ישנם חילוקי דעות לגבי המצאת המשתנה הגברית הראשונה בעולם, אבל מי שרשם את הפטנט על שמו היה אנדרו רנקין האמריקני בשנת 1866. מאז גברים ברחבי העולם נוהגים לפקוד את השירותים הציבוריים, וליהנות מההמצאה היעילה שמאפשרת להם להטיל את מימהם בעמידה. עם זאת, אי אפשר להתעלם מהתדמית השלילית שדבקה בהן במהלך השנים לגבי רמת ההגיינה הנמוכה. ובכן, דגם חדש של משתנה שעיצב קספרס יורסונס Kaspars Jursons) מלטביה, מבקש לשפר את תדמיתן. מדובר במתקן שמשלב משתנה וברז אישי, ונועד לחסוך לגברים עוד כמה צעדים לכיור הסמוך. 

משתנה, כיור behance (צילום: www.behance.net)
יעודד הגיינה גברית? | צילום: www.behance.net

משתנה, כיור מובנה behance (צילום: www.behance.net)
אין צורך לגעת בברז | צילום: www.behance.net

תזכורת לרחוץ ידיים

"אם לא נהגת לרחוץ את ידיך אחרי שהלכת לשירותים לפני, המשתנה החדשה תזכיר לך לעשות זאת", אומר יורסונס, כפי שדווח ב-dailymail. הברז בכיור המשתנה מופעל על ידי סנסורים כך שאין צורך אפילו לגעת בו. נשמע לכם יעיל והגייני? לא לכולם. המתנגדים לרעיון טוענים שזה לא ממש הגייני לרחוץ ידיים בתוך המשתנה.

במחקר שנערך לאחרונה על ידי מומחים לבריאות הסביבה באוניברסיטת מישיגן בארצות הברית נמצא כי רק אחד מתוך 20 אנשים רוחצים את ידיהם די זמן כדי להשמיד חיידקים מזיקים לאחר ביקור בשירותים. בנוסף, שליש מאנשים לא משתמשים בסבון ו-10 אחוזים לא רוחצים את ידיהם בכלל. המחקר הכתיר את הגברים בתור הגרועים ביותר בשמירה על היגיינה בשירותים.

משתנה, הדמיה jursons.com (צילום: www.jursons.com)
ככה זה יעבוד, שלב אחרי שלב | צילום: www.jursons.com

משתנה, צבעונית jursons (צילום: www.jursons.com)
ויש גם צבעוניות | צילום: www.jursons.com

15% מגברים לא שוטפים את ידיהם בכלל

רחיצת ידיים הינה הדבר האפקטיבי היחיד שניתן לעשות על מנת להפחית את כמות המחלות המדבקות לטענת המרכזים האמריקנים לשליטה על מחלות ומניעתן. רחיצה לא מספקת של הידיים תורמת לכ-50 אחוזים מהתפרצויות של מחלות שמקורן במזון. המחקר הוא הראשון שגם טרח לבדוק את משך זמן רחיצת הידיים ואת השימוש בסבון. בממצאים נמצא עוד כי 15% מגברים לא שוטפים את ידיהם בכלל לעומת 7% מנשים, 50% מגברים השתמשו בסבון לעומת 78% מנשים.

מחקר נוסף שנערך על ידי מספר אוניברסיטאות בארצות הברית הצביע על כך שגברים עשויים לרחוץ את ידיהם אם יקבלו תזכורת מנטלית לעשות כן. במחקר השתמשו בפוסטרים שנתלו בשירותי גברים באוניברסיטאות בהם נכתב, "ארבעה מתוך חמישה סטודנטים רוחצים את ידיהם כל פעם שהם משתמשים בשירותים". לפני שהפוסטרים נתלו גברים רחצו את ידיהם כ-75% מהזמן אולם עם תליית הפוסטרים המתזכרים, המספר הזה קפץ ל-86%. כאן כאמור נכנס לתמונה העיצוב של יורסונס והוא לא היחיד.

המשתנה האקולוגית

המעצב הדרום קוריאני, יאונגוו קים Yeongwoo Kim)), פיתח כבר בשנת 2010 משתנה ששילבה לראשונה כיור. בשונה מהפיתוח של יורסונס לא מדובר בברז שמופעל על ידי חיישנים אלא על דרך חכמה לחיסכון במים: המים ששימשו לרחיצת הידיים הם אלו שינקו את המשתנה בתום השימוש. המשתנה שנקראת “Eco Urinal” נועדה לחסוך שטיפה חוזרת של הידיים אחרי השימוש במשתנה. כמו כן, לטענת האתר של קים, "העיצוב נועד להפחית את הוצאות על ידי שימוש מקסימלי במים. החלק העליון של המשתנה עשוי זכוכית ומסייע למשתמשים לקבל תצוגה ברורה. המשתנה גם מסייעת לגברים לשמור על ההיגיינה שלהם משום שהם צריכים לרחוץ את ידיהם בתום השימוש במשתנה".

משתנה, מלבנית yankodesign (2) (צילום: www.yankodesign.com)
הדגם שהושק ב-2010 | צילום: www.yankodesign.com

משתנה, דגם yankodesign (1) (צילום: www.yankodesign.com)
שוטפים ידיים, והמים שוטפים את השירותים | צילום: www.yankodesign.com

פרק הדחה: כך בוחרים אסלה נוחה
עד 100 שקלים: איך לשדרג את חדר השירותים