובטקסטורה | צילום: שי אדם

 איך ליצור הפרדה בין הסלון לפינת האוכל

שלום, אשמח אם תעזרי לי בסוגיית עיצוב שמפריעה לי; יש לי פינת אוכל שיש לה קיר משותף עם הקיר שמשמש את המזנון לטלוויזיה. השאלה היא, איך ניתן ליצור הפרדה ויזואלית בין פינת האוכל לבין הסלון?
מצורפת תמונה של הסלון ופינת האוכל.

תודה, ליאת

המעצבת. פינת אוכל (2).
לא יודעים איפה מסתיימת פינת האוכל והיכן מתחיל הסלון? צילום ביתי

שלום ליאת,
פינת האוכל והסלון בביתכם (לפי התמונה המצורפת) מצויים בחלל מואר עם חלונות גדולים לכיווני אוויר שונים - שיוצרים תחושה מרווחת. מנגד החלל הפתוח, פוגם בחלוקה הברורה בין שתי הפונקציות השונות.

חלוקה בין אזורים אינה חייבת להיעשות באמצעות קיר שמקטין את שניהם, וגם לא באמצעות רהיט שמפריד ביניהם, כגון ספרייה דו צדדית – שגם היא תקטע תחושת המרחב בחלל והרצף הנעים בדירה.

במקרה שלכם, הייתי מפרידה בין חדר האוכל לסלון ביצירת רקע שונה. למשל, פרישת שטיח תחת פינת האוכל תגדיר את הטריטוריה של פינת האוכל, כמו גם פרישת שטיח נוסף בפינת הישיבה. השטיחים יכולים להיות מאותו הסוג אך שונים בצבעם, או שונים לגמריי.

במקביל, ניתן לתלות גוף תאורה מהתקרה במרכז פינת האוכל, למול גופי תאורה שונים בקיר בסלון. השימוש בשני גופי תאורה תלויים זהים בשני האזורים כפי שמופיע בתמונה, משיג את הפעולה ההפוכה ויוצר רצף שממנו את כה מעוניינת להימנע.

חלונות הבית מתייחסים נכון לאזורים השונים: החלון בקצה פינת האוכל תורם רבות להגדרת אזור זה כאזור נפרד וכך החלון לרוחב הסלון. דווקא תליית וילונות מבד זהה תתרום להדגשת החלונות, ולרצף בגודל החלל כולו.

בחרת נכון ברהוט כהה בפינת האוכל למול שידות בהירות בסלון, המשלימות ביניהן אך גם יוצרות את ההפרדה המתבקשת. תמונה משמעותית על גבי קיר לצד פינת האוכל תיתן לה רקע נוסף ואסתטי.

בתמונה שלפניכם: שטיח פרוש על הרצפה ושנדליר מהתקרה מפריד ומגדיר את פינת האוכל משאר האזורים בחלל.

המעצבת. פינת אוכל. (צילום: שי בן אפרים)
שטיח להגדרת פינת האוכל | צילום: שי בן אפרים

במדור הקודם של המעצבת: איך לעצב חדר רחצה נוח בחלל מינימלי?
לכל הכתבות במדור "המעצבת"

 יש לכם שאלות למעצבת? שלחו אותן בצירוף תמונה רלוונטית אם יש, ל-living@mako.co.il
>>> לאתר של נורית גפן